مردی به پیامبر صلی الله علیه و آله گفت : «ای رسول خدا ! به من کاری بیاموز که چون انجامش دهم، خدا در آسمان، وزمینیانْ دوستم بدارند» .حضرت فرمود : «به آنچه نزد خداوند است، رغبت کن، تا خداوند دوستت بدارد و به آنچه نزد مردم است، بی میلی نشان بده، تا مردمْ دوستت بدارند» [امام صادق علیه السلام]
 
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 9:15 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی یارانه word دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی یارانه word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی یارانه word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی یارانه word :

فهرست مطالب
1- مقدمه
2- تاریخچه پرداخت یارانه
1-2- تاریخچه پرداخت یارانه در ایران
2-2- تاریخچه پرداخت یارانه در جهان
3- هدف از پرداخت یارانه
1-3- تخصیص بهینه منابع
2-3- ثبات اقتصادی
3-3- توزیع عادلانه درآمد
4- مواردی که می بایست مشمول یارانه گردند
1-4- کالاهای حیاتی و استراتژیک
2-4- صنایع نوپا
3-4- کالاهای عمومی
4-4- صنایع با هزینه ثابت بالا
5-4- صنایع راکد
5- بررسی میزان کارایی یارانه پرداختی
6- یارانه پرداختی به حامل های انرژی در هر یک از بخش ها
7- طبقه بندی یارانه در حسابهای ملی
8- روش های پرداخت یارانه
1-8- روش های پرداخت یارانه از نظر مصرف کنندگان یارانه
2-8- روش های توزیع یارانه
3-8- روش های پرداخت یارانه از نظر مشمول یارانه بر واحد یا بهاء کالا

1- مقدمه
انسان های اولیه برای تغذیه خود از حیوانات و گیاهان استفاده می نمودند. آنها آتش را برای گرم کردن تعداد انسان ها و میزان منابع طبیعی در تعاون قرار داشت لذا انسان ها از نظر تهیه مواد غذایی و انرژی مورد نیاز مشکلی نداشتند.
پس از قرن هجدهم و با شروع انقلاب صنعتی تولید کننده از مصرف کننده جدا شده و پدیده ای بنام تولید انبوه ایجاد گردید. بدین ترتیب بیکباره میزان رفاه افزایش یافت و به تبع آن جمعیت شروع به ازدیاد نمود. جمعیت فوق تبدیل به بازار مصرف تولید کنندگان گردید. برای تولید در سطح انبوه نیاز به انرژی و منابع فراوان بود. بدین ترتیب همزمان با پیشرفت های فوق منابع جدید انرژی مانند نفت و گاز کشف گردید و به سرعت میادین نفتی افزایش یافت. لذا انرژی تبدیل به یکی از نیازهای اساسی و اولیه افراد گردید.

در علم اقتصاد توصیه می شود برای ایجاد عدالت اجتماعی همه افراد از حداقل رفاه برخوردار شوند. بدین ترتیب می بایست همه افراد بتوانند نیازهای اولیه خود را برطرف نمایند. لذا معمولاً در تمام کشورها نسبت به کالاهای اساسی یارانه پرداخت می شود.
با توجه به توضیحات ارائه شده با وقوع انقلاب صنعتی، انرژی به یک کالای اساسی تبدیل گردید. بدین ترتیب در اکثر کشورهای جهان برای ایجاد عدالت اجتماعی انرژی مشمول یارانه گردید. (البته میزان آن در کشورهای مختلف متفاوت می‌باشد.)

در کشور ما نیز انرژی به عنوان یک کالای اساسی محسوب می گردد و مشمول یارانه نیز می باشد. با توجه به پایین بودن قیمت انرژی میزان مصرف آن بشدت افزایش یافته است و بدلیل محدودیت انرژی های فسیلی قیمت آن در سطح جهانی افزایش داشته است. بدین ترتیب دولت برای پوشش شکاف بین قیمت تمام شده و قیمت فروش انرژی به مصرف کنندگان هزینه بسیار زیادی به عنوان یارانه می پردازد که این امر موجب بروز مشکلات فراوانی در اقتصاد کشور گردیده است.
متاسفانه برخلاف تعریف ارائه شده برای یارانه در رابطه با انرژی یارانه پرداخت شده عادلانه به افراد نیازمند یارانه ارائه نمی گردد. بدین ترتیب علاوه بر اینکه هزینه زیادی توسط دولت پرداخت می گردد، اهداف اولیه پرداخت یارانه نیز برآورده نمی‌شود و همچنین به علت قیمت پایین انرژی میزان مصرف آن بشدت افزایش یافته و این امر موجب بروز مشکلاتی همچون آلودگی محیط زیست گردیده است.

در چند سال اخیر دولت بدنبال تخصیص هدفمند یارانه می باشد. بدین منظور در این پایان نامه سعی می شود سیستم فعلی پرداخت یارانه انرژی مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به مشکلات آن، روش جدیدی برای پرداخت یارانه انرژی پیشنهاد گردد. سپس روش پیشنهادی با استفاده از تکنیک سیستم در استامیک مدل شده و تاثیر روش فوق بروی پارامترهای کلان اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.

2- تاریخچه پرداخت یارانه
در ادامه تاریخچه پرداخت یارانه در ایران و سایر کشورهای جهان مورد بررسی قرار می گیرد.
1-2- تاریخچه پرداخت یارانه در ایران
در دوران صفویه نوعی تخفیف های مالیاتی و در دوران قاجار سیاست هایی در جهت توسعه زراعت که در آن دادن ران و مساعده به مستاجر پیش بینی شده بود را می توان از نخستین جهت گیری های حمایتی دولت دانست.
دخالت مستقیم دولت در عرضه و تقاضا مربوط به سال 1311 می شود که در آن زمان دولت اقدام به ساخت سیلو نموده و گندم های کشاورزان را به قیمتی بالاتر از قیمت بازار خریداری نمود. کل میزان پرداخت یارانه دولت بابت تفاوت خرید و فروش کالاهای اساسی تا سال 1351 معادل 1668 میلیون ریال بوده است. که این مقدار تنها حدود 4/1 درصد یارانه در سال 1354 می باشد. چرا که همزمان با افزایش قیمت نفت، درآمد عمومی افزایش یافت و به تبع آن تقاضا برای مصرف زیاد گردید.
با توجه به عدم وجود مراکز صنعتی و صنایع زیر بنایی، دولت اقدام به واردات کالاهای اساسی نمود که این امر موجب زیان بسیاری از کشاورزان گردید. لذا دولت محصولات آنها را به قیمتی بالاتر از قیمت بازار خریداری نمود. در همین راستا به منظور تمرکز امور مربوط به پرداخت یارانه در مرداد ماه 1353 دولت اقدام به تاسیس و تشکیل صندوقی بنام «صندوق حمایت از مصرف کننده» نمود.

در زمینه فرآورده های نفتی در سال 1933 شرکت نفت ایران- انگلو محصولات تصفیه شده را در ایران به قیمت جهانی می فروخت در حالی که در سال 1994 قیمت داخلی این محصولات 2% قیمت جهانی آنها بود. در سال 1993 که تنها یک نرخ ارز حاکم بود و به همین سبب محاسبه معادل دلاری قیمت های داخلی آسان بود. بافرمن قیمت 13 دلار برای هر شبکه فرآورده پالایش شده، یارانه پرداختی معادل 5 میلیارد دلار برآورده شده است. در صورتی که در همین سال یارانه پرداختی برای دلار و غذا حدود 2/3 میلیارد دلار بوده است .

2-2- تاریخچه پرداخت یارانه در جهان
پس از انقلاب صنعتی دو نظریه در رابطه با اقتصاد کلان مطرح گردید. نظریه کلاسیک و نظریه کنیز (Kinze).
گروه طرفداران نظریه کلاسیک معتقد می باشند که دولت می بایست کمترین دخالت را در اقتصاد داشته باشد و اقتصاد بر پایه عرضه و تقاضا استقرار گردد. نظریه کینز (Kinze) در مقابل نظریه کلاسیک ها قرار دارد.

تا قبل از جنگ جهانی، اقتصاد حاکم بر غرب، اقتصاد کلاسیک بود. یعنی اقتصاد حاکم بر بازار، اما پس از جنگ جهانی بدلیل رکود و تورم بالا دولت در اقتصاد دخالت نمود.
بدین ترتیب نظریه کینز (Kinze) طرفداران بیشتری یافت. به عنوان مثال طبق طرح برنان (Bernan) دولت آمریکا در سال 1984 کمک های مستقیمی به کشاورزان جهت جبران ما به التفاوت قیمت های بازار آزاد کالاهای فاسد شدنی نمود.
در حال حاضر یارانه یکی از اقلام مهم هزینه های دولت در کلیه کشورها- اعم از صنعتی و در حال توسعه و سوسیالیستی است. البته همانگونه که در حال حاضر جغرافیای اقتصادی کشورهای جهان گویای دسته بندی کشورها به پیشرفته صنعتی و در حال توسعه است ماهیت این یارانه ها انگیزه و نحوه پرداخت آن در هر یک از این کشورها تا حدود زیادی متفاوت می باشد.

3- هدف از پرداخت یارانه
دولت از پرداخت یارانه سه هدف عمده را دنبال می نماید که شامل تخصیص بهینه منابع، ثابت اقتصادی و توزیع عادلانه درآمدها می باشد. در ادامه هر یک از اهداف فوق مورد بررسی قرار می گیرد.

1-3- تخصیص بهینه منابع
شدت وابستگی اکثر سیستم های اقتصادی به انرژی تا آنجا است که دولت ها به میزان زیادی از این عامل در جهت سیاستگذاری به منظور دستیابی به اهداف برنامه‌های اقتصادی خود استفاده می کنند. در بسیاری از کشورها از متغیرهای مربوط به انرژی حتی به جهت اتخاذ سیاست های بلند مدت استفاده می شود. تجربیات کشورهای پیشرفته کنونی حکایت از آن دارد که این کشورها روند توسعه خود را با مواد اولیه و مواد انرژی زای ارزان قیمت آغاز کرده اند. این بویژه ادعایی است که در مباحث تجارت بین المللی همراه از طرف کشورهای در حال توسعه کنونی مطرح گردیده است. بدین معنی که کشورهای در حال توسعه مدعی هستند که سیستم تجاری بین المللی منافع لازم را برای آنها بدنبال نداشتند و یا اینکه حداقل براساس تئوریهای کلاسیک تجارت این منافع بین کشورها بطور متناسب توزیع نگردیده است.
فراهم کردن انرژی ارزان قیمت برای بخش های مختلف اقتصادی و با بخش های خاص همواره مکانیسمی جهت حمایت از این بخش ها در برنامه های اقتصادی بوده است.
2-3- ثبات اقتصادی
پرداخت یارانه و یا پیروی از سیاست قیمت ارزان در راستای بهبود شاخص های اساسی و اقتصاد و به منظور حفظ ثبات اقتصادی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
ثبات اقتصادی به معنای اشتغال کامل، ثبات قیمت ها، تراز پرداخت های خارجی و تعادل بین عرضه و تقاضا می باشد. برای ایجاد ثبات اقتصادی دولیت ابزارها و روش‌هایی را اتخاذ می نماید که به مجموعه آنها سیاست های پولی و مالی اطلاق می‌گردد. که یک نمونه از سیاست های پولی و مالی فوق بکارگیری یارانه در کوتاه مدت در جهت تثبیت قیمت ها می باشد و با استفاده از سیاست های سقف قیمت (حمایت از مصرف کننده) و سیاست های کف قیمت (حمایت از تولید کننده) می‌باشد.

3-3- توزیع عادلانه درآمد
توزیع عادلانه درآمد و حفظ عدالت اجتماعی از جمله اهدافی است که از پرداخت یارانه دنبال می گردد. در تمام اقتصادها حتی اقتصاد آزاد مبتنی بر بازار نیز توزیع درآمدها برای دولتمردان اهمیت داد. لذا نسبت به این موضوع دو دیدگاه وجود دارد:
1- نحوه توزیع درآمدها در بازار عوامل تولید یعنی تاثیرگذاری روی روش کسب درآمد.
2- توزیع مجدد درآمد و جابجایی درآمدها و ثروت.
البته برای توزیع ناهمگن درآمدها دلایلی وجود دارد که بصورت زیر می باشند:
1- بازار غیر رقابتی (انحصاری)
2- ارث
3- موقعیت های خانوادگی
4- ثروت و امکانات تحصیلی
یکی از ابزارهایی که برای توزیع مجدد درآمدها بسیار استفاده می گردد یارانه و پرداخت های انتقالی می باشد. با توجه به هدف فوق برای پرداخت یارانه، تعریف زیر را می توان ارائه نمود.

یارانه شامل پرداخت هایی رفاهی است که جهت چاره اندیشی نابرابری توزیع درآمد برنامه ریزی می گردد.
لذا با توجه به تعریف فوق یارانه باید به افرادی تعلق گیرد که درآمدشان از حد مشخصی پایین تر است.

4- بررسی میزان کارایی یارانه پرداختی برای حامل های انرژی
در پرداخت یارانه انرژی یکی از اهداف پرداخت یارانه تامین حداقل مصرف مورد نیاز افراد و افت که در آمد جامعه و توزیع درآمد می باشد. در صورتی که پرداخت یارانه های انرژی بویژه در مورد فرآورده های نفتی که قیمت فروش آنها بصورت تصاعدی نمی باشد، بیشتر متوجه افشار مرفه و ثروتمند جامعه می باشد، زیرا مصرف بیشتر با یارانه بالاتری همراه می باشد و با توجه به اینکه مصرف بیشتر معمولاً به طبقات مرفه جامعه تعلق دارد. برای مثال همانطور که از جدول 3 می توان ملاحظه نمود، مرفه ترین خانوارهای جامعه در سال 1375 حدود 40 درصد از یارانه بنزین را به خود اختصاص داده اند، در حالیکه این مقدار برای خانوارهای دهک اول تنها 7/0 درصد است. به عبارت دیگر خانوارهای ثروتمند بیش از 56 برابر کم درآمدترین خانوارها از یارانه بنزین برخوردار بوده اند.

این رقم در مورد گازوئیل به 31 برابر می رسد. در مورد برق نیز، با وجود نرخهای تصاعدی ارقام سال 1376 نشان می دهند که خانوارهای با مصرف 501 تا 750 کیلووات ساعت در ماه نزدیک به 24 برابر خانوارهایی که کمترین مصرف را داشته‌اند، از یارانه در ماه نزدیک به 24 برابر خانوارهایی که کمترین مصرف را داشته اند، از یارانه برق برخوردار بوده اند.

