
مقاله روشهای آزمایشگاهی جهت اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد و متوسط یونی الکترولیتها word دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله روشهای آزمایشگاهی جهت اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد و متوسط یونی الکترولیتها word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله روشهای آزمایشگاهی جهت اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد و متوسط یونی الکترولیتها word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله روشهای آزمایشگاهی جهت اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد و متوسط یونی الکترولیتها word :
روشهای آزمایشگاهی جهت اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد و متوسط یونی الکترولیتها
1- مقدمه
روشهای تجربی متفاوتی جهت اندازه گیری ضرایب فعالیت محلولهای الکترولیت مورد استفاده قرار گرفته است. این روشها به دو بخش تقسیم می شوند بخش اول شامل روشهایی است که انحراف فعالیت جسم حل شده با معادله گیبس دو هم را اندازه گیری می کند و بخش دوم شامل روشهایی است که مستقیماً فعالیت جسم حل شده را اندازه گیری می کند. بخش اول شامل چهار روش که عبارتند از: 1- تنزل نقطه انجماد 2- افزایش نقطه جوش 3- تنزل فشار بخار 4- ایزوپیستیک یا تعادل فشار بخار.
بخش دوم شامل چهار روش: 1- نیروی الکتروموتوری سلهای گالوانی با اتصال مایع 2- نیروی الکتروموتوری با انتقال 3- حلالیت 4- نفوذ از این روشها روش پایداری برای نمکهای کم محلول قابل کاربرد است.
انرژی آزاد گیبس یکی از مهمترین توابع در تعادل فازی است که برحسب درجه حرارت و ترکیب درصد اجزاء تشکیل دهنده محلول است. وقتی که محلول ما از حالت ایده آل انحراف داشته باشد مثلاً در یک محلول الکترولیت برای تابع انرژی گیبس اضافی داریم:
(1-1)
که با استفاده از تابع انرژی آزاد گیبس اضافی می توان ضریب فعالیت را بدست آورد. در عمل می توان توابع انرژی آزاد گیبس اضافی را اندازه گیری نمود و مقدار آن را از روی مقادیر مربوط به ضرایب فعالیت اجزاء در یک محلول مورد ارزیابی قرار میگیرد.
روش دیگر استفاده از مقادیر مربوط به پتانسیل یک پیل الکتروشیمیایی است که به طور مستقیم اندازه گیری این پتانسیل ها منجر به تعیین ضرایب فعالیت متوسط و منفرد یونی در یک محلول الکترولیت می شود. برای یک محلول سه سازنده ای ارزیابی ضرایب فعالیت متوسط و منفرد یونی بسیار پیچیده تر از ارزیابی این ضرایب در محلولهای دو سازنده ای است.
با اینکه پیترز]100[ در سال 1979 گفته بود که بواسطه اثرات فضایی بارهای الکتریکی ضرایب فعالیت منفرد یونی قابل اندازه گیری نیست و یا حداقل با روشهای معمولی نمی توان این کمیت را اندازه گیری کرد اما در سال 1996 خشکبارچی- وار ]94[ روشی را برای اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد یونی ارائه دادند که بعداً توسط تقی خانی و همکارانش توسعه داده شد و برای اندازه گیری ضرایب فعالیت منفرد یونی سیستمهای دو سازنده ای استفاده شد ]148[.
مطابق قاعده فازها:
زمانی که یک نمک غیرفعال در آبی که گازهای محلول در آن خارج شده است در یک درجه حرارت مشخص حل می شود دو درجه آزادی در شرایطی که دو فاز به یک تعادل ترمودینامیکی می رسد حاصل می شود. نمک و یونهای تشکیل دهنده آن و آب چهار ذره را تشکیل می دهند بنابراین (N=4). در حالی که یک تعادل شیمیایی (R=1) با یک نسبت مشابهت یونها (S=1) وجود دارد پس دو درجه آزادی حاصل میشود. البته این دو درجه آزادی، در شرایطی است که از تجزیه یونی صرف نظر شود و تنها مولکولهای آب و نمک در نظر گرفته شود. پس متغییرهای شدتی که تغییر می کند، دو متغییر شدتی می باشد. همچنین متغییرهای شدتی قابل اندازه گیری شامل فشار، درجه حرارت و غلظتهای شرکت کننده در تعادل می باشد. بنابراین برای یک سیستم الکترولیت دو سازنده ای که در آن فاز بخار حلال خالص می باشد.
اندازه گیری فعالیت حلال به عنوان تابعی از غلظت در یک درجه حرارت مشخص می تواند جهت محاسبه ضرایب فعالیت منفرد و متوسط یونی الکترولیت با استفاده از معادله گیبس- دوهم مورد استفاده قرار می گیرد. حالت تعادل شدتی یک فاز منفرد با دو سازنده توسط سه متغییر شدتی مورد بررسی قرار می گیرد.
اندازه گیری متغییرهای زیاد منجر به مطالعه بیشتر بر روی سیستم می شود و استفاده از معادله گیبس- دوهم را جهت کنترل تطابق پذیری ترمودینامیکی ممکن میسازد. همچنین استفاده از مقادیر مربوط به ضرایب فعالیت متوسط و منفرد یونی یک الکترولیت در یک محلول دو سازنده ای متشکل از یک الکترولیت و حلال میتواند منجر به محاسبه ضرایب فعالیت حلال شود که این عمل با استفاده از معادله گیبس- دوهم صورت می گیرد و از ضرایب فعالیت حلال، ضریب اسموزی محاسبه می شود.
2- تنزل نقطه انجماد
زمانی که یک الکترولیت در یک حلال حل می شود نقطه انجماد محلول نسبت به حلال خالص پایین می آید که با استفاده از اختلاف انرژی آزاد گیبس محلول نسبت به حلال خالص یا همان انرژی آزاد گیبس اضافی می توان فعالیت یا ضریب فعالیت را محاسبه کرد ] [. همان رابطه ای که در فصل 4 بیان شد و گفتیم که اساس روش تنزل نقطه انجماد و ایزوپیستیک می باشد. از این روش برای اندازه گیری ضریب فعالیت محلولهای الکترولیت یعنی سیستمهای دو جزئی و یا حتی سیستمهای سه جزئی نیز استفاده کردند ]126[.
3- افزایش نقطه جوش
این روش پایه تئوری یکسانی با روش تنزل نقطه انجماد دارد اما افزایش در مودال نقطه جوش خیلی کمتر از افزایش در مودال نقطه انجماد یعنی در حدود یک چهارم آن می باشد. بنابراین اندازه گیری نقطه جوش حداقل باید چهار بار تکرار شود. تا جواب قابل اعتمادی بدهد همچنین این روش مشکل تر می باشد. این روش برخلاف روش تنزل نقطه انجماد به تغییرات فشار نیز حساس می باشد.
4- تنزل فشار بخار
تفاوت فشار بخار حلال خالص و محلول با دو روش استاتیک و دینامیک اندازه گیری می شود.
4-1- روش استاتیک
روشهای ایستایی روشهای ساده ای هستند که جهت اندازه گیری فعالیت یک حلال در مخلوطهایی که یک جزء تشکیل دهنده آن غیر فرار می باشد به کار گرفته می شود.
در این روش اختلاف فشار بخار محلول و حلال خالص با یک فشار سنج دیفرانسیلی اندازه گیری می شود ]48[. مشکل اصلی این روش تخلیه کامل هوا از سیستم می باشد. این روش برای محلولهای الکترولیت دو سازنده ای مناسب می باشد ]110[. همچنین یکی از معایب این روش این است که در غلظتهای بالا از الکترولیت نمی توان آن را به کار برد.
4-2- روش دینامیک
در این روش ابتدا هوای خشک را از آب عبور می دهند و بعد با یک خشک کننده (دسیکاتور) آب را جذب می کنند و بعداً هوای یکسان با اولی را از محلول عبور میدهند و بعد این هوا را هم از یک دیسکاتور عبور می دهند. تمام اینها در یک حمام آبی (ترموستات) انجام می دهند. مقدار آبی که در مرحله اول جذب می شود نشان دهنده فشار بخار حلال و مقدار آبی که در مرحله دوم جذب می شود نشان دهنده فشار بخار محلول می باشد.
فعالیت حلال با استفاده از رابطه زیر بدست می آید:
(1-2)
f1 فوگاسیته محلول و فوگاسیته حلال خالص می باشد. در بسیاری از موارد فشار بخار بقدری پایین است که می توان به جای فوگاسیته در نظر گرفت:
(1-3)
p1 فشار بخار محلول و فشار بخار حلال خالص می باشد. و سپس فعالیت ماده حل شده از معادله گیبس- دوهم محاسبه می شود:
(1-4)
a2 ضریب فعالیت ماده حل شده و a1 هم ضریب فعالیت حلال و x1 و x2 به ترتیب کسر مولی حلال و حل شده می باشد و این روشها توسط پژوهشگران زیادی ]59،62،63[ به کار برده شده است.
5- تعادل فشار بخار یا روش ایزوپیستیک
در سال 1917 بوس فیلد (Bous Field) ] [، پایه های روش ایزوپیستیک را تعریف کرد که بعداً توسط سین کلید ] [ توسعه داده شده است. ضرایب فعالیت متوسط یونی صدها محلول آبی الکترولیت و انرژی آزاد حاصل از اختلاط آنها با استفاده از روش ایزوپیستیک تعیین شده است ]10،45[. در این روش فشار بخار یک محلول را که فعالیت آن را نمی دانیم با یک محلول که فعالیت آن را می دانیم با هم مقایسه می شوند. این روش یک روش وابسته به روشهایی دیگر است چون فعالیت محلول مرجع باید با یک روش دیگر اندازه گیری شود. محلولهای پتاسیم کلرید، سدیم کلرید، کلسیم کلرید و اسید سولفوریک به عنوان محلولهای مرجع انتخاب میشوند محلولهایی که به عنوان محلول مرجع انتخاب می شوند باید منبع غلظتی که فعالیت آنها تعیین شده است، زیاد باشد] [.
فعالیت محلول مرجع معمولاً با روش پتانسیومتری، تنزل نقطه انجماد و افزایش نقطه جوش اندازه گیری می شود. چند محلول مرجع و فعالیت آنها در غلظتهای مختلف همچنین در دمای مختلف در کتاب پیترز آمده است ]100[. شرط اصلی در این روش رسیدن به نقطه تعادل ترمودینامیکی بین دو محلول است. بدان معنی که پتانسیل شیمیایی اجزاء تشکیل دهنده دو محلول باید از مقادیر یکسانی برخوردار باشد. این تعادل با تبخیر و تقطیر همدمای حلال از یک ظرف به ظرف دیگر صورت می گیرد. به دلیل وجود تعادل بین دو سیستم حالت مرجع حلال در هر دو ظرف را میتوان یکسان اختیار کرد. با فرض در حال تعادل بودن دو محلول در دو ظرف و تساوی فعالیت حلال در محلولهای مورد آزمایش و مرجع می توان فعالیت و ضرایب فعالیت الکترولیت را مورد محاسبه قرار داد. با یک سری اندازه گیری در غلظتهای متفاوت می توان ضریبی را به نام ضریب ایزوپیستیک تعریف کرد و روند تغییرات آن با غلظت الکترولیت را مشاهده نمود. ضریب ایزوپیستیک به شکل زیر تعریف میشود:
(5-5)
mA مودالیته محلول مرجع و mB مودالیته محلول مورد آزمایش می باشد همچنین VB,VA ضرایب استوکیومتری محلول مرجع و محلول مورد آزمایش می باشد. چون فشار بخار محلول B,A مساوی می باشد و همچنین برحسب ضریب اسمزی شرط تعادل بین دو محلول را می توان به صورت زیر نوشت:
(1-6)
رابطه بالا با توجه به رابطه زیر بدست می آید:
(1-7)
(1-8)
با توجه به معادله بالا می توان مقادیر مربوط به را با استفاده از مقادیر R و محاسبه کرد. ضریب فعالیت محلول مورد آزمایش شاید توسط رابطه زیر بدست بیاید:
(1-9)
و یا زمانی که مقادیر R و در دسترس باشد می توان مقدار را به صورت زیر محاسبه کرد:
(1-10)
اگرچه روش ایزوپیستیک روش ساده ای است که برای اندازه گیری ضریب فعالیت حلال مورد استفاده قرار می گیرد اما این روش ایراداتی هم دارد.
1- رسیدن به حالت تعادل بین دو محلول مورد آزمایش و محلول مرجع زمان بسیار طولانی نیاز دارد. برای محلول های غلیظ و محلولهای با غلظت متوسط این زمان سه روز و برای محلولی با غلظت از مودال چیزی حدود یک هفته طول می کشد و برای محلولهای دقیق تر این زمان طولانی تر می باشد. بنابراین عملاً زمان طولانی برای رسیدن به حالت تعادل بین دو محلول این روش را به صورت تقریباً ناکارا در محلولهای غلیظ جلوه می دهد.
2- روش ایزوپیستیک در شرایطی که بر محلولهای چند سازنده ای اعمال می شود به مراتب مشکل تر و پیچیده تر از حالتی است که برای محلولهای دو سازنده ای اعمال می شود بنابراین عملاً روش ایزوپیستیک برای محلولهای چند سازنده ای غیرعملی می باشد. اخیراً تلاشهایی در جهت بسط این روش به محلولهای چند سازندهای الکترولیتی صورت گرفته است ]113،54[. یا مک کی و پرینگ ]95[ یک روش ایزوپیستیک برای مخلوطهای چند سازنده ای ارائه دادند اما با وجود این مقادیر بدست آمده برای ضریب اسمزی محاسبه ضرایب فعالیت منفرد طبق این روش عملی نمی باشد.
روش ایزوپیستیک در سال 1997 توسط فلسیا (Flesio) و چیالووا (Chialvo) برای محاسبه ضریب اسموزی و تقریب ضریب فعالیت سیستم سه جزئی پتاسیم کلرید و سدیم کلرید و آب به کار برده شد ]41[. یا در سال 2002 برای اندازه گیری ضریب اسموزی سیستمهای دو جزئی در دمای مختلف توسط پالمو (Palmev) و همکارانش به کار برده شد ]109[.
6- روشهای الکتروشیمیایی
در این روشها از پیلهای الکتروشیمیایی استفاده می شود. این روش در حد وسیعی جهت تعیین خواص ترمودینامیکی محلولهای الکترولیت مورد استفاده قرار می گیرد. این روش برخلاف روشهای اندازه گیری فشار بخار حلال قادر است مقادیر مربوط به ضرایب فعالیت اجزاء تشکیل دهنده یک محلول الکترولیت دو سازنده ای را در غلظتهای بسیار پایین گزارش کند. یا قادر است که ضرایب فعالیت مربوط به نمک را به طور مستقیم گزارش کند و همچنین قابل بسط به محلولهای چند سازنده ای میباشد.
