شخص کریم و بزرگوار، نزد خداوند، خرّم و با پاداش است و نزد مردم، محبوب و باشکوه . [امام علی علیه السلام]
 
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 8:8 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی ویژگیهای تصویری و مضمونی نسخه های خطی مصور دوره ایوبیان word دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی ویژگیهای تصویری و مضمونی نسخه های خطی مصور دوره ایوبیان word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی ویژگیهای تصویری و مضمونی نسخه های خطی مصور دوره ایوبیان word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی ویژگیهای تصویری و مضمونی نسخه های خطی مصور دوره ایوبیان word :

مقد مه

صلاحالدین ایوبی1، دشمن مشهور صلیبیان، بنیانگذار سلسلهایوبیان در سال 075ق/4711م محسوب میشود. صلاحالدین آخرین آثار حکومت فاطمیان در مصر را از میان برداشت و یکی از مذاهب اهل سنت را جایگزین تشیع اسماعیلی کرد که مدت دو قرن در مصر رایج بود. با اجرای سیاستهای تعلیماتی و تربیتیایوبیان مساجد و مدارس زیادی در مصر و سوریه ساخته شد. این رویداد بهسبب حمایت بیشتر حکومت از معماری دینی بود. حاکمان ایوبی آرامگاههای خود را در کنار مساجد و مدارس میساختند تا هم نامی از خود بر جایبگذارند و هم عموم مردم از آنها استفاده کنند.

در این زمان، بهسبب خلأ قدرتی که از ضعف خلافت عباسی و فاطمیان ایجاد شده بود، صلیبیان بسیار آسان توانستند در برخی مناطق ولایتهای مستقلی بنا کنند. با رویکارآمدن ایوبیان، مسلمانان موفق شدند صلیبیان را طی جنگهای متمادی عقب برانند.ازاینرو، حاکمیت ایوبیان در مصر و سوریه به ساختوساز بناهای نظامی اشتهار داشت. ازجمله این بناها میتوان به قلعهها، دژها و اردوگاهها اشاره کرد.

شخصیت بزرگ صلاحالدین، نهتنها بهلحاظ جنگی، بلکه ازنظر فرهنگی نیز مؤثر بود. او با برگرداندن مجدد مصر به مذهب سنی باعث روابط مستحکمی با همسایگان مصر ایجاد کرد. ایوبیان راههای جدیدی نیز به دنیای هنر گشودند، ولی ازآنجاکه حکومت آنها بسیار کوتاه بود آثارچندانی از آنها باقی نمانده است. هنر این دوره را میتوان رابطی بین سبک سلجوقی و مملوکی دانست.

باروی کار آمدن ایوبیان در نیمه سده ششم هجری، سرنوشت سوریه و مصر در یکدیگر تنید و هنر و صنعت این دو کشور به جاده ترقی و کمال افتاد. با حمایت و تشویق ایوبیان و بیشتر نیز بهرهبری و تشویق مملوکیان (826-598ق/0521-7151م)، هنرهای این سرزمینها بهگونهای چشمگیر رونق یافت. در قاهره، پایتخت مصر، زیباترین بناها ساخته شد وصنایع کوچک بهمیزان بسیار زیاد در سوریه تولید شد.

آثار هنری دوران ایوبیان بهخصوص آثار شیشهای ساخت کارگاههای سوریه را میتوان سرنخ مهمی برای هنر تقریباً گمشده نقاشی ایوبیان دانست. در این دوره، دورتادور ظروف شیشهای، پیکرهها، خانهها و حیوانات با رنگهای مخصوص تصویر میشد.

ویرانگریهای مغولها در ایران و بینالنهرین باعث شد مکتب نقاشی این سرزمینها تاحدود زیادی دچار افول شود، ولی میراث بهجایمانده از این مکتب نفوذ و گسترش وسیعی در سوریه و مصر یافت.

از نسخههای مصور ایوبیان تعداد اندکی به جا مانده که آنهم دچار آسیب شده است. فهمِ انگیزه هنرمندان این

تصویر1- سخن گفتن دمنه با شیر، کلیله و دمنه، سده هفتم هجری، مأخذ: کتابخانه ملی فرانسه، ( (www.bnf.fr

دوره در مصورسازی برخی کتابهای خاص بسیار دشوار است. تصاویر بهدستآمده نیز ناقص و مبهماند، بهگونهایکه نمیتوانند ابزار مفیدی برای بررسی باشند؛ لذا برای بررسی هنر نگارگری و کتابآرایی ایوبیان از طریق همین تعداد نسخه بهجامانده راهی جز تجزیه و تحلیل عناصر اصلی و رنگهای بهکار رفته در نگارهها نیست و تنها میتوان با احتمال و تقریب به محل کتابت و مصورسازی نگارهها اشاره کرد.

هدف از انجام این تحقیق بررسی هنر نگارگری

و کتابآرایی ایوبیان از طریق تجزیه و تحلیل عناصر بهکاررفته در نسخ بهجامانده از آن است. این هدف با پاسخ به پرسشهای زیر پی گرفته میشود:

1. چه نوع سبک هنری در نگارگری دوره ایوبیان رایج بوده است؟

2. مضامین مورد استفاده در نسخههای مصور دوره ایوبیان کداماند؟

در این راستا، با استفاده از شیوه توصیفیـتحلیلی و گردآوری مطالب بهروش کتابخانهای، نسخههای مصور این دوره و نمونههایی از نگارههای هرکدام معرفی میشود. پیشازآن، توضیح مختصری بر هنر نگارگری دوران ایوبیان آورده میشود و سپس بررسی مضامین این نسخهها انجام میگیرد.

بررسی سه نسخه مصور از این دوره نشان میدهد که در این نسخهها تمام تصاویر در وسط صفحه کاغذ قرار گرفته و در بالا و پایین آنها نوشتههایی از متن کتاب بهخط عربی وجود دارد. در برخی از نگارهها حرکت و پویایی و زندگی در عناصر تصویر دیده میشود، ولی بهطورکلی روح حاکم بر تصویر سکون و بیتحرکی است. درختان و گیاهان در این نگاره گلوبرگهای عجیب و ناشناخته دارند

و درعینحال ازلحاظ بصری ساده و برگرفته از گیاهان آن نواحیاند. شاخصه آخر استفاده از عناصر نمادگونه برای نشاندادن چیزی یا جایی یا حتی مفهومی نظیر درخت خرما (نماد حاصلخیزی)، بوته خار (نماد اندوه و گناه)، پرنده دریایی (بهنشانه وجود آب) و بلبل (بهنشانه وجود چمنزار) است.

برای تنضیم شدن متن و خالی نبودن صفحه قبل از جدول ها مجبور به بزرک کردن یکی از تصاویر هستیم

فصلنامه علمی- پژوهشی نگره

تصویر2- پادشاه زاغها و وزیرانش، کلیله و دمنه، سده هفتم هجری مأخذ: همان

پیشینه تحقیق

درخصوص دوره ایوبیان تحقیقات زیادی انجام نشده و اندک پژوهشهای صورتگرفته بیشتر درزمینه مباحث تاریخی و معماری این دوره است. دربارهکتابآرایی و نسخههای خطی و نگارگری این دوره نیز تاکنون بهطور جدی پژوهشی صورت نگرفته و صرفاً اشارهای گذرا به آن شده است.برای نمونه، میتوان کتاب هنرهای خاورمیانه در دوران اسلامی نوشتهنعمت اسماعیل علامرا نام برد. در این کتاب، بیشتر بعد تاریخی، معماری و هنری این دوره بررسی شده و قسمت کوتاهی نیز به نگارگری این دوره اختصاص یافته است. از دیگر آثاری که به نگارگری و کتابآرایی این دوره پرداخته است میتوان به کتاب هنر و معماری اسلامی اثر رابرت هیلن برند و همچنین هنر و معماری اسلامی نوشته اتینگهاوزن و گرابر اشاره کرد. عکاشه نیز در کتاب نگارگری اسلامیاشارههایی به نگارگری این دوره داشته است. درمجموع، در کتابهای مختلف این موضوع بهطور مختصر بررسی شده است.ازاینرو،تحقیق حاظر ازنظر موضوع جدید است و میتواند پیشزمینه مناسبی برای سایر پژوهشگران قرار گیرد تا تحقیقات دیگری نیز دراینزمینه انجام شود.

ویژگیها و خاستگاه هنر نگارگری ایوبیان

مکتب عربی مصورسازی کتاب در اوایل سدههفتم هجری (سیزدهم میلادی) به شکوفایی رسید. آنچه واضح است آمیختگی دوسبک مختلف مصورسازی در دوره ایوبیان است: سبک اول سنت تصویرسازی سلجوقی و دوم سبک عربی. برخی از کارهای مصورسازی ماهیتی آموزشی دارد

و این ویژگی میتواند به توجیه کاربرد تصاویر کمک کند. بههرحال، روح سرزنده نقاشان بر قانون محدودیت استفاده از تصاویر فائق آمده است (برند، 3831: 89). بنابراین، تعجبی ندارد اگر میبینیم مجموعهای از طرحها شامل پیکرهها و اسلیمیها، نقوش گیاهی، حیوانی و کتیبههایی با خطوط نسخ
و کوفی پدید آمده است(اتینگهاوزن، 6831: 038).

ایوبیها هنر سلجوقیان را، که در دوره اتابکان پیروی میشد، اقتباس کردند و حکمرانان ایوبی در سوریه و مصر

تصویر 3- داستان آهو، کلاغ، لاک پشت و موش، کلیله و دمنه، سده هفتم هجری، کتابخانه ملی فرانسه مأخذ: TalbotRice,1971

کارگران ماهر موصلی را در سدههفتم هجری به مهاجرت از وطنشان تشویق میکردند تا مراکز جدیدی در دمشق و سوریه و حلب برقرار سازند. قاهره نیز در دوره ایوبیان مرکز اصلی اعتقاد و هنر شد. سبک سلجوقی بهواسطه صلاحالدین ایوبی که در دربار نورالدین زنگی، حاکم دمشق، رشد یافته بود، به مصر راه یافت. ایوبیها کوشیدند این اقتباس هنری را در دوره حکومتشان در سوریه و عراق ادامه دهند. در دوره ایوبیان، علاوهبر عناصر سلجوقی، تأثیرات هنر بیزانسی نیز آشکار است(علام، 6831 : 181و671).

به نظر میرسد تصویرسازی کتاب در سدههای اولیه اسلامی صرفاًبهصورت پراکنده انجام میگرفته و دستکم بخشی از علت آن جنبه صرفِ تعلیمی یا کارکردی کتابها، مانند کتابهای پزشکی،بوده است. احتمالاً، فکر اینکه تصویرگری متن میتواند مفرح باشد و متن لزوماً آموزشی نباشد تنها در سده هفتم هجری در ذهن هنرمندان اسلامی پرتو انداخته است، مانند تصویرگری کتابهای داستانی (برند، 6831 :321-221).

بررسی مضمونی نسخههای خطی مصور دوره ایوبیان

نقاشی در بغداد و سوریه بهلحاظ مضمون و سبک و شمایلنگاری به هم وابسته است و آثار موجودرا ازنظر مضمونی میتوان به دو گروه عمده تقسیم کرد: تصاویر موجود در آثار ادبی و حکمی، و تصاویر موجود در رسالات فلسفی(اتینگهاوزن6831 :035).

مضامین ادبی و حکمی را به بررسی دو نسخه عمده

و مهم کلیله و دمنه و مقامات حریری اختصاص میدهیم.

55

شــماره32 پاییــز19

بررسی ویژگیهای تصویری و مضمونی نسخههای خطی مصور دوره ایوبیان

1.سیرالملوکیاسیاستنامهکتابهایی هستند درباره آداب معاشرت و اخلاق و سیاست ملوک. در ابتدای هر فصل مطالبی مبنی بر نصیحت و اندرز و راهنمایی شاهان میآورد و حکایتهایی به عنوان شاهد ذکر میکند که اغلب جنبه تاریخی دارد. سیرالملوک به نثری بسیار روان و ساده نوشته میشده و اغلب عبارتهایش از لغات نامأنوس خالی است. خردنامهها نیز کتابهایی نظیر سیرالملک هستند. (شکیباپور، 8431: 17)

تصویر4- داستان مرزبان و زنش و بازبان، کلیله و دمنه، سده هفتم هجری، کتابخانه ملی فرانسه مأخذ: عکاشه،0831: 242

نگارههای بهجایمانده از این نسخ در کتابخانه ملی فرانسه قرار دارد. در این مقاله، به بررسی شش نگاره از کلیله و دمنه و هفت نگاره از مقامات حریری میپردازیم. در ادامه، برای تصاویر رسالات فلسفی، با درنظرگرفتن احتمالات، کتاب مختارالحکم و محاسنالکلم را مطالعه و بررسی میکنیم، زیرا نامی از حامی و سفارشدهنده برای مصورسازی آن آورده نشده است. کتاب مختارالحکم و محاسن الکلم بهاحتمال قوی در اواخر حکومت اتابکان زنگی به نگارش درآمده است، ولی ازآنجاکه تاریخ مصورسازی آن دقیقاً طی سالهای حکومت دوره ایوبیان است، میتوان مصورسازی این نسخه را به دوره ایوبیان منتسب دانست. این کتاب در موزه توپقاپوسرای استانبول موجود است و در مجموع چهارده نگاره دارد که برای بررسی چهار نگاره از آن را انتخاب کردهایم.

مضامین ادبی و حکمی

همراستای رسالههای کاربردی، که تمام سده هفتم هجری و حتی کمی بعد از آن محبوبیت خود را حفظ کرد و نگارگری مسلمانان را وسعت بالقوهای بخشید، ذائقه آن عصر به ادبیات داستانی، که سرگرمی بیشتری داشت، متمایل بود. در این میان، دو اثر شهرت گستردهای یافت: اولی،کلیله و دمنه و، دومی،مقامات حریری(برند، 6831: 821).علاقه و استقبال مردم از کتاب مقامات حریری و شاید عامهپسندبودن وقایع این کتاب باعث ترغیب هنرمندان به مصورسازی آن میشده است. با توجه به این ویژگی میتوان پنداشت که این نسخه یا

تصویر 5- داستان مرغ ماهیخوار و خرچنگ، کلیله و دمنه، سده هفتم هجری مأخذ: کتابخانه ملی فرانسه( (www.bnf.fr

برای طبقه میانه و ثروتمند تهیه شده است، یعنی افرادی که زندگی آنها در مقامات به خوبی منعکس شده است یا اینکه تقاضای بسیاری برای این نسخه بوده که حتی توسط مردم طبقات پایینتر و عامی نیز خریداری میشده است.

کلیله و دمنه مجموعهای از افسانههاست که در حقیقت به نوع ادبی سیرالملوک و خردنامهها1 تعلق دارد و اصول و احکامی را برای حکومتداری از زبان شخصیتهای حیوانی ارائه میدهد(اتینگهاوزن6831: 235).این نسخه در سالهای 0221-0321م/716-826م حکومت ایوبیان نقاشی شده است.