در پرداخت یارانه انرژی یکی از اهداف دیگر حمایت از صنایع و تولیدات داخلی در مقابل صنایع و تولیدات سایر کشورها می باشد.
از آنجا که بسیاری از صنایع و تولیدات داخلی از انرژی ارزان بعنوان یک مزیت نسبی استفاده می نمایند و در عین حال هرچه که بنگاه های تولید کننده ناکاراتر باشند به نسبت از یارانه انرژی بیشتری برخوردار خواهند بود. لذا می توان ادعا نمود که یارانه های انرژی در دستیابی به این هدف خود نیز ناتوان بوده اند. بعلاوه علیرغم استفاده صنایع و تولیدات داخلی از انرژی ارزان در طول سالیان متمادی گذشته، هنوز این صنایع و تولیدات نتوانسته اند با صنایع و تولیدات مشابه سایر کشورها رقابت نمایند.
یکی دیگر از اهداف یارانه، کنترل تورم می باشد در صورتی که باید اذعان داشت که افزایشظ قیمت های انرژی، بویژه زمانی که با انتظارات تورمی همراه باشد، می توان به افزایش سطح عمومی قیمت ها منجر شود. اما افزایش قیمت های انرژی درآمدی برای دولت ایجاد می کند که باعث کاهش کسری بودجه دولت شده و به تبع آن کاهش تورم را بدنبال خواهد داشت.

جدول (3) متوسط هزینه حامل های انرژی در خانوارهای شهری به تفکیک دهک‌های هزینه- سال 1375
4- مواردی که مشمول یارانه می گردند
کالاهایی که می بایست مشمول یارانه گردند دارای ویژگی های ذیل می باشند.
1- کالا باید دارای ضریب اهمیت ویژه در سبد مصرفی خانوار باشد. تا بتواند انتقال درآمدی در جامعه را ایجاد نماید.
2- کالاهای تحت یارانه قرار گرفته بایستی در اختیار عوم و خصوصاً افرادیکه در مناطق محروم و نواحی روستایی زندگی می کنند قرار گیرد.
3- کالاهای انتخابی باید دارای کشش درآمدی پائین باشد. یعنی کالای پست یا ضروری برای طبقات کم درآمد جامعه باشد.
با توجه به ویژگی های کالاهای مشمول یارانه مواردی که مشمول یارانه می گردند بصورت ذیل می باشد.
1-4- کالاهای حیاتی و استراتژیک
از جمله مواردی که دخالت دولت در اقتصاد را توجیه پذیر و یا حتی الزامی می‌گرداند، زمانی است که تولید کالاهای حیاتی و استراتژیک مطرح می گردد. از جمله گندم، ذرت و غیره که حیات اقتصادی و زندگی معیشتی جوامع بدان بستگی زیادی دارد. لذا حمایت دولت (پرداخت یارانه) منطقی به نظر می رسد.

2-4- صنایع نوپا
در روند اقتصادی حمایت از صنایع نوپای داخلی و تولیدات صنعتی در مقابل تولید دیگر کشورهای صنعتی حائز اهمیت می باشد. بحث یارانه ها بدین لحاظ مطرح می‌گردد که اگر مکانیسم وزار بخواهد عمل نماید ممکن است قیمت های تعادلی آنقدر بالا باشند که در کوتاه مدت و حتی میان مدت صنایع نوپا قدرت رقابت خود را از دست دهند. لذا در موارد فوق، که صنایع نوپا قدرت رقابت را از دست می‌دهد، لزوم حمایت دولت عنوان می گردد.

3-4- کالاهای عمومی (Free-Rider Problem)
دولت می بایست تولید کالاهای عمومی را به عهده گیرد. کالاها و خدمات عمومی دارای دو ویژگی می باشند، اولاً مصرفشان قابل انحصار به فرد یا گروه خاصی نیست (مانند هوای تمیز و دفاع ملی)، ثانیاً مصرف فرد یا گروهی موجب کاهش مصرف دیگران نمی گردد.

4-4- صنایع با هزینه ثابت بالا
در صنایع مانند راه آهن یا جاده سازی که هزینه ثابت بالایی دارند و هزینه نهایی در ارتباط با یک مصرف کننده آن بسیار کم می باشد، تولید آن برای بخش خصوصی اقتصادی نمی باشد لذا لزوم یارانه و اعمال آن از طریق دولت الزامی به نظر می رسد.
5-4- صنایع راکد
دولت به بخش های اقتصادی که در حال رکود می باشند یارانه پرداخت می نماید. تا از حالت رکود اقتصادی خارج شوند.

6- یارانه پرداتی به حامل های انرژی در هر یک از بخش ها
چنانچه برای محاسبه یارانه انرژی، ارزش اقتصادی انرژی را معادل قیمت های صادراتی بدانیم، آنگاه می توان ادعا نمود که در بسیاری از سالها قیمت های فروش داخلی حتی کمتر از 10% ارزش اقتصادی آن بوده است. طبق نظر کارشناسان انرژی کشور، قیمت های تمام شده حامل های مختلف انرژی بصورت جدول (1) می باشد.
مقادیر مزبور قیمت هایی را نشان می دهد که در صورت دریافت آنها از مصرف کنندگان انرژی، بنگاهه های تولید کننده برای تداوم عرضه انرژی نیازی به دریافت یارانه از دولت نداشته و حتی قادر خواهند بود که ارزش ذاتی نفت خام و گاز طبیعی را که جزو منابع ملی و متعلق به تمامی نسلهای حال و آینده است، را به دولت بپردازند.

با توجه به قیمت های مندرج در جدول (1) و اختلاف آن با قیمت های فروش داخلی، می توان دید که سالانه مصرف کنندگان انرژی از یارانه ای بیش از 30 هزار میلیارد ریال برخوردار بوده اند. برای آنکه تصویر دقیقتری از حجم یارانه های اعطایی بدست آید، تنها اشاره می شود که حجم یارانه انرژی در سال 1375 حدود 31760 میلیارد ریال بوده (جدول 2) که 50% کل سرمایه گذاری کشور، 55% کل درآمد عمومی دولت، 6/1 برابر بودجه عمرانی و 59 برابر کسری بودجه در آن سال می باشد.
برآورد میزان یارانه حامل های انرژی در سال 1375

7- طبقه بندی یارانه در حسابهای ملی
یارانه در حساب های ملی به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شود. پرداخت‌هایی که بیشتر بصورت زیانکرد و عملیاتی و دریافت کنندگان آن کاملاً مشخص و دارای شخصیت حقوقی باشند، یارانه مستقیم نامیده می شوند.
از جمله این یارانه ها، جبران زیان کردهای موسسات و سازمان هایی که کالاها و خدمات زیر بنایی را جهت تامین منافع، تولید می کنند. بعلاوه جبران خسارت های اتفاقی و پیشگیری خسارات احتمالی در شمار همین نوع یارانه است. یارانه هایی که جنبه کالایی داسته و گیرندگان آن متعقدند غیر مستقیم می نامند. از جمله این یارانه‌ها، آندسته یارانه هایی است که بابت تثبیت قیمت مصرف کننده و یا تضمین قیمت برای تولید کننده پرداخت می شود است این یارانه ها بیشتر جنبه تثبیت قیمت ها و توزیع مجدد درآمدها را دارد و امکان سوء استفاده در آنها بسیار زیاد است.

یارانه های مستقیم در عین حال شامل فروش کالاهای تجاری به قیمتی کمتر از قیمت خرید، هدایا و کمک های دولت از محل حساب جاری به شرکت های عمومی می شود. یارانه های غیرمستقیم کمک هایی است که براساس ارزش کالای تولید، صادر یا مصرف شده و نیروی کار و زمین بکار گرفته شده جهت تولید آن و یا به کالاهای صادراتی ویژه، جهت پائین نگهداشتن قیمت آنها تعلق می گیرد و به دو دسته کمک های بلاعوض کالاهای مصرفی و کالاهای تولیدی تقسیم می شود.
کمک های بلاعوض کالاهای مصرفی مانند یارانه کالاهایی از قبیل: روغن، شکر، نان، سمان، بنزین، قند، گوشت، مرغ و.. می باشد.
کمک های بلاعوض کالای تولیدی که عموماً از طریق فروش کالاهایی که موجب ازدیاد تولید شده و یا فروش مواد اولیه ارزان تر از قیمت بازار به تولید کننده صورت می گیرد از قبیل کود شیمیایی و نظایر آن.

8- روش های پرداخت یارانه
روش های پرداخت یارانه از سه دیدگاه قابل بررسی می باشند:
1- تقسیم بندی روش های پرداخت یارانه از نظر مصرف کننده یارانه
2- تقسیم بندی روش های پرداخت یارانه از نظر روش توزیع یارانه
3- تقسیم بندی روش های پرداخت یارانه از نظر مشمول یارانه بر واحد یا بهاء کالا
در ادامه هر یک از سر دیدگاه فوق مورد بررسی قرار می گیرد.

1-8- روش های پرداخت یارانه از نظر مصرف کنندگان یارانه
از نظر مصرف کننده یارانه روش های پرداخت را می توان به دو دسته تقسیم نمود:
– یارانه در جهت حمایت از مصرف کننده (اعمال سیاست سقف قیمت)
– یارانه در جهت حمایت از تولید کننده (اعمال سیاست کف قیمت)
در ادامه هر یک از روش های فوق مورد بررسی قرار می گیرد.
1-1-8- یارانه در جهت حمایت از مصرف کننده (اعمال سیاست سقف قیمت)

در این روش دولت یک حداکثر یا سقف قیمتی را برای یک کالا وضع می‌کند، اثر این تصمیم بروز کسری برای آن کالا می باشد (که موجب ایجاد بازار سیاه و لزوم سهمیه بندی را به همراه دارد). شکل (1) سقف قیمت PC را نشان می دهد. قانوناً کسی نمی تواند x را بیشتر از PC برای هر واحد بفروش رساند، یعنی زیر قیمت تعادلی PC قیمت سقف تعیین گردیده است.
از آنجا که میزان عرضه در سقف قیمت با قیمت PC، xs می باشد و مقدار تقاضا به دلیل پایین بودن قیمت xd است، ‌لذا شاهد مازاد تقاضا xsxd هستیم.
شکل (1)

چون مقدار عرضه شده کمتر از میزان تقاضا در سقف قیمت است، باید روش هایی جهت تخصیص میان تمامی کسانیکه مایلند و توانایی خرید میزان بیشتری را دارند، وجود داشته باشد. فروشندگان ممکن است روش را در نظر بگیرند به اینصورت که مصرف کنندگان با توجه به ایستادن در صف کالا را خریداری، یا حتی ممکن است بازار سیاه در این زمینه ایجاد گردد.

دولت برای حمایت از مصرف کنندگان به ویژه افراد کم درآمد حداکثر قیمتی را در قیمتی پایین تر اعمال می نماید، که موجب مازاد تقاضایی به اندازه می گردد. یکی از راههای از بین بردن این کمبودها، روش جیره بندی یا سهمیه بندی است. راه دیگر واردات است. در غیر اینصورت بدلیل کمبود کالا بازار سیاه ایجاد می گردد.
عرضه و تقاضا (شکل 2) تا نقاط b و b ‘ به ترتیب شکل (1) می باشد، ولی اضافه بر b قیمت Pc برای هر واحد عرضه بیشتر، تولید کننده قیمت بیشتری را طلب می‌نماید، لذا عرضه در نقطه b دورانی به چپ خواهد داشت و شیب عرضه بیشتر می‌گردد. یعنی به ازای هر واحد تولید شده قیمت بیشتری درخواست می کند که این شیب بستگی به مجازات و خطر در بازار دارد. نهایتاً عرضه ممکن است عمودی شود و به همین ترتیب در مورد تقاضا.
سپس محل تلاقی این دو منحنی در بازار سیاه قیمت آن کالا را در بازار سیاه بوجود می آورد.

شکل (2)
در هر حال، وقتی سقف قیمت ها اعمال می گردد، تخصیص به دو صورت (مکانیسم بازار یا غیر آن) انجام می گردد. در این حالت تعدادی از مصرف کنندگان از سقف قیمت منفعت می برند، یعنی کسانیکه با بهره مندی کافی از مقدار xs در عین حال قیمت کمتری را برای هر واحد خواهند پرداخت.

شکل (1) نشان دهنده انتقالات درآمدی از تولید کنندگان به مصرف کنندگان است. قبل از سقف قیمت خریدارانPC می پردازند که به ازای هر واحد است که توسط انها خریداری می گردد. قیمت Pe در شرایط سقف سقف قیمت و سطح عایدی است که خریداران قبلاً به فروشندگان می پرداخته اند و اکنون از آن منتفع می شوند. زیرا قیمت ها پایین تر است. خریداران به عنوان یک گروه عایدی یکسان از سقف قیمت بدست نمی آورند زیرا تمامی خریداران نمی توانند مقداری که می خواهند خرید نمایند.
باید توجه داشت که هزینه ها شامل هزینه تخصیص از طریق ایستادن در صف و یا بازار سیاه نیز می گردند. فروشندگان در سقف قیمت ها نیز فر می کنند. آنها واحدهای کمتری را در قیمت های پایین تر بفروش می رسانند.

بنابراین کل درآمدشان کاهش می‌یابد. در شکل (3) قبل از سقف قیمت، درآمد عبارت بود از سطح opeaxe و بعد از آن فقط سطح opcbxs می باشد. مازاد عرضه کننده یا تولید کننده به اندازه obpcpe و مازاد مصرف کننده به اندازه ode بعلاوه مقداری که کمتر از peedd کاهش می یابد. بنابراین کاهش قطعی رفاه جامعه به اندازه adb از اعمال سقف یمت pc و کمبود تولید ایجاد می گردد .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 9:15 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله نقش همسران در تحکیم نظام خانواده word دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله نقش همسران در تحکیم نظام خانواده word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نقش همسران در تحکیم نظام خانواده word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله نقش همسران در تحکیم نظام خانواده word :

نقش همسران در تحکیم نظام خانواده

آفات زندگی زناشویی وعلل وعوامل اختلافات خانواده واهمیت نظام خانواده وجایگاه ویژه ای که اسلام برای آن قایل است وتلاش وکوششی که این مکتب الهی برای تقویت وتحکیم هر چه بیشتر آن به کار برده ،بر کسی پوشیده نیست. قرآن مجید وتعالیم انسان ساز آن وهم چنین سفارشات وتاکیدات ائمه اطهار( علیهم السلام)‌ همواره مسلمانان وپیروان مکتب وحی را توصیه می فرمایند که پایه زندگی را در جهت رشد وسازندگی وتکامل روحی ومعنوی استوار سازند واز آنچه موجب اختلاف وتخریب این بنای مقدس می شود دوری کنند.