این روشها به انواع مختلف مانند سلهای بدون اتصال مایع یا سلهای گالونی با انتقال به کار برده می شود که برای هر کدام از این روشها سلهای مختلف و همچنین روابط مختلف برای محاسبه ضریب فعالیت وجود دارد. همچنین این روش می تواند برای سیستمهای دو جزئی یا سه جزئی یا حتی برای محاسبه ضرایب فعالیت منفرد یا متوسط یونی الکترولیتها به کاربرده شود و نوع الکترود به کار برده شده در این روشها نیز به صورت انواع مختلف می باشد اما یکی از این روشها که به تازگی برای محاسبه ضرایب فعالیت متوسط و منفرد یونی الکترولیتها به کار برده می شود عبارت است از الکترودهای یون گزین (Ion Selective Electrod).
در سالهای اخیر این الکترودها به طور گسترده در صنعت و درمراکز تحقیقاتی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع الکترودها نسبت به یک نوع خاص از یونها حساس بوده و تنها غلظت موثر آن را ثبت می کند.
6-1- پیلهای الکتروشیمیایی
یک پیل الکتروشیمیایی متشکل از یک محلول با دو الکترود که در محلول غوطه ور هستند یا دو محلول که دو الکترود به طور مجزا در آن قرار دارند و توسط یک مدار الکتریکی به یکدیگر مربوط می شوند تشکیل شده است. نوع ساده این پیلها، یک پیل گالوانی است که در آن انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. این تبدیل انرژی ناشی از واکنشهای اکسیداسیون و احیاء است که در محلول صورت می گیرد. نوع دیگر پیلهای الکترولیز است که در آنها واکنشهای شیمیایی با کمک انرژی الکتریکی صورت می گیرد. در یک پیل الکتروشیمیایی پتانسیل یک ذره به صورت زیر بیان می شود:
(1-11)
در شرایط تعادل پتانسیل الکتروشیمیایی ذره i در هر دو فاز با یکدیگر برابر می باشد بنابراین می توان نوشت:
(1-12)
به طوری که:
(1-13)
(1-14)
(1-15)
(1-16)
با استفاده از روابط بالا انرژی آزاد گیبس مولی به صورت زیر می باشد:
(1-17)
معادله بالا در حقیقت پایه و اساس مطالعات الکتروشیمی می باشد ]87،31[. برای مثال برای یک الکترولیت (1-1)، در یک واکنش اکسیداسیون و احیاء و همچنین با توجه به معادله بالا، معادله کلاسیک نرست به صورت زیر در می آید:
(1-18)
در معادله فوق پتانسیل الکتروشیمیایی استاندارد برای واکنش اکسیداسیون و احیاء که در آن فعالیت تمام مواد اولیه و محصولات واحد در نظر گرفته می شود میباشد و mA,mC به ترتیب مودالیته کاتیون و آنیون می باشد.
رایج ترین شکل معادله نرست که توسط پژوهشگران در زمینه الکتروشیمی ارائه میشود در دمای 15/298 درجه کلوین به صورت زیر می باشد:
(1-19)
در الکتروشیمی روش پتانسیومتری روشی مناسب و سودمند در مطالعه و تعیین خواص ترمودینامیکی می باشد. به عنوان مثال تعیین فعالیت نمکها با استفاده از ولتاژ پیلهای الکتروشیمیایی. ابزار اساسی برای این اندازه گیریها دو الکترود نیمه پیل میباشد که یکی از این الکترودها به عنوان الکترود مرجع (Refrence) و دیگری الکترود شناساگر (Indicator) که نسبت به جزء مورد نظر یعنی مورد مطالعه حساس می باشد. این روش برای سیستمهای دو جزئی با استفاده از سل های غشایی مایع به کار برده شده توسط مالاتست (Malatest) و همکارانش ]65و66و67[ و یا با استفاده از الکترودهای یون گزین برای اندازه گیری ضریب فعالیت متوسط به کار برده شد ]150،151[. همچنین برای اندازه گیری ضریب فعالیت سیستم دو جزئی غیر آبی هم توسط بارتل (Barthel) و همکارانش به کار برده شد ]12[. همچنین از الکترودهای یون گزین برای اندازهگیری ضریب فعالیت منفرد یونی که توسط خشکبارچی-ورا ارائه شد توسط پژوهشگران زیادی استفاده شده است ]114،115،116،127،131،133، 155[.
علاوه از سیستمهای دو جزئی برای سیستمهای سه جزئی هم اندازه گیری ضریب فعالیت توسط پژوهشگران زیادی انجام شده است که این سیستمهای سه جزئی یا اندازه گیری ضریب فعالیت دو الکترولیت مختلف در آب یا حلال دیگر با یک یون مشترک یا بدون یون مشترک می باشد ]55،149،79،31[. یا سیستمهای سه جزئی که دارای آب و یک الکترولیت و یک اسید آمینه می باشند به صورت گسترده ای توسط پژوهشگران مختلف انجام شده است ]21،57،58[.
6- حلالیت و نفوذ
این دو روش زیاد کاربرد ندارند روش حلالیت برای اندازه گیری تغییرات ضریب فعالیت نمکهایی که کم حل می شوند در محلول مخلوط الکترولیتها به کار میرود که صحت این آزمایش به صحت میزان حلالیت اندازه گیری شده وابسته می باشد ]110[. اما روش نفوذ در محلولهای بسیار رقیق کاربرد دارد ]48[.
7- خلاصه فصل
در این فصل تمام روشهای آزمایشگاهی یا تجربی که برای اندازه گیری ضریب فعالیت، توسط دانشمندان مختلف ارائه شده است بیان گردید و محاسن و معایب هر کدام بررسی شد و همچنین این روشها طبقه بندی شد. روش ایزوپیستیک، روش پتانسیومتری به طور کامل شرح داده شد و روشهای دیگر که اهمیت کمتری دارند یا کمتر از آنها استفاده شده است به اختصار بیان شدند.
فصل دوم
تعیین ثابتهای مدل خشکبارچی-ورا و کاربرد آن
2-1- مقدمه
برای تخمین ضرایب فعالیت متوسط و فسفر دیونی محلولهای الکترولیت مدلهای مختلفی توسط دانشمندان زیادی، ارائه شده است که بسیاری از این مدلها نتایج بسیار خوبی برای مقایسه با نتایج تجربی می دهند. مدل دمای- موکل فقط برای غلظتهای بسیار کم، نتایج قابل قبولی می دهد. چون که فقط نیروهای با برد بلند را در نظر میگرفت. اما بعداً مدلهایی ارائه شدند که نیروهای با برد کوتاه را نیز در نظر میگرفت. اما بعداً مدلهایی ارائه شدند که نیروهای با برد کوتاه را نیز در نظر می گرفت. مثل مدل گوگنهایم، مدل MSA و مدل پیترز یا مدلهایی که برای تخمین ضرایب فعالیت منفرد یونی به کار می رود مانند مدل پیترز، MSA و مدل خشکبارچی- ورا.
خشکبارچی- ورا در اصل مدل خود را برای تخمین ضرایب فعالیت منفرد یونی در سال 1996 ]79[ ارائه دادند که ما این مدل را برای تخمین ضرایب فعالیت متوسط یونی الکترولیتها به کار برده ایم و با تطبیق نتایج محاسبه شده این مدل با نتایج تجربی، ثابتهای این مدل را برای 182 محلول الکترولیت محاسبه و درصد خطا را نسبت به نتایج تجربی بدست آورده ایم. نمودارهای نتایج تجربی و نتایج حاصل از مدل رسم شده و با هم مقایسه شده است که در ادامه این نمودارها برای چند الکترولیت ارائه شده است.


مقاله در مورد بودجه بندی سرمایه ای و نقدی word دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله در مورد بودجه بندی سرمایه ای و نقدی word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد بودجه بندی سرمایه ای و نقدی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله در مورد بودجه بندی سرمایه ای و نقدی word :
بودجه سرمایهاى
بودجه سرمایهاى ـ capital budgetعبارت است از مجموعه طرحهاى سرمایهگذارى که یک وجه مشترک دارند؛ یعنى بازده هریک از اینها در دورههاى بلندمدت بیش از یک سالبهدست مىآید؛ براى مثال طرحهاى سرمایهگذاى براى دورههاى 5، 10، 15، یا حتى 20 ساله امرى بسیار متداول است. چنین سرمایهگذارىهائى را سرمایهگذارى بلندمدت ـ term investment ـ long مىنامند.
تشخیص برخى سرمایهگذارىها چندان مشکل نیست؛ مانند تشخیص هزینههاى ساختمانى مربوط به ایجاد کارخانه تولیدی، یا خرید ماشینآلات جدید و جایگزین کردن وسایل قدیمى بهجاى آن و در نتیجه بالا بردن ظرفیت کارخانه. اما تشخیص برخى سرمایهگذارىها چندان ساده نیست؛ از جمله تشخیص هزینههاى سنگین تبلیغاتى و اجراء برنامههاى تحقیق و توسعه که احیاناً مستلزم سرمایهگذارىهاى چندین ساله خواهد بود. تعیین سودآورى این قبیل طرحها نیز نسبتاً مشکل است. متنوع ساختن فعالیت شرکت از راه خرید شرکتهاى گوناگون و ادغام آنها در یکدیگر بهمنظور کاهش خطرهاى احتمالى نیز نمونهاى از سرمایهگذارىها بلندمدت هستند. برخى شرکتها دامنه فعالیتهاى خود را چنان گسترش داده و آنها را متنوع ساختهاند که بهصورت نوعى مجتمع درآمدهاند. یکى از این مجتمعها، مجموعهاى از شرکتها است که تقریباً همه چیز (از قلم خودنویس تا هلیکوپتر) تولید و عرضه مىکند. صنعت بانکدارى نیز نمونه جالبى از این مقوله است. برخى شرکتها فعالیتهاى خود را صرف خرید سهام بانکهاى دیگر مىکنند و برخى نیز توجه خود را معطوف فعالیتهاى دیگر از قبیل: دادهپردازی، پرداخت وامهاى بلندمدت به شرکتها (براى خرید ماشینآلات سنگین) و خرید اسناد مربوط به حسابهاى دریافتنى یا حقالعملکارى ـ factoringمىکنند.
مراحل اجرائى بودجهبندى سرمایهاى:
بودجهبندى سرمایهای فرآیندى است که مىتوان بدانوسیله طرحهاى توجیهپذیر را شناسائى کرد و به مورد اجراء گذاشت. مراحل اجرائى بودجهبندى سرمایهاى عبارتند از:
0. تشخیص و شناسائى طرحهاى سرمایهگذارى
1. 2. ارزیابى و تعیین مطلوبیت هریک از طرحها
2. 3. گزینش یا انتخاب طرح مطلوب
3. 4. طبقهبندى طرحها و انتخاب بهترین آنها در صورتىکه وجوه موجود براى تأمین مالى مجموعهاى از سرمایهگذارىها کافى نباشد
4. 5. تجزیه و تحلیل نتایج تصمیمات گذشته که در مورد طرحها سرمایهگذارى گرفته
احتمال دارد برخى طرحهاى سرمایهگذارى در یکى از چهار مرحله یادشده فوق رد شوند. نتایج بهدست آمده از طرحهائى که پیش از این به اجراء درآمدهاند در مرحله پنجم موردتجزیه و تحلیل قرار مىگیرند و در این مرحله نسبت به ادامه یا توقف طرح، یا ایجاد تغییراتى در آن تصمیمگیرى مىشود. اجراء طرح هنگامى متوقف مىشود که مدیران شرکت اطمینان یابند که ادامه آن تأثیرى در افزایش ثروت سهامداران نخواهد داشت. مرورى بر تصمیمات گرفتهشده در گذشته موجب افزایش توانائىهاى مدیریت شرکت در ارزیابى سرمایهگذارىهاى آینده و قضاوت در مورد آنها خواهد شد
بودجهبندى سرمایهاى را غالباً فرآیندى پویا مىدانند؛ زیرا مىتوان طرحهاى مختلف را بهصورت مستمر شناسائى کرد. امکان دارد که تغییر محیط بیرونى شرکت باعث تغییر مطلوبیت طرحها سرمایهگذارى کنونى یا طرحهاى پیشنهادى شود. براى مثال اقدامات شرکتهاى رقیب، تحقیقات بازاریابی، چرخههاى تجاری، تورم غیرمنتظره، مقررات جدید وضعشده و به کارگیرى تکنولوژىهاى جدید ممکن است باعث تغییر مطلوبیت طرحهاى سرمایهگذارىهاى کنونى یا طرحهاى پیشنهادى شوند؛ بنابراین مراحل بودجهبندى سرمایهاى بهصورت نوعى فعالیت مستمر شرکت درمىآید
بودجهبندى سرمایهاى در شرکتها:
بودجهبندى سرمایه فرآیند مستمرى است که از آن در اجراء وظایف مختلف مدیریت در سطوح مختلف شرکت استفاده مىشود. مدیران بازاریابى و تولیدى و مهندسى و مالى در شکل دادن به بودجههاى سرمایهاى (که شرکت در آن خصوص تصمیم مىگیرد( نقش اساسى دارند؛ بهعلاوه اعضاء سایر دوایر نیز در فرآیند بودجهبندى سرمایهاى نقشهاى مهمى بر عهده دارند و در مواقع ضرورى و لحظات بحرانى از هیچ کمکى فروگذارى نمىکنند.
نقش مدیریت مالى در بودجهبندى سرمایهاى
ارزیابى مالى طرحهاى سرمایهگذارى بر عهده مدیران مالى است. به دو نوع سرمایهگذارى باید توجه کرد:
0. سرمایهگذارىهائى که هدف آنها مستقیماً افزایش فروش و سود شرکت است
1. 2. سرمایهگذارىهائى که هدف آنها کاهش هزینهها و در نتیجه افزایش سود شرکت است
2. ماهیت این نوع سرمایهگذارىها ـ که اصولاً بلندمدت هستند ـ بهگونهاى است که پس از تصمیمگیرى سودآورى شرکت را براى چندین سال تحت تأثیر قرار مىدهد. از دیدگاه مدیریت مالی، هدف بودجهبندى سرمایهاى عبارت است از گزینش آن دسته از طرحهاى سرمایهگذارى بلندمدت که انتظار مىرود با اجراء آن طرحها، ثروت صاحبان سهام به حداکثر برسد
دادههاى لازم براى ارزیابى طرحهاى سرمایهگذارى
ارزیابى مطلوبیت طرحهاى مختلف سرمایهگذارى مستلزم بررسى چند مرحله است. مدیر مالى مسئول اجراء سه مرحله اصلى است:
تعیین میزان خالص سرمایهگذارى و جریانهاى نقدى ورودى مورد انتظار:
2. در نظر گرفتن ارزش زمانى پول از راه محاسبه ارزش فعلى جریانهاى نقدی
3. استفاده از معیارهاى بودجهبندى سرمایهاى به این منظور که آیا طرح مزبور بازده موردنظر را عاید شرکت خواهد کرد یا خیر.