هدف از خلق اثری چون کلیله و دمنه نه تفنن و تفریح، بلکه گرفتن »آیینهای برابر شهریاران« از طریق داستانهای جانوری است که فقط اندکی حالت انسانی آن تغییر شکل یافته است. بدین سبب، جذابیت چنین نسخههایی دوچندان بوده و بههمین دلیل شگفت نیست که در نسخههای مشابه سوری و عراقی نیز تصویرگری خاصی را میتوان تشخیص داد. رنگهای روشن، حالتهای نیمرخ قوی و پرشور، و ترکیببندیهای ساده متقارن همگی دست به دست هم داده تا داستان را به جلو ببرد(برند،6831: 031).

در تصویر1با عنوان »سخن گفتن دمنه با شیر پادشاه جنگل« حالت قراردادی و تصنعی را در خطوط بدن و طرز قرارگیری پاها مشاهده میکنیم. باوجوداین، شادابی و حرکت را در پاها، دهان باز دمنه و گیاهانی که از دو طرف تصویر به سمت میانه تصویر خم شدهاند، میبینیم و همچنین حالت

تصویر6- مار پیر و پادشاه غوکان، کلیله و دمنه، سده هفتم هجری، کتابخانه ملی فرانسه مأخذ: Talbot,1971

دُم دمنه، که دارای حرکت چرخشی و دورانی است، مؤید عدم سکون در تصویر است. رنگهای این نگاره بسیار ملایم است و تنها رنگ قرمز گلها اندکی درخشش دارد. گیاهان و بدن جانوران بدون جزئیاتو پسزمینه تصویر بسیار ساده

و عاری از بوتهها و درختانی است که جنگل یا مرغزاری را،آنگونه که در کتاب ذکر شده، به تصویر کشد.
تعدادی از نگارههای این نسخه دارای سادگی و تعادل است. در تصویر 2نیز این توازن را مشاهده میکنیم. گیاهی عجیب با برگهای بزرگ و پهن و بافت خاص تنه، که درخت خرما را تداعی میکند،در وسط تصویر قرار دارد. درخت خرما از درختان بومی مناطق سوریه و مصر است و نماد حاصلخیزی به شمار میآید(هال، 3831 :882).

در تصویر3، مشاهده میشود که هدف هنرمند نمایش حرکت و پویایی بوده است. این پویایی و تازگی را میتوان در بالهای زاغ و در آویزانبودن موش از ُدم بهصورت خطی اریب در وسط تصویر بهسمت گوشه چپ پایین مشاهده کرد. منحنیهای امواج آب و هماهنگی آنها با تابخوردگی برگهای گیاهان دو طرف رودخانه نیز بر این پویایی تأکید دارد. نگاه بیننده از شاخه خمشده گیاه در سمت راست آغاز میشود و حرکت چشم از روی زاغ به موش و از آن به لاکپشت که هدف نهایی داستان است ختم میشود.

یکی از ویژگیهای نگارههای این نسخه آن است که هنرمند سعی دارد تصاویر اشخاص و جانوران، بسیار طبیعی
و زندهنما بهنظر آیند. هرچند در تصویر4 خطوط کنارهنمای

تصویر 7- آغاز سوادآموزی، مقامات حریری، سده هفتم هجری، کتابخانه ملی فرانسه، مأخذ: Hillenbrand,1999

ساختمان و حالات پیکرهها دارای نوعی سکون و بیحرکتی است، عنصر پویا در این تصویر در سمت راست قرار دارد، یعنی آنجا که حوادث داستان اتفاق میافتد. داستان به این قرار است که بازبان، غلام حاکم، بهدروغ به همسر حاکم (مرزبان) تهمت خیانت میزند. در این هنگام، باز شکاری بر او حمله میکند و در حضور مرزبان و همسر و مهمانانش چشمهای بازبان را کور میکند که »سزای چشمی که نادیده را دیده پندارد این است، و از عدل و رحمت آفریدگار همین سزد)«منشی،2631: 351).

با دقت در تصاویر این نسخه متوجه میشویم که در نگارههای آن اسامی اشخاص، بالای سر آنها نوشته شده که توجیه روشنی ندارد، جز آنکه بهدست شخصی پرمدّعا، بدخط و کمسواد افزوده شده باشد(عکاشه، 0831: 042).

در بالا و پایین تصویر 5، متن داستان بهعربی نوشته شده است.

در این نگاره، رنگها ملایم ولی نسبتاً گرم است. هنرمند برای رنگ بدن مرغ ماهیخوار و بوته گل در کنار رودخانه و نیز یکی از ماهیان در آب از رنگ سفید استفاده کرده است. با دقت در تصویر، متوجه میشویم که هنرمند همان رنگی را که برای منقار ماهیخوار بهکار برده در باله و دم ماهیها، ساقه گیاه بزرگتر و حتی با اندکی تغییر در سنگهای دو طرف رودخانه نیز استفاده کرده است. رنگ سبز نیز بهطور یکنواخت در برگهای گیاهان و حتی علفهای زیر آب بهکار رفته است. امواج آب بسیار ساده با چند خط مواج ترسیم

فصلنامه علمی- پژوهشی نگره

75

شــماره32 پاییــز19

بررسی ویژگیهای تصویری و مضمونی نسخههای خطی مصور دوره ایوبیان

1. مقامات: جمع مقامه به معنای گفتوشنود سرگرم کننده است که در اصل، نوشتهیک ایرانی به نام همدانی

تصویر 8- حاجیان مکه، مقامات حریری، سده هفتم هجری، مأخذ: کتابخانه ملی فرانسه ( (www.bnf.fr

است؛ ولی بازآفرینی معروف آن را نویسندهعراقی، الحریری به انجام رسانیده است. (اتینگهاوزن،6831:335). حریری لغتدانی است که هر مقامه را چنان شکل داده تا از همهقابلیتهای این زبان بهره گیرد. ازاینروست که این اثر نمایشقریحهزبانشناسیاستکهبانقل قولها، کنایهها، جناسها و ایهام دلنشین شده است. (برند، 6831: 921-821).

2. پیکارسک شیوه ای از پرداخت ادبی است که در آن با برقراری فضایی تخیلی
و پندارگونه، حوادثی طنزآمیز و یا فکاهی بر قهرمان داستان می گذرد. قهرمان افسانههای پیکارسک، از بین تودهمردم و طبقات پایین جامعه انتخاب شده و برای او در مواجهه با طبقات بالا حوادثی رخ می دهد که می تواند به طنزی سبک و یا فکاهی ختم شود. (ضیایی، ادبیات

و انیمیشن، چقدر به نقش ادبیات در انیمیشن معتقدیم؟ برگرفته از سایت
www.mohamadrafizaeyai.com

3. حارث بن همام راوی مقامات است، او شخصی شیفته نوادر ادب و لطایف ادبی وخطابههایشیرینمسجعوکثیرالسفر است. (الحریری البصری،7831: مقدمه) 4. قهرمان مقامههای حریری. مردی است حیلهگر و ترفندباز که در چهرههای مختلف ظاهر میشود و تمام همش این است که روزی خویش را از راه گدایی حاصل کند (آیتی، 1831).

شده و همان رنگ آبی و خاکستری امواج رودخانه در بدن خرچنگ نیز بهکار رفته است. تمامی اینها نشان میدهد که هنرمند در مصورسازی این نسخه از رنگهای متنوع استفاده نکرده و علت آن یا نداشتن امکانات رنگآمیزی بوده یا سلیقه و احساسات بصری نقاش با رنگهای ملایم و کمتنوع بیشتر سازگاری داشته است.

موضوع »مار پیر و پادشاه غوکان« یکی از داستانهای حکمی و ادبی کلیله و دمنه است که نقاش دوره ایوبی تصویر کرده است (تصویر 6). نگاره ازلحاظ بصری نوعی تقارن و تعادل دارد. سه درخت با فاصلههای نسبتاً مساوی یکی در راست، یکی در وسط و سومی در چپ قرار گرفتهاند. تصویر چمنزارو مار بزرگی را نشان میدهد که در طول صفحه کاغذ امتداد یافته است. روی مار قورباغهای سوار شده است. بدن قورباغه از روبهرو و سر آن از نیمرخ است. باز هم نامهای دو شخصیت بالای سر آنها مشاهده میشود.

سر مار ازلحاظ تناسبات اندامی چندان شباهتی به سر مار واقعی ندارد و بیشتر شبیه به سر گربهسانان است. قورباغه نیز در نگاه اول بیشباهت به میمون نیست. این ویژگیها از ضعف در طراحی و شناخت اسکلتبندی جانوری و ابتداییبودن سبک و اسلوبهای نگارگری در این دوره نشان دارد.

اما اثری که بیشازهمه فضای زندگی عادی مردم و جامعه آن روزگار را به تصویر میکشد مقامات حریری1 است. این اثر برای تعلیم و آموزش ادیبانه به خوانندگانش

نوشته و طراحی شده است(برند،3831: 611). مقامات مرکب از پنجاه قصه پیکارسک2 است که الحارثبنهمّام3 آن را روایت میکند و هرکدام در جای متفاوتی از جهان اسلام رخ میدهد (اتینگهاوزن6831: 335).

این تصاویر به هیچیک از شیوههای مصورسازی قبلی وابسته نیست و در میان صدها تصویر نسخههای مقامات حریری این دوره نمیتوان هیچ چرخه تصویرگری پیوستهای را تشخیص داد،زیرا هنرمند آیینهای را در جلوی زندگی روزانه گذاشته و برای هر آنچه میدیده معادل بصری مناسبی مییافته است.هنرمنداین دوره حالت سایهنما را از شیوه نمایش سایهبازی آن عصر وام گرفته است (برند، 6831: 301-291).

در تصویر 7، با عنوان »آغاز سوادآموزی« یا مکتبخانه، بهرغم سکون و حالتهای یکسان در پیکرهها، بعضی از عناصر تصویر چشم را به بازی وامیدارد. میتوان گفت حرکت چشم از انگشت اشاره پیکره سمت چپ شروع میشود و با دست معلم، که همان ابوزید4 است، به جمعیت دانشآموزان انتقال مییابد. شور و هیاهوی این کلاس هم در چهره شاگردان و هم در زیردستیهای مشق آنها ملاحظه میشود که هریک در جهتی، بالا و پایین، قرار گرفتهاند.

بر لوحهای که در دست دانشآموزان است بهجای خط تحریری خط کوفی دیده میشود. بر لوحی که در دست پسرک جلوی صحنه است بیان شده که نگارش این نسخه در سال 916ق/2221-3221م انجام شده است. اندازه بزرگتر

فصلنامه علمی- پژوهشی نگره

تصویر9- ابوزید در نجران، مقامات حریری، سده هفتم هجری، مأخذ: همان

پیکره معلم، دستار رسمی او و طاق مجللی که فقط او زیر آن نشسته است دلالت بر مقام او میکند(همان : 821).

در این نگاره، نقاش رنگهای گرم را بسیار ماهرانه بهکار برده است. رنگها بهخوبی پراکنده شدهاند. مثلاً، پراکندگی رنگ قرمز در چند جای تابلو نوعی چرخش و حرکت ایجاد کرده است.حالت دستها در پیکره سمت چپ که در پشت ابوزید قرار گرفته یادآور صحنههای کتاب مقدس مسیحیان است و این از نفوذ و تأثیر هنر بیزانسی بر هنر مسلمانان نشان دارد. بهگفته عکاشه، در اوایل سده سیزدهم میلادی (هفتم هجری) هنر بیزانسی در تصویرکردن توضیحات کتابها تأثیر بسزایی داشت.پس جای تعجب نیست که نشانههایی از این تأثیر را در برخی از نسخههای مقامات حریری مشاهده میکنیم(عکاشه، 0831: 952-062).

در تصویر 8، گروهی از حاجیان مکه در حال گوشدادن به ابوزیدند. حاجیان با لباس احرام در مقابل ابوزید با حالتی فروتنانه و خاشع ایستادهاند. لباسها عربی است، ولی چهرهها و حرکات دست و صورت و حتی نگاه پیکرهها بهشدت از هنر بیزانسی متأثر است. ابوزید در مقابل دیگر پیکرهها و بالاتر از بقیه نشسته است. تنها عنصر تحرک در این نگاره دستهای حاجیان است که با ضربان منظم یکی به بالا و یکی به پایین قرار گرفتهاند.

قرمز، صورتی، آبی، سبز تیره، مشکی، قهوهای و خاکستری. نکته جالب توجه این است که سه پیکره عقبی فقط سرشان مشخص است و هنرمند برای تصویرکردن جامهها و حتی دستها و پاهایشان تلاشی نکرده است.

همانطورکه گفته شد تأثیرات هنر بیزانسی را در بیشتر نگارههای این نسخه میتوان مشاهده کرد.برای مثال، در تصویر 9 با عنوان »ابوزید در نجران« در چهره ابوزید، که شخصیت اصلی است و بهصورت ریشدار در سمت چپ قرار دارد، ویژگیهای بیزانسی به چشم میخورد. در این نگاره، کلاه نوکباریک ابوزید از همان نوع کلاههای کشیشان مسیحی است. همچنین نوع چینخوردگیهای لباس، درشتی

و ظریف نبودن پیکرهها، همه، تأثیرات هنر بیزانسی را

میرساند.این نگاره تداعیکننده صحنه »شستن پاهای
مسیح1« است. ابوزید بهنوعی همانند مسیح بر زمین نشسته

و روبهروی او شخصی قرار دارد که گویی نقش پطروس
رسول2 را دارد و اشخاص دیگر حواریوناند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 8:8 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تحلیل محتوای کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی با توجه به الگوی مصرف کالای داخلی بهعنوان یکی از مؤلفه های تربیت سیاسی امام خمینی (ره) word دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تحلیل محتوای کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی با توجه به الگوی مصرف کالای داخلی بهعنوان یکی از مؤلفه های تربیت سیاسی امام خمینی (ره) word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تحلیل محتوای کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی با توجه به الگوی مصرف کالای داخلی بهعنوان یکی از مؤلفه های تربیت سیاسی امام خمینی (ره) word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تحلیل محتوای کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی با توجه به الگوی مصرف کالای داخلی بهعنوان یکی از مؤلفه های تربیت سیاسی امام خمینی (ره) word :

مقدمه

تربیت سیاسی از دوران باستان تاکنون موردتوجه فیلسوفان بوده است . در دیدگاه فلاسفه بزرگی همچـون ارسـطو و افلاطـون، سیاسـت بـر اساس اخلاق و تربیت در خدمت آنان بوده و موضوع سیاست را تربیت میدانستند (ارسـطو، 1378 و افلاطـون، .(1386 تربیـت سیاسـی در دیدگاه اسلام، به پرورش باطنی انسان های آزاده و بااراده توجه دارد که هم برای زندگی دنیوی خود برنامه ریـزی مـیکننـد و هـم بـه سـعادت اخروی خود توجه میکنند . امام (ره ) موضوع سیاست را تربیت میداند، نه قدرت ( سلحشوری،.(1391 ایشان بـرای تربیـت سیاسـی، مبـانی و مؤلفه های مختلفی را بیان نموده اند. یکی از مؤلفههای تربیت سیاسی که امام (ره) بدان اشارهکردهاند، اسـتقلال هسـت. کشـوری کـه اسـتقلال داشته باشد، دیگر بحرانهای جهانی تأثیر کمتری بر روی آن دارد. کشورها برای اینکه مستقل باشند، باید اقدامات زیادی را انجام دهند. یکی از مواردی که سبب استقلال یک کشور میشود، خودکفایی است. کشورها باید درصدد برطرف کردن نیازهای ملت خود باشند. کشوری کـه تـوان تولید داخلی داشته باشد، از کشوری که به تولید خارجی وابسته است، بهتر میتواند نیاز ملت خود را برآورده کنـد؛ بنـابراین مـردم را بایـد بـه مصرف کالای داخلی دعوت نمود. بهترین مکانی که میتوان افراد را به مصرف کالای داخلـی سـوق داد در مـدارس و بهتـرین زمـان در دورهی ابتدایی میباشد، بنابراین مؤلفان کتب درسی دوره ابتدایی باید توجه بیشتری به این امر داشته باشند. در این مقاله ابتدا به بررسی تعریف تربیت سیاسی از دیدگاه امام خمینی (ره) پرداخته و سپس مؤلفه های تربیت سیاسی ازنظر ایشان بیان می شود. در ادامه یکـی از مؤلفـههـای آن در کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی مورد بررسی قرار می گیرد.