در شماره گذشته که قسمت اول این مقاله را خدمت شما خوانندگان گرامی تقدیم کردیم به نکاتی از قرآن کریم در مورد جایگاه زن ومرد در زندگی مشترک اشاره نمودیم .در این قسمت به آفات زندگی زناشویی وعلل وعواملی که موجب سستی روابط وکم فروغ شدن چراغ زندگی زوجین می شود خواهیم پرداخت وبه خواست الهی موارد آن را بر خواهیم شمرد .

یکی از مسائل مورد ابتلا که به طور عموم باعث بروز اختلاف ونگرانی وبعضاً موجب درگیری ومراجعه به دادگاههای خانواده می شود ،مسئله اختلافات مالی میان زن ومرد در زندگی است.

این مسئله در زمینه هایی همچون نفقه ،مهریه ،جهیزیه ،ارثیه ،اشتغال زن ودرآمد حاصل از آن وسایر امور مالی است که موجبات نابسامانی خانواده ها را فراهم می آورد واحیاناً سبب ازهم پاشیدگی کانون گرم خانواده را تشکیل می دهد که به لحاظ اهمیت این قضیه وشناخت بیشتر شما عزیزان ،ابعاد این موضوع را در این مقاله دنبال کرده ودر چند قسمت تقدیم شما خواهیم کرد .

همان گونه که بارها یاد آور شدیم ازدواج وتشکیل خانواده یک هدف تکاملی در زندگی بشر است که درواقع ازقانون حاکم برطبیعت پیروی می کند واگر زن ومرد در زندگی مشترک خود به این جنبه تکاملی توجه داشته باشندوبر اساس تعالیم الهی ،زندگی خود را پایه ریزی کنند مسائل ومشکلات فراروی آنان قابل حل است وجای بحث وگفتگو ودرگیری پیش نخواهد آمد .درفرهنگ قرآن کسانی که ازاین هدف تکاملی دورند وبه آن بی توجه هستندوبه زندگی فقط از دریچه لذات نفسانی می نگرند واز عمق آن بی خبرند نمی توانندانسانهای هوشمندی باشند وبه رستگاری برسند بلکه آنان عمر خود رادر هوسهای ناپایدار می فرسایند وباید آنان را بیدار کرد وبه قول استاد « جلال الدین همایی » به آنان گفت :

تا چندعمردر هوس وآرزو رود ای کاش این نفس که بر آمدفرو رود
مهمانسرا ست خانه دنیا که اندرو یک روز این بیاید ویک روزاو رود
برکام دل به گردش ایام دل مبند کاین چرخ کجمدار نه بر آرزو رود1

درمورد اختلاف مالی زوجین باید گفت آنچه موجب اختلاف می شود بیشتر جنبه اخلاقی وروانی دارد یعنی زوجین دارای نگرشهای متفاوت به مسائل مالی هستند.یکی به صفت بخل گرفتار است ودیگری اهل اسراف وولخرجی است .یکی تجمل گراست ودیگری اهل زهد وقناعت .ویا مرددرانجام وظیفه انفاق کوتاهی می کند و تن به کار وتلاش نمی دهد یا گرفتار اعتیاد و فساد اخلاقی و شخصیتی است وگرنه کمتر کسی هست که به نیازهای اساسی زندگی وخرج ومخارج زن وفرزندخود نا آگاه باشد ودراین زمینه ابهام داشته باشد.

کسی که با فرهنگ قرآن آشنایی دارد می داند که باید متعادل رفتار کند چرا که قرآن مجید در توصیف صفات بندگان خدا می فرماید:
« الذین اذا انفقوا لم یسرفوا ولم یفتروا وکان بین ذلک قواما ;»
« بندگان خدا کسانی هستند که در انفاق ،نه اسراف کنند ونه بخل ورزندبلکه دراین کار میانه رو ومعتدل می باشند »2

درمورد کار وتلاش هم اسلام تکلیف ما را روشن کرده وهمواره به مسلمانان سفارش می کند که از تنبلی وبیکاری پرهیز کنند واز کار وکوشش خودداری نکنند. درسیره پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه وآله ـ‌آمده است که آن حضرت هرگاه به جوان رشید وتوانمندی نظر می کرد واز او خوشش می آمد؛سؤال می فرمود آیا دارای شغل یا حرفه ای است ؟ اگرمی گفتندبیکاراست وتن به کارنمی دهد می فرمود: «ازچشم من افتاد »3

درفرهنگ فارسی ما ایرانیان ،شاعران وادیبان درکتب واشعار خودنیز به این مهم توجه داشته اند که برای نمونه قطعه ای از شعر شاعر گرانمایه « ‌ابوالقاسم حالت » ‌را دراین ارتباط می آوریم :‌

خوش آن مرد کارآمد سخت کوش که از سستی وتنبلی رسته است
نکرده است دست تمنا دراز به جمع گدایان نپیوسته است
اگر کارگربوده است یا رفتگر اگر زارعی زار ودلخسته است
مخوان ناتوانش مگو از چه رو پی کار کوچک کمر بسته است
دلیل توانایی وهمتش همین بس که بیکار ننشسته است 4

نکته ای که دراینجا لازم به یاد آوری است این است که بیشتر فشارهای مالی که خانواده ها متحمل می شوند بعضاًبه خاطر بعضی خواسته های غیر اصولی است که اسلام ازما نخواسته برای رسیدن به آنها خود را به مشقت اندازیم واز رشدمعنوی باز بمانیم .

شکی نیست که درعصر حاضر پیشرفتهای صنعتی وماشینی شدن زندگی ،تغییراتی درشیوه ونحوه زندگی بشر ایجاد کرده، اما این موجب نمی شود که انسان ،خود را اسیر مادیات کند وشخصیت وانسانیتش را فدای ماشین وابزار نماید.

چرا که اسلام، هدف ازبهره وری را رشد شخصیت انسانی و بقای روحی او می داند وآنجا که انسان خودش را فراموش کند وبه صورت ماشین وابزار درآید دیگر ارزشی ندارد چرا که به بیراهه می رود .

برای روشن شدن حدود انفاق وشرایط وجوب آن برای خوانندگان عزیز وگرامی مواردی از قانون مدنی را در این مورد ذکر می کنیم تا جایی برای ابهام باقی نماند.

وجوب نفقه وحدود وشرایط آن

درازدواج دائم ،مرد وظیفه داردنفقه ومخارج زندگی همسرش را بپردازد چه نیازمند باشد یا بی نیاز ،فقیر باشد یا غنی ،شاغل باشد یا خانه دار ،از خانواده وطبقه مرفه جامعه باشد یا از قشر متوسط وپایین وشرط وجوب آن دوچیز است :

دائم بودن نکاح
تمکین زوجه

قانون مدنی درماده 1107تعریف نفقه وشمول آن را اینگونه بیان می دارد :« نفقه عبارت است ازمسکن والبسه وغذا واثاث البیت که به طور متعارف با وضعیت زن متناسب باشد وخادم، در صورت عادت زن به داشتن خادم یا احتیاج او به واسطه مرض یا نقصان اعضاء»5

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 9:14 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله توجه خاص در مشاوره روانی کودکان word دارای 46 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله توجه خاص در مشاوره روانی کودکان word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله توجه خاص در مشاوره روانی کودکان word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله توجه خاص در مشاوره روانی کودکان word :

مقدمه :
در فصل یک تعدادی از مشکلات مربوط به جامعه‌ی پیچیده‌ی امروز را توضیح دادم، مشلکاتی که کودکان در سال‌های اصلی رشد و نمو خود باید با آن‌ها دست به گریبان شوند. بدیهی است که مشاوران تمام راه‌حل‌ها را برای این مسائل نمی‌دانند اگرچه به نظر می‌رسد مطالب زیادی چاپ می‌شود و کمابیش توسط مشاوران اعمال می‌گردد. در این فصل روش‌های پیشنهادی نویسنده برای کار با این کودکان دارای احتیاجات و مشکلات مخصوص مطرح می‌شود. پیشنهادات شامل مراقبت، چگونگی محیط مشاور، و مهیا نمودن بستری آماده برای احتیاجات کودک است. خواننده ممکن است بخواهد به ضمائم A وB برای طرق مخصوص حل مشکلات رفتاری که ممکن است وابسته به این مسائل اجتماعی باشند مراجعه نماید.این مسائل شامل: بدرفتاری با کودکان، طلاق، تشکل خانواده پس از طلاق، زندگی با یکی از والکدین، مردم و فوت اعضا خانواده، الکلی، کودکان نان‌آور خانوداه، افراد اوباش و خشونت است.

بدرفتاری با کودکان:
کنگره‌ی بدرفتاری با کودکان را چنین معرفی می‌نماید: صدمات فیزیکی یا فکری، تجاوز جنسی، بی‌مبالاتی و غفلت در رفتار، بدرفتاری با کودکان زیر سن 18 سال توسط شخصی که وظیفه‌ی آسایش و فراهم آوردن رفاه کودک را در مواقع تهدید و زیان آسایش و رفاه و سلامت کودک دارد، (گروه تحقیقات و سلامت و رفاه اجتماعی ایالات متحده‌ی آمریکا 1975). کمیته‌ی ملی مشاوران مدرسه در آمریکا مقاله‌ای در مورد بیان مطلب بدرفتاریکودکان در سال 1988 منتشر کرد که آن را این طور تعریف می‌کند:زدن ضربات و تحمیل چیزی اگر تصادفی نباشد بر روی بدن کودک، خسارات روانی مداوم و انکار احتیاجات روانی و فکری او (262)مثال‌های ذکر شده در این بدرفتاری با کودک شامل: کبودی وسیع، سوختگی، پارگی، تاول یا فشار و استثمار او است، صدماتیکه نمی‌شود توضیح داد مانند: تجاوز جنسی، آزار و اذیت، استثمار، خسارات فکری و روحی مثل دست زدن به او و دعوا در خانه والدین داری مشکلات روانی و رفتاری ظالمانه است.

انجمن ASCA غفلت و بی‌توجهی به کودک را چنین معرفی می‌کند: فراهم نکردن غذای لازم، مراقبت، لباس، پناهنگاه و خانه، سرپرستی در امور، مراقبت پزشکی برای کودک. ص 262 و این رفتار را به عنوان سرپرستی نکردن و بی‌توجهی در امور پزشکی، غیبت غیرقانونی یا غیرعادی از مدرسه، کار بیش از حد، استثمار کودک، سوءتغذیه یا ترک او توضیح می‌دهد. (ASCA 1988)علاوه بر این بدرفتاری عبارت است از: رفتار بد روانی، فیزیکی و یا جنسی با کودک. Bachman , Moeller و Moeller در سال 1993 نوشتند که: کشف بدرفتاری روانی بسیار مشکل است اگرچه خلاصه‌ی مطالب آن‌ها 6 دسته بدرفتاری روانی را معرفی می‌نماید:

1- بدنام کردن و خار کردم کودک در رابطه با توانایی‌های او ظرفیت‌های او و خواسته‌های او اظهار نظرهای فکری او.
2- کنار گذاشتن و جدا کردن او از جامعه
3- تهدید
4- توقع زیاد بدون در نظر گفتن سن او
5- اعمال روش‌های سخت؛یرانه شدید و تعرض‌آمیز که از استفاده‌ی زیاد مواد مخدر و الکل حاصل می‌شود.
6- فراهم نکردن مراتب لازم برای کودکانی که از نظر فکری به طور جدی معلول هستند.

Jonison در سال 1990 بدرفتاری فیزیکی را استفاده از وسایل بر روی بدن کودک و ضرر و زیان بافت‌های آن که از سرخی یک سیلی شورع می‌شود و زخم ناشی از حرارت، اشیاء تیز، مواد شیمیایی، یا داروها و موادمخدر می‌داند. مرکز بین‌المللی سوءرفتار با کودکان و غفلت از آن‌ها در ایالات متحده تمجاوز و بدرفتاری جنسی را چنین ارزیابی می‌نماید: کاری که روی یک کودک صورت می‌گیرد توسط یک شخص بزرگ‌تر برای تحریک جنسی کودک و برانگیختن میل جنسی او از طرف تجاوز کننده (در سال 1993 توسط Moeller, Bachmam)به علت تعاریف مختلف از بدرفتاری با کودکان در جوامع و کشورهای مختلف و از آن جایی خیلی از وقایع مربوط به بدرفتاری با کودکان گزارش نشده است یا بد گزارش شده است، شیوع بدرفتاری با کودکان را نمی‌توان راحت رد یک جا ارزیابی نمود.

به علاوه همان طور که اظهارنامه سلامت روانی هاروارد اشراه می‌کند (جولای 1993ص1) همه‌ی خانواده‌ها یک نوع نظم و روش یکسان و قوانین یکسان در مورد کودکان و برهنگی آن‌ها و لمس کردن و بوسیدن، ندارند.
دو گزارش دولتی از آپارتمان بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده (1996 و 1997) آمار بین‌المللی بدرفتاری با کودکان و غفلت از آن‌ها را برای سال 1995 تهیه نموده است. آن‌ها ارزیابی نموده‌اند که حدود 2 میلیون گزارش بدرفتاری با کودکان از حدود 3 میلیون کودک دیده شده است. علاوه بر این بیش از نصف این گزارش‌های بدرفتاری احتمالی از سوی افراد با مدارک علمی بالا مثل استادان، پزشکان، متخصصان بهداشت روانی، کارکنان مراکز خدماتی اجتماعی و مراقبت از کودکان انجام گرفته است. در بین قربانیان تأیید شده‌ی بدرفتاری غفلت، بیش از 50% هفت ساله یا کوچکتر بوده‌اند و 26% آن‌ها هشت تا دوازده ساله و حدود 21% آن‌ها سیزده تا هجده سال داشته‌اند. تعداد قربانیان بدرفتاری دخترک کمی بیش از پسران است.

بدرفتاری با کودکان در تمام طبقات اجتماعی، اقتصادی و تحصیلی افراد جامعه دیده می‌شود. در بیشتر مواقع تجاوزکننده یا فرد بدرفتار یکی از افراد فامیل و یا دوستان است که مرد می‌باشد. فرد متجاوز از رشوه، تهدید گناه یا اجبار استفاده می‌نماید تا از سری بودن و نهفته نگه داشتن موضوع اطمینان حاصل کند. برای حمایت فامیل و قوم و خویش یا دوست ممکن است این بدرفتاری انکار گردد یا مخفی نگه داشته شود و این کار از راهنمای گوناگون صورت می‌گیرد، موضوع گزارش نمی‌شود و یا ضبط نمی‌گردد و کودک و خانواده‌ی او با این مورد روبه‌رو نمی‌شوند و کمکی یا معالجه‌ای دریافت نمی‌کنند.چندین تئوری برای توضیح عوامل دست‌اندرکار بدرفتاری با کودکان مطرح است. خانواده‌ها معمولاً انعطاف‌ناپذیر و مستبد هستند و از هم دورند و از دنیای خارج هم ایزوله و جدا شده‌اند. شاید در آن‌ها تجربه‌ی مشکلات طلاق، ازدواج ، مشکلات و ارتباط بین والدین و کودکان وجود داشته باشد ولی آن‌ها مهارت و استعداد لازم برای مقابله‌ی با آن‌ها را نداشته باشند.