تعدیلاتى که در سرمایه در گردش رخ مىدهد
اگر اجراء طرح مربوط به بودجهبندى سرمایهاى بهگونهاى باشد که باعث افزایش دارائىهاى جارى )مانند موجودى کالا و حسابهاى دریافتنی( شود، باید سرمایه در گردش مربوط به طرح را در محاسبه میزان خالص سرمایهگذارى و جریانهاى نقدى منظور کرد. انتظار مىرود که سرمایه در گردش در پایان عمر مفید آن طرح بهصورت کامل بازیافت شود. بر این اساس باید دو نوع تعدیل در سرمایه در جریانهاى نقدى ایجاد کرد:
نخست در زمان محاسبه میزان خالص سرمایهگذاری. بههنگام تعیین خالص سرمایهگذاری، آن مقدار از سرمایه در گردش که مورد تعهد شرکت است بهعنوان جریان خروجى اضافى (مازاد بر جریان خروجی) به حساب مىآید و باید آن مقدار را بر میزان سرمایهگذارى اضافه کرد، ولى این رقم اضافى به حساب سرمایه منظور نمىشود و مستهلک نمىگردد.
دوم با توجه به تغییراتى که در مقدار سرمایه در گردش رخ مىدهد (افزایش سرمایه در گردش) باید جریانهاى نقدى را تعدیل کرد. افزایش در سرمایه در گردش بهعنوان جریان نقدى خروجی، از جریان نقدى کسر مىشود. کاهش در سرمایه در گردش بهعنوان جریان نقدى ورودی، به جریان نقدى اضافه مىشود. در هریک از این حالات جریان نقدى را باید براساس رقم پس از کسر مالیات تعدیل کرد.
محاسبه جریان نقدى:
عبارت جریان نقدى ـ cash flowبراى بیان میزان بازده نقدى طرحهاى مختلف سرمایهگذارى بهکار مىرود. امکان دارد میزان وجه نقد را نتوان بهطور دقیق تعیین کرد، با وجود این مىتوان با استفاده از دادههاى حسابدارى ارقامى بسیار نزدیک به مقادیر واقعى را محاسبه کرد. بازدهى سالانه هر طرح سرمایهگذارى عبارت است از سود قبل از کسر استهلاک و مالیات. پس جریان نقدى را مىتوان بهصورت معادله ذیل نشان داد.
جریان نقدى = سود قبل از کسر استهلاک و مالیات
جریان نقدى را بهصورت سود پس از کسر مالیات بهاضافه استهلاک (profit after taxes plus depreciation) نیز مىتوان تعریف کرد. از آنجا که استهلاک، هزینهاى غیرنقدى است، باعث بهوجود آمدن سپر مالیاتى (صرفهجوئى مالیاتی ) مىشود و مالیات شرکت را کاهش مىدهد. به هر حال، سود سالانه شرکت (پس از کسر مالیات) باعث مىشود که جریان نقدى به مبلغى معادل هزینه مالیات کاهش یابد. بنابراین براى برآورد و تعیین جریان نقدى یک طرح باید هزینه استهلاک را به رقم سود پس از کسر مالیات اضافه کرد.
محاسبه مبلغ خالص سرمایهگذارى:
هنگامىکه طرحى پذیرفته مىشود، خالص وجوه نقدى را که از این بابت خرج مىشود خالص سرمایهگذارى ـ N.NET investment و زمانى را که سرمایهگذارى اولیه در آنصورت مىگیرد زمان صفر مىنامند. چگونگى محاسبه مبلغ خالص سرمایهگذارى در معادله ذیل نشان داده شده است:
هزینه طرح = مبلغ خالص سرمایهگذارى
هزینههاى طرح و نصب دستگاهها
هزینه طرح ـ project cost مساوى است با پولى که براى احداث یا خرید یک دارائى به مصرف مىرسد. زمانىکه اجراء طراحى مستلزم حمل و نقل یا نصب دستگاهها و ماشینآلات مىشود، یا نیاز به افزایش سرمایه در گردش پیدا مىکند. هزینه این اقلام نیز بخشى از مبلغ خالص سرمایهگذارى است. هنگام محاسبه مبلغ خالص سرمایهگذاری، هزینههاى مالى )بهره(و ارزش اسقاط دارائىهاى جدید )که مربوط به چند سال بعد مىشود( به حساب نمىآیند و این بدان مفهوم است که مبلغ خالص سرمایهگذارىها نشاندهنده خالص وجوهى است که در آغاز طرح بهصورت نقد پرداخت مىشود.
فروش دارائىها:
گاهى یک طرح سرمایهگذارى مستلزم جایگزینى ماشینآلات جدید بهجاى ماشینآلات موجود در کارخانه مىشود. احتمالاً ماشینآلات موجود ارزش روز یا ارزش اسقاط دارند و امکان دارد این اقلام کاملاً مستهلک نشده باشند. فروش این دارائىها احیاناً باعث افزایش یا کاهش مالیاتهاى شرکت مىشود و آثار مالیاتى این اقلام در محاسبه میزان خالص سرمایهگذارى باید منظور شود.
در برخى کشورها شرکتها باید 40 درصد سود مشمول مالیات خود را بابت مالیات بپردازند. شرکتهاى مزبور براساس قوانین مالیاتى باید معادل 40 درصد سود حاصل از فروش دارائىها را نیز بابت مالیات بپردازند. مقرراتى که بهموجب آنها مالیات سود حاصل از فروش دارائىها محاسبه مىشود به این شرح است:
0. الگو یک قلم دارائى به قیمتى کمتر از ارزش دفترى آن به فروش برسد، آن شرکت مىتواند معادل 40 درصد تفاوت بین قیمت فروش و ارزش دفترى آن قلم دارائى )زیان حاصله) را از مالیات آن دوره کسر کند (زیان ناشى از فروش دارائى باعث صرفهجوئى مالیاتى مىشود
اگر دارائى به قیمتى معادل ارزش دفترى آن به فروش برسد، فروش دارائى هیچ اثرى در مالیات شرکت نخواهد داشت.
اگر دارائى به مبلغى بیش از ارزش دفترى دارائى به فروش برسد، معادل 40 درصد تفاوت قیمت فروش و ارزش دفترى دارائى )سود حاصله( بر مالیات آن دوره شرکت افزوده مىشود


مقاله ساختمان word دارای 75 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ساختمان word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ساختمان word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ساختمان word :
مقدمه:
بنام خدا
دوره کارآموزی را که زیرنظر شرکت ساختمان «ساربتون» که مجری ساخت یک ساختمان مسکونی واقع در عظیمیه کرج است می گذرانم.
درطی این مدت عکسهایی از مراحل پیشرفت و ساخت این ساختمان گرفتم که در فواصل گزارشها و مطالب جایگزین شده است. اما عملاً شرکت ساختمانی ساربتون که خود کارفرمایان و سهامداران این شرکت می باشند دوره کارآموزی من را برعهده گرفته اند.
توضیح اینکه جناب آقای مهندس واحدی و مهندس آذرتاش که خود مؤسس شرکت ساربتون می باشند درواقع کارفرمای اصلی شرکت بوده و همچنین پیمانکارانی نیز بعنوان پیمانکار اصلی پروژه می باشند.
پروژه ساختمانی مسکونیA تحت نظر شرکت ساختمانی ساربتون بوده که من طی مراحل پیشرفت کار را بررسی کرده و تا به اینجا رسانده ام.
وضعیت فیزیکی پروژه:
– وضعیت فیزیکی ساختمان: این ساختمان شامل 4 طبقه مسکونی به همراه یک طبقه پیلوت و یک طبقه زیرزمین( سونا، جکوزی، انباری ها) در آن پارکینگ تعبیه شده است که مراحل فونداسیون را گذرانده و سقف اول و دوم را تمام کرده در حال اجرای مراحل بعدی است.
موقعیت ساختمان در سایت:
– ساختمان در عظیمیه کرج، بوستان 5 بالای میدان مهران – انتهای خیابان – ساختمان جنوبی- پلاک 71 واقع شده است.
کروکی سایت: « ساختمان مسکونی A » *
1- انبار وسایل
2- کانکس( محل اقامت ناظر)
3- آشپزخانه کارکنان
4- اتاق کارکنان
5- حصار چوبی کارگاه
6- محوطه ساختمان
7- چاه آب( جهت آب های مصرفی مصالح ساختمانی)
پیشرفت کار در روش کار پیمانکار:
کار ساختمان عظیمیه از مهر 1385 شروع شده و پیمانکار معتقد است تا شهریور 1386 کار را به پایان برساند.
– در شروع کار پیمانکار برنامه زمانبندی و مالی دقیقی تعیین کرده و تسلیم کارفرما نموده است. که پیشروی کار طبق این برنامه، کارفرما متعهد به پرداخت هزینه های ماهیانه می باشد. صورت وضعیت های تهیه شده توسط سرپرست کارگاه درابتدای هرماه در اختیار کارفرما قرار می گیرد وطی جلسه ای بررسی دقیقی توسط کارفرمایان و پیمانکار روی صورت وضعیت ها انجام می شود و پس از اطمینان از صحت آن مبلغ موردنظر توسط کافرمایان پرداخت می شود.
در این پروژه برای انجام هر یک از فعالیتها اعم از فونداسیون، بتن ریزی، تیغه چینی، لوله کشی، نازک کاری و ;.. و همچنین برای هر یک از مصالح سرپرست کارگاه استعلام قیمتی از اشخاص مختلف می گیرد و پس از مشورت با شرکت یکی از آنها را انتخاب و با وی قراردادی تهیه کرده و مشغول بکار می شوند.
البته دراین انتخاب تنها هزینه مطرح نیست بلکه نوع جنس و نوع انجام کار هم حائز اهمیت می باشد. که در تمامی مراحل کار موارد ذکرشده بررسی و سپس انتخاب صورت می گیرد.
انواع قراردادهای پیمانکاری:
قرارداد قیمت مقطوع بهای کل پیمان مقطوع
امانی بهای خدمات پیمانکار محاسبه می شود.
انواع مناقصه:
عمومی درج آگهی با توجه به مشخصات و شرایط مشارکت
محدود ارسال دعوتنامه به شرکت ها
ترک مناقصه ترک تشریفات صلاح وصرف نباشد مستقیماً انتخاب می شوند.
قرارداد پیمانکاری شرکت به صورت قرارداد مقطوع می باشد که با شرکه بهای پیمان به صورت مقطوع بین پیمانکار و کارفرما منعقد شده است.
نوع مناقصه صورت گرفته : مناقصه محدود می باشد که با ارسال دعوتنامه به شرکت های شناخته شده واقع در شهر کرج صورت می گیرد.
ساختمان عظیمیه
کارفرما: شرکت ساختمانی ساربتون
پیمانکار: شرکت ساختمانی ساربتون
پیمانکار جزئی: تأسیسات شرکت ساختمانی آسمان – اجراء کار مهندس ملکی و مهندس شیدی
مشاورین:آقای مهندس میرزایی / مهندس نادری
طراح: شرکت ساختمانی ساربتون
– اصول طرح کارگاه و ساختمان: 1- انتخاب ماشین آلات 2- محل کارگاه 3- طرح کلی کارگاه
– موضوعات پیمان بین کارفرما و پیمان کار برای ساخت:
1- قرارداد 2- تعهدات و التزامات 3- موضوع پیمان 4-مدت پیمان 5- ضمانت نامه 6- پیش پرداخت 7- جریمه
جدول مصالح مصرفی در انبار:
درکارگاه ساختمانی نمودارهایی به انبار داده شده که از ورود و خروج مصالح مصرفی پای کار اطلاع پیدا می کنیم و انباردار موظف است در جدول موردنظر مقدار مصالح را که در هر روز وارد انبار می شود و یا خارج می شود و موجودی انبار را یادداشت نماید. مثلاً:
ردیف نوع ورودی خروجی موجودی مربوطه توضیحات
1) سیمان 8:30 12:30 50 کیسه پرتلند 30 کیسه خارج شده
2) سنگ 11 11:30 100 کیسه گرانیت 50 بسته خارج شده
3) گچ 10 12:30 200 کیسه ساختمانی 80 کیسه خارج شده
4) // // // // // //
5) // // // // // //
نحوه کارگزارش کارگاه در مورد مسئولیتها : ( هفته ای، ماهی )
در کارگاه ساختمانی چارتی به شکل زیردر هر هفته تهیه شده و در آن فعالیتهای انجام شده و تعداد پرسنل ومصالح مصرفی و ;; توضیح داده شده و به حضور پیمانکار محترم می رسد.
گزارش کار
لیست مصالح ماشین آلات
ورودی خروجی تعداد نوع
لیست نیروی انسانی فعالیتهای انجام شده
گزارش روزانه:
هر کارگاه همه روزه پس از اتمام فعالیتها گزارش روزانه مکتوبی توسط سرپرست کارگاه ارائه می شود این گزارش شامل ریزکارهای انجام شده در قسمتهای مختلف، لیست ماشین آلات و تجهیزات، لیست نیروی انسانی و لیست مصالح پیمان کار می باشد.
فصل دوم
عملیات ساختمانی
بازدید وشناسایی زمین
قبل از شروع هر عملیات باید زمین بازدید شده و وضعیت آن نسبت به خیابانها و جاده های اطراف مورد بررسی قرار گیرد و همچنین پستی و بلندی زمین با توجه به نقشه باید مورد بازدید قرار گیرد و عوارض پستی و بلندی زمین به وسیله مهندس نقشه بردار تعیین گردد و همچنین محل چاهها، فاضلاب، چاه آبی قدیمی و مسیر قناتهای قدیمی تعیین شده و محل آن نسبت به پی سازی مشخص شود و چاهها در صورت لزوم باملات شفته پر شود و محل احداث ساختمان نسبت به زمین تعیین شده و نسبت به ریشه کنی یا کندن ریشه های نباتی و برداشتن خاکهای نباتی اقدام شود و شکل زمین و زوایای آن کاملاً معلوم شده و با نقشه ساختمان مطابقت داده شود و نوع زمین مشخص و خاک آن آزمایش گردد.