بیان مساله

بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی برای تربیت سیاسی مؤلفه هایی را برشمرده اند. یکی از این مؤلفـه هـا اسـتقلال مـی باشـد کـه دارای ابعـاد گوناگونی ازجمله: استقلال اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی است. در این میان استقلال اقتصادی از اهمیت شایانی برخـوردار بـوده و دارای مؤلفههای گوناگونی می باشد. یکی از مهمترین این مؤلفه ها گرایش به مصرف کالای داخلی میباشد. از جهات مختلفی این موضوع اهمیت دارد ازجمله: خنثیسازی اثر تحریم، ایجاد فرصت های شغلی برای جوانان، کمک به تولیدکنندگان داخلی و; . مردم برای استفاده از کالاهای داخلی باید تشویق و ترغیب شوند. عواملی مانند ارزانی قیمت و بادوام بودن میتواند مردم را به استفاده از کالاهای داخلی تشویق کند. از دیرباز مـردم کشور ما بیشتر به مصرف کالاهای خارجی تمایل داشته اند، لذا این پژوهش قصد دارد به این موضوع بپردازد که کتب مطالعات اجتمـاعی دوره ابتدایی به چه میزان به فرهنگ سازی در دانش آموزان به منظور توجه به مصرف کالای داخلی می پردازند.

2

مبانی نظری

تربیت سیاسی

تربیت سیاسی تعریف خاصی ندارد، بنابراین ابتدا باید به بررسی خود این مفهوم پرداخت. تربیت سیاسی از دو کلمه تربیـت و سیاسـت تشکیل شده است. تربیت از ریشه »رب ب« گرفته شده است (باقری، .(1386 بنابراین در امر تربیت باید بر فعالیت های آزاد و درونی توجه کرد . هنگامی میتوان از تربیت انسان سخن گفت که به گوهر انسان و ارزشهـایی کـه او را از سـایر حیوانـات جـدا مـیکنـد، توجـه کنـیم (نقیـب زاده،.(1385 سیاست در لغت به معنی پاس داشتن ملک، حراست و نگهداری، حکم راندن، رعیتداری، ریاست، داوری، مصلحت، تدبیر، تأدیب، دوراندیشی، قهر کردن، شکنجه، عذاب، عقوبت، عدالت و غیره آمده است (دهخـدا، .(1377 سیاسـت، مجموعـه تـدابیری اسـت کـه حکومـت بهمنظور اداره امور کشور اتخاذ میکند (آقا بخشی، .(1374

امام خمینی (ره) به لحاظ اندیشه ای و فکری، دارای نگرشی عرفانی و دینی است. بنابراین، معنویت و ارزش های معنوی و اخـلاق متعـالی و انسان شدن، برای او از مسائل اساسی حیات و زندگانی انسان است. او با اعتقاد به توحید و عدل وجودی، همه چیز را در سایه این اعتقاد خویش

و در راستای انسان سازی در سایه توحید تفسیر می کند. باور امام به جامعیت اسلام و رهایی بخشی آن، ارتباط تنگاتنگ زندگی در دنیا و آخـرت را نشان می دهد. ازاین رو، اسلام برنامه جامع شدن انسان در عرصه فردی و اجتماعی، دنیایی و اخروی است؛ بنابراین امام (ره) سیاست را تدبیر، مدیریت و رشد و پرورش دادن و هدایت کردن افراد جامعه به مصالح دنیوی و اخروی میداند. از دیدگاه امام خمینی (ره) موضوع سیاست همان تربیت است نه قدرت و اساس عالم را بر تربیت انسان میداند (خمینی، ج 14، .(1364 در نظر امام خمینی (ره) انسان موجودی است کـه بـا تعلیم و تربیت رشد میکند، البته آدمی چندگونه رشد دارد؛ رشد نباتی که با همه گیاهان، هم کاروان است. رشد حیوانی که با همه حیوانات در خوردن، خوابیدن و تولیدمثل، هم قافله است و رشد انسانی که از راه تعلیم و تربیت صورت میپذیرد و در این مقطع، آدمی از کـاروان نباتـات و نیز از قافله حیوانات، جدا و متمایز میگردد. تردیدی نیست که تعلیم، منهای تربیت، بینتیجه و گاهی مضر است، چنان که تربیت بـدون تعلـیم نیز سودمند نخواهد بود (خمینی، ج 8، .(1364 ایشان هدف تشکیل حکومت اسلامی را تحقق انسان کامل و همه جانبه میداننـد. مهـم تـرین هدف پیامبران، پرورش انسان ها بر اساس دین توحیدی است و سیاست همجزءِ جداییناپذیر این نظام فکری است. تربیـت سیاسـی از دیـدگاه امام (ره) روی آوردن آزادانه و آگاهانه به سمت ارزش های والای انسانی است. ایشان مدام تأکید میکردند، تنها نظامی که با انسان چه در منزل

و چه در بیرون کار دارد، اسلام است و او به دنبال انسان سازی است. اسلام است که میتواند انسان را از مرتبـه طبیعـت تـا مرتبـه روحانیـت و مافوق روحانیت تربیت کند (همان، .(415

3

مؤلفههای تربیت سیاسی از دیدگاه امام خمینی (ره)

مؤلفههای تربیتی سیاسی از منظر بنیانگذار کبیر انقلاب عبارتاند از: آزادی، استقلال، خودشناسی، آگاهی و عدالت

آگاهی

آگاهی مردم در مقام تبدیل قدرت به اقتدار است. از دید امام خمینی (ره) هر ملتی که میخواهد اقتدار بیشتری داشته باشد بایـد آگـاهتـر باشد. آگاهی سیاسی باعث رشد حکومت است، شناختن منافع ملت درگرو آگاهی جامعه است؛ زیرا اگر ملتی به درک و روشنبینی صحیح برسد دیگر از گزند حوادث به دور است و آسیب نمیبیند (خمینی، ج 21، .(1364 ازنظر امام خمینی تربیت سیاسی باید با بصیرت همراه باشـد در چنین حالتی، افراد با آگاهیهای سیاسی پرورش مییابند.

خودشناسی

ازنظر امام (ره) انسان باید ابتدا خودش را تربیت کند تا بتواند دیگران را تربیت کند. ایشان یکی از دلایلی که حاکمان منحـرف شـدهانـد را عدم اصلاح خود میداند. امام خمینی (ره) تأکید فراوانی روی این جمله میکند که اول چیزی که در ابتدا بر ما لازم است، اصـلاح خـود اسـت (خمینی، ج 15، .(1364 ایشان در جای دیگر میفرماید اگر کسی خودش را اسلامی نکند، نمیتواند دیگران را به اسلام دعوت کند ( خمینی، ج 12، .(1364 از سخنان امام خمینی می توان فهمید که انسان ابتدا باید به اصلاح خود اهتمام ورزد و بعدازآن به فکر اصلاح دیگران باشد.

آزادی

اگر انسان آزاد باشد به درجه بالایی از انسانیت میرسد. امام خمینی (ره) معتقد است که هیچ کس نمیتواند انسانهـا را مجبـور بـه انجـام کاری کند. مالک اصلی و حقیقی انسانها خداوند متعال است، هیچ فردی حق ندارد انسانی را و هیچ ملتی حق نـدارد، ملـت دیگـر را از نعمـت آزادی محروم کند. امام (ره) معتقد است که باید اصل آزادی بشر را بیاموزیم که هیچکس حق ندارد ملـت یـا انسـانی را از آزادی محـروم کنـد (خمینی، ج 4، .(1364

عدالت

عدالت عبارت است از: اصل آرمانی یا طبیعی یا قراردادی که معنای حق را تعیین و اقرار به آن را در عمل ایجاب میکند (صانعی دره بیدی، .(1370 وظیفه انبیا، برپایی عدالت اجتماعی بوده که خداوند متعال در قرآن میفرماید: انبیا را فرستادیم تا مردم به عدل و قسـط قیـام کننـد

4

(حدید، .(25 عدالت باید در سایه اسلام باشد. تمام ملل جهان باید برای برپایی عدالت قیام کنند. عدل و قسط یک گرایش فطـری اسـت. ایـن یک امر الهی است و از راه اکتساب نمیشود به دست آورد.

استقلال

آخرین مؤلفه از تربیت سیاسی که مورد بررسی قرار می گیرد، استقلال هست. تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشور با حفظ استقلال مصون میماند. استقلال برای حفظ اسلام است و اسلام زمانی منزوی میشود که جمهوری اسلامی از بین رود. امام (ره) معتقد بـود کـه سیاسـت مـا همیشه بر حفظ آزادی و استقلال و حفظ منابع مردم است که این اصل را فدای چیزی نمیکند . استقلال و آزادی بـا یکـدیگر رابطـه مسـتقیم دارند، اگر یکی از آن ها از بین رود، دیگری نیز از بین میرود. امام همیشه در نظر داشتند کاری که مربوط بـه اقتصـاد و فرهنـگ و امـور دیگـر کشور است، می بایست خودمان فعالیت کنیم و منتظر دیگران نباشیم ( خمینی، ج 10، .(1378 ملتی آزاد و مستقل است که بـر ارزش هـای دینی و فرهنگی اتکا کند و بدون استقلال، این اتکا سودی ندارد. اگر آزادی بدون استقلال باشد، همان بردگی هست.

 

اشتراک‌گذاری:

 

 

 

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 8:8 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در مورد بهداشت و استفاده های مصرف کنندگان از اطلاع رسانی بهداشتی word دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد بهداشت و استفاده های مصرف کنندگان از اطلاع رسانی بهداشتی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد بهداشت و استفاده های مصرف کنندگان از اطلاع رسانی بهداشتی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد بهداشت و استفاده های مصرف کنندگان از اطلاع رسانی بهداشتی word :

بهداشت و استفاده های مصرف کنندگان از اطلاع رسانی بهداشتی

اخیراً مفهوم بهداشت به بهداشت فردی و عمومی تقسیم شده است.بهداشت فردی:سلامت اشخاص در واقع همان پزشکی است و بهداشت عمومی: بهداشت جامعه به ویژه افراد فقیر می باشد.
لیستی ازمهمترین منابع اطلاع رسانی از مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (سی دی سی) در دسترس می باشد ، آنها کتابشناختی های اخیر در این زمینه اند. ما در اینجا نقش اطلاع رسانی بهداشت عمومی در پیشگیری و درمان بیماری ها و ناتوانی ها را بررسی می کنیم .

بهداشت عمومی :
اغلب به عنوان موضوع ثانویه برای حرفه پزشکی می باشد و امروزه همه حرفه های پزشکی تمرین بهداشت عمومی را خواهند داشت .علل قابل کنترل بیماری ها همان موضوع بهداشت عمومی قدیمی است.
اواخر قرن 20گواهی یک تغییر تمرکز مراقبت بهداشتی از روی اشخاص به روی جامعه را می دهد . در بهداشت عمومی به طور آشکار این تمرکز روی جامعه بیشتر می شود . در اط

ضرورت ها و فرصت های جدید مصرف کنندگان :
بیماران در تجربه های قرن بیست اخیر ، تقاضای بیشتری برای شرکت در مراقبت از خودشان دارند چون که مراقبت های بهداشتی معاصر توسعه و بهبود یافته اند .نقش مصرف کننده به عنوان یار کامل در پیشرفت بهداشت و کنترل بیماری هرگز ضروری تر از این زمان نبوده است . تکنولوژی ارتباط از راه دور برای دسترسی به اطلاعات بهداشتی از خانه ، محل های اجتماع عمومی همچون کتابخانه ها ، مدرسه ها و محل های کار فراهم شده است . به وسیله شبکه های کامپیوتر ،

سرویس های پیغام تلفن و; پزشکان یک فرصت بی همتایی را برای بررسی پیشرفت سلامتی مریضانشان و پیشگیری از بیماری آنها دارند .
اطلاع رسانی بهداشت عمومی:
علم اصلی بهداشت عمومی ، اپیدمیولوژی است که مطالعه بیماری در جمعیت می باشد.
بنابراین اغلب سیستم های اطلاع رسانی بهداشت عمومی روی اطلاع رسانی در خصوص جمعیت های انبوه متمرکز شده اند.برای مثال ، سیستم گزارش CDCs HIV/AIDS که مجموعه میلیون ها مشاهده راجع به افرادی که آلوده به HIV شده یا مبتلا به ایدز اند می باشد و در مسیر بررسی ها از افرادی با هویت ناشناس استفاده شده است . و به طور مشابه سیستم نظارت بر بیماری

های ملی می باشد که همه گیرشناسان گزارش وقوع حدود 50 بیماری در هفته را برای CDC بیان می کنند . CDC (منبعی برای گزارش های آماری مریضی و مرگ و میر هفتگی است ) در آن نیز توجهی برای دنبال کردن و پی گیری اشخاص صورت نگرفته است . سیستم شگفت انگیزCDC که شامل ده ها میلیون مشاهده از کم وبیش 30 پایگاه اطلاعاتی است یک گستره متنوعی از

سیستم های اطلاع رسانی می باشد.در مقابل اغلب سیستم های اطلاع رسانی درمانگاهی تقریباً به طور انحصاری روی شناسایی اطلاعات افراد تمرکز دارند . CDC اولین سیستم نقشه ایی است که توسعه یافته و شامل مرزهای حوزه بهداشت عمومی در ایالات متحده می باشد . بعلاوه فایل داده های بهداشت عمومی اغلب شامل میلیون ها رکورد و دسترسی به این فایلهای بزرگ به وسیله طرح های پایگاه اطلاعاتی ویژه به سرعت فراهم می شود. همچنین یک افزایش نیاز به جستجوی محتوای کامل متن پایگاه های اطلاعاتی حجیم وجود دارد . همانطور که اشاره شد

اطلاع- رسانان بهداشت عمومی راه حل های ویژه ای را برای نیاز های ویژه شان توسعه داده اند . به هر حال امروزه که مرزهای بین پزشکی و بهداشت عمومی نامشخص هستند سیستم های اطلاع رسانی نیز ظرورتاً یکی خواهند شد.