فقر،بی‌کاری، والدینی که قربانی بدرفتاری یکدیگر هستند، تغییرات تنش‌زا مثل جدایی و طلاق و تغییر مکان به محلی دیگری برای زندگی اغلب با بدرفتاری توأم می‌شوند. فاکتورهای اجتماعی مثل پذیرش کشمکش خانوادگی و تنبیه بدنی هم چنین می‌تواند با شیوع بدرفتاری با کودکان همراه گردد. کودکی که مورد بدرفتاری قرار گرفته است اغلب به موارد منفی فکر می‌کند و ممکن است منزوی شود، دیگران او را نپذیرند، مورد غفلت قرار گیرد و تهدید شود.

بدرفتاری روانی:
اثر مخرب بدرفتاری روانی در زندگی کودکان به خوبی در تحقیقات و آزمایشات به عمل آمده درج گردیده‌اند. توهین به شخصیت و ارزش شخص، تهدید وارعاب، تنبیه توسط والدین، معلمان و دیگر بزرگترها و قلدری و تهدید توسط بزرگ‌ترها و دیرگ بچه‌ها همه ممکن است با این مشکلات همراه باشند. ندارک مشهود دال بر این است که نتایج بدرفتاری روانی در مشکلات جدی فکری، بی‌نظمی‌های رفتاری و ناهنماهنگی آن و یا هر دو رخ می‌نمایاند. تکنیک‌های مشاوره‌ای مثل مشاوره‌های ازدواج و طلاق، معالجات فامیلی، مداخله‌ی والدین و فرزندان آن‌ها، روش‌های مخصوص کار با خانواده‌هایی که از لحاظ اجتماعی جدا شده‌اند و کنار گذاشته شده‌اند و آموزش علمی برای کمک استادانه و عملی به افراد تحت بدرفتاری روانی پیشنهاد شده‌اند.

از آن جایی که کودکان مورد بدرفتاری قرار گرفته اغلب مشکلات روانی و رفتاری و فکری دارند و باعث می‌شود آن‌ها در کلاس درگیری ایجاد کنند در منابع علمی پیشنهاد شده است که روش‌های روانشناسی بدرفتاری کودکان در مدارس دائمی شوند. معلمان ممکن است در صحبت‌های خود دائماً نام‌های بد، تهدید و تنبیه به کار برند و دوره‌ی تحصیل طوری سازماندهی شود که به پیشرفت‌های درسی بیش از حد تأکید گردد در حالی که از پیشرفت اجتماعی افراد غفلت گردد و از طرف دیگر قلدرهای مدرسه یک فاکتور مهم هستند در گرایش‌ها بچه‌ها به این که از لحاظ رواین مورد تجاوز و تخطی قرار گیرند. مشاوران باید همیشه از امکان وجود بدرفتاری آگاه باشد البته وقتی که با کودکی مواجه‌اند که از مشکلات رفتاری و فکری رنج می‌برد.

بدرفتاری بدنی:
کتاب سلامت روانی هاروارد (بدرفتاری با کودکان بخش 1 و 2 سال 1993) نتیجه گرفته است که بدرفتاری فیزیکی دراز مدت کاملاً شناخته نشده است. اثر بدرفتاری و دیگر تأثیرات آن در محیط و فامیل مشکل شناخته می‌شود. اگرچه ارزیابی شده است که حداقل 25% کودکان قربانی بدرفتاری فیزیکی، مشکلات روانی جدی دارند شامل نگرانی‌های مزمن، افسردگی، و گاهی عیوب دستگاه عصبی و مغز. Gaudin , Kurts و ; در سال 1993 گزارش داده‌اند که کودکان قربانی بدرفتاری فیزیکی در تحقیق آن‌ها، بسیاری از مشکلات جدی در مدرسه را تجربه می‌کنند مثل افتادن از دروس، حامگلی در زمان زیر هجده سال، مورد سوءاستفاده قرار گرفتن، نمره‌های پایین در دروس در امتحانات استاندارد ریاضی و زبان و تجدید دوره در یک سال یا همه‌ی سال‌ها 0رفوزه شدن) آن‌ها اشتیاق به تحصیل کمتری دارند و مشکلات رفتاری زیادتری دارند البته در مقایسه با دیگر بچه‌های کلاس شکست در تحصیلات دانشگاهی آشکارترین فاکتور بین کودکان طبقه‌بندی شده در این مورد غفلت است، اگرچه این گروه تجربه‌ی مشکلات شدید رفتاری را ندارند و در کلاس مشکلات سازگاری با محیط به صورت شدید شبیه بچه‌های مورد بدرفتاری فیزیکی قرار گرفته نیست.

تجاوز جنسی به کودکان:
بر طبق تحقیقات Green در سال 1993 کزارش تجاوز جنسی و موارد گزارش شده در ایالات متحده واقعاً در سال 1980 افزایش نشان می‌دهد. تجاوز جنسی به دختران بیشتر از پسران اتفاق می‌افتد. پسران بیشتر د دسترس افراد غریبه هستند و دختران بیشتر قربانی تجاوز افراد خانواده می‌شوند (بدرفتاری با کودکان جلد 1 و 2 – 1993)کودکان در تماس مکرر با متجاوز مشکلاتشان افزوده می‌شود البته برای باقی ماندن ارتباط و باید هم چنین در این موقع از عهده‌ی آسیب‌های ناشی از تجاوز هم برآیند.در تحقیقی که او از مطالب علمی موجود نموده است (Green 1993) علائم کوتاه مدت مشاده شده در کودکان مورد تجاوز اغلب شامل ترسو بودن، نگرانی، پریشانی در خواب، بی‌خوابی، کابوس، دوری از چیزهایی که باعث ترس می‌شوند، ناهماهنگی بدنی و دیگر موارد شبیه بی‌نظمی و مشاور روحی و اختلال اعضاء بدن است. علائم پسران مورد تجاوز قرار گرفته است ممکن است شامل اختلالات ارتباطی مثل دروغ گفتن، دزدی، وحشیگری و حمله به دیگر بچه‌ها باشد. (بدرفتاری با کودکان جلد 1 و 2 سال 1993). کودکان با تجاوز شدشید ممکن است انزوا پیشه کنند و اولین مراحل علاوه یک دوره از فراموشی وسواسی شدید به رویا فرو رفتن، در خواب راه رفتن، نقاشی سیاه کشیدن، دوستان خیالی داشتن، در رساله‌ی Green ذکر شده است.

(و به این مطلب اشاره کرده است که بی‌نظمی‌های عدیده‌ی شخصیتی در کودکان این دهه برای اولین بار شناخته شده است و کودکان تقریباً همیشه مورد آزارهای شدید فیزیکی و جنسی قرار می‌گیرند. کمی عزت نفس، افسردگی و رفتارهای منجر به خودکشی ممکن است در کودکان با سن و سال بالاتر دیده شود که مورد تجاوز قرار گرفته‌اند.اختلال در رفتارهای جنسی غیرعادی نیست و ممکن است به صورت شدید و جلوگیری کنند مثل بازداری جنسی یا اختلال معکوس جنسی بروز نماید. Green نتیجه می‌گیرد که هیچ الگوی رفتاری اختصاصی نمی‌توانند در کودکان تجاوز جنسی را مشخص نمایدو بعضی از موارد ممکن است از خود علائم نشان ندهند. تشخیص باید بر طبق بسیاری از اطلاعات گوناگون صورت گیرد شامل گذشته، ارزیابی از قابل اعتماد بودن چیزهایی که کودک در صحبت‌های خود فاش می‌سازد، ارزیابی روانشناختی، آزمایشات بدنی، ارزیابی‌های بر طبق عملکرد روانی کودک و ارزیابی عملکرد خانواده‌ی او.

مقاله‌ی سلامت روانی هاروارد (بدرفتاری کودک، ج1 و 2 سال 1993) نتیجه گرفته است که بدرفتاری کودکانی که قربانی تجاوز جنسی و فیزیکی شده‌اند هیچ فرمول خاصی پذیرفته‌شده‌ای دیده نمی‌شود. این مقاله پیشنهاد می‌کند که مداخله‌ی در بحران و مشاوره ممکن است برای یک مورد ساده مفید باشد ولی در نمونه‌های شدیدتر سال‌ها باید معالجه بر روی کودک و افراد خانواده‌ی او صورت گیرد.تکنیک‌های پیشنهادی برای کار روی کودکان مورد تجاوز قرار گرفته، شامل گوش دادن کامل به جزئیات، روشن کردن کلیه‌ی لغاتی که کودک در جمله‌های خود به کار می‌برد (منظورت چیست؟) یا (به من نشان بده) و بحث در مورد لمس کردن خوب و لمس کردن بد و در نظر داشتن این مورد که کودک حق داشته باشد به یک غیرمعمول بگوید (نه) و هم چینین بتواند صحبت کند با یک بزرگ‌تر مورد اعنماد و هر واقعه بدی که باعث ناراحتی او می‌شود به آن بزرگ‌تر بگوید شاید کودکانی که قربانی تجاوز جنسی بوده‌اند مشکل‌ترین افراد تحت معالجه باشند البته در قمایسه با کودکانی که از لحاظ فکری یا فیزیکی با آن‌ها بدرفتاری شده است. آن‌ها هم مانند بقیه یاد گرفته‌ان که به مردم اعتماد نکنند. آن‌ها توسط افرادی که دوست داشته‌اند شدیداً مورد تعرض قرار گرفته‌اند. مشاور ممکن است اوقات سختی را پیش رو داشته باشد تا اعتماد کودک را برای کمک به او جلب نماید.

مقاله‌ی بهداشت روانی هاروارد (بدرفتاری کودکان جلد 1 و 2 سال 1993) در مورد تحقیق برنامه‌های پیش‌گیری نظر خوبی نداشته است این مقاله نوشته زمانی که روی برنامه صرف شده کم بوده است و مفاهیم ارائه شده مشکل بوده‌اند مخصوصاً برای کودکان کم سن و سال‌تر. تحقیقات انجام شده در محل نشان می‌دهد فقط 10% افزایش در تعداد جواب‌های درست بعد از یک حضور ساده حاصل شده است و بیان نمده که افراد یازده ساله دوست دارند جواب‌های اشتباه بندهند ولی که از آن‌ها پرسیده می‌شود متجاوز شاید کسی باشد که شما را می‌شناسد و آیا شکتس قول و عهده و پیمان در این مورد درست ایست یا نه.تحقیقات دیگر بر طبق مقاله پیشنهاد می‌نماید که کودکان شاید هنوز خیلی ترس داشته باشند و یا خجالت بکشند که آن را بگویند، و شاید کل این تحقیق و برنامه نگرانی‌هایی ایجاد نماید. نویسنده نتیجه گرفته است که هیچ کس نمی‌داند چگونه تکنیک‌های پیشگیری را به کودکان بیاموزد زیرا تجاوز در حالت‌های گوناگونی چهره‌ی خود را نشان می‌دهد و تحقیقات در مورد آن خیلی محدود بوده است.

روش‌های مشاوره‌ای کلی برای کودکان مورد آزار قرار گرفته:
تنبیه متجاوز از الویت‌های اول مرسوم در اجتماع بوده است. تا کنون اجتماع از قربانی فراموش کرده است زیرا توجه آن به صورت طبی به مشکلات فیزیکی مسأله معطول گشته و قربانی از دسترسی متجاوز دور شده است. اخیراً قربانیان تجاوز کمک‌های بیشتری دریافت می‌کنند زیرا اطلاعات علمی در کلیساها و مدارس زیاد شده و گزارش‌ها و اطلاعات ارائه شده توسط رسانه‌های خبری زیاد شده و قربانیان تجاوز بیشتر می‌خواهند داستان خود را تعریف کنند تا به قربانیان دیگر کمک کنند. مشکلات رفتاری و روانشناختی درازمدت ممکن است از موراد حل نشده‌ی موجود که تجاوز به کودک را احاطه کرده ایجاد گردد.

علائم فکری مانند عصبانیت، انکار، سرکوب، ترس، سرزنش خود، شک به خود، بی‌پناهی، کمبود عزت نفس، احساس گناه، پوچی، بی‌عاطفگی، علائم رفتاری نامشخص و غیرعادی ممکن است شامل کارهای اشتباه، گوشه‌گیری، علائم بدنی، کابوس و تشویق است. بعضی کودکان به مشاور ارجاع داده می‌شوند به علت این که رفتار تهاجی دارند و مشکلات رفتاری دارند آن‌ها رفتار تجاوزگرانه‌ی والدینشان را تقلید می‌کنند. بعضی‌ها رجوع داده می‌شوند به علت این که به طور شدیدی گوشه‌گیر شده‌آند و جدای از جامعه هستند و مکلات تحصیلی و اجتماعی دارد. کودکان مورد سخت‌گیری بیماراه ساده‌ای نیستند و کار با آن‌ها مشکل است آن‌ها یاد گرفته‌اند که به هم اعتماد نکنند یا به مردم دیگر به محیط در این دنیا که آن‌ها دارند هیچ چیز خوبد نیتس و همه جیز به آن‌ها آسیب می‌رساند. گوشه‌گیری از این دینای دردناک امن‌”ر از آن است که اربتاط با دیرگان برقرار کنند. برقراری دوستی و اعتماد ممکن است خیلی مشکل باشد. کودک نیاز دارد به این که احساسات خود را تصفیه و پاک کند، سوال کند و به موارد تجاوز پاسخ گوید تا موارد را بتواند حل کند. کودکان آموخته‌اند که پرستاران و دیگر بزرگ‌ها در زندگی آن‌ها همیشه بهترین کارها را انجام می‌دهند و نمی‌توانند بفهمند که مردمی که معمولاً باید آن‌ها را دوست داشته باشند یا از آن‌ها مراقبت کنند می‌توانند هم چنین بعضی اوقات به آن‌ها آسیب برسانند.

نیاز آن‌ها به والدین و دیگر بزرگ‌ترها برای حفاظت و ایمنی کشمکش را افزایش می‌دهد. بعضی از کودکان فکر می‌کنند که سزاوار تنبیه انجام شده هستند.سطح پیشرفت فکری آن‌ها و شناخت آن‌ها ممکن است به آن‌ها اجازه ندهد که مواجه‌ی با این مشکل را بفهمند که والدین آن‌ها مهربان و دوست‌داشتنی نیستند. پیشنهادات اختصاصی طرز مشاوره کودکان مورد تعرض در زیر آمده است.