طبقه بندی زمین از نظر خاک ومقاومت آن:
زمین های خاک ریزی شده( خاک دستی)
زمینهای ماسه ای
زمینهای دج
زمینهای رسی
زمینهای شنی
زمینهای سنگی
زمینهای مخلوط
زمینهای بی فایده
آزمایش خاک
2- برای آزمایش خاک در این ساختمان نمونه هایی از خاک ساختمان را در ظروفی مکعبی شکل به ابعاد سانتی متر ریخته سپس با یک نوار چسب مناسب درزهای آن را مسدود می کنند و در روی جعبه نیز مشخصات محل و عمق موردنظر را یادداشت می کنند. و این عمل را تا رسیدن به خاک خوب ادامه می دهند و جعبه ها را به محل آزمایش خاک برده تا تاب تحمل را اندازه گیری کنند. پس از بررسی ظرف معکب شکل مشخص شد که خاک محل از نوع« شن بوم» است که مخلوطی از شن و ماسه با لای کم و بیش دانه های قلوه سنگ که می توا آنها را بآسانی متراکم کرد. وطی بررسی و عملیاتی روی زمین مشخص شد که نوع زمین«دج» است که با کلنگ و پتک و کمپرسور می توان زمین را کند.
طبقه بندی زمین ها
زمینها را برحسب مورد می توان برحسب نوع( اندازه) مصالح متشکله، برحسب وضعیت طبیعی و یا برحسب میزان نشست و قابلیت تراکم طبقه بندی نمود.
الف) طبقه بندی زمینها برحسب نوع مصالح متشکله
مصالح تشکیل دهنده انواع زمینها، به غیر از زمینهای سنگی، عبارتند از شن،ماسه، سیلت، رس ومواد آلی یا ارگانیکی حاصله از گیاهان.
شن به دانه هائی اطلاق می شود که دارای قطری بزرگتر از 6 میلی متر و کوچکتر از 76 میلی متر باشد .
به قطعات سنگی بزرگتر از 76 میلیمتر قلوه سنگ ویا لاشه سنگ اطلاق می شود.
ماسه به مصالحی اطلاق می شود که از شن کوچکتر ولی بزرگتر از 7/0 میلی متر باشد دانه های سیلت از الک نمره 200 عبور کرده ولی از002/0 میلیمتر بزرگترند. رس از ذراتی به قطر کمتر از 02/0 میلی متر تشکیل شده است و بالاخره خاک های آلی به خاک هائی اطلاق می شود که قسمت اعظم آنها مواد ارگانیکی حاصله از بقایای گیاهان تشکیل شده باشد.
زمینها ممکن است متشکل از یک یا چند نوع از مصالح فوق باشند و لذا خصوصیات آنها به میزان زیادی بستگی به نوع مواد متشکله آنها دارد.
در طبقه بندی زمینها، که غالباً بعنوان طبقه بندی و یا رده بندی خاک ها عنوان می شود دو روش وجود دارد. روش رده بندی متحد و روش رده بندی AASHTO، در روش رده بندی متحد هر رده از خاکها را با دو حرف که اولین آن مشخص کننده نوع خاکی است که قسمت عمده مواد متشکله باقی مانده روی الک نمره 20 از نمونه ها راتشکیل میدهد و حرف دوم بستگی به درصد مواد عبورکرده از الک نمره 200 دارد.خاکهائی که بیش از 50% وزنشان از الک نمره 200 عبور کند
بعنوان خاک های ریزدانه و خاک هائی که کمتر از 50% وزنشان ازالک نمره 200 عبور کند بعنوان خاک های درشت دانه نامیده می شود.
در روش AASHOT، خاکها برحسب ارزش نسبی آنها بعنوان مصالح زیرسازی از 1- A تا 7- A طبقه بندی شده اند.
ب)طبقه بندی زمینها برحسب وضعیت طبیعی
زمینها را برحسب وضعیت طبیعی به دو دسته زمینهای خاکریزی شده یا مصنوعی و زمینهای طبیعی تقسیم می کنند.
زمینهای خاکریزی شده یا زمینهای مصنوعی
این زمینها که لایه های روئین آنها تا عمق زیادی از خاک های حاصله از گودبرداری و خاک برداری زمینهای دیگر تشکیل شده است، و اصطلاحاً به آنها زمینهای خاک دستی گفته می شود، از نامناسب ترین انواع زمین برای ساختمان است. زمینهای خاک دستی، حتی اگر سالها از عمر آنها گذشته باشد، نمی توانند نظر زمینهای طبیعی مقاوم و قابل اعتماد باشد. چنانچه بخواهیم در این زمینها ساختمان و یا سازه ای بنا کنیم باید آنقدر آنها را حفر نمائیم تا به زمین طبیعی و مقاوم برسیم. چنانچه زمین طبیعی و مقاوم در عمق نسبتاً زیادی قرار داشته باشد باید به تمهیداتی نظیر شمع کوبی، که بعداً به آن اشاره خواهد شد متوسل گردید.
زمینهای طبیعی
این زمینها خود به چند دسته بشرح زیر تقسیم می شوند:
زمینهای ماسه ای نرم
این زمینها که از ماسه های نرم و به قطر نسبتاً زیاد تشکیل شده اند در صورتی که خشک بوده و در سطح افقی قرار گرفته باشند می توانند فشاری در حدود 5/1 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع را تحمل نمایند. زمینهای ماسه ای در صورتی که مرطوب بوده و یا در شیب قرار داشته باشند به هیچوجه برای ایجاد سازه ای برروی آنها مناسب نیستند.
زمینهای شنی
در صورتی که قسمت اعظم مواد متشکله زمین از شن باشد به آن زمین شنی گفته می شود. اگر طبقات و شنهای متشکله زمین بهم فشرده و محکم شده باشند برای ساختمان مناسب بوده و قابلیت تحمل فشار نسبتاً بالایی را خواهد داشت. به این زمینها دجی نیز گفته می شود. میزان دج بودن زمین، که معمولاً برحسب درصد عنوان می شود، بستگی به میزان فشردگی دانه های شن به یکدیگر و سختی زمین دارد. قابلیت مقاومت زمینهای دجی گاهی تا 5/4 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع بالغ می شود.
زمینهای رسی
همانطورکه از نام این زمینها برمی آید قسمت عمده مواد متشکله آنها از رس تشکیل یافته است. این زمینها در صورتیکه خشک بوده و قشرهای آن به هم فشرده باشند زمینهای مناسبی برای ساختمان محسوب می شوند و می توانند برحسب مورد فشاری تا 5/4 کیلوگرم بر سانتیمترمربع را تحمل نمایند در صورتی که زمینهای رسی مرطوب و آبدار باشد بهیچوجه برای ساختمان مناسب نیستند زیرا اگر زمین رسی شیب دار بوده و با لایه های رسی متشکله زمین
در شیل قرار گرفته باشند بعلت لغزندگی تحت فشار زیاد حرکت کرده باعث خرابی ساختمان می شود در صورتی که لایه های زمینهای رسی مرطوب بصورت افقی قرار گرفته باشند فشارهای وارده از طرف پی به زمین به زیر دیوارها و قسمتهای دیگر سازه انتقال می یابد و باعث خرابی و یا شکاف برداشتن آنها می شود.
زمینهای سنگی
چنانچه زمین از سنگ یک پارچه و یا تخته سنگهای بزرگ تشکیل شده باشد زمین بسیار مناسبی برای ساختمان خواهد بود. زمینهای سنگی قادرند فشارهای زیادی را تحمل نمایند معمولاٌ تا مقاومت سنگ را در محاسبات منظور می کنند. باید توجه و دقت نمود که هر نوع زمین سنگی برای ایجاد ساختمان برروی آن مناسب نیست، زیرا بعضی از سنگها، گرچه ظاهراً محکم و مناسبند ولی موقعی که در مجاورت آب قرار می گیرند بعلت تغییراتی نظیر اضافه حجمی که پیدا می کنند برای ساختمان بسیار نامناسب و خطرناکند. زمینهای گچی را می توان به عنوان نمونه جز اینگونه زمینهای سنگی نام برد.
زمینهای مخلوط
این زمینها مخلوطی از شن و ماسه و رس هستند در صورتی که مصالح متشکله این زمینها خوب بهم فشرده شده باشند قابلیت تحمل فشار نسبتاً بالائی در حدود 5/2 تا 5/4 کیلوگرم بر سانتیمترمربع، دارند. در صورتیکه مصالح متشکله این زمینها خوب بهم فشرده نباشند زمین مناسبی برای ساختمان بحساب نمی آیند. به زمینهای مخلوط خوب بهم فشرده زمینهای دجی نیز اطلاق می شود.
زمینهای بی فایده
این زمینها که قسمت اعظم آنها ا ز موادآلی حاصله از گیاهان تشکیل شده است بهیچ وجه برای ساختمان مناسب نیستند. در صورتی که بخواهیم در این زمینها ساختمانی بسازیم باید آنقدر زمین را حفر کنیم تا به زمین خوب و مقاوم رسید، یا همانطوری که در مورد زمینهای خاکریزی گفته شد یا روشهای سطوح مقاومی را برای پی سازی در آنها بوجود آورد.
ج) طبقه بندی زمینها برحسب میزان نشست
زمینها را برحسب میزان نشست و قابلیت تراکم پذیری به سه دسته به شرح زیر تقسیم می کنند:
زمینهای غیرقابل تراکم
نشست این زمینها پس از ایجاد ساختمان و اعمال فشار از طرف آن ناچیز و غیرقابل توجه است این زمینها خود به سه گروه تقسیم می شوند:
1) زمینهای متشکله از سنگ سخت نظیر گرانیت، بازالت وشیست این زمینها علاوه بر اینکه غیرقابل تراکمند در مقابل آب نیز مقاوم بوده و نفوذپذیری آنها فوق العاده کم است.
2) زمینهای متشکله از سنگهای نرم، این زمینها نظیر زمین رسی سخت تقریباً غیرقابل تراکمند ولی کمی قابل نفوذ بوده و در مقابل آب شسته می شوند
زمینهای با قابلیت تراکم کم
تراکم این زمینها متناسب با فشار وارده بر آنهاست. این زمینها که قابلیت شسته شدن نسبتاً کمی دارند می توانند فشاری حدود دو کیلوگرم بر سانتیمتر مربع را تحمل نمایند زمینهای مارنی را می توان از جمله این نوع زمینها بحساب آورد.
زمینهائی با قابلیت تراکم زیاد
این زمینها نه تنها، در مقابل فشارهای وارده متراکم می شوند بلکه فشارهای وارده به راحتی به مناطق اطراف پی نیزمنتقل شده و باعث خرابی وخسارت به ساختمان می شود این زمینها که قابلیت شسته شدن آنها زیاد است بهیچوجه برای ساختمان مناسب نیستند زمینهای باتلاقی از جمله این زمینها به شمار می روند .
تخریب
در صورتی که قرار باشد ساختمان به جای یک ساختمان قدیمی ساخته شود باید به عملیات تخریبی دست زد. مصالح تخریبی به دو دسته تقسیم می شوند. یکسری مصالح تخریبی که بعد از تخریب هم قابل استفاده اند و باید با احتیاط برداشته شوند و یک سری مصالح تخریبی که بعد از تخریب مورد استفاده قرار نمی گیرند که باید از محل کارگاه به محل مناسبی حمل شوند.
تخریب محل برای آماده کردن ساختمان سازی شامل 3 مرحله بود: الف: تخریب ساختمان قبلی و تأسیسات موجود ب: ریشه کنی بوته ها و درختان که این مرحله تخریب حدوداً روز طول کشید و چون این ساختمان جنوبی بوده و دو ساختمان درسمت راست و چپ آن قرار داشته بنابراین در جریان تخریل بایستی حفظ و مراقبت از ابنیه مجاور کاملاً موردنظر می گرفتند و نیز تأسیسات زیرزمینی مانند لوله کشی آب و گاز و یا فاضلاب و کابل کشی برق و تلفن که از دید پنهان می باشد، مراقبت و جابجایی آنها توسط مأموران سازمان های مربوطه انجام و بررسی می شود.
خاکبرداری
خاکبرداری یعنی برداشت هرگونه مصالح و موا خاکی، مصالح قلوه سنگی، شن، ماسه و غیره بمنظور تسطیح، شیب بندی و آماده کردن محل پی ساختمانها، راههای ارتباطی محوطه، عملیات خاکی و رگلاژ سطوح بودن پوشش باید همزمان انجام شود و کارهای بعدی باید بعد از خاکبرداری آغاز شود.
زمین این ساختمان پس از تحویل دارای سنگلاخ و ناهمواریهای زیادی بود که مانع از انجام عملیات ساختمانی می شد بنابراین محوطه ساختمان سازی و کارگاه را تا عمق مناسب تا آنجایی که امکان بود پاک و هموار نمودند. مناسب ترین ماشین مخصوص خاکبرداری جرثقیل با قاقشک جمع شوند می باشد.
مناسب ترین زاویه خاکبرداری بوسیله جرثقیل با قاشک دراگ لین 15 درجه به جلو و عقب از محور قائم می باشد.
گودبرداری( پی کنی):
گودبرداری انجام عملیات خاکی است برای کندن محل پی ساختمان و دیوار حاصل که با دست و ماشین انجام می شود.
عملیات گودبرداری باید با دیوار قائم صورت گیرد مگر اینکه نوع خاک، گودبرداری را بصورت شیبدار، غیرقابل اجتناب کند. اگر بیش از حد گودبرداری انجام شود باید با مصالح مناسب مثل بتن پر شود.
طی بررسیهای لازم معلوم شد که گودبرداری این ساختمان برای ساختمان های مجاور ایجاد مشکلاتی می کرد که قبل از شروع عملیات از الوارها و چهارتراش های چوبی بعنوان حائل بندی ساختمان های مجاور استفاده کردند. چون زمین این ساختمان دارای ذرات و دانه های متشکله کاملاً بهم چسبیده و محکم شده است گودبرداری و پی کنی این زمین نسبتاً راحت است. عمق پی در این ساختمان حدوداً بین 80 تا 120 سانتیمتر است. بعلت جلوگیری از یخ زدن و یا عوامل دیگری نظیر آبرفتگی سطحی در زمینهای کاملاً مقاوم و محکم نیز وجود دارد.