پیشرفت در بخش فدرال:
CDC و دیگر عوامل بهداشت دولتی به طور روزافزون به پخش و پردازش اطلاعات رسیدگی می کنند . در سال1992 ، سی دی سی به عنوان شبکه اطلاع رسانی برای صاحب
منصبان بهداشت عمومی INPHO (Information Network for Public Health Officials ) بنیان نهاده شد.که یک ائتلافی از 14 ایالت ، ایالاتی مبتنی بر سیستم های اطلاع رسانی بهداشت عمومی تشکیل شد. قدرت اصولیINPHO کمک کردن به ایالات و بخش های بهداشتی محلی استفاده کننده از تکنولوژی اطلاعات می باشد . با توسعه شبکه اطلاعات پهنای ایالات در ایالت

جورجیا با سرمایه اهدایی 5 میلیون دلاری از مؤسسه خیریه راه اندازی شد . در 1997 ، 12 ایالت ، CDC ویژه یا بودجه برای این کار را دریافت کردند و در مورد 2 ایالت دیگر از وجوهات دیگری استفاده شد .
شبکه های اطلاع رسانی بهداشتی ناحیه و جامعه :
درطول اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 ، این اعتقاد بوده که شبکه های اطلاع رسانی بهداشتی محلی یا جامعه ای(RHINSیا CHINS) در مراکز جمعیتی ایالت متحده توسعه خواهد داشت.این شبکه وحدت میان تولید کنندگان مراقبت بهداشتی ، داروخانه ها ، قسمت های بهداشت عمومی و درحد امکان ، پرداخت کنندگان شکل بگیرد . هدف چنین شبکه هایی این بوده است که اطلاع رسانی بهداشتی را میان همه بخش های بهداشتی تقسیم کنند ، بدین وسیله توسعه بهداشت و مراقبت بهداشتی جامعه روی می دهد.امروزه اتحاد بین RHIN و CHIN به طور کلی روی کنترل می باشد .

اطلاع رسانی به عنوان یک ابزار برای مدیریت بهداشت جوامع :
اطلاع رسانی پزشکی باید با در برداشتن سیستم های اطلاع رسانی بهداشت عمومی واقعیات جدید را جرح و تعدیل دهد . به طور مشابه سیستم های اطلاع رسانی بهداشت عمومی به نیاز های طرح های بهداشتی سرویس می دهند .

ملزومات اطلاعات :
NCQA (National Committee for Quality Assuranc) کمیته ملی اطمینان کیفیت ، یک سازمان خصوصی غیر سودمند ، اختصاصی برای ارزیابی وگزارش روی کیفیت طرح های مراقبت کنترل شده می باشد . گستره آن شامل تعدادی از شرکت های بزرگ در ایالات متحده ، استفاده کنندگان و نمایندگان کارگران ، نمایندگان طرح سلامتی ، متخصصان کیفیت و نمایندگانی از پزشکی می باشد .
HEDIS (Health Plan Employer Data and Information Set) مجموعه اطلاعات و داده های گمارنده طرح سلامتی، تکمیل شده تا ابزار قدرتمندی برای کنترل پیشکیری فعالیت ها باشد.HEDIS مستقیماً اقدام به پیشگیری نکرده بود اما آن تکمیل شده بود تا یک ابزار بالفعل برای اندازه گیری کیفیت خدمات پیشگیری تهیه شده توسط سازمان مراقبت بهداشتی باشد . در سال 1997 ، 60 سازمان وابسته به حفظ بهداشت (HMOS) ، HEDIS را برای ارزیابی اجرای کار به کار بردند . یک نسخه ویژه از HEDIS وجود دارد که (Medicaid HEDIS) نامیده شده و روی نیازهای ویژه جامعه تمرکز دارد .

مجموعه داده های مهم دیگر سیستم اندازه گیری شاخص اعلام شده توسط کمیسیون مشترک روی اعتبارنامه سازمان های مراقبت بهداشتی (JCAHO) به عنوان بخشی از فرایند اعتبار نامهORYX می باشد.ORYX برای امتحان کارهای اجرایی بیمارستان ها استفاده شده است . آن شامل مقیاس هایی همچون خطر و عوارض فرآیندهای جراحی و پیچیدگی ها و شایستگی وابسته به درمان دارویی می باشد . آن برای کنترل کیفیت مراقبت و اجرای یک سازمان ارزشمند خواهد بود اما ممکن است فایده خود را برای مطالعه راهبرد پیشگیری گستره جمعیت از دست

بدهد . اگر ما برآنیم که HEDIS وORYX و برنامه های مفید مشابه را بسازیم ما به سیستم اطلاع رسانی نیازمندیم که بخش جدائی ناپذیر از حرفه پزشکی است. فروشنده های گوناگون سیستم های اطلاع رسانی در حال رقابت اند تا ORYX دارای مجوز باشد و JCAHO یک فرایند کامل و دارای جزئیات است که در مقام ارزیابی ، انتخاب و تصدیق قرار گرفته است . بسیاری از فروشنده ها در حال کار کردن روی درخواست های مرتبط با HEDIS می باشد .

سیستم های نظارت و گزارش ملی:
یک شکل واحدی از گزارش های روزانه ملی برای اغلب بیماری ها ، عامل های خطر یا فعالیت های پیشگیری در ایالات متحده وجود ندارد(چه رسد به سیستم های اطلاع رسانی). و در مقابل در فرانسه ، انگلستان ، دانمارک ، نوروژ ، و سوئد سیستم های جامعی برای حوزه های انتخاب شده همچون صدمات کاری ، بیماری های عفونی و سرطان دارد.به هر حال هیچ کشوری گزارش کاملی برای همه مسائل ندارد .

همچنین ثبت بیماری ها وجود دارد که شیوع بیماری های مسلم همچون سرطان را اغلب به طور کامل پی گیری می کند . همچون ثبت هایی که معمولاً روی موضوع یا پوشش بیماری معینی برای یک دوره خاص تمرکز دارند . سیستم های نظارت دوازده تایی مدعی CDC ، تلاش می کنند تا به طور کامل شیوع برخی شرایط را بررسی کنند شامل مسمومیت ، صدمات و مرگ و میر ها در محل کار نقص های مادرزادی . گزارش ها اغلب توسط تلفن یا ایمیل انجام می گیرد و در نتیجه اطلاعات به صورت ناتمام گرفته می شود.

ارتباط اطلاع رسانی بهداشت عمومی و فردی :
آنچه که بطور معمول همه این سیستم ها دارند این است که روی مجموعه اطلاعات ویژه ای تکیه دارند.بعد از مدتی ممکن است که تفاوت بین پزشکی و بهداشت عمومی کم کم از بین برود و با آن مرزهای بین سیستم های اطلاع رسانی پیوسته گردد برای مثال مرکز پزشکی وابسته به کلیسای کلومبیا و بخش بهداشت نیویورک سیتی با هم روی ثبت سل در جزیره مان ها تان شمالی کار کرده اند .

سیستم های خوب اطلاع رسانی بهداشت عمومی ، شناسایی و رسیدگی به شیوع بیماری را بالا خواهند برد ، پخش سریع اطلاعات جدید برای حرفه های بهداشت عمومی و برای عموم را ترفیع می دهند و به مردم کمک می کنند تا خدمات را فراهم کنند همچون تعیین درمانگاه برای مصونیت های دوران کودکی .
سیستم های خوب بهداشت عمومی کمک می کنند به اتصال شکاف بین بهداشت عمومی و فردی و کمک خواهند کرد به آوردنهمه گیر شناسی ، پزشکی صنعتی و بوم شناسی در مسیر اصلی پزشکی .
حمایت از مصرف کننده ، کمک به خود ، اطلاع رسانی بهداشتی :
در اثر جنبش کمک به خود دهه 1970 و حمایت از مصرف کننده دهه 1980 ، به اهمیت مریض به عنوان شریک بالغ در مراقبت بهداشتی افزوده شد.
مریضان از طریق کنترل خود ، ارزیابی و انتخاب روش درمان ، تکمیل درمان و ارزیابی اثرات سهیم اند.
تکنولوژی های اطلاع رسانی برای حمایت بیماران و خانواده های آنان ضروری اند.
برنامه های کامپیوتری ویژه ، سی دی های متمرکز روی بهداشت و سایت های اینترنتی همه اطلاعات مناسبی را فراهم می کنند تا با مشارکت در مراقبت بهداشتی برای مردم مفید باشند.
راهنمای دسترسی به منابع اطلاع رسانی بهداشتی :

بیماران نیاز فوری به دسترسی خصوصی به اطلاعات واقعی دارند که می تواند ترسشان را آرام کند.سیستم خدمات تحویل مراقبت بهداشتی موجود به اندازه کافی اطلاعات را برای مریض فراهم می کند .تکنولوژی های کامپیوتری می توانند تکمیل کننده آموزش پزشکان باشند.
برخی از وب سایت های بهداشتی عبارتند از:

http://aepo-xdv-www.epo.cdc.govپایگاه اطلاعاتی راهنمای پیشگیری CDC
http://www.amhrt.org/index.html مؤسسه قلب آمریکا
http://www.nrd.comراهنمای منابع طبیعی
http://noah.cuny.edu دسترسی به بهداشت نیویورک (NOAH)

برخی از این منابع بروشورهای دیجیتالی شده هستند که دقیقاً در شکل الکترونیکی آنچه که به صورت چاپی هم یافت می شود هستند .
منابع اطلاع رسانی بهداشتی مصرف کننده برای مریضان با شرایط خاص اطلاعات بیماری خاص در مورد مسائلی که آنها با آن روبرو هستند را فراهم می کنند . بعضی منابع ریشه و تاریخچه طبیعی بیماری را در واژگان قابل درک برای عوام بیان می کنند . بعضی دیگر از منابع اطلاعات ، فرآیند تشخیص یا خدمات با جزئیات مربوط به درمان ، هشدار ها و احتیاط های مربوط به آن را می دهند .

برنامه CHI به میزان زیادی تحت تأثیر دیدگاه تولید کننده سیستم است. منابع اطلاع رسانی بهداشتی از دو دیدگاه عمده سرچشمه گرفته است:
حرفه ای و کمک به خود. منابع CHI توسعه یافته حرفه ای آنهای هستند که توسط پزشکان
مراقبت بهداشتی و سازمانهایشان توسعه یافته اند .
منابع اطلاع رسانی بهداشتی مصرف کننده از لحاظ کمک به خود توسعه یافته و تکمیل و تقویت آن ها توسط نظام رسمی خدمات تحویل مراقبت بهداشتی فراهم شده است .

شبکه های بهداشتی مصرف کنندگان :
شبکه های کامپیوتر نه تنها برای مریض دسترسی به اطلاعات را فراهم می کنند بلکه آنها فرصت های دیگری را برای افراد ایجاد می کنند تا با اشخاص دیگری که مشابه آنها هستند و مراقبتهای بهداشتی مشابهی دارند تماس داشته باشند. این شبکه ها هم شامل شبکه های عمومی و هم تخصصی اند .برای مثال دو سیستم تخصصی:1- ارتباط کامپیوتری (computer link) : سرویس شبکه کامپیوتری تخصصی برای مریضان بستری در خانه و مراقبت کنندگانشان و سیستم ارزیابی جامع بهداشتی و2- (CHESS) که اهدافش برآوردن نیازهای افرادی که مبتلا به ایدزاند و زنانی که سرطان سینه دارند می باشد.

سیستم های عمومی شامل :1- گروههای بحث یوزنت(usenet) مرتبط با بهداشت و2- محل های بهداشتی قابل دسترسی روی امریکا آنلاین(America online).
منابع اطلاع رسانی روی وب یک سرویس سؤال و جواب را فراهم می کنندکه افراد علاقه مند می توانند سؤال خود را بفرستند و جواب آن را توسط افراد حرفه ای دریافت کنند علاوه بر آن خدمات دیگر همچون پست الکترونیکی بین مریض و پزشک را انجام می دهند .برخی گروههای بحث و اتاق های چت را ارائه می دهند که به عنوان گروههای حمایتی عمل می کنند .

دعوت به استفاده از اینترنت برای بهداشت عمومی و فردی :
به دلیل طبیعت گسترده اینترنت ، منابع آن به طور وسیع توسط سازمانهای مراقبت بهداشتی و شهروندان قابل استفاده است.دسترسی هر شهروند به اینترنت این امکان را فراهم می آورد که بتوانند ازاطلاعات بهداشتی استفاده کنند. ولی به زودی دسترسی به اینترنت به تجهیزاتی نیاز خواهد داشت که ممکن است خارج از دسترسی افرادی با سطح درآمد پایین باشد.

نقش متخصصان بهداشتی در اطلاع رسانی بهداشتی مصرف کننده:
متخصصان مراقبت بهداشتی مصرف کننده 3 نقش عمده درCHI بازی می کنند.
1- خدمات متخصصان از طریق کار کردن با طراحان نرم افزار.
2- متخصصان راهنمایی مهمی را برای گره های بحث الکترونیکی مناسب عامه مردم انجام می دهند و پاسخگوی نیازهای مریضان می باشند.
3-پزشکان واسطه های اطلاعات و مترجمان حظوری برای مریضان می شوند.

راهنمایی های آینده :
تغییر تمرکز از روی درمان بیماری به روی مدیریت بهداشت و بیماری مستلزم این است که پزشکان نه فقط تاریخچه زندگی آنهایی که معالجه می شوند را بدانند بلکه اطلاعاتی درباره بافت محیطی و اجتماعی که آنها در آن زندگی می کنند را هم بدانند . پزشکان امروزه با مریضانی مواجه اند که با قرار ملاقات های صورت گرفته با Medlin یا توضیح های دریافت شده از یک گروه بحث می آیند . کار با مریضانی آگاه ، مهارت های جدیدی را برای پزشکان طلب می کند و همچنین یک تغییر رفتار با مریضان را می طلبد .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 8:8 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله سقف های کاذب کنافموارد غیرخطی در انحنا و اینرسی word دارای 38 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله سقف های کاذب کنافموارد غیرخطی در انحنا و اینرسی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سقف های کاذب کنافموارد غیرخطی در انحنا و اینرسی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله سقف های کاذب کنافموارد غیرخطی در انحنا و اینرسی word :

مقدمه
سقف سازه کناف با سازه C شکل از سقف‌هایی با سرعت اجرایی بالا بوده و در موارد زیر استفاده می شود :
* برای پوشش سطوح بیش از 50m2
* دهانه‌های بیش از 4m
* زمانیکه ارتفاع تاسیساتی (آویز) بیش از 450mm باشد.
در این ساختار می توان از یک یا بیش از یک لایه صفحه روکش‌دار گچی استفاده می کرد که این صفحات از انواع معمولی (RG)، مقاوم در برابر رطوبت (MR)، مقام در برابر حریق (FR) و مقاوم در برابر حریق و رطوبت (FM) می باشند.