1- در مشاوره‌ی همه‌ی قربانیان تعرض، مشاور باید آماده باشد که با مسائل بیمار کودک خود عجین گردد، شامل آزمایشات کودک در مورد چیزهای مورد علاقه مشاور

2– آرامش و تمدد اعصاب و تصورات ممکن است به کودک کمک کند یک نقطه‌نظر مثبت‌تری از خود و زندگی‌اش داشته باشد.

3- تشویق به ظاهر بدنی خوب و اعتماد به نفس در مورد وضع محاوره‌ای و گفت و گو و ضع غیرمحاوره‌ای یا بدنی و رفتاری.

4- بازی درمانی ممکن است به کودک مورد تخطی قرار گرفته کمک کند با احساسات و افکارش ارتباط برقرار کند.

5- کودکان مورد تجاوز جنسی به توجه خاصی نیاز دارند، درک و بینش و حمایت از طرف مشاور، اغلب این کودکان در ابتدا قادر به بحث در مورد مشکل یا مشاوره نیستند زیرا احساس شدید گناه می‌کنند و خیال می‌کنند که یک طوری آن‌ها حمله‌ی آن شخص را تحریک کرده‌اند یا می‌توانسته‌اند کاری کنند که او حمله نکند ولی آن کار را نکرده‌اند.آن‌ها ممکن است احساس بی‌ارزش بودن و خجالت بکنند که مورد تجاوز یا تخطی به این طریق قرار گرفته‌آند. آن‌ها ممکن است بیشتر از آن که در مورد خود عمل تأثیر پذیرفته باشند از اعمال و سوالات پیش آمده متأثر گردند و اغلب آن‌ها احساس بدی از گناه دارند که والدین یا دیگر بزرگ‌ترها را به مشکل انداخته‌اند به زندان انداخته‌اند یا از خانه بیرون کرده‌اند زیرا به کودک گفته شده است. گوشی دادن به لغات و جلمه‌ها با همدلی و روشن‌گری آن‌ها و حرکات کودک می‌تواند مفید باشد.

6– تکنیک‌های خاص مثل مشاوره با کتاب، بازی با نقشه‌های مختلف، بازی درمانی، مشاوره‌های گروهی می توانند در نظر گفته شوند البته به تناسب درک و شعور کودک. قرار دادن کودک تجاوز جنسی شده در گروه و جمع احتیاج به هوشیاری خاص دارد مخصوصاً اگر آسیب در همین اواخر اتفاق افتاده باشد. شاید کودک آماده‌ی تقسیم و تشریک احساسات شدید نباشد.

7– ممکن است کودکان نیاز به این داشته باشند که اطلاع یابند چه چیز در لمس کردن و عمل و رفتار مناسب است و چه چیز مناسب نیست و اطمینان حاصل کنند که برخی از اعضاء بدن آن‌ها خصوصی هستند. ممکن است احتیاج داشته باشند که به آن‌ها گفته شود رفتارهای جنسی و تنبیهی بزرگ‌ترها که انجام داده‌اند بیمار و نامناسب بوده است. به علت محدود بودن رشد فکری و شناختی کودکان و ادراک آن‌ها و برای آرام کردن نگرانی حاکم بر محیط این نوع مسائل خلی از برنامه‌ها طراحی شده‌اند تا به کودکان در مورد تجاوز و تخطی نسبت به کودکان توسط بازی‌های نقش‌دار و عروسکی، کتاب‌های رنگی، فیلم‌ها، فیلم سینمایی و ; چیزهایی بیاموزند. کلماتی که در آن‌ها به کار رفته روشن و واضح نیستند ولی به جای آن مربوط می‌شود به لمس و مناطق مخصوص بدن. این برنامه‌ها برای تحصیل و بررسی جنسی ساخته نشده‌اند و برای آن هستند که به کودکان اطلاعاتی و روش‌هایی برای مقابله‌ی با وضیعت‌های تجاوز و سوءاستفاده معرفی نمایند.

8– آموزش جرأت داشتن که روی این موضوع تأ:ید داردکه چگونه باید گفت نه و یا چکونه وضیعت تجاوزی را کنترل کرد و خیلی ضروری است کودک احتیاج به کمک دارد تا بتواند ارزیابی کند علامت‌های هشدار تجاوز چیست و نقشه‌هایی را بکشند تا از عهده‌ی رهایی از وضعیت برآیند. (به عنوان مثال، تلفن زدن به یک شخص خاص وقتی که پدر یا مادر شروع به نوشیدن الکل می‌کند) بازی‌های خاص که کودک در آن‌ها نقش دارد و نمایش‌های اینچنینی کودک را آماده می‌کند که با موضوع خیلی مؤثر کنار بیاید.

9- کودکان را تشویق نماییم به مجرد این که وضیعت تجاوز مشاهده شد آن را به کسی بگویند، بزرگ‌ترهایی که به کودکان تجاوز جنسی می‌کنند اغلب به او هشدار می‌دهند که رازشان را نگه دارند. کودکان احتیاج به این دارند که به آن‌ها تفهیم شود که چه موقع باید راز را بگویند و چه موقع اطلاعات به طور مطمئن باید حفظ‌ شود، و در موقع تصمیم به گفتن به چه کسی باید این راز را بگویند و چه کنند اگر بزرگ‌تر داستان آن‌ها را باورد نکرد.

10– مشاوران باید با مواردی که منجر به اعتماد کودک تجاوز دیده می‌شود آشنا باشند. تئوریسن‌های نمو و تکامل به این نکته توجه خاص داشته‌اند که کودکان قابلیت اعتماد خود را به مردم گسترش دهند و مردم هم متقابلاً به آن‌ها اطمینان داشته باشند تا بتوانند به طور مؤثر زندگی کنند. هنوز کودکان به خبرها و پیغام‌های زیاد برسند که برای حمایت آنان طراحی شده که ایجاب می‌:ند که دنیا و آدم‌های آن خطرناک باشند.

11- رایتکان در سال 1992 نظرش به این موضوع جلب شد که بعضی از موارد معالجه غیرمفید و گاهی مضر هستند. او از برخی از نویسندگان نقل قول می‌نماید که پیشنهاد می‌کنند کتاب‌های روانشناسی را کنار بگذارید و به کودک بیمار گوش دهید. Ratical به عنوان به کار برنده‌ی یک روش ترکیبی خاص معروف است: تصورات جهت‌گیری شده و راهنمایش شده هیپنوتیزم شناسایی و پاک کردن احساسات، خواندن مقالات و مجلات نوشن نامه، نوسازی ساختار شناخت و معلومات تا پیام‌های بد، درست شوند روش‌های پشت میز نشینی از بین بروند، نمایش فیلم اخلاقی، هنر، موسیقی و رقص.

بدرفتاری کودک یک قسمت کوچک از یک رفتار بد مخاط به آن است و به شبکه‌ی خانواده وصل است همان طور که به شخصیت شخص مورد تجاوز هم ربط دارد و باید در نظر گرفته شود. به طور کلی واکنش های خانواده به کودکی که مورد تخطی قرار گرفته گسترش می‌یابد و با روش مشاوره و معالجه مخلوط می‌گردد و با آن درگیر می‌شود. مشاوران باید خانواده درمانی را باید در نظر بگیرند و در زمان مناسب طرح‌های معالجه‌ی خود را کامل نمایند. مشاورانی که با کودکان مورد تخطی قرار گرفته کار می‌کنند باید آماده باشند که یک در کس دست و حمایت کامل از تمام افراد درگیر موضوع ارائه دهند. یک واکنش طبیعی عصبانیت است نسبت به کسی که یک بچه را اذیت کرده است اگرچه این احساسات باید توسط مشاور رواین شناخته و حل گردد تا بتواند به صورت مؤثر با کودک و خانواده‌ی او کمک کند مخصوصاً با فرد متجاوز. مشاورانی که خیلی نسبت به کودک مورد تجاوز دلسوز باشند واقع‌بینی خود را از دست می دهند و نمی‌توانند به کودک کمک کنند مشاورانی که خیلی عصبانی از دست فامیل کودک هستند که چرا گذاشته‌اند این کار صورت بگیرد یا نسبت به تجاوزگر هیچ گاه نمی‌توانند ارتباط لازم را کسب نمایند برای کمک به این اشخاص قبل از شروع مشاوره با قربانی تجاوز، ممکن است مشاور احتیاج داشته باشد که احساسات خود را تجیزه و تحلیل کند و در مورد موضوع دید کامل داشته باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 9:14 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  بررسی ASP یا Active Server Pages word دارای 44 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی ASP یا Active Server Pages word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

فهرست مطالب
مقدمه    1
Active Server Pages چیست؟    1
تعریف زبانهای دست نویس    4
با ASP چه کارهایی می شود انجام داد ؟    4
مقایسه بین صفحات HTML و ASP    5
اسکریپتهای طرف سرور ( Server Side ) چگونه به نظر می رسند ؟    13
برای اجرای صفحات ASP به چه چیزی نیاز هست ؟    14
Personal Web Sever    14
نصب IIS در ویندوز اکس پی و 2000    15
دسترسی به صفحات وب شما    15
چرا ASP ؟    16
فرم‌ها در ASP و وردى‌هاى کاربر    19
Request.QueryString    20
Request.Form    21
تصدیق فرم یا تست معتبر بودن مقادیر ورودى    22
معرفی ADO و کاربرد آن در    23
شئ Connection    24
Dim Conn    24
ConnectionString    25
متد Connection.Open    28
متد Connection.Execute    28
شئ RecordSet    29
متد RecordSet.Open    29
متد Move    32
متدهای Sort و Search    33
شئ Field    34
معرفی ADO و کاربرد آن درASP(بخش دوم مثال)    34
منابع و مراجع
پیوست

 

مقدمه
ASP راه حل شرکت ماکروسافت برای ایجاد صفحات پویای وب میباشد. با گسترش اینترنت و www در زندگی روزمره، ایجاد وب سایت یکی از بخشهایی است که به سرعت در حال رشد می باشد.همواره در تار جهان گسترده، طراحی وب سایت بر ایجاد گرافیکهای تخیلی و زیبا و صفحات وب ساده برای خواندن مبتنی است.به همین دلیل امروزه سایتهای وب محل تلاقی کاربران شده است.
اگرچه خلق یک وب سایت دلپذیر مهم میباشد، اما تمرکز اصلی، از طراحی گرافیکی به سمت طراحی مبتنی بر برنامه نویسی میباشد. برای مثال، تصور کنید که شما میخواهید یک وب سایت از چیزی که میتوانید بفروشید ایجاد کنید.
طراحی مبتنی بر برنامه نویسی، صفحات وبی ایجاد میکند که میتوانند اطلاعات صورت حسابهای کاربران را جمع آوری و ذخیره کند.
اگر شما احتیاج به وب سایت پویا(Dynamic) دارید، ASP یک راه حل فوق العاده و ساده میباشد. امروز، شما اولین قدم را در داخل دنیای ASP ها برمی دارید.
Active Server Pages چیست؟
به زبان مایکروسافت :  Active Server Pages یک محیط باز برای ترکیب HTML ، اسکریپت ها و کامپوننت های سرور قابل استفاده مجدد ActiveX است که امکان ساختن راه حل های دینامیک و قدرتمند تجاری وب محور رو به شما می دهد . ASP امکان اسکریپت نویسی طرف سرور با استفاده از VBScript و JScript رو برای  IIS میدهد .
نکته . قبل از اینکه سرور یک صفحه ASP را به مرورگر بفرستد ، اسکریپت های طرف سرورآن صفحه را اجرا می کند . برای اینکه بین صفحات ASP و HTML معمولی تفاوت وجود داشته باشد ، صفحات ASP را با پسوند asp ذخیره می کنند .
با گذشت سالهای متمالی، ما تغییرات مهمی را در موضوع اینترنت مشاهده می نماییم. ابتدا، اینترنت به منظور یک سرویس دهنده ارتباطات متوسط برای بخشهای دولتی و موسسات دانشگاهی بود. با پیدایش www، اینترنت یک محیط دوستانه چند رسانه ای شد. در اصل سرویس دهنده اینترنت به عنوان یک مکان برای آدمهای با ذوق به منظور خلق صفحات خانگی بود. اما هر چه افراد بیشتری به اینترنت وارد شدند، اینترنت به یک منبع اطلاعاتی برای همه افراد تبدیل شد. وفقتی تعداد افراد Online به یک محدوده بحرانی رسید، شرکتهایی که محصولات و خدمات را می فروختند شروع  به Spring up نمودن کردند.این شرکتها هیچ حضور فیزیکی نداشتند، فقط یک حضور مجازی داشتند!. برای مثال شما میتوانید از سایت Amazon.com کتاب بخرید، اما شما قادر نخواهید بود که کتابفروشی Amazon.com را در نزدیکی خود پیدا کنید.
همانگونه که اینترنت به صورت یک فروشگاه موفق شد، طراحی صفحات وبسایت هم تغییر پیدا کرد. در روزهای اولیه www، ؛HTML به منظور ایجاد صفحات وب ایستا استفاده می شد. اما امروزه، صفحات وب ایستا به سرعت در حال منسوخ شدن میباشند. تصور کنید اگر Amazon.com تنها از صفحات وب ایستا تشکیل شده بود!؛ شما نمی توانستید فهرستهای کتاب جستجو کنید. شما نمی توانستید یک در خواست را به صورت Online صادر کنید، شما نمی توانستید توضیحات کاربران دیگر را بخوانید. این است دلیل یک سرمایه گذاری مطمین که اگر Amazon.com از صفحات وب پویا(Active Server Pages) استفاده نمی کرد، نمی توانست کتابهای زیادی بفروشد.
شما میتوانید صفحات وب پویا را از راهای زیادی ایجاد نمایید. راه حل ماکروسافت برای ساختن صفحات وب پویا استفاده از Active Server Pages ها می باشد که بصورت مختصر بر آن ASP می گویند.
نکته: سایت های وب بزرگ زیادی از ASP به منظور سرویس دادن پویا به اسناد وب استفاده می کنند. برای مثال Buy.com, HotBot.com, Dell.com از ASP برای ساخت سایت های وب پویای محاوره ای خود استفاده کردند.
ASP شامل دوبخش می باشد: 1- کدهای برنامه نویسی 2- کدهای HTML. کدهای برنامه نویسی میتوانند به وسیله تعدادی از زبانهای دست نویس(Scripting Language) نوشته شوند.
واژه جدید: یک زبان دست نویس(Scripting Language) یک دستور زبان مخصوص است که برای اجرای دستورات بر روی کامپیوتر استفاده می شود.
زبانهای اسکریپت نویسی دست نویس(Scripting Language) مربوط به وب که محبوب می باشند عبارتند از: VBScript و JavaScript. وقتی یک صفحه ASP درست می کنید، شما میتوانید از یکی از چهار زبان برنامه نویسی استفاده کنید.(شبیه به دستورات زبان Visual Basic)
تعریف زبانهای دست نویس
VBScript: معمولترین زبان برنامه نویسی تحت وب برای ASP می باشد.
JScript: شبیه به JavaScript میباشد.
PerlScript: شبیه به زبان Perl میباشد.
Python: یک زبان اسکریپت نویسی قدرتمند می باشد که بطور معمول برای توسعه وب به کار می رود.
با ASP چه کارهایی می شود انجام داد ؟
کارهای زیادی هست که با ASP انجام می شود ، از جمله :
- شما می توانید تاریخ ، زمان و دیگر اطلاعات را به روش های مختلف نشان بدهید
- شما می توانید یک فرم نظر سنجی بسازید و از بازدید کنندگان سایت خود بخواهید که آن را  پر کنند.
-شما می توانید یک بانک اطلاعاتی داشته باشید که مردم از طریق وب به آن دسترسی داشته باشند ، می توانید این بانک اطلاعاتی را به روز کنید ، چیزی را به آن اضافه یا ازآن کم کنید و کارهایی از این دست
- شما می توانید بعضی از بخش های سایت خود را بوسیله کلمه عبور محافظت کنید تا مطمئن باشید که فقط افراد مجاز قادر به استفاده از اطلاعات بخش های محافظت شده هستند.