پی خارجی را حداقل و پی داخلی را حداقل داخل زمین قرار دادند. از آنجایی که همیشه ابعاد گودبرداری و پی کنی را باید باندازه کافی بزرگتر از ابعاد واقعی تعیین شده روی نقشه در نظر گرفت تا امکان اجرای عملیات بعدی نظیر قالب بندی و یا دیوارچینی و عایق کاری براحتی وجود داشته باشد بنابراین در پی های این ساختمان محل پی را تا از هر طرف بزرگتر حفر کرده اند تا امکان قالب بندی و بازکردن قالبها پس از بتن ریزی میسر باشد.
گودبرداری و پی کنی در زمینهای آبدار
روشهای مختلفی برای گودبرداری و پی کنی در زمینهای آبدار وجود دارد. مورد استفاده این روشها بستگی به نوع زمین، میزان نفوذپذیری و میزان رطوبت و آبهای سطحی موجود در زمین دارد.
در مواقعی که نفوذآب زیاد نیست می توان بتدریج که گودبردای انجام می شود آبهای نفوذی و جمع شده را به وسیله تلمبه خارج کرد. ولی در مواقعی که نفوذ آب زیاد است، و یا مواقعی که پی کنی و گودبرداری باید در داخل آب صورت گیرد، دیگر با وسائل و روشهای ساده ای که قبلاً شرح داده شدند نمی توان عملیات گودبرداری را انجام داد. در این مواقع ابتدا باید محل گودبرداری و پی کنی را برحسب مورد و به اندازه لزوم از نفوذ آب محفوظ داشت.
میزان اثر آب، در پایداری و مقاومت خاک بستگی به خصوصیات فیزیکی خاک و بخصوص اندازه ذرات متشکله آن، که از ذرات بسیار ریز رس تا دانه ها و یا قطعات بزرگ سنگ و قلوه ممکن است تغییر کند، دارد. اثر آب روی این ذرات، نظیر یک روان کننده، باعث می شود که دانه ها تحت اثر نیروهائی نظیر نیروی وارده از طرف پی، حرکت کرده و یا حتی در اثر حرکت آب های سطحی جابجا شوند. حفره هائی که در اثر گودبرداری و حفر زمین ایجاد می شوند باعث تشدید نفوذ آب می شوند. در مواقعی که احتمال نفوذ جریان آب وجود دارد ممکن است به طرقی نظیر ایجاد موانع مصنوعی و یا عملیات ژئوتکنیکی از آن جلوگیری کرد.
روشهای پائین بردن سطح آب
روشهای مختلفی، که بستگی به نوع زمین و مواد متشکله آن دارد. برای جلوگیری از نفوذ آب به محل پی کنی وگودبرداری از طریق پائین بردن سطح آب و کاهش فشار آبهای سطحی وجود دارد که به اهم آنها در زیر اشاره می شود.
1) پمپاژه ته نشینی
در این روش در کنار محل گودبرداری گودالهائی که سطح کف آنها پائین تر از کف محل گودبرداری است، حفر کرده و و نفوذکرده در آنها را بوسیله پمپ خارج می کنند این روش برای انواع زمینها و بخصوص زمینهای ماسه ای و شنی برای موقعی که عمق گودبرداری کم باشد، مناسب است. روش پمپاژه ته نشینی باز معمولاً تا عمق 7/5 متر، بعلت محدودیت ارتفاع پمپها قابل استفاده است. روش دیگر پمپاژ ته نشینی با روش پمپاژ جهشی است که هدف اصلی آن، نظیر روش قبلی، کاهش فشار نفوذ آب و همچنین جلوگیری از حرکت خاک است.
در این روش لوله ای فلزی را داخل زمین کرده و سوراخ حفرشده را با شن نفوذپذیر می کند و سپس با استفاده از پمپ آنها را خارج می سازند.
2) سیستم ته چاهی
روش معمول برای پائین بردن سطح آب در خاک های غیرچسبنده تا عمقی در حدود 6متر روش ته چاهی است پائین بودن سطح آب از عمق بیش از شش متر نیاز به عملیات مرحله ای دارد.
3) روش پمپاژ عمیق
این روش به عنون راه حلی دیگر، غیر از روش ته چاهی چندمرحله ای در مواقعی که لازم است سطح آب را تا عمق 9 متر پائین برد می توان بکار گرفت. چاههائی به قطر 30 تا 60 سانتیمتر را از طریق واردکردن لوله هائی به عمق موردنظر و به تعداد لازم حفر کرده و با خارج کردن آنها به وسیله پمپهای مخصوص سطح آب را پائین می برند. فضای بین لوله خارجی و جدار داخلی را پس از خارج کردن لوله خارجی از شن و یا ماسه پر می کنند.( شکل 1-26).
4) روش زه کشی افقی
روشهائی که قبلاً گفته شد سیستم های عمودی بودند. روش دیگر برای زه کشی، یا کاهش آب زمین روش کنترل افقی است. این روش از طریق قراردادن لوله های PVC به قطر 10 سانتیمتر که با یک فیلتر نایلونی افقی برای جلوگیری از ورود ذرات دانه های خاک مجهزند و استفاده از پمپ برای خارج کردن آبهای سطحی صورت می گیرد.
روشهای دیگر نظیر روشهای تزریق و یا یخ زدن زمین برای جلوگیری از نفوذ آبهای ط سطحی به محل پی کنی و یا گودبرداری نیز وجود دارند که از شرح آنها صرفنظر می شود.
ابعادپی و پی سازی
ابعادپی:
عرض و طول وعمق پی ها کاملاً بستگی به وزن ساختمان و قدرت تحمل خاک محل ساختمان دارد. در ساختمان های بزرگ قبل از شروع کار بوسیله ماشین آلات مکانیک خاک، قدرت مجاز تحملی زمین را تعیین نموده و سپس از روی آن مهندس محاسب ابعاد پی را تعیین می نماید. ولی در ساختمانهای کوچک که آزمایشات مکانیک خاک در دسترس نیست باید از مقاومت زمین در مقابل بار ساختمان مطمئن شویم.
پی این ساختمان از نوع پی بتنی است چون مقاومت این نوع پی در مقابل زلزله زیاد است و نیز بمنظور تقویت پی ساختمان از میلگردهای فولادی استفاده کردند. از آنجا که بتن تحمل نیروی فشاری بیشتری از نیروی کشش را دارد لذا میلگردهای فولادی را در محدوده واردشدن نیروی کششی یعنی سطح تحتانی قرار دارند و میلگرد حداقل 5/2 سانتیمتر در داخل بتن قرار داده و در مناطق مرطوب فاصله میلگردها را تا به افزایش می دهند.
کلیه سازه هائی نظیر سدها، ساختمانها و پلها که برروی زمین قرار می گیرند، دارای دو قسمت تحتانی یا پی. پی در حقیقت رابط بین سازه اصلی و زمین بوده و وظیفه اصلی آن انتقال وزن سازه اصلی و بارهای وارده بر آن به اضافه وزن خود به زمین است. پی را نمی توان مجزا از زمینی که سازه پی برروی آن قرار می گیرد بحساب آورد. بهمین علت است که خرابی پی ناشی از نشست و یا حرکت زمین را معمولاً به خرابی و یا عدم استقامت کافی پی بحساب می آورند.
پی های گسترده :
ساده ترین و معمول ترین انواع پی ها، پی های گسترده اند. نوع پی معمولاً شامل تاوه ای است از بتن مسلح به شکل مربع با مربع مستطیل که وظیفه انتقال و توزیع بارهای وارده از ساختمان به زمین را بعهده دارد.
سطح پی باید باندازه ای باشد که فشار وارده بر زمین بستر پی از مقاومت مجاز زمین تجاوز ننماید.
وضعیت مطلوب پی موقعی است که به شکل مربع ساخته شده و ستون درست در مرکز آن قرار داشته باشد، رعایت این وضعیت مطلوب، بعلت شرایط خاصی که ممکن است وجود داشته باشد پیوسته میسر نیست. بعنوان مثال گاهی اتفاق می افتد که سازه پیشنهادی باید با دیوارها و پی های ساختمانهای موجود مجاور همآهنگ طراحی و در نظر گرفته شود. در این مواقع غالباً بازهای وارده از طرف ستونها درست در مرکز پی اگر بصورت منفرد در نظر گرفته شود وارد نمی آید. در این مواقع پی های گسترده را بوسیله شناژ بتنی بهم متصل می سازند. شناژ اتصالی بین نظیر تیری که بارهای وارده از طرف ستونها بر روی آن بعنوان بارهای منفرد تلقی می شود عمل می کند.
پی های منفرد
پی های منفرد به پی هائی گفته می شود که بصورت مجزا و مستقل بار وارده از یک ستون یا دیواره را تحمل کرده و به زمین منتقل سازد.
پی یکپارچه
پی های یکپارچه و یا رادیه جنرالها مرکب از تاوه ای است که از بتن مسلح در زیر کلی ستونها ساخته می شود. بعبارت دیگر پی های گسترده یکپارچه بصورت یکپارچه در زیر سازه اصلی قرار گرفته است. چون این نوع پی ها معمولاً برای ساختمانهای بزرگ بکار گرفته می شوند. ساختمان آنها معمولاً همراه با گودبرداریهای عمیق و بتن ریزیهایی با حجم زیاد می باشد.
پی های شناور
پی شناور نوعی پی ترکیبی گسترده است که وزن خاک حاصله از گودبرداری محل آن تقریباً برابر وزن سازه است که ایجاد می شود. لذا،از لحاظ تئوری، ایجاد سازه هیچگونه تغییری در میزان بار وارده روی زمین را باعث نمی شود. و بنابراین نشتی ایجاد نخواهد شد، در عمل در هر حال، در موقع گودبردار، بعلت تورم خاک، زمین قدری حرکت و نشست کرده و پس از استقرار سازه دو مرتبه فشرده می شود.
وضعیت مطلوب پی موقعی است که به شکل مربع بوده و ستون درست در مرکز آن قرار گیرد. رعایت وضع مطلوب در تمام شرایط مقدور نیست و کراراً اتفاق میافتد که بعلت وضعیت خاص نظر وجود سازه های موجود مجاور، باید به راه حلهای دیگری متوسل شد.
شمع بندی:
پس از اجرای عملیات خاکی و گودبرداری احتمال آن است که خاک گذار محل گودبرداری شده ریزش کند و باعث خرابی یا ترک خوردن ساختمان مجاور شود، برای جلوگیری از این کار بوسیله شمع بندی مانع از ریزش خاک می شویم.
پس از اجرای عملیات خاکی این ساختمان نیز به دلیل تشخیص مهندسین که شاید احتمال ریزش و یا ترک خوردن و خرابی ساختمانهای مجاور بوسیله 4 تا 6 شمع بندی چوبی که قطر چوبها و طول 2 تا 4 متر را در زمین کوبیده که این شمعها قادر بودند باری بین تا را تحمل کنند.
ترازکردن کفی پی:
برای تراز کردن کف پی ها معمولاً از ترازیاب آبی استفاده می کنند. در دیوارهای طویل برای صرفه جویی در وقت از سه(T ) می توان استفاده کرد که بیشتر در جاده سازی و زمینهای پهناور بکار می رود.
شفته ریزی:
کف پی ها باید کاملاً افقی باشد لذا اول کف پی را آب می پاشند و سپس شفته را داخل آن می ریزند( شفته عبارت است از خاک و شن و آهک به نسبت های مناسب).
پس از مرحله ترازکردن پی ساختمان شفته را داخل آب ریخته کاملاً مخلوط می کنند وسپس روی کف پی می ریزند.
قالب بندی( پی ها):
در ساختمان های کوچک معمولاَ برای قالب بندی پی ها از آجر استفاده می کنند. ضخامت این آجرچینی می تواند 10 سانتیمتر هم باشد. بهتر است برای این آجرچینی ازملات گل استفاده شود زیرا در اینصورت بعد از سخت شدن بتن می توان آجرها را برداشته و مجدداً استفاده نمود ولی ممکن است در موقع بتن ریزی دیوارهای قالب تحمل وزن بتن را ننموده و متلاشی شود که در این صورت باید قبل از بتن ریزی پشت کلیه قالب ها با خاک و یا مصالح دیگر بسته شود
بطوریکه بتواند بخوبی وزن بتن را تحمل نماید. برای جلوگیری از مکیده شدن آب بتن توسط آجر بهتر است که بعد از سخت شدن بتن ها، آجرها براحتی از قالب جداشده و در محلهای دیگر می توانند مورد استفاده قرار گیرند. در ساختمان های بزرگ قالب پی ها با تخته ها تهیه می نمایند. تخته ها باید طوری درزبندی شوند که شیره بتن از آنها خارج نشود.
مصالح مختلف در پی های سطحی:
پی های شفته ای:
پی سازی شفته ای فقط برای ساختمان های یک طبقه و یا پی دیوارهای محوطه استفاده می شود و از ساده ترین انواع پی سازی است.
ساخت پی شفته ای به این ترتیب است که پس از حفر زمین تا عمق لازم معمولاً از همان خاکهای حاصله از پی کنی استفاده کرده و با افزودن مقدار لازم دوغاب آهک به آن شفته تهیه می شود.
معمولاً مقدار آهک موردنیاز 200 تا 350 کیلوگرم دوغاب آهک شکسته در هر مترمکعب می باشد و دانه های درون خاک بطور متوسط نباید کمتر از 30 درصد باشد. این شفته را پس از مخلوط کردن در ضخامت های 30 سانتیمتری در محل پی ریخته و می کوبند.
پس از یک هفته( التبه در آب وهوای معتدل) پی شفته ای قابلیت بارگذاری یعنی دیوار چینی پیدا می کنند.


تحقیق افزایش سلامتی جسمانی و روانی دانش آموزان word دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق افزایش سلامتی جسمانی و روانی دانش آموزان word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق افزایش سلامتی جسمانی و روانی دانش آموزان word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق افزایش سلامتی جسمانی و روانی دانش آموزان word :
یکی از برنامه های راهنمایی و مشاوره در مدرسه، هدایت تحصیلی است. هدایت تحصیلی یک جریان منظم است، که هدف خاصی را دنبال می کند و ابتدا و انتهای مشخصی ندارد. از طریق هدایت تحصیلی به فرد کمک می شود تا خود را بشناسد، با خصوصیات رشته های مختلف و نیازهای جامعه آشنا گردد، رشته مناسبی را انتخاب کند و بطور موفقیت آمیزی در آن رشته تحصیل کند. هدایت تحصیلی از دوره ابتدایی می تواند پی ریزی گردد، در دوره راهنمایی و دبیرستان استعدادهای دانش آموز کشف و رشته های مختلف تحصیلی شناخته شود تا در نهایت دانش آموز، رشته متناسب با علاقه و استعداد خود را انتخاب کند. راهنمایی شغلی هم هر چند از دوره ابتدایی پی ریزی می گردد، اما رسماً در پی هدایت تحصیلی ادامه پیدا می کند.