این صفحات بر روی یک زیرسازی از پروفیل‌های C‌ شکل که به سقف اصلی متصل شده‌اند نصب می‌شوند.
سپس محل درزها با بتونه و نوار درزگیر، درزگیری شده و در صورت لزوم می توان از 2 تا 5mm پوشش گچ ساتن (Knauf Multicover) استفاده کرد تا سطح تمام شده دارای پوششی مانند سطوح دارای پوششی مانند سطوح گچ کاری شده بشوند.
محدودیت‌ها

سقف‌های کاذب کناف در بسیاری از شرایط قابل اجرا می باشد:
* دمای بیش از 50C باعث تغییر حالت در صفحات شده که از کارآیی آن می کاهد.
* رطوبت نسبی بیش از 60% برای صفحات معمولی و 90% برای صفحات مقاوم در برابر رطوبت و یا تماس مداوم با آب که باعث ایجاد نقصان در عملکرد صفحات می‌شود.

اجزاء ساختار
اجزاء فلزی
سازه آویز
این قطعه سازه‌ایست C شکل به ابعاد 48×35×06mm که از یکطرف به قطعه اتصال سقفی و سقف اصلی و از طرف دیگر به قطعه آویز متصل می شود. در اتصال این سازه به اتصالات ذکر شده از پیچ مخصوص اتصال سازه به سازه استفاده می شود.

نبشی کناف L25
از این قطعه جهت زیرسازی محل‌های شکست سقف یا در فصل مشترک دیوار و سقف کاذب استفاده می شود. این سازه در سطح تراز سازه F47 صفحات اجرا می شود.

اتصال مستقیم (‍CT205)
از این سازه جهت اتصال سازه باربر C(F47) به سازه آویز (C48 یا UH36) و یا اتصال سازه باربر در تقاطی که ارتفاع آویز بسیار کم می باشد استفاده می شود.

سازه (F47)C
جزء اصلی ساختار سقف را تشکیل می دهد که در سقف‌های با سازه دو طرفه یک شبکه ایجاد می کند.

قطعه اتصال طولی
از این قطعه با مقطع W شکل جهت اتصال سازه‌های (F47)C به صورت طولی استفاده می شود.
قطعه اتصال سازه به سازه
از این قطعه در سقف‌های –D112 I (A) سازه دو طرفه- جهت اتصال سازه باربر فوقانی به سازه صفحات (تحتانی) استفاده می شود.
قطعه اتصال سقفی (HT90)

این قطعه سازه آویز را بوسیله عامل اتصال به سقف اصلی متصل می کند.
سقف‌های کاذب D112 I (A)
(سازه دو طرفه)
مواد و مصالح جنبی
طیف گسترده‌ای از مواد و مصالح جنبی برای کامل کردن جزئیات دیوارهای جداکننده موجود است که بخشی از آن‌ها به شرح زیر می‌باشد :

پیچ درای وال کناف
جهت اتصال صفحات یه سازه زیرین مورد استفاده قرار می گیرد.

نوار درزگیری کناف
جهت درزگیری محل درزها استفاده می شود و در انواع کاغذ، فایبرگلاس و فایبر گلاس توری مورد استفاده قرار می گیرد.

بتونه درزگیر کناف
بتونه درزگیر کناف ایران برای بتونه کاری و درزگیری با نوار کاغذی یا نوار فایبرگلاس مخصوص در سیستمهای ساخت و ساز خشک به کار می رود. این ماده به صورت لایه‌های نازک برای درزگیری صفحات روکش‌دار گچی پس از نصب و یا تعمیرات سطوح آسیب دیده صفحات روکش‌دار گچی، پرکردن درزها و سوراخ‌های قطعات بتونی، بتونه‌کاری سطوح بتونی و یا سفید کاری دیوارهای گچی با حداقل ضخامت 2 میلی‌متر مورد استفاده قرار می گیرد.
گچ ساتن (KNAUF MULTICOVER)

گچ ساتن پرداخت کناف جهت دستیابی به سطوح تراز، همگن و یکدست در موارد زیر قابل استفاده می باشد.
* برای پوشش سطوح ایجاد شده با صفحات روکش‌دار گچی کناف (دیوارهای جدا کننده- سقف‌های کاذب- دیوارهای پوششی)
* به عنوان لایه نهایی سطوح پوشش شده با گچ پوشش کناف.

* برای پوشش نهایی سطوح گچ و خاک (سفید کاری)، گچ کاری، سطوح بتنی و ایجاد سطوح صیقلی جهت رنگ کاری
* برای پوشش نهایی سطوح سیمان آهگی، پلاستر سیمان و یا موارد بازسازی و نوسازی.
سطوح پرداخت شده با این محصول کاملاً صیقلی و شفاف (در صورت پرداخت طولانی) خواهند بود که زیرسازی ایده‌آلی برای انواع رنگ‌های پلاستیک روغنی و یا کاغذ دیواری می باشد.

معیارهای طراحی
این بخش به نکاتی اشاره دارد که می بایست در تعیین ساختار مورد توجه قرار گیرد تا مشخصات فنی نهایی ساختار با نیازهای هر پروژه مطابقت داشته باشد. زمانیکه مشخصات فنی خاصی مورد نظر باشد، مشاوره با واحد فنی کناف توصیه می گردد.

مقاومت در برابر حریق
برای دستیابی به کد حریق خاص از صفحات ویژه آن یعنی صفحات مقاوم در برابر حریق (FR) با حریق و رطوبت (FM) در یک یا بیش از یک لایه استفاده می شود. در این حالت عوامل اتصال باید از نوع ویژه کدهای حریق انتخاب شود.

مقاومت در برابر رطوبت
برای محیط‌های با درصد رطوبت نسبی بین 60% تا 90% از صفحات مقاوم در برابر رطوبت (MR) یا رطوبت و حریق (FM) استفاده می شود.

آویزها
قبل از اجرای سقف کاذب می بایست از استحکام سقف اصلی جهت گرفتن آویز اطمینان حاصل کرد و در صورت وجود هرگونه ضعفی از تمهیدات ویژه جهت استحکام بخشیدن به آویزها استفاده شود. در این ساختار به منظور ایمنی بیشتر در مواقع وقوع زلزله از آویزهای صلب که با قطعه CT205 (مطابق شکل روبرو) اجرا شده‌اند استفاده می گردد.
برای سطوح سقف‌های گسترده و یکنواخت نیز ایجاد اتصالات بادبندی جهت دفع حرکات جانبی سقف برای سطوح حداکثر تا 25 مترمربع توصیه می گردد.

دریچه‌های بازدید
در صورت نیاز به دریچه بازدید پیش‌بینی‌های لازم می بایست صورت پذیرد.

عایق‌گذاری
در صورت نیاز به عایق در فضای پشت سقف کاذب استفاده از عایق‌های با وزن سبک و چگالی حداکثر 6kg/m3 توصیه می گردد توضیح اینکه وزن عایق بر مشخصات زیرسازی موثر است. در حالتیکه عایق صورتی مورد نظر باشد رعایت نکات فنی دیگری مانند ضخامت عایق و عدم ایجاد پل ارتباطی صوتی توسط عایق پشت سقف بین سقف کاذب و سقف اصلی ضروری است.

بارهای وارد برسقف
وزن و میزان بار وارده بر سقف می بایست در مرحله طراحی سقف مورد محاسبه قرار گرفته و پیش‌بینی لازم صورت پذیرد.

شکستگی
در صورت وجود هر نوع شکستگی در سقف استفاده از سازه اضافی در محل شکستگی‌ها الزامی است.

نصب صفحات
با توجه به عملکرد مورد نیاز از صفحه روکش‌دار مناسب آن استفاده می شود.

اتصال صفحات به سازه
در زمان نصب صفحات به زیرسازی فلزی اطمینان از اینکه پیچ حداقل 10mm در سازه زیرین نفوذ کرده باشد الزامی است.

سازه پشتیبان دیوارها
پیش‌بینی بندهای لازم در سازه سقف جهت اتصال دیوارهای جدا کننده غیرباربر به سقف کاذب ضروری است.

کنترل حرکات جانبی
اجرای درزهای انبساط در فاصله حداکثر هر 100m2‌ در سقف‌ها پیشنهاد می گردد. این درزها باید به نحوی اجرا شود که با حرکات جانبی سازه اصلی بنا هماهنگ باشد. این درزها در صورتیکه اصلی بنا هماهنگ باشد. این درزها در صورتیکه مطابق با جزئیات اجرایی کناف اجرا شود حرکات جانبی به میزان تا 7mm را دفع می کند.

تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
در صورتیکه بازشوهایی با سطح نسبتاً زیاد در سطح سقف ایجاد شود، با استفاده از جزئیات اجرایی مناسب استحکام و یکپارچکی سقف می بایست حفظ شود.

پوشش نهایی
درزگیری
در هنگام نصب صفحات اطمینان از این موضوع که لبه صفحات در محل درزها پخ‌دار باشد ضروری است.
پس از درزگیری و خشک شدن بتونه محل درزها استفاده از یک لایه زیر رنگ کناف جهت یکنواخت کردن جذب رنگ بین سطوح درزگیری شده و صفحات روکش‌دار ضروری است. این عمل از چند رنگ شدن سطح نهایی صفحات جلوگیری می کند.

پوشش کاری
در صورت استفاده از صفحات با لبه گونیا از 2 تا 5mm گچ ساتن کناف بر روی تمامی سطح صفحات استفاد می شود.
سقف کاذب D112I(A) (سازه دو طرفه)
مرور ساختار

فاصله اجزاء سازه
ضخامت صفحات فاصله آویزها با توجه به بار وارده به سقف (a) فاصله سازه صفحات فاصله سازه‌های باربر
(mm) Max
0.15 kN/m2
(mm) 0.15kN/m2
0.30kN/m2
(mm) 0.30kN/m2
0.50kN/m2
(mm) (b)
(mm) (c)
(mm)
1×125 650 – – 500 1200
2×125 – 550 – 500 950

مبانی محاسبه زیرسازی سقف کاذب نوع D112I
محاسبه نوع زیرسازی

تعیین رده وزنی سقف کاذب با توجه به ضخامت و تعداد لایه‌گذاری
پس از تعیین تعداد و ضخامت لایه‌گذاری به روی محور x از نقطه مورد نظر عموی به خط مورب ترسیم و از نقطه تقاطع عمود دیگری به محور yها ترسیم می شود.
محل تقاطع این عمود با محور y نشانگر رده وزنی سقف کاذب می باشد.
در صورت اضافه کردن هرگونه الحاقات و بار اضافی مانند عایق گذاری جهت حفاظت در برابر حریق (حداکثر مجاز 005 KN/m2 معادل 5 kg/m2 بار عایق) بار اضافی آن می بایست در محاسبات رده وزنی اعمال شود.
پس از تعیین رده وزنی و مراجعه به جداول مربوطه فواصل اجزا سازه نظیر فاصله آویزها، سازه‌های باربر و سازه صفحات تعیین می شود.
در تعیین مشخصات زیرسازی از حروف :
a برای فاصله آویزها
b برای فاصله سازه‌های باربر
c برای فاصله سازه صفحات استفاده می شود
جزئیات اجرایی D112I(a)
زیرسازی فلزی
آویز صلب با رده وزنی 04KN و فاصله آزاد تاسیستاتی

مراحل نصب
سازه تراز سقف
سازه تراز سقف می بایست در ارتفاع موردنظر در یک سطح تراز نصب و عوامل اتصال سازه به سطح زیرین به فاصله حداکثر 60cm از یکدیگر اجرا شود. فاصله اولین عامل اتصال از یک سر سازه 50mm می باشد.

آویزها
فاصله آویزها برمبنای جدول بارگذاری سقف انتخاب می شود. برای آویز از سازه C48 و یا پروفیل های (UH36) مشابه استفاده می شود.

سازه فوقانی (باربر)
سازه فوقانی یا باربر با وسیله آویزهای ویژه به سقف متصل می گردد. فاصله این سازه مطابق با جدول بارگذاری می باشد.

سازه تحتانی (صفحات)
سازه تحتانی به فاصله 50cm برای صفحات 125 و 60cm برای صفحات به ضخامت 15mm از یکدیگر اجرا می شود. این سازه در تراز سازه L اجرا می شود.
اتصال این سازه به سازه پیرامونی به وسیله پیچ مخصوص اتصال سازه به سازه صورت می گیرد.

عایق‌گذاری
در صورت نیاز، عایق در فضای خالی سقف کاذب و قبل از نصب صفحات گچی صورت می گیرد. (ضخامت 40mm و چگالی حداقل 60kg/m3) در هنگام قرار دادن عایق باید از ایجاد فاصله بین لایه‌های عایق جلوگیری کرد.

درزهای انبساط و انقباض
در صورتیکه طول و یا عرض سقف اجرا شده از 10m تجاوز کند از سازه مخصوص کنترل درز انبساط و یا انقباض استفاده می شود.

نصب صفحات
تمامی صفحات با توجه به قرارگیری پشت صفحات به طرف سازه به وسیله پیچ‌های مخصوص به سازه زیر خود متصل می شوند. فاصله پیچ‌ها حداکثر زیر خود متصل می شوند. فاصله پیچ‌ها حداکثر 17mm می باشد که این فاصله در کنج‌ها و گوشه‌ها به حداکثر 150mm کاهش می یابد. جهت نصب صفحات، عمود بر راستای سازه تحتانی می باشد.

پوشش نهایی
درزگیری
برای به دست آوردن یک سطح یکنواخت پس از نصب صفحات انواع متفاوتی از بتونه و نوارهای درزگیر کناف وجود دارد. که با استفاده از آن‌ها می‌توان علاوه بر پوشش درزها آن‌ها را مسلح نیز نمود. پس از درزگیری و خشک شدن محل اجرای بتونه با استفاده از یک لایه پوشش زیر رنگ کناف می توان از جذب متفاوت رنگ توسط سطوح و در نتیجه چند رنگ شدن آن جلوگیری کرد.

پوشش کاری
در صورت استفاده از صفحات با لبه گونیا یک لایه پوشش گچ ساتن کناف (knauf Multicover) به ضخامت 2 تا 5mm بر روی سطح نهایی اجرا می شود، برای مسلح کردن محل درزها نیز می توان از نوار درزگیر فایبرگلاس یا کاغذی استفاده نمود.

ایمنی و بهداشت
کلیه فضاهای کاری می‌بایست دارای تهویه مناسب بوده و در هنگام برش قطعات فلزی، توجه به موارد ایمنی ضروری است.
توضیح : برای فواصل اجزا سازه به جداول مربوطه مراجعه شود.