مقایسه بین صفحات HTML و ASP
اجازه بدهید روند مشاهده یک صفحه وب را به صورت خلاصه بررسی کنیم . وقتی شما یک آدرس را در نوار آدرس مرورگر خود تایپ می کنید مثلا : http://www.yahoo.com مرورگر یک درخواست به سرور می فرستد . سرور به درخواست مرورگر شما پاسخ می دهد و سند درخواستی شما را برمی گرداند ( البته این وسط DNS ها آدرس IP دامین سایت را پیدا مشخص می کنند به اضافه یک سری کارهای دیگر که به این مسائل کاری نداریم ) . اگر این سند یک فایل قابل نمایش برای مرورگر باشد ، کد فایلی که توسط مرورگر ترجمه می شود و شما اطلاعات فایل را می بینید . اگر هم قابل نمایش نباشد برنامه مرورگر سعی در بارگذاری ( دانلود )  فایل می کند . فرض کنید شما آدرس زیر را در مرورگر خود تایپ کنید : http://www.somewhere.com/somepage.htm  . این درخواست یک فایل از نوع HTML است . HTML مخفف Hyper Text Markup Language به معنی زبان نشانه گذاری ابرمتن است . اگر چنین فایلی روی سرور سایت وجود داشته باشد . مرورگر کد فایل را ترجمه می کند و شما صفحه  somepage.htm را می بینید . برای دستیابی به کد یک صفحه از نوع HTML در اینترنت اکسپلورر می توانید از منوی View  گزینه Source را انتخاب کنید . این کد چیزی شبیه به کدهای زیر خواهد بود

 <html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1252">
<title>Page Title</title>
</head>

<body>
......
</body>
</html>
نمونه سورس یک فایل HTML . به جای نقطه چین ها عناصری قرار می گیرد که باید در صفحه نمایش داده شود
اما فرض کنید فایل HTML ای که شما درخواست کرده اید روی سرور سایت وجود نداشته باشد . در این صورت شما یک پیغام خطا دریافت خواهید کرد ( خظای 404 ) مبنی بر این که مرورگر موفق نشده است فایل مورد نظر شما را پیدا کند . حالا فرض کنیم شما در نوار آدرس مرورگر خود آدرس یک فایل را تایپ کنید که قابل نمایش نیست . مثل فایل های exe  یا zip یا mp3  و ... . در این صورت برنامه مرورگر سعی می کند فایل مورد نظر را دانلود کند .
اما بالاخره فرق یک صفحه ASP با یک صفحه HTML چیست ؟ صفحات HTML استاتیک هستند یعنی به صورت پویا تغییر نمی کنند ، اگر بخواهید یک صفحه HTML چیزی غیر از آنچه که در حال حاضر نمایش می دهد را نشان بدهد چاره ای جز دست بردن در سورس صفحه نیست . اما یک صفحه ASP به دلیل اینکه مجموعه ای از اسکریپت ها و کدهای HTML هست این قابلیت را دارد که به صورت خودکار و بر اساس شرایط محتوای مختلفی را نمایش بدهد . فرض کنیم از شما خواسته شود که یک صفحه طراحی کنید برای نمایش جدول مسابقات لیگ برتر کشور . خوب اگر شما به صورت عادی و با استفاده از جدول های HTML کار را پیاده سازی کنید مجبور هستید هر بار که مسابقه ای انجام می شود ، بررسی کنید که جایگاه هر تیم چه تغییری می کند ، امتیازات و تفاضل گل و بقیه چیزها را هم خودحساب کنید و بعد بر اساس آن ، صفحه را یک بار دیگر طراحی کنید . این بار با یک جدول که بر اساس اطلاعات جدید طراحی شده . این یک کار وقت گیر و بیهوده است . تازه امکان اشتباه هم کم نیست . اما حالا اگر فرض کنیم که این پروژه را با ASP پیاده سازی کرده باشیم . بر این اساس فقط باید یک سرویس طراحی کنیم که یک نفر بیاید و نتیجه هر مسابقه را وارد کند . نتایج برای پردازش به سرور فرستاده می شود ، بعد از پردازش بر اساس اسکریپت هایی که درون صفحه هست ، جدول به روز می شود .
نکات قابل توجه :
اجازه بدید که اولین صفحه ASP را بنویسیم :
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Hello World !</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<%
      Response.Write "Hello, World !"
%>
</BODY>
</HTML>

سطرهای بالا را در یک ادیتور بنویسید و بعد با نام hello.asp ذخیره کنید . hello.asp  را در فولدر wwwroot ذخیره کنید .
برای اجرای صفحه ، اینترنت اکسپلورر رو باز کنید و در نوار آدرس بنویسید : http://localhost/hello.asp . عبارت زیر کارش این است که درون صفحه کلمات  Hello, World را نمایش می دهد .
 Response.Write "Hello, World !"
روش دیگر برنامه سلام دنیا
یک راه کوتاهتر برای نمایش سلام دنیا در صفحه . کد زیر را ببینید
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Hello World !</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<%=     "Hello, World !"    %>
</BODY>
</HTML>
فقط توجه کنید که علامت = را درست بعد از تگ شروع اسکریپت قرار بدید . عملکرد این روش درست مثل استفاده از Response.Write هست .
بعد از اینکه صفحه hello.asp را در مرورگر خود اجرا کردید . از منوی view گزینه Source را انتخاب کنید . تا سورس صفحه را ببینید . همون طور که مشاهده می کنیدخبری از اسکریپت ها نیست . جای تمام اسکریپت ها را عبارت های HTML گرفته اند. امتحان کنید
مثال دیگر : نمایش تاریخ ...
حالا اجازه بدهید یک گام به جلو برداریم و صفحه ای بسازیم که تاریخ امروز را به کاربر نشان میدهد . کد زیر را در نظر بگیرید .
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Hello World !</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<%=    Date   %>
</BODY>
</HTML>
 استفاده از تابع "Date" تاریخ فعلی را به شما می دهد ، به طریق مشابه تابع "Time" زمان فعلی را بر می گرداند. برای استفاده همزمان از تاریخ و زمان می توانید از تابع "Now" استفاده کنید . کد بعدی روش استفاده از تابع "Now" را نشان می دهد
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Hello World !</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<%
      Response.Write Now
%>
</BODY>
</HTML>

جزییات بیشتر : در کد زیر قصد داریم به طور جزیی تر به مساله تاریخ و زمان بپردازیم . می خواهیم سال و ماه و ساعت و دقیقه و ثانیه را نشان بدهیم
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Hello World !</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<%
  Response.Write “Year: ” & Year (Now)
  Response.Write “Month: ” & Month (Now)
  Response.Write “MonthName: ” & MonthName (Month(Now))

  Response.Write “Hour: ” & Hour (Now)
  Response.Write “Minute: ” & Minute (Now)
  Response.Write “Second: ” & Second (Now)
%>
</BODY>
</HTML>
اسکریپتهای طرف سرور ( Server Side ) چگونه به نظر می رسند ؟
اسکریپت های طرف سرور عموما با %> شروع و با <% خاتمه می یابند . به اولی تگ شروع کننده و به دومی تگ پایان بخش گفته می شود . بین این دو علامت اسکریپت های طرف سرور قرار می گیرند.  شما می توانید اسکریپت های طرف سرور خود را هر جای کد صفحه از جمله در داخل تگ های HTML به کار ببرید .

برای اجرای صفحات ASP به چه چیزی نیاز هست ؟
به خاطر اینکه سرور باید پردازش روی اسکریپت های ASP انجام دهد باید این توانایی را داشته باشد . تنها سرور هایی که از ASP به طور کامل پشتیبانی می کنند  Microsoft Internet Information Services  و Microsoft Personal Web Sever هستند .
Internet Information Services
این یک وب سرور مایکروسافت است که برای ویندوز ان.تی طراحی شده . این سرور تنها در ویندوز ان.تی 4 و ویندوز 2000 نسخه حرفه ای و نسخه سرور قابل اجراست . نسخه فعلی این سرور 5 است و به همراه ویندوز 2000 عرضه شده . ( مترجم : این متن قدیمی است . آخرین نسخه IIS نسخه ششم است که همراه با ویندوز دات نت 2003 عرضه شده ، در ویندوز اکس پی شما به نسخه 5.5 وب سرور IIS دسترسی دارید )
Personal Web Sever
این وب سرور روی تمام ویندوز ها از جمله 95 و 98 و ام.ای کار می کند . اگر شما از ویندوزهای 9x یا ام.ای استفاده می کنید تنها راه برای اجرای صفحات ASP استفاده از این وب سرور است .

نصب IIS در ویندوز اکس پی و 2000
1. به کنترل پنل بروید .
2. روی Add or remove Programs  کلیک کنید .
3.در پنجره Add or Remove Programs  گزینه Add/Remove Windows Components  را انتخاب کنید .
4. در ویزارد Windows Components Wizard گزینه Internet Information Services [IIS] را انتخاب کنید . برای نصب باید سی دی ویندوز را داخل درایو سی دی قرار بدهید.
بعد از اتمام عملیات نصب در درایو c یک فولدر به نام Inetpub ساخته می شود . شما باید صفحات ASP خود را داخل فولدر wwwroot که داخل همین فولدر Inetpub هست قرار بدهید.
دسترسی به صفحات وب شما
حالا که سیستم شما به یک سرور تبدیل شده ببینیم چه جوری به صفحات وب این سرور می شود دسترسی داشت . فرض کنید یک صفحه به نام test.asp را در فولدر wwwroot ذخیره کردید . برای دسترسی به این صفحه اول مرورگر خود را باز کنید . مطمئن شوید که در حالت offline  نیستید . در نوار آدرس تایپ کنید :  http://localhost/test.asp . به این ترتیب صفحه شما نمایش داده میشود . درست مثل اینکه یک سرور واقعی روی اینترنت باشد .
چرا ASP ؟
چرا به ASP نیاز هست زمانی که HTML می تواند تمام نیازهای شما را برآورده کند ؟ اگر می خواهید اطلاعات را نمایش دهید ، تمام آن چیزی که باید انجام دهید این است که ادیتور مورد علاقه خود را باز کنید ، چند تا تگ HTML  بنویسید و صفحه را با پسوند HTML ذخیره کنید
اگر بخواهید اطلاعاتی که تغییر می کنند را نمایش دهید چطور ؟ آیا باز هم این روش مفید است . فرض کنید شما یک صفحه شامل اطلاعاتی دارید که مدام به روز می شوند مثل وضعیت هوا ، یا سهام بورس ، و ... HTML چاره کار نیست ، اون چیزی که شما بهش احتیاج دارید یک سیستم برای ارایه اطلاعات دینامیک ( پویا ) هست . ASP همان چیزی است که لازم دارید
حال، چطور یک سرویس دهنده وب تعیین می کند که سرویس گیرنده یک صفحه HTML ایستا را درخواست کرده است یا یک صفحه ASP را؟ سرویس دهنده وب بوسیله پسوند صفحه وب، این موضوع را تعیین می نماید. به همین دلیل است که وقتی شما یک صفحه ASP را ایجاد می کنید باید پسوند آن را asp قرار دهید. با این کار سرویس دهنده وب می فهمد که قبل از فرستادن خروجی برای سرویس گیرنده باید کد برنامه نویسی را پردازش نماید.
اجازه دهید به صورت مختصر به یک صفحه ASP نمونه نگاهی بیندازیم. کد زیر شامل کدهایی می باشد که زمان و وقت فعلی را نمایش میدهند. برای اجرای کد شما در ابتدا نیاز به یک خدمات دهنده وب بر روی کامپیوترتان دارید. در این مورد در قسمت اجرای صفحات ASP بحث خواهیم نمود. در حال حاضر کد زیر را به منظور این ببینید که یک صفحه ASP چگونه بنظر میرسد اجرا نمایید...

 

منابع و مراجع :

ASP ,  LARRY ULLMAM  انشارات ناقوس
 WWW.DANESH.BIZHAT.COM 
WWW.NAGHOOSPRESS.IR  

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 9:14 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در موردجامعه شناسی شهری word دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در موردجامعه شناسی شهری word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در موردجامعه شناسی شهری word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در موردجامعه شناسی شهری word :

جامعه شناسی شهری

برای اینکه تعریف روشن‌تری از مهیت و دامنه جامعه شناسی شهری به دست دهیم می‌توانیم بگوییم، تجزیه و تحلیل شهر به عنوان یک واقعیت اجتماعی موضوع جامعه شناسی شهری است. بنابراین جامعه شناسی شهری ، کلیه مسائل اجتماعی جامعه شهر نشین را دربر خواهد گرفت. یکی از واقعتهای اساسی ، رابطه از تحت جامعه با سایر واقعیتهای اجتماعی است، مانند رابطه تراکم جمعیت و سازمانها و شیوه تفکر و زندگی اجتماعی.