تحقیق در مورد بیمه محصولات کشاورزی word دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد بیمه محصولات کشاورزی word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد بیمه محصولات کشاورزی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد بیمه محصولات کشاورزی word :
بیمه محصولات کشاورزی
مقدمه :
زندگانی انسان در انیای قرن اخیر با خطرات ومشکلاتی روبروست که هرگز در قرون گذشته با آن روبرو نبوده است . افزایش سریع جمعیت وتمرکز آن در شهرها و مراکر صنعتی ، توسعه کارخانجات کوه پیکر واختراع وسایل نقلیه سریع السیر وافزایش تعداد کارها و مشاغل پرخطر زندگانی آدمی در قرن حاضر با زندگانی گذشتگان ما در قرون گذشته بکلی تفاوت کرده است . صرفنظر از خستگی و فرسودگی عمومی که موجب شده است در سراسر کشورهای مترقی قانون ساعت کار وحمایت کارگران وضع کار اطفال وزنان تصویب و به موقع اجرا گذارده شود ، زندگی در قرن حاضر انسان را روزانه با مخاطراتی مواجه می سازد که هرگز در قرون گذشته سابقه نداشته است .
خطر حوادث کاردر کارخانجات ودر مزارعی که با وسایل فنی جدید کشت می شود ، خطر از بین رفتن کالاهای تجاری بعلت حوادث جنگ، خطر حوادث ناشی از وسایل نقلیه موتوری که روز به روز بر تعداد آن در مراکز جمعیت افزوده می شود وخطر پیری وفرسودگی وعدم توانائی در سنین آخر عمر نمونه های کوچکی است از انگیزه هایی که تدریجاً طی قرون اخیر موجب پیدایش انواع بیمه و سیر تحول تکامل آن گردید .
بیمه که در بادی امر در قرون گذشته بیشتر جنبه سود پرستی ونفع طلبی داشته امروز رفته رفته تحت تاثیر احساسات نوع پروری وبشر دوستی قرار گرفته ونوعی از احساسات عالیه بشری با آن توام شده که در صنعیت ماهیت آن را بکلی تغییر داده است .
امروز نبوغ بشر وقدرت فکر انسانی در جستجوی آن است که همه آلام ومصائب انسان را یکجا جلوگیری کند ودرصورت وقوع لااقل از شدت آثار آن بکاهد . در این مبارزه نوع دوستی نقش بیمه حساس است شاید بتوان گفت قسمت عمده مصائب بشری که جبران آن تاکنون در مترقی ترین اجتماعات انسانی ممکن نبوده با مداخله فن بیمه به آسانی وسهولت عملی شده است .
بدین ترتیب بیمه نه تنها نقش عمده ای در اقتصاد جهان بازی می کند ، بلکه نقش حساس نیز در تسکین آلام بشری وایجاد تعادل در برابر مصائب طبیعی بعهده دارد . امروز بیمه یکی از ضروریات اقتصاد ملل جهان محسوب می شود واگر تصور کنیم روزی صدها وهزاران موسسه بزرگ که در سارسر جهان به این عمل اقتصادی مفید مشغول می باشند کار خود را تعطی کنند باید قبول کنیم تزلزلی وخیم در امور اقتصادی جهان روی خواهد داد .
بیمه محصولات کشاورزی :
فکر افزایش تولیدات مواد غذایی از طریق سرشکن کردن خطرات روی عده بیشتر ونیز برقراری یک سیستم موثر اعتباری برای حمایت از تولیدات غذایی و نوعی آگاهی روز افزون به لزوم ایجاد یا تکمیل سیستم بیمه محصولات ، بطور اخص غلات ، متناسب با شرایط هر کشور در میان ممالک در حال رشد آسیا واقیانوسیه در حال پیدایش وتکوین میباشد .
بغیز از ژاپن با 60 سال سابقه بیمه وسری لانکا با 40 سال سابقه ، بقیه کشورها در مراحل آغازین شروع چنین برنامه ای هستند .
طرحهای آزمایشی درهند ، بنگلادش وتایلند قبلاً شروع شده ودر کشورهای پاکستان ، فیلیپین ، اندونزی وکره در دست تدوین می باشد .
بیمه محصولات کشاورزی در کشورهای آسیایی موضوع جدیدی است وآگاهی ها خصوصاً در مورد قطعات کوچک شالیزارها بسیار اندک میباشند .
در این زمینه تخصص ودانش فنی هم بسیار ناچیز بوده وبرنامه ریزان دقیقاً نمی دانند برای کسب این نوع اطلاعات به چه منابعی بایستی رجوع نمایند .
نیاز به بیمه محصولات
کار کشاورزی با خطرات بیشمار طبیعی ، اجتماعی وانسانی روبروست . اما وجه مشخصه آن از سایر فعالیتها ، اتکاء زیاد آن روی طبیعت است . کشاورزی علیرغم فعالیتهای تجاری در یک جو بی ثباتی وعدم اطمینان ناشی از مواجه با طیف وسیعی از خطرات طبیعی مانند طوفان ، باد ، سیل ، خشکسالی ، یخبندان وتگرگ از یکطرف واز طرف دیگر حشرات وسایر آفات وامراض به حیات خود ادامه می دهد. بطور طبیعی بخش اعظم این صدمات متوجه غلات میباشد .
عدم اطمینان از بازده محصول مهمترین خطریست که کشاورزان با آن روبرو هستند . این کشاورزان فاقد توان مالی کافی برای جبران خسارات طبیعی هستند . یک ضایعه طبیعی نه تنها موجب از دست رفتن در آمد کشاورزان بلکه به قیمت از میان رفتن سرمایه گذاریهای آنها نیز تمام می شود .
در نتیجه آنها نمی توانند هزینه های اجاره ومالیاتهای متعلقه را بپردازند وبا کاهش قدرت خرید مواجه می شوند. بنابراین کل جامعه از این خطرات که کشاورزان نخستین قربانیان آن هستند زیان می بینند .راههایی برای جبران تمام یا حداقل قسمتی از خسارات وارده به محصول بررسی شده است کاهش اجاره بهای زمین ومالیاتها ، طولانی تر کردن مهلت پرداخت دیون وکمک مستقیم دولت معمولی ترین راههائی هستند که تاکنون مورد استفاده واقع شده اند .
اشکال این شیوه در این است که کشاورزان به آن بصورت یک حق قانونی نگاه نمی کنند بلکه امتیازی است که تابع سیاستهای روز ومنابع مالی دولت هاست . بنابراین این کمکها خالی از دغدغه و دردسر نیستند مگر اینکه با تضمینهای قانونی میزان ونرخ آنها مشخص شود .
حمایت قانونی این کمکها نیز نمی تواند مانغ غیر عملی بودن آنها باشد زیرا اولاً دولتها مجبور به تخصیص اعتباری هستند که حجم آن زیاد وغیر قابل پیش بینی است و ثانیاً تخصیص این اعتبارات به بخش کشاورزی از طرف سایر بخشها وسطوح جامعه زیر سوال قرار می گیرد . بیمه می تواند فارغ از تمام این مشکلات ومسائلی که شمرده شد محصول را در مقابل سوانح طبیعی حمایت کند . در بیمه کشاورزان از یک حداقل اطمینانی در مقابل نامعلومی بازده محصول برخوردار می شوند . آنها در قبال پرداخت مبلغ ناچیزی این حق را کسب می کنند که خسارتهای وارده به محصولشان جبران شود . مهمتر از همه اینکه تمام یا بخش عمده بار مالی خسارات بوسیله خود بخش کشاورزی تحمل وپرداخت می شود .
امتیازات بیمه محصولات :
امتیازات ومزایای بیمه محصول تابع ماهیت آن وحدودیست که زیر پوشش حمایت قرار می گیرد . در مجموع محسنات آن بشرح زیر است :
1- با اطمینان بخشیدن به کشاورزان مبنی بر حمایت آنها در مقابل خسارات غیر قابل کنترل ، شدت خسارات را خنثی می کند.
2- کمک می کند تا با ایجاد ثبات در آمدها در بخش کشاورزی ثبات عمومی در کل اقتصاد کشور حاصل شود . همچنین با سرشکن کردن زیانهای وارده در یک سطح وسیع از اندخته های سال خوب برای جبران خسارات این سالها استفاده می کند.
3- بیمه موقعیت اعتباری کشاورزان را نیز دگرگون می کند . در کشورهای در حال توسعه زیانهال متوالی وارده به محصول ظرفیت پرداخت بدهیهای کشاورزان را کاهش می دهد . بیمه به آنها کمک می کند تا توانایی بازپرداخت دیون خودرا بدست آورند . این امر موجب میشود تا قدرت اعتباری تعاونیهای روستایی تقویت شود .
4- بیمه با افزایش اتکاء به نفس کشاورزان به آنها امکان می دهد تا از ابداعات وپیشرفتهای علمی در راه افزایش بهره وری و بازده محصول استفاده کنند .
5- بیمه با تشویق خود یاری و کمک رسانی جمعی به ترویج روحیه تعاونی کمک می کند .
6- دولت نیز تا حدودی از زیر بار پرداختهای غیر قابل پیش بینی وحجیم خلاص می شود .
7- اگر بیمه با سیاستهای ذخیره سازی محصولات هماهنگ باشد خواهد توانست با ایجاد تعادل در عرضه محصولات به برقراری ثبات قیمتها کمک کند .
8- و نهایتاً بیمه کمک می کند تاشأن و منزلت کشاورز حفظ شده وبعنوان یک « اعانه بگیر » از دولت در زمان وقوع حوادث تلقی نشود وآنچه که دریافت می کند حق او خواهد بود .
9- کشاورز موفق به تامین معیشتی برای خانواده خود خواهد شد که از محل صدقات بدست نیامده وحاصل کوشش وهمت خود اوست .
مشکلات ومسائل :
1- فقدان آمار واطلاعات قابل اطمینان از وضع محصول وخسارات در بلند مدت
بیمه محصولات کشاورزی هم مثل سایر بیمه ها بر پایه محاسبات آماری وریاضی برای بررسی حق بیمه و غرامت استوار است . بنابراین برای هر محصول ودر مناطق مختلف نیاز به آمارهای چند ساله از وضعیت متوسط بازده محصول – خسارات طبیعی – آفات وامراض وجود دارد ولازم است از سایر عوامل عمدی مثل غفلت در انجام مراقبتهای لازم ار محصول ورسیدگی بموقع تفکیک شوند .
این اطلاعات حتی برای کشورهای پیشرفته هم در اغلب موارد کامل نیست ولذا در کشورهای در حال توسعه غالباً براسا تخمین وحدس وگمال عمل می شود .
البته داشتن آمار ها و اطلاعات به تنهائی کافی نیست وموضوع مهم تجزیه وتحلیل صحیح آماری است که اعداد وارقام را معنی دار وقابل استفاده می کند . به عنوان مثال ژاپن که بیمه محصولات کشاورزی را در سال 1938 آغاز نمود از سال 1919 به جمع آوری آمارها پرداخته بود ویا در آمریکا از سالهای 1909 – 1908 به جمع آوری وطبقه بندی وتجزیه وتحلیل آمارها پرداختند وآنگاه در 1938 بیمه های کشاروزی را اعلام کردند .
کشورها بمنظور بررسی امکانات بیمه محصولات ، نیازمند نتایج حاصله از مطالعات زمین شناسی اوضاع آب وهوا و بازده محصول و گزارشات دولتی که در این زمینه تهیه شده است میباشند . استفاده از تجارب سایر کشورها به خصوص آمریکا وژاپن نیز کمک موثری برای اجرای طرح آزمایشی بیمه محصولات کشاورزی میباشد . نتایج بدست آمده از یک طرح آزمایشی می تواند ضامن موفقیت ماباشد زیرا دادن اطلاعات واقعی از هزینه های اجرایی ، نشان دادن خواص بیمه و تربیت متخصصین امکان اجرای طرحهای در سطح وسیع را به ما می دهد .
2- تنوع فعالیتهای کشاروزی ، عدم وجود یک سیستم کشاورزی واحد و متحدالشکل ، شیوه های مختلف آبیاری ، عدم تجانس بین کشاورزان در بکارگیری شیوه های جدید کشاورزی مثل استفاده از کودهای شیمیایی ، بذر اصلاح شده وغیره موجب اختلافات بسیار در برداشت محصول شده ودر نتیجه کاربرد آمارها وانجام محاسبات نرخهای تعرفه ها وغرامت را بسیار پیچیده ومشکل میسازد . این امر موجب می شود که در یک سیستم بیمه اختیار همواره « بدترین ها » بیمه می شوند یعنی کسانی به سمت بیمه می آیند که در بدترین شرایط فعالیت می کنند .
3- سیستم مالکیت اراضی : یکی از مشکلات اساسی ، گوناگونی شیوه های زمین داری است . اصولاً در این مناطق روابط زمیندار وکشاورز ویا مالک واجاره دار بسیار پیچیده بوده وسوابق واطلاعات کافی برای استفاده بیمه گر وجود ندارد .
4- مشکل دیگر مالکیتهای کوچک اراضی وپراکندگی زمینهاست . یک زمیندار بزرگ می تواند خسارت وارده به یک قسمتی از زمین را با در آمدهای حاصله از سایر قسمتها جبران کند ولی یک کشاورز خرده پا این امکان را ندارد .
روابط انسانی متقابل هم مشکل دیگریست زیرا بیمه گر با تعداد بیشتری سروکار دارد وعلاوه بر آن همچنین هزینه های مدیریت واداره تشکیلات را هم افزایش می دهد .
ناگفته نماند این پراکندگی اراضی یک خاصیت هم دارد در مواقع بروز سوانح طبیعی مثل طوفان وتگرگ وغیره در یک منطقه بار بیمه گر برای پرداخت خسارت سبکتر می شود .
فقر عمومی : برای اجرای موفقت آمیز بیمه علاوه بر جمع شدن کلیه عوامل فیزیکی مسائل غیر ملموس هم وجود دادرد که حصول آنها لازم است استقبال از بیمه یکی از شرایط اساسی موفقیت آن است در این کشورها پائین بودن سطح فرهنگ ودانش عمومی ونداشتن آگاهی وهمچنین فقر مادی حرکت بیمه را کند می کند .