فاصله سازه صفحات (b) با توجه به کد حریق در سقفهای D112 I (B)
ابعاد
سقفهای ضخامت صفحات (m) تعداد لایه (عدد) فاصله سازه صفحات (b) (mm) کد حریق حداقل فاصله از ساختار سقف اصلی (mm)
کامپوزیت (تیر فلزی و بتون) 15 FR 1 400/500 F30A >250
2×125 FR 2 400/500 F60A >250
12.5 FR* 1 400/500 F60A >300
سقفهای دال بتونی 125 FR 1 500 F15A اتصال مستقیم بدون فاصله
15 FR 1 400/500 F30A >350
12.5 FB* 1 400/500 F60A >300
سقفهای تیرچه بلوک با پوشش بتونی 15 FR 1 400/500 F60A >50
15 FR 1 400/500 F90A >200

سقف کاذب با سازه ‘c’ شکل یک طرفه
جزئیات اجرایی
D112 I B – برش سقف کاذب
جزئیات پایه سقف با سازه یک طرفه

D112 I B – اتصال به دیوار
نبشی L25 در تراز سقف کاذب و هم تراز با سازه تحتانی به دیوار متصل می شود. در جزئیات زیر این اتصال به دیوار با مصالح بنایی صورت گرفته است، در اجرای نبشی تراز سقف باید از عامل اتصال مناسب با زمینه استفاده کرد.

D112 I B – اجرای شکستگیها (مقعر)
جزئیات اجرایی در محل شکستگی‌ها با استفاده از سازه‌های ‘C’ و ‘U’ و ‘L’ قابل استخراج است.

D112 I B- اجرای شکستگیها (محدب)

D112 I B- اتصال مستقیم به سقف اصلی
در جائی که ارتفاع تاسیساتی کمتر از 77mm باشد از جزئیات زیر استفاده می شود.

D112 I B – سقف کاذب در محل درزها
برای هماهنگی حرکات جانبی سقف کاذب با سازه اصلی بنا در سطوح وسیع از درزهای انبساط و انقباض مطابق جزئیات زیر استفاده می شود.

مراحل نصب
سازه‌ تراز سقف
سازه تراز سقف می بایست در ارتفاع مورد نظر در یک سطح تراز نصب و عوامل اتصال سازه تراز سقف به سطح زیرین به فاصله 60cm از یکدیگر اجرا می شود.
فاصله اولین عامل اتصال از یک سر سازه تراز سقف 50mm می باشد.

آویزها
فاصله آویزها بر مبنای جدول بارگذاری سقف و وزن صفحات می باشد. برای اویز از سازه C48 یا پروفیل‌های مشابه (UH36) استفاده می شود.

سازه F47
سازه F47 بوسیله قطعه اتصال مستقیم و دو عدد پیچ سازه به سازه، به سازه آویز متصل می گردد.

عایق گذاری
در صورت نیاز به عایق در فضای پشت سقف کاذب استفاده از عایق های با وزن سبک و چگالی حداقل 60kg/m3 توصیه می گردد. در حالتیکه عایق صوتی مورد نظر باشد رعایت نکات فنی دیگری مانند ضخامت عایق و عدم ایجاد پل ارتباطی توسط عایق پشت سقف، بین شقف کاذب و سقف اصلی ضروری است.

بارهای وارد بر سقف
وزن و میزان بار وارده بر سقف می بایست در مرحله طراحی صقف مورد محاسبه قرار گرفته و پیش‌بینی لازم صورت پذیرد.

شکستگی‌ها
در صورت وجود هر نوع شکستگی در سقف استفاده از سازه اضافی در محل شکستگی‌ها الزامی است.

نصب صفحات
با توجه به نوع عملکرد مورد نیاز از صفحه روکش‌دار مناسب آن استفاده شود.

اتصال صفحات به سازه
در زمان نصب صفحات به زیرسازی فلزی اطمینان از اینکه پیچ حداقل مخصوص 10mm در سازه زیرین نفوذ کرده باشد الزامی است.

سازه پشتیبانی دیوارها
پیش‌بینی پشت بندهای لازم در سازه سقف جهت اتصال دیوارهای جدا کننده غیر باربر با سقف کاذب ضروری است.

کنترل حرکات جانبی
اجرای درزهای انبساط در فاصله حداکثر هر 10m در سقف‌ها پیشنهاد می گردد. این درزها باید به نحوی اجرا شود که با حرکات جانبی سازه اصلی بنا هماهنگ باشد. این درزها در صورتیکه مطابق با جزئیات اجرایی کناف اجرا شود حرکات جنبی به میزان تا 7mm را جنب می کند.

تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
در صورتیکه بازشوهای با سطح نسبتاً زیاد در سطح نسبتا زیاد در سطح سقف ایجاد شود، با استفاده از جزئیات اجرایی مناسب استحکام و یکپارچگی سقف حفظ می شود.

پوشش نهایی
درزگیری
در هنگام نصب صفحات اطمینان از این موضوع که لبه صفحات در محل درزها یخ‌دار باشد ضروری است. پس از درزگیری و خشک شدن بتونه محل درزها استفاده از یک لایه زیر رنگ کناف جهت یکنواخت کردن جذب رنگ بین سطوح درزگیری شده و صفحات روکش‌دار ضروری است. این عمل از چند رنگ شدن سطح نهایی صفحات جلوگیری می کند .

پوشش کاری
در صورت استفاده از صفحات با لبه گونیا از 2 تا 5mm پوشش گچ ساتن بر روی تمامی سطح صفحات استفاده می شود.

طریقه ساخت و نحوه نصب
لایه‌گذاری چندتایی
هنگام لایه‌گذاری در چند لایه لایه‌های صفحات گچی روکش‌دار مطابق نمودار زیر می بایست حصیر چین شوند. هر لایه از صفحات گچی روکش دار می بایست به زیرسازی فشرده شده و جداگانه پیچ گردد. هنگام نصب لایه اول فاصله بین پیچ ها (عوامل نصب) را می توان سه برابر نمود به شرطی که لایه دوم بلافاصله نصب شود (در خلال یک روز کاری). در صورت لایه‌گذاری چند تایی کافی است که فضاهای خالی لایه اول را درزگیری نمایید بدون آنکه نیازی به این کار در لایه‌های بعدی باشد.

متصل نمودن بارها به سقف کاذب صفحات گچی روکش‌دار
اتصالات سبک در موارد مشابه، مانند ریل‌های پرده را میت وان به وسیله انواع رول پلاک‌های مخصوص فضاهای خالی (داری وال) به سقف کاذب صفحات گچی متکی نمود. بارهای مترکز که مستقیماً به صفحه گچی متصل می شوند، نباید بیش از 6/0 کیلو نیوتن بر عرض صفحه یا بر هر متر باشند. بارهای بیشتر از این مقدار می بایست پس از اضافه شدن به عنوان بار مرده توسط زیرسازی تحمل شوند و به صورت بار اضافی در نظر گرفته شود. در غیر این صورت این گونه بارهای اضافی را می بایست به سقف اصلی وصل نمود. در موارد محافظت در برابر آتش نیز هرگونه بار فقط به سقف اصلی متصل می گردد. در زمان نصب صفحات روکش‌دار گچی بر روی زیرسازی سقف کاذب از ایجاد تقاطع در زمان نصب صفحات می بایست پرهیز کرد.
در این حالت صفحات می بایست به صورت حصیرچین نصب شود.
لایه‌گذاری چند تایی

توضیحات :
فاصله بین پیچ‌ها
حداقل نفوذ در زیرسازه 10mm
* برای لایه‌گذاری چند تایی سه برابر اندازه داده شده و حداکثر 500mm برای لایه اول مجاز است به شرطی که لایه دو مهمان روز نصب شود.
** فاصله نصب داده شده برای لایه دوم نیز صدق می کند به شرطی که فاصله برای لایه اول 300mm بوده و در همان روز نصب شود.

سقف کاذب با سازه D112
سقف سازه کناف با سازه C شکل از سقف‌هایی با سرعت اجرایی بالا بوده و در موارد زیر استفاده می شود:
* برای پوشش سطوح بیش از 50m2
* دهانه‌های بیش از 4m

* زمانیکه ارتفاع تاسیساتی (آویز) بیش از 450mm باشد.
در این ساختار می توان از یک یا بیش از یک لایه صفحه روکش‌دار گچی استفاده می کرد که این صفحات از انواع معمولی (RG)، مقاوم در برابر رطوبت (MR) ، مقاومت در برابر حریق (FR) و مقاوم در برابر حریق و رطوبت (FM) می باشند.

این صفحات بر روی یک زیرسازی از پروفیل‌های C شکل که به سقف اصلی متصل شده‌اند نصب می شوند.
سپس محل درزها با بتونه و نوار درزگیری، درزگیری شده و در صورت لزوم می توان از 2 تا 5mm پوشش گچ ساتن (Knauf Multicover) استفاده کرد تا سطح تمام شده دارای پوششی مانند سطوح دارای پوششی مانند سطوح گچ کاری شده بشوند.

محدودیت‌ها
سقف‌های کاذب کناف در بسیاری از شرایط قابل اجرا می باشد.
* دمای بیش از 500 باعث تغییر حالت در صفحات شده که از کارآیی آن می کاهد.
* رطوبت نسبی بیش از 60% برای صفحات معمولی و 90% برای صفحات مقاوم در برابر رطوبت و یا تماس مداوم با آب که باعث ایجاد نقصان در عملکرد صفحات می شود.

اجزاء ساختار
اجزاء فلزی
سازه آویز
این قطعه سازه ایست C شکل به ابعاد 48×35×06mm که از یکطرف به قطعه اتصال سقفی و سقف اصلی و از طرف دیگر به قطعه آویز متصل می شود. در اتصال این سازه به اتصالات ذکر شده در پیچ مخصوص اتصال سازه به سازه استفاده می شود.

اتصال مستقیم
از این سازه جهت اتصال سازه باربر CD60 به سازه اویز C48 و یا اتصال سازه باربر در نقاطی که ارتفاع آویز بسیار کم می باشد استفاده می شود.

سازه CD60
جزء اصلی ساختار سقف را تشکیل می دهد که در سقف‌های با سازه دو طرفه یک شبکه ایجاد می کند.

قطعه اتصالی طولی
از این قطعه با مقطع W شکل جهت اتصال سازه‌های (CD60)C به صورت طولی استفاده می شود.
قطعه اتصال سازه با سازه
از این قطعه در سقف‌های D112- سازه دو طرفه – جهت اتصال سازه باربر فوقانی به سازه صفحات (تحتانی) استفاده می شود.

سازه U
این سازه در فصل مشترک دیوار و سقف کاذب به دیوار متصل شده و سطح تراز سقف را مشخص می کند . این سازه در سطح تراز سازه CD60 تحتانی اجرا می شود.
قطعه اتصال آویز (CT205)
این قطعه سازه آویز را بوسیله عامل اتصال به سقف اصلی متصل می‌کند.
سقف های کاذب D112

مواد و مصالح جنبی
طیف گسترده‌ای از مواد و مصالح جنبی برای کامل کردن جزئیات دیوارهای جداکننده موجود است که بخشی از آنها به شرح زیر می باشد:
پیچ درای وال کناف
جهت اتصال صفحات به سازه زیرین مورد استفاده قرار می گیرد.
نوار درزگیری کناف

جهت درزگیری محل درزها استفاده می شود و در انواع کاغذی، فایبرگلاس و فایبرگلاس توری مورد استفاده قرار می گیرد.
بتونه درزگیر کناف

بتونه درزگیر کناف ایران برای بتونه کاری و درزگیری با نوار کاغذی یا نوار فایبرگلاس مخصوص در سیستم های ساخت و ساز خشک به کار می رود. این ماده به صورت لایه‌های نازک برای درزگیری صفحات روکش‌دار گچی پس از نصب و یا تعمیرات سطوح آسیب دیده صفحات روکش‌دار گچی، پرکردن درزها و سوراخ‌های قطعات بتونی، کاری سطوح بتونی و یا سفیدکاری دیوارهای کچی با حداقل ضخامت 2 میلی‌متر مورد استفاده قرار می گیرد.

گچ ساتن (KNAUF MUL TICOVER)
گچ ساتن کناف جهت دستیابی به سطوح تراز، همگن و یکدست در موارد زیر قابل استفاده می باشد.
* برای پوشش سطوح ایجاد شده با صفحات روکش دار گچی کناف (دیوارهای جدا کننده- سقف‌های کاذب – دیوارهای پوششی)
* به عنوان لایه نهایی سطوح پوشش شده با گچ پوشش کناف.

* برای پوشش نهایی سطوح گچ و خاک (سفید کاری)، گچ کاری، سطوح بتنی و ایجاد سطوح صیقلی جهت رنگ کاری
* برای پوشش نهایی سطوح سیمان آهگی، پلاستر سیمان و یا موارد بازسازی و نوسازی.
سطوح پرداخت شده با این محصول کاملاً صیقلی و شفاف (در صورت پرداخت طولانی) خواهند بود که زیرسازی ایده‌آلی برای انواع رنگ‌های پلاستیک، روغنی و یا کاغذ دیواری می باشد.

معیارهای طراحی
در این بخش به نکاتی اشاره داردکه می بایست در تعیین ساختار مورد توجه قرار گیرد تا مشخصات فنی نهایی ساختار با نیازهای هر پروژه مطابقت داشته باشد. زمانیکه مشخصات فنی خاصی مورد نظر باشد، مشاوره با واحد فنی کناف توصیه می گردد.

مقاومت در برابر حریق
برای دستیابی به کد حریق خاص از صفحات ویژه آن یعنی صفحات مقاوم در برابر حریق (FR) با حریق و رطوبت (FM) در یک یا بیش از یک لایه استفاده می شود. در این حالت عوامل اتصال باید از نوع ویژه کدهای حریق انتخاب شود.

مقاومت در برابر رطوبت
برای محیط‌های با درصد رطوبت نسبی بالا از صفحات مقاوم در برابر رطوبت (MR) یا رطوبت حریق (FM) استفاده می شود.

آویزها
قبل از اجرای سقف کاذب می بایست از استحکام سقف اصلی جهت گرفتن آویز اطمینان حاصل کرد و در صورت وجود هرگونه ضعفی از تمیدات ویژه جهت استحکام بخشیدن به آویزها استفاده شود.
در این ساختار به منظور ایمنی بیشتر در مواقع وقوع زلزله از آویزهای صلب که با قطعه CT205 (مطابق شکل روبرو) اجرا شده‌اند استفاده می گردد.
برای سطوح سقف‌های گسترده و یکنواخت نیز ایجاد اتصالات بادبندی جهت دفع حرکات جانبی سقف برای سطوح حداکثر 25 متر مربع توصیه می گردد.
دریچه‌های بازدید
در صورت نیاز به دریچه بازدید پیش‌بینی‌های لازم می بایست صورت پذیرد.

عایق گذاری
در صورت نیاز به عایق در فضای پشت سقف کاذب استفاده از عایق‌های با وزن سبک و چگالی حداقل 60kg/m3 توصیه می گردد. در حالتیکه عایق صوتی مورد نظر باشد نکات فنی دیگری مانند ضخامت عایق و عدم ایجاد پل ارتباطی عایق پشت سقف کاذب و سقف اصلی ضروری است.