نگاه اجمالی
بدون اینکه بخواهیم کلیه جنبه‌های جامعه شناسی شهری را مورد بحث و بررسی قرار دهیم، منظور این است که اهمیت و ماهیت ملاحظات جامعه شناسی بر مسائل شهری روشن شود و برخی اطلاعات مربوط به اجتماع شهرها که اختصاصا معنای خاصی در بر دارد و نیز روشهای بررسی مسائل شهری را مورد مطالعه قرار گیرد. در عمل ، امروز شهرسازان ، معماران و مهندسان تاسیسات شهری بیش از پیش به میزان قابل توجهی از ره آورد جامعه شناسی شهری استفاده می‌کنند و مفهوم شهر سازی و شهرنشینی را منحصر به جنبه معماری آن نمی‌دانند.

بنابراین لازم است زبان مشترکی نیز آنها را به یکدیگر پیوند دهد تا به درستی نظرات یکدیگر را درک کنند و در بهبود زندگی اجتماع شهرنشینی از آن استفاده کنند. اما برای اینکه به درستی بدانیم جامعه شناسی شهری چیست و مشتمل بر چه مباحثی است بهتر است قبلا به عنوان یاد آوری جامعه شناسی را بطور کلی تعریف بکنیم. پس جامعه شناسی ، مطالعه علمی واقعیتهای اجتماعی است که از سه جنبه ریخت شناسی ساختاری و فرهنگی و روانی مورد بحث و مطالعه قرار گیرد.
اختصاصات شهر

اگر از جنبه مادی و خارجی را مورد نظر قرار دهیم، شهر بدوا انبوهی از افراد انسانی و فضایی را که در آن سکونت گزیده‌اند شامل می‌شود. در اینجا نظم جاری مربوط به مسائل زیر در خور توجه است. جمعیت شهری (از نظر تعداد ، تراکم ، ترکیب و ساختمان و تحول) ، طرز پراکندگی و قرار گرفتن جمعیت در فضای شهر اصول تمایز بین قسمتهای مختلف فضای شهر و تاثیرات آن بر زندگی اجتماعی افراد و گروههایی که در آن زندگی می‌کنند. از جهت دیگر ، شهر عبارتست از یک سازمان اجتماعی پیچیده است. یعنی ، شهر تنها از تجمع افراد تشکیل نمی‌شود بلکه مشتمل بر گروههای مختلفی ، مانند خانواده ، طبقات اجتماعی ، کارگاهها و کارخانه‌ها ، گروههای نژادی ، انجمن‌های مختلف و غیره است.
می‌توان سخن از یک نوع «روحیه شهری» یا «فرهنگ شهرنشینی» به میان آورد که با خوصیات اجتماعات غیر مشابه فرق دارد. به عبارت دیگر ، سبک زندگی و شیوه فکر کردن و بروز احساسات و عواطف که بر حسب جوامع و منطق مختلفی که شهر جزئی از آن است متفاوت و بر حسب تارخ و خوصیات شهرها متغیر است، ویژگیهایی به زندگی شهرنشینی بخشیده است که خاص اجتماع مورد نظر یعنی شهر است. مثلا استقلال افراد در مقابل سنن و آداب ، در شهرها افزایش می‌یابد و پذیرش افکار جدید ، مدپرستی ، خلاقیت ، نوآوری و تسامح فزونی می‌گیرد. نکته دیگر اینکه ، شهر را نباید واحد مستقل و مجزا از جامعه دانست، یعنی نمی‌توان آن را از واحدهای دیگر وابسته به آن جداگانه مورد مطالعه قرار داد. زیرا:
اولا شهر با منطقه‌ای که در آن واقع شده است ارتباط کامل دارد. یعنی از یکسو خوصیات منطقه در شهر تاثیر می‌گذارد و از وی دیگر شهر به تدریج کم و بیش خوصیات شهری خود را به منطقه‌ای که خود جز آن است انتقال می‌دهد و در حقیقت منطقه و شهر عکس العمل‌های متقابلی در برابر یکدیگر دارند.
دوم آنکه ، شهر با یک کشور و کل اجتماعی که جزئی از آن است پیوند و وابستگی دارد، زیرا ساخت سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور در شهر منعکس می‌شود. سوم آنکه ، شهر با نوع تمدن نظام اجتماعی که ملت و کشور را فرا گرفته است ارتباط کامل دارد.

جامعه شناسی شهری و مسائل اجتماعی شهر
سکونت در “شهر” آثاری بر زندگی فردی و جمعی انسان‌ها می‌گذارد که از حدود دو قرن پیش تاکنون، موضوع تأمل اندیشمندان اجتماعی بوده است;

سکونت در “شهر” آثاری بر زندگی فردی و جمعی انسان‌ها می‌گذارد که از حدود دو قرن پیش تاکنون، موضوع تأمل اندیشمندان اجتماعی بوده است. چند وجهی بودن این اثرات و نیز فراینل داشته است.
جامعه‌شناسی شهری از جمله شاخه‌های معرفتی است که صرفاً و اختصاصاً “شهر” را بعنوان یک “محیط مخلوق” و به عنوان یک “محصول اجتماعی”، کانون توجه و مطالعه خود قرار می‌دهد.
از منظر این علم، “شهرنشینی” مرحله گذار از اجتماع مبتنی بر علقه‌های خونی به جامعه سازمان یافته مبتنی بر قراردادهاست. شهر تولیدکننده فرهنگ است. چون محیط شهری شیوه‌های خاصی از زیستن، کارکردن، رابطه برقرار کردن و مصرف کردن را بر ساکنانش عرضه می‌کند. از این رو جامعه‌شناسی شهری پاسخ دهی به پرسش‌هایی را وظیفه خود می‌داند که برخی از آنها چنین‌اند:
رشد و توسعه شهرها تابع چه متغیرهایی است و آیا گسترش شهرها از الگوی واحدی تبعیت می‌کند؟
عناصر بنیادی سازمان شهر کدامند؟ و این عناصر چگونه تحت تأثیر رفتار کنشگران تغییر می‌کند؟
صورت‌های فضایی متفاوت چه تأثیری بر انسجام گروه‌های اجتماعی ساکنان شهر دارد؟
فضاهای شهری و عناصر بنیادین آن چگونه مایه تحکیم یا تضعیف روابط گروه‌های اجتماعی ساکن در شهر می‌شوند؟
چه رابطه‌ای میان خصوصیات یک شهر به لحاظ کالبدی و اقتصادی (شیوه تولید) و طبایع افراد ساکن در آن وجود دارد؟
شهرها را چگونه می‌توان اداره کرد به گونه‌ای که هم منافع جمعی و هم در عین حال منافع فردی ساکنانش توأمان تأمین شوند؟
سازمان قدرت در شهرها چگونه است و کدام گروه‌های اجتماعی سیادت دارند؟
نباید از یاد بُرد که “فقر شهری” و نابسامانی‌های ناشی از کجروی و وقوع انواع جرائم در شهرها بود که نخستین دستمایه‌های مطالعات جامعه‌شناسی را فراهم ساخت. اما این علم بمرور، مسائل و موضوعات پیچیده‌تری را مورد تحلیل قرار داد که همگی بر محور زندگی شهری استوارند. مسائل و موضوعاتی چون جنبش‌های شهری، هویت شهروندی، وجود و گسترش مناطق جرم، مشارکت شهروندان و نهایتاً حکمرانی شهری از جمله مسائل متأخر در این علم‌اند.
برای تبیین مسائل پیش گفته، رویکردهای نظری متعددی ارائه شده‌اند که هر کدام جنبه‌هایی از واقعیت زندگی شهری را پوشش می‌دهند. دو رویکرد عمده در جامعه‌شناسی شهری کلاسیک وجود دارند که به اجمال می‌توان آن‌ها را چنین معرفی کرد:
1) رویکرد بوم شناختی در جامعه‌شناسی شهری بر این پایه است که شهرها بطور اتفاقی رشد نمی‌کنند بلکه در واکنش به ویژگی‌های مساعد محیط و بر مبنای سه فرایند مهم رقابت، تهاجم و جانشینی گسترش می‌یابند.
صاحبان این دیدگاه معتقدند، استقرار سکونتگاه‌های بزرگ شهری و توزیع انواع مختلف محلات در شهرها بر پایه اصول مشابهی قابل درک است. بعبارت دیگر الگوی واحدی برای رشد و تحول

شهرها وجود دارد.
اشکال چنین دیدگاهی آن است که به اهمیت طرح و برنامه‌ریزی آگاهانه در سازماندهی شهر، کمتر توجه شده و توسعه شهری را بعنوان یک فرایند طبیعی در نظر می‌گیرد.
2) رویکرد دیگری در مطالعات جامعه‌شناسی شهری وجود دارد که بر طبق آن به شهرنشینی بعنوان یک شیوه زندگی اجتماعی تأکید شده است. براساس این دیدگاه، زندگی در شهر، اثر

اتی بر روابط اجتماعی می‌گذارد. مثلاً در شهر، روابط بی‌نام، سطحی، ناپایدار، سودجویانه و عقلانی است.
دیدگاه‌های فرهنگ‌گرایانه به “پدیده شهر” در تداوم چنین رویکردی امروزه بوجود آمده‌اند که شهر را بعنوان یک «سامانه اخلاقی» تعریف می‌کنند. در این دیدگاه‌ها، شهرها محیط‌های ناهمگنی از خرده فرهنگ‌ها تلقی می‌شوند که یک مدیریت شهری کارآمد می‌بایست به ایجاد تعادل و توازن و انتظام‌بخشی به چنین اجتماعی بیندیشد و کوشش کند.
بر این اساس به نظر می‌رسد گام نخست در اداره مقتدرانه و هوشمندانه یک شهر آن است که اجتماعات شهری را بر مبنای کارکردهایشان گونه‌شناسی کنیم. باید دانست نقطه ثقل حیات یک شهر چیست؟
شهر های بزرگ با مسائل پیچیده‌ای روبروهستند که در درجه اول، شناخت عالمانه آنها از وظایف جامعه‌شناس شهری است.
در قلمرو این مسائل می‌توان به گسترش بی‌‌رویه مناطق حاشیه‌نشین شهر اشاره کرد که کانون‌های بالقوه برای ناهنجاریهای اجتماعی فراهم کرده است. به دنبال چنین رشد بی‌رویه‌ای، “جدایی گزینی فضایی” اتفاق افتاده است به این معنا که تفاوت و تبعیض در ارائه خدمات عمومی به ساکنان شهر و توزیع ناعادلانه امکانات رفاهی و تجهیزات شهری در مناطق مختلف شهر به چشم می‌خورد. چنین شرایطی، نارضایتی های عمومی را پدید خواهد آورد.
مدیریت شهری عقلانی می‌باید به تنوع خرده فرهنگ‌ها در شهر توجه نشان دهد و موضوع همجواری قومی، طبقاتی و مذهبی و چالش‌های احتمالی ناشی از آن را نباید از نظر دور بدارد.
علاوه بر این‌ها موضوعاتی چون ارتباط در شهر، کیفیت فضاهای عمومی، کیفیت مداخله شهرنشینان در اداره‌ امور شهر و محله از جمله موارد مورد اعتنا در حیطه دانش جامعه‌شناسی شهری خواهند بود.
مبانى نظرى جامعه‌شناسى شهرى
• نظریه روان شناختی شهر
• تفکیک یا ترکیب نظریه‌ها در جامعه‌شناسى شهرى
از روزگاران کهن تا به امروز، صاحب‌نظران بزرگ اجتماعى، فلاسفه، جامعه‌شناشان و شهرسازان، شهر و نظام شهرنشینى را از دیدگاه‌هاى خاص خود مورد توجه قرار داده، نظریه‌هاى مختلفى در مورد آن ارائه داده‌اند. برخى از این نظریه‌ها مربوط به منشأ شهرنشینى و تبیین علل و عوامل مؤثر در آن بوده و پاره‌اى از نظریه‌ها به چگونگى تنظیم نظام و تشکیلات شهرنشینى و تأثیر آن بر روابط اجتماعى و شیوه اداره شهرها و یا رابطه شهرنشینى با نظامات وسیع‌تر اجتماعى و نوع تمدن و فرهنگ جوامع نظر داشته است.

نظریه روان‌شناختى شهر
ابن‌خلدون در تقابل میان بادیه‌نشینى و حضارت، صرف‌نظر از دیدگاه تاریخى خود بر ویژگى‌هاى روان‌شناختى بادیه‌نشینان و شهرنشینان تأکید مى‌ورزد و این ویژگى‌ها را عمده‌ترین وجود ممیزه این دو نوع اجتماع مى‌داند: نه تنها عصبیت (که همبستگى قومى و قبیله‌اى و خویشاوندى است و موجب دفاع و تهاجم مى‌شود) در شهرنشینان به کاستى مى‌گراید، بلکه ویژگى‌هائى روانى ن