5- فقدان نیروی انسانی با تجربه : یکی دیگر از مشکلات کشورها کمبود نیروی انسانی متخصص وباتجربه میباشد . نه تنها تجربیات آکادمیک بلکه شناخت وسیع از مناطق ، مسائل کشاورزی ، نکات فنی در سطح مناطق ودر کل کشور ضروریست مدیریت با تجربه وکاردان هم یکی از شرایط موفقیت کار است . همچنین کار ارزیاب های با تجربه در امر برآورد خسارات نیز بعلت تماس نزدیک با کشاورز از حساسیت بسیار برخوردار است ولذا داشتن ارزیاب متبحر از ضروریات ابتدائی پیشرفت کار بیمه میباشد.
6- محدودیت منابع مالی کشورها : اجرای بیمه محصولات کشاورزی حداقل در ابتدای امر نیاز به کمکهای مالی دولت دارد واین موضوع مشکلات بسیاری به وجود می آورد زیرا تامین منابع سرمایه ای کار دشوار بست . معمولاً منابع مالی در چهار چوب برنامه های بلند مدت تخصیص مییابد . بررسی ومطالعه تجارب کشورها بخصوص ژاپن وهند در این زمینه خالی از فایده نخواهد بود . بررسی موارد فوق این نکته را خاطر نشان می سازد که اجرای بیمه محصولات تابع شرایط وامکاناتی است که با هماهنگی این مجموعه می توان به موفقیت آن اطمینان پیدا کرد . بیمه در خلاء نمی تواند وجود داشته باشد ولذا حصول شرایط لازم اساس اولیه آن است .
اجرای موفقیت آمیز برنامه بیمه محصولات کشاورزی :
اصولاً بیمه امریست در گرو آینده وچه بسا که بیمه گذار در تمام دوران بیمه خسارتی نبیند تا بتواند از مزایای بیمه استفاده کند . بنابراین جا افتادن فرهنگ بیمه در جامعه روستایی امر دشواریست . نداشتن شبکه ارتباطات موثر هم مشکل را تشدید می کند. استفاده از آگهی های محلی ، روزنامه ، رادیوو بطور کلی رسانه های خبری و نیز نهادهای دست اندرکار کشاورزی عوامل مهم انتقال این تفکر به کشاور هستند .
باتوجه با اینکه پرداخت کنندگان حق بیمه استفاده کنندگان آن هم هستند لذا منطقی است که هزینه های آن را خودشان نپردازند . لیکن در کشورهای در حال توسعه امکانات مالی کشاورزان بسیار محدود است به همین منظور دولتها قسمت زیادی از منابع مالی آن را از طریق کمک به تامین سرمایه اولیه ، پرداخت هزینه های اجرایی ویا حتی کمک به حق بیمه ها تامین می کنند . جمع آوری وطبقه بندی آمارهای خسارت در گذشته بلند مدت از جمله موارد اساسی کار است شاید بهتر باشد برنامه بیمه تاقبل از تکمیل این اطلاعات به اجرا در
نیاید . یکی دیگر از پایه های موفقیت برنامه کوچک نبودن بیش از حد مزارع وپراکندگی آنهاست . درغیر اینصورت هزینه های بیمه نمودن – بازدیدها وبرآوردخسارات وجمع آوری اطلاعات بسیار بالا خواهد بود . این مشکل در تمام کشورهای درحال توسعه وجود دارد . در این قبیل موارد بهتر است برای جنبه اخلاقی موضوع وجلوگیری از خلاف گوئی ها جرائمی در نظر گرفته شود . داشتن نیروی انسانی کارآزموده از شرایط اساسی کار است زیرا ماهیت تخصصی و فنی بودن کار بیمه ایجاب می کند هم در سطح مدیریت از کارآیی و مهارت مدیرات با تجربه وبا وسعت دید وقدرت برنامه ریزی استفاده شود وهم در سطح روستاها ومزارع که مسئله ارزیابی وبرآورد خسارات مطرح است از کارشناسان خبره استفاده شود البته این مشکل در تمام زمینه ها در کشورهای در حال توسعه به چشم می خود وتنها مختص بیمه نیست . ‘
استفاده از امکانات نهادهای محلی ، شرکت های تعاونی ، سازمانهای دولتی مثل وزارت جهاد کشاورزی و امثال آن منابعی هستند که می توانند نیروهای انسانی با تجربه بیمه را یاری نمایند .
برنامه های تکمیلی کشاورزی نیز لازم است همگام با اجرای برنامه بیمه وبه عنوان کمک دهنده جانبی تدوین واجرا شوند افزایش تولید از طریق بکارگیری شیوه های نوین کشاورزی مثل استفاده از کود شیمیایی ، ماشین آلات ، سموم وغیره به تقویت مالی کشاورز وگرایش او به سمت بیمه کمک می کند .
کمک دولت از طریق ایجاد بازار مناسب عرضه محصولات ، تثبیت قیمتها ، ایجاد تسهیلات حمل ونقل وانبارداری محصولات نقش موثری در ترویج بیمه خواهد داشت . در نهایت شروع بیمه محصولات کشاورزی با اجرای یک طرح آزمایشی توصیه می شود . بیمه محدود محصولاتی که دراولویت مملکتی هستند و استفاده از تجارب بدست آمده بسیار مهم است بهتر است محصولاتی انتخاب شوند که اطلاعات وسوابق آماری آنها در دست باشد همچنین تعداد محدود کشاورز ومناطق همگون مناسبتر خواهد بود هرچند که گستردگی وتنوع اقلیمی مناطق تجارب کاملتری بدست می دهد ولی بقدری مشکرات را زیاد می کند که ممکن است حتی سد راه اجرای بیمه محصولات کشاورزی شود .
ج- خشکسالی : منظور از خشکسالی عبارتست از کاهش غیر منتظره بارش و پراکنش نامناسب آن در سال آبی جاری نسبت به سال آبی گذشته و میانگین دراز مدت در منطقه .
د- رانش : منظور از خسارت رانش آنچنان خسارتی است که در سطوح شیبدار بدلیل وجود لایه های لغزنده موجب حرکت زمین شده و نهایتا سبب مدفون شدن نهالها و بوته ها می گردد .
هـ-طوفان: منظور از خسارت طوفان آنچنان خسارتی است که موجب از جاکنده شدن نهالها یا بوته ها شود.
و- زلزله : منظور از خسارت زلزله آنچنان خسارتی است که موجب رانش زمین ، قطع منابع آب و مدفون شدن نهالها یا بوته های کشت شده گردد.
ز- سرما و یخبندان :منظور از خسارت سرما و یخبندان آنچنان خسارتی است که موجب خشک شدن سرشاخه ها وچنگالی شدن نهالها می گردد.
ماده 5 – تعرفه بیمه عبارتست از ارزش مورد بیمه ضربدر ضریب احتمال وقوع خسارت .
ماده 6- حق بیمه عبارتست از تعرفه باضافه هزینه عملیات اداری که هر ساله به پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب مجمع عمومی تعیین می گردد و در موقع عقد قرارداد از بیمه گذار دریافت می شود.
تبصره : دولت می تواند قسمتی از حق بیمه را بعنوان کمک پرداخت نماید که درصد آن هر ساله به پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب مجمع عمومی قبل از انعقاد قرارداد اعلام می گردد .
ماده 7 – غرامت عبارتست از وجهی که بعد از وقوع خطر و ایجاد خسارت به بیمه گذار پرداخت می گردد.
تبصره 1-: بیمه گزار موظف است در صورت بروز خسارت ناشی از عوامل خطر تحت پوشش این آئین نامه ، موضوع خطر را در اسرع وقت و قبل از محو آثار خسارت کتبا به شعبه بانک کشاورزی اعلام نماید.
تبصره 2:بیمه گر متعهد است تا پس از اعلام خسارت توسط بیمه گزار حداکثر ظرف مهلت 20 روز از تاریخ اعلام نسبت به بازدید ،بررسی و پرداخت غرامت اقدام نماید . ضمنا در خصوص بروز خسارت خشکسالی ،بازدید .بررسی و پرداخت غرامت در پایان دوره قرارداد انجام خواهد شد.
تبصره 3:در مورد خسارتهای خشکسالی و تگرگ و سرما و یخبندان آمار هواشناسی میزان بارندگی ملاک پرداخت غرامت خواهد بود.
ماده 8- صندوق بیمه موظف است در طول قرارداد از طرق مختلف اطلاعات و آمار مورد نیاز را در خصوص مورد تحت پوشش جمع آوری نماید.
ماده 9- در صورتیکه بیمه گزار کارشناس شعبه در مورد میزان خسارت معترض باشد می تواند اعتراض خودرا کتبا به شعبه بانک کشاورزی که در قرارداد ذکر شده اعلام نماید در اینصورت کارشناسان دیگری اعزام که نظر آنان در این مورد قطعی خواهد بود.
ماده 10-بیمه گزار موظف است در صورتیکه حادثه خارج از خطرات تحت پوشش این آئین نامه اتفاق بیافتد عامل خسارت و میزان آن را به شعبه ای که در قرارداد او ذکر شده اعلام نماید . در صورت عدم اعلام ، با وقوع حادثه تحت پوشش بیمه نظر کارشناس صندوق در مورد میزان خسارت قبلی ملاک محاسبه غرامت خواهد بود.
ماده 11- هر گاه پس از وقوع حادثه و بازدید کارشناس مشخص شده که میزان سطح عرصه های مورد نظر در طرح کمتر و یا بیشتر از میزان اظهار شده در قرارداد است در صورتیکه کمتر باشد مساحت موجود و در صورتیکه بیشتر باشد مساحت اظهار شده در قرارداد ملاک محاسبه غرامت خواهد بود.
ماده 12-در صورت فوت بیمه گزار چنانچه کلیه تعهداتی که به موجب قرارداد بیمه به عهده بیمه گزار بوده است اجراء گردد ، عقد بیمه به تفع وارث قانونی به اعتبار خود باقی است.
ماده 13- در صورت انتقال مورد بیمه به دیگران ، تعهدات ناشی از قرارداد بشرطی به منتقل الیه منتقل می شود که این انتقال با ارائه سند رسمی و با یکی از اسناد مورد قبول در عرف نقل و انتقال در شعبه بانک کشاورزی که در قرارداد ذکر شده اصلاح گردد .منتقل الیه مکلف است مراتب را به شعبه مزبور اعلام نماید در غیر اینصورت صندوق بیمه کماکان فرد اولیه را بیمه گزار تلقی می نماید .
ماده 14-در صورتیکه بیمه گزار بیش از یک نفر باشد غرامت نسبت به مشارکت بیمه گزاران در حق السهم پرداخت می شود مگر اینکه در هنگام عقد قرارداد بیمه بین بیمه گزاران و بیمه گر طرق دیگری در حدود قوانین توافق شده باشد.
ماده 15-اداره کل منابع طبیعی متعهد می شود که نسخه ای از خلاصه شرایط طرح را که قرار است تحت پوشش بیمه قرار گیرد ارائه نماید .همچنین نسخه ای از گزارشات ناظرین طرح را که شامل نحوه انجام کار و پیشرفت عملیات طرح است در اختیار قرار دهد.
ماده 16- شعب بانک موظفند از طریق کارشناسان خود در طول دوره بیمه از مورد تحت پوشش بازدید و نتیجه بازدید را ثبت وجهت بهره برداری به مدیریت استان ارسال دارند.
ماده 17- بیمه نامه در سه نسخه تنظیم می گردد که نسخه اول مخصوص بیمه گزار ، نسخه دوم مخصوص پرونده سریال بیمه نامه ها و نسخه سوم مخصوص صندوق بیمه است .
ماده 18- در کلیه مواردی که در این آئین نامه مسکوت مانده از صندوق بیمه کسب تکلیف گردد .
آئین نامه اختصاصی بیمه مراتع سال (83-1382)
ماده 1- بیمه مراتع عبارتست از تامین و جبران خسارت های وارده به علوفه قابل برداشت مراتع کشور که دارای طرح مصوب هستند ، در ییلاق ، قشلاق و میان بند ، بمدت حداکثر یکسال از زمان عقد قرارداد در مقابل خطرات مندرج در ماده 2 بر اساس قراردادی که بین مرتعدار و صندوق بیمه محصولات کشاورزی با نرخ بیمه معین و سایر شرایط که در قرارداد فیمابین تعیین می شود ، منعقد خواهد شد.
ماده 2- خطرات تحت پوشش بیمه مراتع عبارتند از :
الف سیل ب تگرگ ج خشکسالی
ماده 3- مدت قرارداد : از تاریخ صدور بیمه نامه شروع و حداکثر تا تاریخ آغاز فصل چرای بعدی ادامه خواهد داشت . بنحویکه از یکسال شمسی تجاوز ننماید و میانگین تولید مرتع قبل از ورود دام به مرتع تعیین شده باشد.
تبصره – تاریخ ورود و خروج دام از مرتع باید از اداره کل منابع طبیعی استعلام گردد.
ماده 4- مبلغ حق بیمه هر هکتار از مراتع عبارتست از :
هزینه عملیات اداری × (ضریب خطر ×میانگین تولید علوفه × نرخ علوفه خشک مرتعی )
+ (کیلو گرم در هکتار ) (ریال )
تبصره – طرحهای تحت پوشش که در پایان مدت قرارداد ، خسارت منجر به پرداخت غرامت به آنها وارد نشده باشد ، در سال بعدبه هنگام عقد قرارداد بیمه مشمول 20%تخفیف در کل حق بیمه می گردند.
ماده 5- تعیین میانگین تولید علوفه در زمان عقد قرارداد و بررسی و ارزیابی خسارت توسط نمایندگان صندوق بیمه و اداره کل منابع طبیعی با روشهای علمی متداول در تعیین تولید مرتع انجام خواهد شد.
ماده 6- غرامت : چنانچه در اثر عوامل خطر تحت پوشش تولید مرتعی کمتر از تولید محاسبه شده باشد ، افت تولید بر اساس نرخ هر کیلو علوفه مرتعی توافق شده در قرارداد با کسر0 2% بعنوان فرانشیز به بیمه گزار پرداخت می گردد.
80%× نرخ علوفه × افت تولید علوفه = غرامت هر هکتار
ماده 7- حساب جاری به شماره 11117 نزد بانک کشاورزی به منظور واریز وجوه حق بیمه مراتع در نظر گرفته شده است .