بارهای وارد بر سقف کاذب
وزن و میزان بار وارده بر سقف می بایست در مرحله طراحی سقف مورد محاسبه قرار گرفته و پیش‌بینی لازم صورت پذیرد.

شکستگی‌ها
در صورت وجود هر نوع شکستگی در سقف استفاده از سازه اضافی در محل شکستگی‌ها الزامی است.

نصب صفحات
با توجه به نوع عملکرد مورد نیاز از صفحه روکش‌دار مناسب آن استفاده شود.

اتصال صفحات به سازه
در زمان نصب صفحات به زیرسازی فلزی اطمینان از اینکه پیچ مخصوص حداقل 10mm در سازه زیرین نفوذ کرده باشد الزامی است.

سازه پشتیبان دیوارها
پیش‌بینی پشت بندهای لازم در سازه سقف جهت اتصال دیوارهای جدا کننده غیر باربر به سقف کاذب ضروری است.
کنترل حرکات جانبی
اجرای درزهای انبساط در فاصله حداکثر هر 10m در سقف‌ها پیشنهاد می گردد. این درزها باید به نحوی اجرا شود که با حرکات جانبی سازه اصلی بنا هماهنگ باشد. این درزها در صورتیکه مطابق با جزئیات اجرایی کناف اجرا شود حرکات جنبی به میزان تا 7mm را جذب می کند. همچنین از هرگونه اتصال صلب زیرسازی به دیوارهای مجاور می بایست پرهیز کرد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 8:8 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله علل افت تحصیلی) word دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله علل افت تحصیلی) word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله علل افت تحصیلی) word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله علل افت تحصیلی) word :

علل افت تحصیلی

تکلیف خانه

تکلیف دانش آموزان در منزل فعالیتی هدفدار، تکنیکی و وسیه ای در خدمت یادگیری است لذا نباید آنرا به منزله وسیله ای جهت پر کردن اوقات فارغت دانش آموزان و یا سرگرم کردن آنان تلقی نمود. تکلیف باید با تواناییها و علایق دانش آموزان مطابقت داشته باشد.

مدت تکلیف باید متناسب باشد با مدت زمانی که لازم است دانش آموز در منزل صرف امور درسی کند. ولی گهگاه این تناسب رعایت نمی شود. و تکالیف سنگین بر دانش آموزان تحمیل می شود که موجب خستگی و دلسردی می شود.

«کرزیک (1966) در یکی از مطا لعاتش از محصلین علل بی میلی شان به انجام تکالیف را جویا شد. آنان عمدتاً این سه مورد را ابراز داشتند: مزاحمتهای درون خانه _ عدم جذابیت تکالیف _ تماشای تلویزیون _ آموزگاران نیز مهمترین علل را به ترتیب عدم علاقه به درس و مدرسه _ زیاد بودن تکالیف و عدم رسیدگی و کنترل اولیاء ذکر کرده اند. »1

معلم باید در خصوص زمانی که هر دانش آموز برای انجام تکلیف صرف می کند و نیز از علاقه پشتکار، استعداد، سرعت عمل، و; اطلاعات کافی داشته و بر این اساس برای دانش آموز تکلیف تعیین کند. و گاه نیز دانش آموز به دلخواه خود از بین آنها، تکلیف برای خود انتخاب کند.

محتوای کتب درسی

از عوامل مهم و تعیین کننده در افت یا پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کتابهای درسی است که به دانش آموزان ارائه می شود. این مسئله از دو جهت در نظام آموزشی حائز اهمیت است. اول آنکه: ارزشیابی تحصیلی و استخدامی، تعیین صلاحیت علمی افراد و نیز ملاک ورود به دانشگاهها و مراکز آموزشی عالی، و; بر محور کتابهای درسی و فهم محتوای آن استوار است. دوم اینکه: اگر بگوییم کتب درسی تنها وسیله آموزشی است که در اختیار معلمین قرار می گیرد، سخنی به گزاف نگفته ایم.

اکنون این سئوال به جاست که آیا تنه هدف نظام تعلیم

و تربیت انتقال محتوای کتب درسی به دانش آموزان است؟ آیا انتظار جامعه، از نظام آموزشی تنها انباشته کردن اصطلاحات و مفاهیم موجود در کتب درسی است در ذهن دانش آموزان یا نه آنچه مهم است، تربیت صحیح و اسلامی دانش آموزان است. یعنی ایجاد جو و محیطی مطلوب در مدرسه برای رشد و پرورش استعداد های نهفته و شکوفا کردن قوه ابتکار و خلاقیت، آموزش آداب و ارزشهای اسلامی به دانش آموز است تا با آمادگی قبلی کافی افرادی سازنده برای جامعه تربیت شوند.

«آنچه باید در هر نظام تعلیم و تربیت و ملحوظ باشد، ترب

یت شهروندان سازگار، ساختن و پرداختن شخصیتهای سالم، انتقال علوم و معارفی است که ابعاد وجود مختلف جهان هستی را می شناساند. » 2پر واضح است که انتقال علوم و معارف تنها نقش ابزار و مقدمه دارند نه هدف. لکن متأسفانه آنچه در نظام آموزشی ما به عنوان هدف اصلی قلمداد می شود تنها انتقال دانش و معارف موجود در کتابهاست!

«در بسیاری از کشورهای جهان که در آنها ظرفیت نوآوری و تحول موسسه ها و نهادهای موجود از پیش نیازهای توسعه اجتماعی است، هم محتوا و هم روشهای مربوط به فن تعلیم طرحهای آموزشی، سدهایی بر سر راه تغییر هستند. مطالب درسی کلاس در تمام سطوح آموزشی، غالباً کهنه و نامناسب با نیازهای آینده و فوری کشور است. غیر عادی نیست که (در این کشورها) با کلاسها و بخشهای دانشگاهی روبرو شویم که نه درسهایی مورد تدریس و نه متنهای درسی، هیچ قسمتی از اطلاع و دانشی که توسط بشر، طی چند دهه اخیر بدست آمده است، در خود نداشته باشد. »3
شکی نیست که نظام آموزشی کشورهای جهان سوم نیازمند تحول اساسی است و علل توسعه نیافتگی و عقب ماندگی این کشورها، کهنه و بیهوده بودن مطالب و محتوای کتابهایی است که تدریس می‌شود. بطوری که فارغ التحصیلان آنها کارایی لازم را ندارند

. ولی آنچه مهم است این است که متخصصین نظام آموزشی ما علیرغم اذعان به این مسئله که: «با بررسی برنامه ها و کتابهای درس ابتدایی تا متوسطه، می توان بر آورده کرد که بیش از 80 الی 90 درصد وقت صرف شده برای فعالیتهای آموزشی و یادگیری مدرسه ای در جهت تحقق بخشیدن به قلمرو های محدودی از هدفهای شناختی است.

 

چنین تأکیدی را در هدفهای تدریس معلمان، روشهای تدریس آنان و انواع آزمونها و سئوالات امتحان رایج می بینیم»4در برنامه ریزی و تغییر محتوای کتابهای درسی جدی نیستند یا لااقل تا کنون حرکتی چشمگیر از آنان از مشاهده نشده است.

آنچه مهم است این است که ما امروزه مواجه با تغییر سریع دانش تکنولوژی در جان هستیم، ما در عصری زندگی می کنیم که به عصر تکنولوژی و تمدن شهرت یافته است. دنیا دنیای ارتباطات است و حتی سخن از دهکده جهانی است. در چنین عصری باید نظامهای آموزشی، هماهنگ و همگام با پیشرفت صنعت و تکنولوژی حرکت کنند و بتوانند برای سئوالاتی که توسط علوم مختلف مطرح می‌شود پاسخ قانع کننده بیابند. از آنجائی که نظام آموزشی رسمی و غیر رسمی و بخصوص معلمان و دانش آموزان و کتب درسی، در جریان اصلی پیشرفت علوم نقشی اساسی ایفا می‌کنند ، اهمیت و ضرورت توجه به محتوای کتب روشن می‌شود.

«یکی از مراحل اساسی در طراحی و تنظیم برنامه های درسی مدارس، انتخاب محتوای برنامه است منظور از محتوا، مجموعه ای از دانشها، مهارتها، گرایشها و ارزشهایی است که دانش آموزان باید در مدرسه بیاموزند. مهمترین بخش محتوا، مواد درسی مختلفی است که در قالب موضوعات متعدد چون ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، و غیره در کتابهای درسی جمع آوری و به دانش آموزان ارائه می‌شود. نکته مهم در این زمینه تصمیم گیری درباره آنست که اولاً چه مطالبی در کتابهای درسی گنجانده شود؟ و ثانیاً این مطالب تحت چه ضوابط و اصولی انتخاب و سازماندهی شود تا در نهایت بتواند تغییرات مطلوب و متناسب با اهداف از پیش تعیین شده را در رفتار یادگیرنده ها بوجود آورد. » 5

باید با برنامه ریزی دقیق کتابهایی تدوین نمود که با استعداد، ذوق، علایق دانش آموزان و با لحاظ کردن اصول برنامه ریزی درسی و روانشناسی که متناسب با سن دانش آموزان نیز بوده هر کتابی را برای هدفی خاصی که در جهت اهداف نظام آموزشی است تدوین نمود.
در تهیه و تدوین کتب درسی توجه به این نکته ضروریست که، نه تنها در کتابهای مختلفی که در یک پایه تحصیلی تدریس می‌شود. هماهنگی میان اجزاء آن هر کدام هدف خاصی را برای گروه سنی ویژه ای تعقیب می‌کنند لازم است بلکه هماهنگی برنامه مطالعه دانش آموزان و کوششهای تربیتی، آموزشی مدرسه به آنچه در منزل توسط والدین و در محیط زندگی توسط همسالان و دوستان، و به دانش آموزان ارائه می‌شود، ضرورت دارد و اگر دو گانگی میان آنها احساس شود برنامه تربیتی، آموزشی دچار اختلال شده و احیاناً اثر معکوسی بر جای خواهد گذاشت.

علاوه بر این کتب درسی، باید واجد ویژگی هائی باشند که از آن جمله اند: مفید و سودمند بودن محتوا و تناسب داشتن آن با اهداف کلی نظام آموزشی، هماهنگی با ارزشهای فرهنگی اسلامی، در برداشتن مسائل علمی روز با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیائی کشور، قابل هضم و فهم بودن محتوا با گروه سنی خاص خود، تناسب شیوه نگارش آن با گروه مزبور، اعتبار آن، بطوری که با کشفیات علوم جدید در تناقض نباشد، جذابیت محتوا، هماهنگی و همسطح بودن آن با دیگر کتابها، تناسب حجم کتاب با ساعات درس و.. .

کتابهای درسی و محتوای آن اگر مطابق استاندارد و فنی تدوین نشود، میتو

اند از عوامل بی علاقگی دانش آموزان به مطالعه و در نتیجه از عوامل افت تحصیلی محسوب شود. به عقیده یک دانش آموز «مدارس به ما درس زندگی نمی آموزند، و کتابهای گذشته توسط همان معلمان تدریس می‌شود. و اصلاحات اساسی در آن بعمل نیامده است. لازم بود مدارس روش صحیح حیات را به ما می آموختند و نیاز امروزی ما را درک می‌کردند و بر اساس آن برنامه می نوشتند. » 6

با عنایت به موارد فوق و بسیاری موارد دیگر که ذکر آنها خارج از حوصله این نوط فعالیتهای آموزشی و یادگیری دانش آموزان، باید با جدیت تمام در زمینه سرمایه گذاری نمود و با برنامه ریزی درست کتابهائی مفید و متناسب با فرهنگ اسلامی تدوین نمود.
مدیریت

حضرت علی (ع) خطاب به مالک اشتر می فرمایند: «ای مالک در بکار گیری کارمندان و مدیرانی که باید زیر نظر تو کار کنند هیچگونه واسطه و شفاعتی را نپذیر، مگر شفاعت کفایت و امانت را. » 7حضرت ملاک گزینش افراد بعنوان مدیر یک مجموعه سازمانی که مدیریتی صحیح حاکم باشد و مدیرانی با کفایت و امین اداره آنرا عهده دار باشند، می توان اجرای دقیق اهداف مربوط به آن سازمان را انتظار داشته و پیشرفتهای چشمگیری را در آن مشاهده نمود.

«مدیریت عبارتست از مجموعه عوامل، فنون و هنری که موجب توازن و هماهنگی در سازمان یا موسسه ای شده، کارائی آنرا افزایش می‌دهد. در واقع مدیریت معجونی از رهبری، تفحص در پیدا نمودن فعالیتهای مختلف سازمان در حال و آینده می‌باشد. که از آن جمله می توان ایجاد هماهنگی بین منابع نیروی انسانی لازم در بخشهای مختلف و اهمیت مربوط به آنها و منابع مادی. مصرفی و قدرت مالی نام برد. سازمانی که از مدیریت شایسته تری برخورد باشد بهتر می تواند هدف خود را بر آورده سازد. زیرا امکانات برنامه ریزی صحیح تر ایجاد خواهد نمود. در ضمن کمیت را با کیفیت هماهنگ خواهد کرد. » 8مدیران در نظام آموزشی و بخصوص در مدارس، نقش اصلی را در اجرا و پیشبرد اهداف نظام آموزی بازی می‌کنند. هستند. مدیریت در این نوع نظامها از اهمیت ویژه ای برخورد است چرا که، اداره یک مدرسه چه از نظر ماهیت و چه از نظر نوع رابطه مانند اداره یک مملکت است منتهی در مقیاس کوچکتر. لذا می توان گفت دقیقاً همان نوع رابطه و رفتار نیز در اینجا وجود دارد.

برخی از مدیران یا معلمان برای حفظ کلاس یا محیط مدرسه از قدرت زور، اخراج، تبیه، توبیخ، استفاده می‌کنند. پر واضح است که چنین محیطی برای مدت زیادی دوام نخواهد داشت چرا که شاگردان دائم از معلمان و مدیران در هراسند و در دلهره و ترس بسر می برند. برخی دیگر از روشهای دیگری نظیر شوخی، و گاه نیز تمسخر و استهزاء، استفاده می‌کنند به طوری که انسان در مواجه با آنان هر لحظه احساس می‌کنند که ممکن است مورد توهین و ا

ستهزا واقع شود، لذا ساکت شده، چه بسا از گفتن حرف حق نیز صرف نظر کند. واضح است که در چنین مدارس و سازمانهایی دائماً نوعی ابهام و سردرگمی و چشم پو

شی از حق; وجود دارد. و بندرت رفتار صمیمانه بین افراد و مدیران یافت می‌شود. در مقابل، مدیران با عدل و انصافی نیز یافت می‌شوند که نه بازور و تحقیر که با اخلاص و صمیمیت و مشورت با زیر دستان، محیط اطراف خود را پر از نشاط و شور و هیجان نموده، معلمان و دانش آموزان را نیز همگام با خود در امور شریک قرار داده، اهداف سازمان را با جدیت تمام به پیش می برند و دائماً در فکر پیشرفت و ارتقاء در فکر پیشرفت و ارتقاء همکاران خود می باشند.