ظیر تجمل‌پرستى، تقلید، تکیه بر نگهبانان و حکومت و ضعف روانى در برابر هجوم‌ها و ناملایمات از جمله این ویژگى‌ها است. ابن‌خلدون مى‌گوید: ”وضع زندگى بادیه‌نشینان به روشى است که به ضروریات قناعت مى‌کنند و از گام نهادن در مرحله فراتر از آن عاجز هستند ولى عادات و شئون زندگى شهرنشینان جزء این است“ آنها به مراحل برتر از حد ضرورت مانند امور تجملى و وسایل ناز و نعمت و کمال زندگى نیز توجه دارند; بنابراین تندخوئى و خشونت بادیه‌نشینى پیش از نرم‌خوئى شهرنشینى بوده است.
شهرنشینان از این‌رو که پیوسته در انواع لذت‌ها و عادات تجمل‌پرستى و ناز و نعمت غوطه‌ور هستند و به دنیا روى مى‌آورند و شهوات دنیوى را پیشه مى‌گیرند، نهاد آنان به بسیارى از خوى‌هاى نکوهیده و بدى‌ها آلوده شده است و به همان اندازه که خوى‌هاى ناپسند و عادات زشت در نهاد آنان رسوخ یافته است، از شیوه‌هاى رفتارهاى نیک و نیکوئى دور شده‌اند; شهرنشینى پایان اجتماع و عمران است و سرانجام آن فساد منتهاى بدى و دورى از نیکى است; بادیه‌نشینان از شهرنشینان دلیرتر هستند، زیرا شهرنشینان بر بستر آسایش و آرامش آرامیده‌اند و غرق ناز و نعمت و تجمل‌پرستى شده‌اند; از این‌رو هیچ‌گونه بانک و خروش سهمناکى آنان را برنمى‌انگیزد و هیچ‌کس شکار ایشان را هم نمى‌رماند و در نتیجه خوى زنان و کودکان در آنان رسوخ یافته (مقدمه ابن‌خلدون، جلد 1، صفحات 231 تا 235).
به‌طور کلى، دیدگاه روان‌شناختى ابن‌خلدون در مورد ویژگى‌هاى شهرنشینان مبتنى بر تفاوت روانشناسى نسل‌هاى مختلف در نحوه اداره امور کشور است به‌طورى که نسل اول بادیه‌نشینان که به شهرها هجوم مى‌آورند و قدرت را تصاحب مى‌کنند، هنوز از همبستگى و عصبیت شدید قومى برخوردار هستند. نسل دوم به رفاه و تجمل‌پرستى گرایش پیدا مى‌کنند و از شدت عصبیت آنها کاسته مى‌شود و انسجام روان‌شناختى آنان به سستى مى‌گراید و بالأخره نسل سوم فاقد عصبیت و همبستگى قومى مى‌شوند و ضعیف مى‌شوند و به تجمل‌پرستى شدید و لاابالى‌گرى مى‌پردازند و با اندک هجوم بادیه‌نشینان از پاى درمى‌آیند و تاریخ دولت‌ها به این ترتیب طى سه نسل (حدود یک قرن) دائماً تکرار مى‌شود. اما ویژگى‌هائى که ابن‌خلدون براى شهرنشینان ذکر مى‌کند، صفات ناپسندى است که در مقایسه با بادیه‌نشینان و روستانشینان منفى تلقى مى‌شود، یعنى خصلت و صفات طبیعى مانند رشادت، شجاعت و پاکى و صداقت در شهرها از دست مى‌رود و انواع اخلاقیات و رفتارهاى ناپسند و دغل‌کارانه رشد و توسعه مى‌یابد.
علاوه بر ابن‌خلدون، جامعه‌شناسان دیگرى نیز دو مرحله بادیه‌نشینى با خصایص مثبت و طبیعى و شهرنشینى با خصایص منفى و نامطلوب را به‌صورت نظریه‌هاى دو وجهى و یا سه وجهى طبقه‌بندى مى‌کنند و در لحن بیان اکثریت آنان میان ضدیت با شهرنشینى به‌دلیل فساد و تباهى که همراه دارد و ستایش و نیکو خصالى براى بادیه‌نشینان و روستائیان و مطلوبیت آن مورد بحث قرار گرفته است که به نحوى تیپ ایده‌آل آن را مى‌توان در ”اجتماع“ و ”جامعه تونیس“ ملاحظه کرد. همچنین مى‌توان از نظریات زیمل در مورد مشکلات روان‌شناختى کلان شهرها و لوئیس ورث و

ردفیلد که گذر از جامعه قومى به جامعه شهرى را مطرح کرده است نام برد.
فردیناندتونیس در نوع شناسى زندگى اجتماعى خود که به‌نام اجتماع (Geminschaft) و جامعه (Geselschaft) شناخته شده، گذر از یک اجتماع طبیعى و نهادى شده را به یک سازمان اجتماعى مصنوعى که ویژه عصر جدید است مطرح کرده و در آن بر جنبه‌هاى منفى نوع دوم که جامعه عقلانى و صنعتى عصر جدید و کلان شهرها را به یاد مى‌آورد تأکید مى‌ورزد (1). به نظر تونیس در کلان شهرها پول و سرمایه آنقدر به وفور یافت مى‌شود که قادر است تا نیاز جهان به دانش و ک

الا و فن را برآورد و براى همه ملل قانون و عقیده عمومى بسازد. کلان شهر معرف اقتصاد حمل و نقل جهانى است. صنایع جهان در کنار آن سر برآورده‌اند، روزنامه‌هاى آن جهانى به حساب مى‌آیند و ساکنین آن از چهار گوشه عالم گرد آمده‌اند (2). به هر حال اجتماع ابتدائى ساده و مطلوب است و جامعه جدید و شهرنشین خشن و نامطلوب است. در گماین شافت (اجتماع) انسان‌ها به‌طور طبیعى با هم متحد و هماهنگ زندگى مى‌کنند اما در گزل‌شافت ارزش‌ها و سنت‌ها ناهمگون‌ هستند و على‌رغم نزدیکى به یکدیگر افراد از هم جدا هستند. در گزل‌شافت تونیس نظریه‌اى نزدیک به عقیده هابس صادق است که ”جنگ همه بر ضد همه“ به‌ نوعى جنگ پنهانى و خشونت‌طلبى بالقوه بین مردم وجود دارد (3).
(1) . نگاه کنید به: See: Tonnis, (Geminschaft and Geselchaft) Commaunity and Society, N. Y Haper and Row 1963
(2) . نگاه کنید به: See: Tonnis, (Geminschaft and Geselchaft) Commaunity and Society, N. Y Haper and Row 1963 به نقل از پیران، اطلاعات سیاسى و اقتصادى، شماره 44-43-1370، صفحه 68.
(3) . نگاه کنید: به صدیق سروستانى، انسان و شهرنشینى، نامه علوم اجتماعى جلد اول شماره 1 زمستان 1369 صفحه 200-206.
به هر حال اجتماع را مى‌توان زندگى ماقبل صنعتى و جامعه را حیات صنعتى و شهرنشینى دانست. به نظر جرج زیمل در شهرهاى بزرگ و مخصوصاً در کلان شهرها، جمعیت عظیم و متراکم شهر و فشار آن به زندگى انسان، هویت فردى و آزادى او را به خطر مى‌افکند و این امر موجب انزوا و از خود‌بیگانگى او مى‌شود. اما او معتقد است که انسان در شهر، در عین از خودبیگانگى، به نوآورى و خلاقیت مى‌پردازد. جرج زیمل معتقد است که در کلان شهرها گروه‌هاى وسیع و متعددى در حالت فعالیت و کنش و واکنش هستند، لیکن هدف آنها سودجوئى و انگیزه‌هاى فردى است. افراد در عین بیگانگى با خود و با یکدیگر به تعامل مى‌پردازند، به‌طورى که ”گوئى انبوهى از بیگانگان براى نفع شخصى مجبور به تعامل اجتماعى شده‌اند که این به‌نوبه خود، بیگانگى را دامن مى‌زند و با بزرگتر شدن جامعه بر وسعت آن افزوده مى‌شود“.
ملور (Mellor,j.R) معتقد است که زیمل در مقاله ”کلان شهر و حیات ذهنى“ پنج موضوع اساسى را مطرح کرده‌ است:
1. ساکنین شهرهاى بزرگ، زیر تأثیر تحرک و جوش و خروش فضاى شهر و تحت‌تأثیر محرک‌هاى زیستى، اجتماعى و روانى آن، خصایص تازه‌اى از خود بروز مى‌دهند و شخصیتى نو مى‌شوند.
2. سیطره اقتصاد پولى در کلان شهر که بر مبناى معامله، محاسبه و عقلانیت و حسابگرى بنا شده این خصایص را به افراد منتقل مى‌کند.
3. تکیه بر اقتصاد پولى، جهان را کمیت‌گرا مى‌سازد و لذا آدمیان وقت‌شناس، حسابگر و براساس دقایق و ”میلى‌مترها“ زندگى مى‌کنند.

4. در شهرها تقسیم کار اجتماعى و اقتصادى براساس تخصص‌ها به حد اعلاء خود مى‌رسد. رقابت‌، تخصصى شدن را به‌دنبال دارد. تمایزات منفرد افراد را تقویت مى‌کند که این به‌نوبه خود از خودبیگانگى را دامن مى‌زند و شکل و اندازه محیط اجتماعى در آن مؤثر است.
5. معهذا، فرد در کلان شهر استقلال جدیدى به‌دست مى‌آورد و تولدى تازه مى‌یابد که در سایر اشکال محیط‌هاى اجتماعى ممکن نیست و فرد مى‌تواند خود را در گروه‌ها و فضاهاى گوناگون مطرح سازد و از فضاى محدود شهرهاى کوچک سنتى خارج مى‌شود و در زمینه‌هاى مختلفى به ایفاى

نقش مى‌پردازد.
فرد امکان مى‌یابد که ویژگى‌هاى شخصیتى و منحصر به فرد خود را تعالى بخشد، اما آزادى او نیز در چنبر حرص و آز نظام سرمایه‌دارى محدود و محدودتر مى‌گردد و حسابگر، غیراحساساتى، خشک و ماشینى مى‌شود. لذا کلان شهر جایگاه پدید آمدن برخورد تناقض آلود آزادى و با خودبیگانگى انسان است (4). در نتیجه ”شهرنشین با مغز خود به محرک‌هاى بى‌شمار زندگى شهرى پاسخ مى‌دهد و نه با قلب خویش“ (5).
(4) . Mellor, J.R . Urban Sociology in an Urbanize Society, London. Routledge and Kegan paul,1977 . نیز: کلان شهر و حیات ذهنى، در کتاب، مفهوم شهر، ترجمه گیتى اعتماد (گروه مطالعات شهرى و منطقه‌اى، 1358 پیران، اطلاعات سیاسى و اقتصادى شماره 43 و 44 صفحات 68-69.
(5) . گیتى اعتماد، انسان و شهرنشینى، کتاب: مفهوم شهر صفحه 203.
دیدگاه‌هاى زیمل در زمینه ویژگى‌هاى زندگى در کلان شهر که بر جنبه‌هاى منفى آن بیشتر تأکید کرده در عصر خود موجب انتقادات شدیدى نسبت به دیدگاه او شده به‌طورى که او را به تعصب و پیش‌داورى یک جانبه در این سخنرانى متهم ساخته‌اند. اما لوئیس ورث مقاله ”کلان شهر و حیات ذهنى“ زیمل را بهترین مقاله درباره شهر از دید جامعه‌شناسى لقب داده است. بر زیمل این انتقاد وارد است که او خصایص نظام اجتماعى، اقتصادى و سیاسى دنیاى بزرگ سرمایه‌دارى صنعتى را به فضاى شهر نسبت داده و همه چیز را در کلان شهر خلاصه کرده است. به‌علاوه این دیدگاه، به هیچ وجه در مورد کلان شهرهاى جوامع توسعه نیافته که برخى خصایص ما در شهرهاى دنیاى سرمایه‌دارى را دارند اما هنوز سن خانوادگى و روابط اجتماعى غیرصنعتى و حسابگرانه بر آنها حاکم است صدق نمى‌کند.
باید توجه داشت که على‌رغم بدبینى‌هائى که برخى صاحب‌نظران نسبت به شهر ابراز داشته‌اند و ویژگى‌هاى نامطلوبى که به آن نسبت داده‌اند، معهذا انسان عصر جدید دائماً به‌سوى شهرنشینى روى آورده و او را از این کار گریزى نبوده است.
یکى از منتقدین نظریه تونیس و تا حدى زیمل، جامعه‌شناس شهیر فرانسوى امیل دورکیم است. نامبرده نظر تونیس را در این مورد که جوامع صنعتى معاصر حالت مکانیکى و تصنعى دارند اما ساختار جوامع سنتى، طبیعى و انسانى است مردود مى‌شمارد. دورکیم در کتاب ”تقسیم کار اجتماعى“ خود معتقد است که جوامع سنتى (ابتدائى) و صنعتى جدید تنها به لحاظ نوع تقسیم کار با یکدیگر تفاوت دارند و نمى‌توان یکى را بر دیگرى برتر دانست. بلکه سر و کار ما با دو تیپ اجتماعى با دو نوع تقسیم کار اجتماعى با کارکردهاى متفاوت است.
تفکیک یا ترکیب نظریه‌ها در جامعه‌شناسى شهرى
برخى از صاحب‌نظران مانند فلاناگن (Flanagen . W. Urban Socioloy, London, 1990 , p. 345 – 348) مجموعه‌ بینش‌ها و مکاتب جامعه‌شناسى شهرى را در دو گروه اصلى زیر عنوان ”فرهنگ‌گراها“ و ”ساخت‌گراها“ جاى مى‌دهند و به لحاظ جامعه‌شناسى تعدد مکتب را نمى‌پذیرند. تا به حال، روش‌هاى فرهنگ‌گرا و ساخت‌گرا در جامعه‌شناسى شهرى غالب اوقات در رابطه با

ماهیت و نتایج زندگى شهرى، به نتایج اساساً متفاوتى منجر شده است. هر یک از این دو نظریه حاوى برخى مفروضات زمینه‌اى در مورد نظام اجتماعى است که پرسش‌ها و پاسخ‌هاى نامشابهى را برمى‌انگیزد.
در جدول ویژگى‌هاى روش‌شناختى متمایز فرهنگ‌گراها و ساخت‌گراها در مطالعات شهر سعى شده است تفاوت‌هاى موجود میان روش‌هاى فرهنگ‌گرا و ساخت‌گرا روشن گردد و با یکدیگر مقابله و مقایسه شود. تضاد میان مفروضات بنیانى دو مکتب و تأکید هر کدام بر عرصه‌هاى اساسى خاصى در جدول منعکس شده است. به‌علاوه میان برخى دیدگاه‌هاى اصلى و عمده آن‌طور که

در اینجا عرضه شده شباهت‌هاى بسیار وجود دارد.
مفاهیم و قالب‌هاى مکتب فرهنگ‌گرا دو امر مشترک دارند. نخست این مفاهیم بخشى از سنت اصلى لیبرالى در جامعه‌شناسى شهرى است. مفاهیمى که برخى موضوعات عمده و روش‌هاى اصلى آن را مى‌توان در مکتب شیکاگو (نظرات پارک، بارجس و ورث) که تا نظریه‌هاى کلاسیک‌ (دورکیم، وبر و زیمل) پیش مى‌رود، جستجو کرد. دوم، این جریان، محیط شهرى را عمده‌ترین متغییر تبیین کننده در توصیف آنچه در شهر واقع مى‌شود، در نظر مى‌گیرند. شهر در این دیدگاه، الگوهاى فکرى و تعاملات کاملاً مشخص و متمایزى را ایجاد مى‌کند که معرف و جهت دهنده و هدایت کننده تغییرات در سطح جهانى است. این امر در مورد محیط‌هاى صنعتى که در آن شهر ممکن است

برحسب تئورى مورد نظر مولد از خودبیگانگى یا انسجام باشد، نیز صادق است. در مورد جهان سوم، شهر ظرفى است که افکار جدید را در خود مى‌پروراند و تکنولوژى و شیوه‌هاى سازماندهى (فرآیند بوروکراسى) را براى بخش‌هاى کمتر توسعه یافته به ارمغان مى‌آورد. شهرها هم داراى ثروت زیاد و هم فقر هستند و تمام مراتب و درجات بینابین را نیز در برمى‌گیرد. رقابت اقتصادى

براى دستیابى به مکان‌هاى مناسب موجب ایجاد الگوى متمایز استفاده از اراضى شهرى است که در درون خود حفره‌هاى فقر را شامل مى‌شود و در آنجا الگوهاى رفتار به‌نحوى تشویق مى‌شود که حلقه فقر و عقب‌ماندگى استمرار مى‌یابد و به فرزندان منتقل مى‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   131   132   133   134   135   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