آئین نامه اختصاصی بیمه عملیات اصلاحی مراتع سال 83-1382
ماده 1- بیمه عملیات اصلاحی مرلاتع عبارتست از تامین و جبران خسارتهای وارده به فعالیتهای اصلاحی مراتع بمدت حداکثر یکسال از زمان عقد قرارداد در کل کشور در مقابل خطرات مندرج در ماده 2 بر اساس قراردادی که بین بیمه گذار و صندوق بیمه محصولات کشاورزی با نرخ بیمه معین و سایر شرایط که در قرارداد فیمابین تعیین میشود منعقد خواهد شد.
ماده 2- خطرات تحت پوشش عبارتند از :
الف سیل ب تگرگ ج خشکسالی
ماده 3- مدت قرارداد حداکثر بمدت یکسال شمسی است که از تاریخ صدور بیمه نامه شروع و حداکثر تا آغاز فصل بهره برداری از عملیات اصلاحی ادامه می بابد .
تبصره : عملیات اصلاحی از سال دوم اجرا به بهره برداری رسیده و از طریق طرح بیمه تولید علوفه مراتع تحت پوشش قرار می گیرد.
ماده 4- مبلغ حق بیمه عملیات اصلاحی مراتع عبارتست از :
هزینه های اداری × (ضریب خطر × نرم هزینه های خصوصی یک هکتار )
+
ماده 5 – غرامت عبارتست از وجهی که بعد از وقوع خطر و ایجاد خسارت طبق فرمول زیر به بیمه گزار پرداخت می شود .
غرامت = سطح خسارت دیده × نرم هزینه های خصوصی یک هکتار عملیات اصلاحی
تبصره 1- در صورتیکه خسارت ناشی از طریق هر یک از عوامل خطر تحت پوشش کمتر و یا معادل 10% باشد طبیعی بوده و بالطبع غرامتی به آن تعلق نخواهد گرفت .
تبصره 2- بیمه گزار موظف به رعایت اصول فنی کاشت وعملیات مراقبتی میباشد .
ماده 6- حساب جاری به شماره 11134 نزد بانک کشاورزی جهت واریز وجوه بیمه عملیات اصلاحی مراتع در نظر گرفته شده است.
آئین نامه اختصاصی بیمه سرمایه گذاری مردمی دربخش بیولوژیک آبخیزداری ( سال 83 –1382)
ماده 1- بیمه عملیات آبخیزداری کشور عبارتست ازتامین وجبران خسارتهای وارده به فعالیتهای مشارکتی مردمی در بخش بیولوژیک آبخیزداری بمدت یکسال از زمان عقد قرارداد در سراسر کشور در مقابل خطرات مندرج در ماده 2 براساس قراردادی که بین مجری طرح وصندوق بیمه محصولات کشاورزی با نرخ بیمه معین وسایر شرایط که در قرارداد فیمابین تعیین می شود منعقد خواهد شد .
تبصره 1- عملیات بیولوژیک شامل بذر پاشی ، کپه کاری ونهالکاری میباشد .
تبصره 2- بیمه مراتع حوزه آبخیز براساس آئین نامه بیمه مراتع انجام خواهد شد .
تبصره 3- نهالهای کشت شده ددر حوزه آبخیز شامل گردو ، توت ، فندق ، زیتون وغیره میباشند .
ماده 2- خطرات تحت پوشش عبارتند از : سیل ، خشکسالی ، سرماو یخبندان ، تگرگ ، رانش ، طوفان وزلزله .
ماده 3- مدت قرارداد حداکثر بمدت یکسال شمسی است که در مورد نهالکاریهای یکساله پس از غرس نهال وبرای نهالهای 2 تا5 ساله از زمان عقد قرارداد وبرای عرصه های کشت شده ( بذرکاری وکپه کاری ) از زمان کاشت خواهد بود .
ماده 4- حق بیمه عبارتست از :
هزینه عملیات اداری + ( ضریب احتمال وقوع خطر * هزینه های عملیات یک هکتار )
ماده 5- غرامت عبارتست از وجهی که بعد از وقوع خطر وایجاد خسارت طبق فرمول زیر به بیمه گذار پرداخت میگردد :
غرامت = سطح خسارت دیده * درصد خسارت * هزینه های یک هکتار عملیات آبخیزداری
تبصره 1- در صورتیکه خسارت ناشی از طریق هریک از عوامل خطر تحت پوشش کمتر ویا معادل 10% باشد طبیعی بوده وبالطبع غرامتی به آن تعلق نخواهد گرفت .
تبصره 2- بیمه گذار موظف به رعایت اصول فنی کاشت وعملیات مراقبتی میباشد .
ماده 6- حساب جاری به شماره 11136 نزد بانک کشاورزی جهت واریز وجوه حق بیمه عملیات بیولوژیک جهت واریز وجوه حق بیمه عملیات بیولوژیک آبخیزداری در نظر گرفته شده است .
آئین نامه اختصاصی بیمه جنگلیکاریهای 1 تا 5 ساله ( 83 –1382 )
ماده 1- بیمه جنگلکاریها عبارتست از تامین وجبران خسارتهای وارده به جنگلکاریهای 1 تا 5 ساله که دارای طرح مصوب هستند بمدت یکسال از زمان عقد قرارداد در استانهای گیلان ،مازندران وگلستان در مقابل خطرات مندرج درماده 2 براساس قراردادی که بین مجری طرح وصندوق بیمه محصولات کشاورزی با نرخ بیمه معین وسایر شرایط که در قرارداد فیمابین تعیین می شود ، منعقد خواهد شد .
ماده 4- حق بیمه عبارتست از :
هزینه عملیات اداری *( ضریب احتمال وقوع خطر * هزینه های کاشت یک هکتار جنگلیکاری )
تبصره – چنانچه بیمه گذار جنگلکاری خود را از سال اول نزد صندوق بیمه ، بیمه نماید وخسارتی دریافت ننماید در سال دوم 10% ، سال سوم 15% سال چهارم 20% و سال پنجم از 25% تخفیف در کل حق بیمه برخوردار خواهد بود .
ماده 5- غرامت عبارتست از وجهی که بعد از وقوع خطر وایجاد خسارت طبق فرمول زیر به بیمه گذار پرداخت میگردد:
سطح خسارت دیده * درصد خسارت * هزنه های کاشت یک هکتار جنگلکاری
تبصره 1- در صورتیکه خسارت ناشی از طریق هریک از عوامل خطر تحت پوشش کمتر ویا معادل 10 % باشد طبیعی بوده وبالطبع خسارتی به آن تعلق نخواهد گرفت .
تبصره 2- بیمه گذار موظف به رعایت اصول فنی در زمان غرس نهال وعملیات پرورشی ومراقبتی ( بخصوص سله شکنی ) میباشد.
ماده 6- حسابجاری شماره 11137 نزد بانک کشاورزی جهت واریز وجوه حق بیمه جنگلکاری در نظر گرفته شده است .
« آئین نامه اختصاصی بیمه جاده های جنگلی درجه 2 » (سال 83-1382 )
ماده 1- بیمه جاده های جنگلی عبارتست از تامین وجبران خسارتهای وارده به جاده درجه 2 وابنیه فنی موجود در طرحهای جنگلداری بخش خصوصی وتعاونی به منظور ترمیم و بازسازی ، بمدت یکسال از زمان عقد قرارداد در استانهای گیلان ، مازندران و گلستان در مقابل خطرات مندرج در ماده 2 براساس قراردادی که بین مجری طرح وصندوق بیمه محصولات کشاورزی با نرخ بیمه معین وسایر شرایط که در قرارداد فی مابین تعیین می شود منعقد خواهد شد .
ماده 2- خطرات تحت پوشش عبارتند از :
الف ) سیل : منظور از خسارت سیل عبارتست از جریان شدید آب غیر قابل پیش بینی که منجر به تخریب تمام یا قسمتی از سطح جاده ، دیواره ها وترانشه های خاکی ( خاکبرداری وخاکریزی ) و ابنیه های احداثی می شود .
ب ) رانش و لغزش : منظور از خسارت رانش ولغزش عبارتست از تخریب وجابجایی قسمتی از سطح جاده وترانشه ها در طول مسیر در اثر عوامل زمین شناسی
ج ) زلزله : منظور از خسارت زلزله آنچنان خسارتی است که بعضاً با رانش ولغزش زمین توام شده وموجب تخریب قسمتی از جاده جنگلی می شود .
ماده 3 – مدت قرارداد حداکثر بمدت یکسال شمسی از زمان عقد قرارداد خواهد بود .
ماده 4- حق بیمه یک کیلومتر جاده جنگلی عبارتست از :
هزینع عملیات اداری + ( درصد احتمال خسارت * هزینه احداث یک کیلومتر جاده جنگلی )
ماده 5- غرامت : عبارتست از وجهی که بعد از وقوع خطر وایجاد خسارت طبق فرمول زیر به بیمه گذار پرداخت می شود .
90% * طول خسارت دیده * درصد خسارت * هزینه های احداث یک کیلومتر جاده جنگلی وابنیه فنی
تبصره 1- از آنجائیکه برابر ضوابط سازمان جنگلها ومراتع کشور وکتابچه طرح جنگلداری ، مجری موظف به رعایت دقیق نکات فنی وایمنی در فواصل زمانی مشخص بوده ومی بایست باتوجه به موقعیت منطقه نسبت به حفاظت ومرمت جاده ، پاکسازی جویهای کناری ، پاکسازی مسیر آبراه عرضی و … اقدام نماید . چنانچه بعد از وقوع خطر وایجادخسارت و پس از بازدید نمایندگان صندوق بیمه واداره کل منابع طبیعی ( کارشناس ناظر طرح ) مشخص گردد وقوع خسارت در اثر اهمال مجری طرح در انجام امور مدیریتی فوق الذکر بوده هیچگونه غرامتی به وی پرداخت نخواهد شد .
تبصره 2- در زمان وقع خسارت محاسبه درصد خسارت وا
رده به جاده های جنگلی براساس جدول شماره 1 وابنیه های فنی بر اساس جدول شماره 2 پویست خلاصه شرایط انجام خواهد شد .
ماده 6 – حسابجاری به شماره 11135 نزد بانک کشاورزی جهت واریز وجوه حق بیمه جاده های جنگلی در نظر گرفته شده است.
خلاصه شرایط بیمه مراتع ( سال 83 – 1382 )
1- محل اجراء: کل کشور
2- مورد بیمه : تولید علوفه مراتعی که دارای طرح مصوب مرتعداری میباشند ، اعم از ییلاقی وقشلاقی ومیان بند .
3- خطرات تحت پوشش گزینه عمومی : سیل ، تگرگ و خشکسالی
4- مدت قرارداد : از تاریخ صدور بیمه نامه شروع حداکثر تا تاریخ آغاز فصل چرای بعدی ادامه خواهد داشت بشرطی که میانگین تولید مرتع قبل از ورود دام به مرتع تعیین شده باشد . ( حداکثر به مدت یکسال شمسی )
5- زمان انعقاد قرارداد : مراتع ییلاقی حداکثر تا پایان شهریور ومراتع قشلاقی حداکثر تا پایان اسفند ماه هر سال
6- ضریب خطر : 8% برای گزینه عمومی
7- کمک دولت : 75 % کل حق بیمه است
8- نرخ علوفه خشک مرتعی :300 ریال
9- مبلغ حق بیمه هرهکتار :
هزینه اداری + ( ضریب خطر * میانگین تولید علوفه * نرخ علوفه خشک مرتعی )
10- هزینه های اداری 15% میباشد .
11- مبلغ غرامت هرهکتار :
80% * نرخ علوفه خشک مرتعی * افت تولید علوفه خشک مرتعی
12- روش اجرای بیمه : مراجعه کارشناسان بانک به ادار ات منابع طبیعی وتعیین میانگین تولید به همراه کارشناس ناظر طرح وانعقاد قرارداد بیمه
13- حساب جاری به شماره 11117 نزد بانک کشاورزی به منظور واریز حق بیمه مراتع در نظر گرفته شده است .
خلاصه شرایط بیمه عملیات اصلاحی مراتع ( سال 83-1382)
1- محل اجرا: کل کشور
2- مورد بیمه : مراتعی که دارای طرح مصوب مرتعداری بوده ودر آنها عملیات اصلاحی انجام می گیرد
3- خطرات تحت پوشش عبارتند از :
گزینه عمومی : سیل ، تگرگ وخشکسالی
4- مدت قرارداد : از تاریخ صدور بیمه نامه شروع وحداکثر تا شروع فصل بهره برداری از عملیات اصلاحی بشرطی که از یکسال شمسی تجاوز ننماید .
5- حقو بیمه : هر هکتار عملیات اصلاحی بشرح جدول ذیل میباشد :
ردیف نوع عملیات گزینه عمومی
1 ذخیره نزولات آسمانی توام بابذرپاشی 1500
2 نهالکاری 23000
3 بذرکاری وکپه کاری 4800
4 تبدیل دیمزارهای کم بازده 5800
6- کمک دولت : 50% کل حق لیمه است .
7- غرامت :
حداکثر غرامت پرداختی به ازای هرهکتار عملیات اصلاحی مراتع به شرح زیر میباشد :
الف ) ذخیره نزولات آسمانی توام با بذرپاشی : 32400 ریال
ب ) نهالکاری : 480000 ریال
ج) بذرکاری وکپه کاری : 99000 ریال
د ) تبدیل دیمزارهای کم بازده : 120000 ریال
8- روش اجرای بیمه : مراجعه کارشناسان بانک به اداره کل منابع طبیعی ، بازدید از عرصه به همراه کارشناس ناظر طرح وتعیین میزان عملیات اصلاحی وانعقاد قرارداد بیمه
9- حسابجاری به شماره نزد بانک کشاورزی جهت واریز وجوه حق بیمه عملیات اصلاحی مراتع در نظر گرفته شده است .

لیست کل یادداشت های این وبلاگ
دانلود مقاله Study of CO2 Injection for EOR (Enhanced Oil Recov
دانلود مقاله تاثیر خشکسالی در افزایش و کاهش افات و بیماریهای گی
دانلود مقاله RESTORATION OF AN OTTOMAN BATH IN GREECE pdf
دانلود مقاله شبیه سازی سه بعدی و بهبود رسانایی خروجی در ترانزیس
دانلود مقاله طرح کتابخانة الکترونیک سلامت pdf
دانلود مقاله تاثیر پلیمر کاتیونی در تشکیل گرانول هوازی در راکتو
[عناوین آرشیوشده]