این گروه از مدیران اگر علاوه بر تجربه کاری و رفتار مدیرانه با زیردستان، تسلط فنی و علمی نیز داشته و نعمت امانت را با کفایت خود اجین کرده باشند، در سازمانهای تحت مدیریت آنان، بیش از هر جای دیگر امید توفیق پیشرفت امور می رود.

متأسفانه در بسیاری از مدارس، بسیارند مدیرانی که تازه تحصیلات خود را به پایان رسانده بر کرسی مدیریت نشسته اند و زمانی که در برابر شرایط غیره منتظره و نادر قرار می گیرند، دست و پای خود را گم کرده تصمیماتی عجولانه می گیرند که ممکن است خسارات جبران ناپذیری بر نظام آموزشی وارد کنند. و موجبات دلسردی معلمین، دانش آموزان، و نیز موجبات بی نظمی، بی برنامه گی و; را فراهم آورند که این خود سبب افت تحصیلی دانش آموزان و عدم موفقت اهداف نظام آموزشی است. 9 البته ناگفته نماند که مدیران نیز با مشکلات عدیده ای موجه اند. از جمله مهمترین آنها مکرر و ناگهانی آنها است. بطوری که بر اساس بر آورد و محاسبه 10در رابطه با انتصاب و تعویض مدیران استاد کردستان با 3/42 % بیشترین درصد تعویض مدیران مرد و همچنین در بین مدیران زن استان زنجان 8% کمترین و استان چهار محال بختیاری با 1/47% بیشترین درصد تغییر مدیریت زن را بخود اختصاص داده است. و در کل استان مازندران با 1/16 % و استان کهکیلویه و بویراحمد با 7/41% بترتیب کمترین و بیشترین درصد تغییر مدیران را داشته است. !!

این مشکل به ایران اختصاص ندارد بلکه همه کشورهای جهان سوم با آن دست به گریبانند، برعکس در کشورهایی پیشرفته چون ژاپن شاید در یک موسسه در طول یک سده حداکثر 5 الی 6 مدیر عوض شود. 11

مشکلی که بدنبال تغییر مدیران نه تنها در نظام آموزشی، بلکه شاید در کل نظام وجود دارد این است که با عوض شدن هر مسئول تقریباً تمامی زیر دستان آنان در مدت کوتاهی عوض می‌شوند. که آثار سوء فراوانی به همراه دارد. از آن جمله میت وان به عدم امکان برنا

مه ریزی اشاره کرد که با خود حیف و میل شدن بودجه و کاهش بازدهی و اتلاف وقت را به دنبال دارد. مضافاً براینکه موجب نا امنی شغلی و در نتیجه ایجاد جو عدم اعتماد و اطمینان در بین کارکنان است که خود موجب کند شدن گردش کار و عدم نظارت بر ایفای مسئولیتها و وظایف کارکنان و; می‌شود.

آموزشی و با داشتن اطلاعات فنی و تجربی خود در امور آموزشی و با داشتن اطلاعات اداری و آگاهی از قوانین آموزشی جهت پیشبرد اهداف به برنامه ریزی دراز مدت بپردازد و کمبود ها را با برنامه ریزی درست و سعه صدر برطرف نماید، خود هر لحظه نگران

تعویض و آشفتگی شغلی و بی برنامه گی می‌باشد. و طبعاً نمی‌تواند به طور بلند مدت برنامه ریزی کند و شاید به همین خاطر است که، در نظام آموزشی مملکت بویژه در بین مدیران شاهد بی برنامه گی هستیم.

از دیگر مشکلات مدیران نداشتن آموزش لازم و کافی جهت احراز این مسئولیت می‌باشد. بطوری که بر اساس یک بررسی «از کل مدیران واحد های آموزشی متوسط نظری تعداد 2068 نفر یعنی 9/70 % دوره های کارآموزی لازم را ندیده اند. » 12

ضروری است که مدیران قبل از احراز این مسئولیت جهت اجرای خط مشیهای نظام آموزشی، و هدایت و همکاری با کارکنان آموزش و پرورش نیز معلمین و اولیاء و دانش آموزان، حسن اجرای برنامه ها وظایف آنان، هماهنگی بین جریان کار آموزشی و تربیتی و اداری مدرسه از طریق حضور در کلاس درس معلمان و مربیان مشاهده روش تدریس و مشاوره با آنان، مطالعه مداوم و سیستماتیک از جو حاکم بر مدرسه و ایجاد تغییرات مناسب در برنامه های درسی، مقرارت اجرائی و تماس دائم با والدین درمنزل و ارائه کمک های مختلف روانی تربیتی به دانش آموزانی که به آنان نیاز دارند، قدرت تشخیص و شناخت سریع مشکلات روانی، عاطفی در بین دانش آموزان و معلمان، از بین بردن و شرایط ناسالم و نامطلوب در حوزه فعالیت خود بالاخره برای پیشبرد اهداف تربیتی، آموزشی دانش آموزان از آموزشهای لازم و کافی برخوردار باشند که در این صورت ما شاهد نظام آموزشی سالم، پربار، فعال و دانش آموزان و معلمانی شاداب و پرتحرک خواهیم بود.

فضای آموزشی

از دیگر عوامل موثر در افت تحصیلی کمبود امکانات فضای آموزشی در نظام آموزشی است. با توجه به روند رو به رشد جمعیت و عدم توازن توسعه امکانات آموزشی و فضاهای آموزشی ضرورتاً مواجه با مدارسی دو شیفته و سه شیفته هستیم. البته مطابق آمار ارائه شده از سوی مسئولین برای هر 20 نفر محصل یک معلم وجود دارد، آنچه مهم است کمبود فضای آموزشی است و نه معلم 13که خود از علل افت تحصیلی است.

انتخاب محل مناسب برای مدارس و توجه به وضع بهداشت عمومی آن و مسائلی از این دست، در خور دقت و توجه است. محل مدرسه نباید در محیط شلوغ و پر ازدحام قرار داشته باشد. وجود کارخانه یا بازار یا محیط پر سرو صدا در جنب مدرسه موجب هدر رفتن نیروی معلم و دانش آموز است.

 

باید حرکتی جدی جهت تأمین امکانات فضاهای آموزشی نمود. این امر بیش از هر چیز به مشارکت مردم نیازمند است. غفلت از سرمایه گذاری های زیر بنایی در این زمینه چه از سوی دولت و مسئولین ذی ربط و چه از سوی مردم از اموری است ک

ه زیان جبران ناپذیری را برای نظام آموزشی به ارمغان می آورد.

دیر رسیدن کتاب بدست دانش آموز

از دیگر عواملی که موجب افت تحصیلی است دیر رسیدن کتاب بدست دانش آموز است. مدتی از سال تحصیلی گذشته که کتابهای درسی در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد این مسئله موجب ایجاد اختلال در برنامه تدریس می‌شود و معلم زمان کافی و لازم را برای تدریس نخواهد داشت و از زمان مفید تحصیل کاسته می‌شود. در کنار این مسئله تغییر پیاپی کتب درسی آنهم بدون برنامه ریزی درست و توأم با شتابزدگی، موجب به هدر رفتن تجارب گذشته معلم شده و موجبات افت تحصیلی دانش آموزان را فراهم می‌کند. در بسیاری از سالهای گذشته کتابهای درسی از اواسط آبان ماه توزیع می شد. از سوی دیگر در بعضی از مناطق گرمسیر کشور از اوایل بها مدارس تعطیل می شدند و نتیجه این امر که مدت مفید تحصیلی د

ر چنین مناطقی تنها 5 ماه است.

نابرابری آموزشی بین زن و مرد

در بعضی از مناطق از نظر تحصیلی بین فرزندان دخت و پسر تبعیض وجود دارد. بررسی آمار 14بیانگر درصد بالای بی سوادی زنان در کشورهای جهان سوم و از جمله ایران است. بنابر آمار در سال 1980 میلادی میزان بی سوادان صدر 23% بوده است در حالی که در همین سال این میزان برای زنان 34% می‌باشد. در ایران نیز 33% از محصلین مقطع دبیرستان در دانش آموزان دختر و 67% آن را دانش آموزان پسر تشکیل می دهند.

البته مطابق آخرین ارقام منتشره از سوی مسئولین در سالهای اخیر شاهد بهبود وضعیت تحصیلی در این زمینه می باشیم. 15

تعطیلی

از دیگر عوامل موثر در افت تحصیلی، تعطیلی بی حد و حصر مدارس می‌باشد. متاسفانه این معضل بزرگ کشور ماست و اختصاص به نظام آموزشی ندارد. و دلیل عمده آن اینست که کار در جامعه ما بعنوان یک ارزش پذیرفته نشده است همانطور که تحصیل عمل هنوز به عنوان یک فرهنگ و ارزش پذیرفته نشده است بلکه بیکاری و فراغت ارزش است و متاسفانه این فرهنگ نهادی شده است! مطابق آمار ارائه شده 16 در مدارس ابتدایی حداکثر در سال 100 روز می‌باشد. و در دانشگاهها از نظر تدریس و آموزش عملاً 50 روز، یعنی دانشجوی ما عملاً بیش از 50 روز در سال سرکلاس نمی رود! در واقع سطوح عالیه ما 315 روز تعطیلی داریم! در همین تحقیق علل عدم شرکت دانشجویان در کلاس را عرف 50 درصد، تجربه سالیان گذشته 35 درصد، عدم حضور سایر دانشجویان 19 درصد، عدم جذابیت کلاس 38 درصد، عدم تمایل استادان در تشکیل کلاس 29 درصد، مدیریت دانشگاه 16 درصد، آموزش دانشگاه 16 درصد و; ذکر ‌کرده‌اند.

در پایان بطور فهرست وار به عواملی چند که ممکن است در افت تحصیلی دانش آموزان موثر واقع شوند اشاره می‌گردد.

1- نابرابری توزیع امکانات آموزشی در شهر و روستا
2- تقلیدی بودن نظام آموزشی
3- نقص برنامه ریزی های آموزشی
4- پائین بودن ارزش واقعی تعلیم و تعلم در جامعه

5- کمبود یا فقدان ارتباط لازم و کافی و صمیمانه بین معلمین و محصلین
6- ارفاق بی جای برخی معلمین به دانش آموزان.
7- ضعف هوش دانش آموزان

8- محدودیتهای مالی کشور
9- امتحان و نمره
10- بعد مسافت.

کم خوابی و افت تحصیلی

نتایج یک مطالعه یافته های گذشته مبنی بر اثر بی خوابی شب در افت تحصیلی دانش آموزان را تایید می کند.
به گزارش هلث دی محققان دانشگاه کلرادو پس از بررسی 238 ارزیابی انجام شده توسط دانش آموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان دریافته اند دانش آموزانی که نمرات درسی پایین تری داشتند به هنگام خواب با مشکلات بیشتری از جمله درد و خستگی پا ، مشکل تمرکز طی روز ، خروپف کردن در خواب ، مشکل در بیدار شدن به هنگام صبح ، و خواب آلودگی در کلاس مواجه بودند.
در حالیکه مطالعات گذشته نیز نشان داده اند عملکرد تحصیلی نوجوانانی که از کم خوابی ، خواب نامنظم و یا نا مناسب رنج می برند مانند گروهی که خواب خوب وسالمی دارند نیست ، این تحقیق نیز دلیل دیگری برای اثر کیفیت خواب شب بر وضعیت تحصیلی در طول روز فراهم می کند.
در اینجا به برخی نکات مفید جهت بهبود خواب نوجوانان اشاره شده است:
– سعی کنید خواب شبانه کاملی داشته باشید.
حتی الامکان برای انجام تکالیف یا آمادگی امتحان تا دیر وقت بیدار نمانید.
– اگر در عرض 20 دقیقه پس از رفتن به رختخواب به خواب نرفتید ، بلند شوید و کاری انجام دهید ، مثلا کتاب بخوانید تا خسته شده و آنگاه به رختخواب برگردید.
– هر روز در یک زمان مشخص از خواب برخیزید.
– سعی کنید بعد از مدرسه نخوابید.
اگر هم فکر می کنید به استراحت نیاز دارید بیش از یک چرت یک ساعته نباشد.
– برنامه خواب منظمی داشته باشید.
– وقتی به رختخواب می روید از کارهایی مانند نوشتن ، خوردن ، تماشای تلویزیون ، صحبت با تلفن اجتناب کنید. – بعد از ناهار کافئین مصرف نکنید.
– اطاق خواب باید ساکت ، تاریک و کمی خنک باشد.
– گرسنه به خواب نروید اما قبل از خواب غذای سنگین هم نخورید.
– از 6 ساعت پیش از خواب حرکات ورزشی شدید انجام ندهید.

پى‌نوشت‌ها
1 معلم4، آذر 1370، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت

آموزش و پرورش، ص 38
2 ر. ک: محمد تقی مصباح یزدی، جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، چ اول، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، 1368، ص 329
3 آرتورا. لیوینگستون، سیاست اجتماعی در کشورهای در حال توسعه، ترجمه حسین عظیمی، تهران، برنامه و بودجه، 68، چ صبح امروز، ص 33

4 فصلنامه و تربیت، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش، سال 6، شماره 4، زمستان 69، شماره مسلسل 24، ص 60
5 فصلنامه تعلیم و تربیت، همان، سال 4، شماره 4-3، پائیز و زمستان 67، شماره مسلسل 16-15، ص 149
6 علی قائمی، مسائل نوجوانان و جوانان، ص 232، به نقل از سید احمد احمدی، روانشناسی نوجوانان و جوانان، چ اول، بی ، 68
7 قال علی (ع) لاتقیلن فی استعمال عمالک و امرئک شفاعه الاشفاعه الکفایه و الا مانه: نظام الحکم و الاداره فی الاسلام، ص 301 به نقل از مدیریت (چهل حدیث) رضا تقوی دامغانی، سازمان تبلیغات اسلامی.

8 مصطفی عسکریان، جامعه شناسی آموزش و پرورش، چ اول، تهران، 1368، چ حیدری ، ص 107 و 106
9 ر. ک: معلم 4، پیشین ص 24
10 فصلنامه تعلیم و تربیت، سال 4، پیشین، ص 137- 138
11 معلم4، پیشین، ص 18
12 فصلنامه تعلیم و تربیت4، پیشین، 145
13 سخنان ریاست محترم جمهوری اسلامی در اولین روز افتتاح مدارس که آمار محصلین را 17 میلیون نفر و معلمین را 850 هزار نفر اعلام کردند.
14 ر. ک: به دکتر هاشمی، جامعه شناسی آموزش و پرورش، سال تحصیلی 71- 70، دانشکده علوم اجتماعی تهران، پلی کپی، ص 58
15 سخنان ریاست محترم جمهوری اسلامی، پیشین: 40% از مجموع 17 میلیون دانش آموز ایرانی در سال 72- 71 را دختران تشکیل می دهند.
16 کیهان، پنج شنیه 29 اردیبهشت 1370، شماره 14181، ص 5

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   81   82   83   84   85   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