آن که در کار کوتاهى ورزید دچار اندوه گردید ، آن را که از مال و جانش نصیبى از آن خدا نیست خدا را بدو نیازى نیست . [نهج البلاغه]
 
چهارشنبه 95 شهریور 31 , ساعت 3:40 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله آناتومی یک موتور جستجو وب فوق متنی در مقیاس وسیع word دارای 39 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله آناتومی یک موتور جستجو وب فوق متنی در مقیاس وسیع word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آناتومی یک موتور جستجو وب فوق متنی در مقیاس وسیع word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله آناتومی یک موتور جستجو وب فوق متنی در مقیاس وسیع word :

در این بخش، به گوگل خواهم پرداخت، یک نمونه اصلی از یک موتور جستجوی در مقیاس وسیع که استفاده وسیعی از ساختار اراده شده در فوق متنی می کند. گوگل برای جستجو و یافتن (Crawl) و شاخص بندی وب به طور مؤثر و تولید نتایج هرچه رضایت بخش تر نسبت به سیستم های موجود طراحی شده است. این نمونه اصلی با پایگاه داده ای متشکل متن و فوق پیوند کامل 24 میلیون صفحه در http://google.standard.edi/ موجود می باشد. مهندسی یک موتور جستجو یک وظیفه چالش آور است. موتورهای جستجو دهها تا صدها میلیون صفحه وب متشکل از تعداد قابل ملاحظه ای موضوعهای متفاوت را شاخص بندی می کنند و پاسخ گوی دهها میلیون پرس و جو به صورت روزانه هستند. بر خلاف اهمیت بالای موتورهای جستجوی برروی وب تحقیقات آکادمیک بسیار اندکی برروی آنها صورت گرفته است (در کشور عزیز ما دقیقاً هیچ مطالعه و تحقیقی صورت نگرفته است). علاوه بر این به دلیل سرعت پیشرفت تکنولوژی وب، امروزه ساخت یک موتور جستجو مسبت به سه سال پیش بسیار متفاوت است. این بخش به بررسی و توصیف عمقی این موتور جستجوی وب در مقیاس وسیع می پردازد. جدای از مشکلات تغییر مقیاس تکنیکهای جستجوی قدیمی داده با این وسعت، چالشهای تکنیکی جدیدی در زمینه استفاده از اطلاعات اضافی ارائه شده در فوق متن برای تولید نتایج جستجوی بوجود آمده است. این بخش به این که چگونه می توان یک سیستم در مقیاس وسیع عملی که بتواند اطلاعات اضافی ارائه شده در فقو متن را استخراج کند را تولید کرد، پاسخ خواهد گفت. همچنین ما به این مشکل که چگونه می توان با مجموعه های فوق متن کنترل نشده (هر کسی می تواند هر چه خواست بنیسد) کنار آمد، نیز دقت خواهیم کرد.
1. معرفی
وب چالشهای جدیدی برای بازیابی اطلاعات ایجاد می کند. حجم اطلاعات موجود برروی وب به سرعت در حال افزایش است و به همان نسبت تعداد کاربران جدید که در جستجوی وب بی تجربه هستند افزایش می یابد. مردمی که احتمالاً وب را از طریق گراف پیوند آن مرور می کنند، اغلب کار خود را با شاخصهای ذخیره شده با کیفیت بالای انسانی مانند یاهو! یا موتورهای جستجو شروع می کنند. لیتهاس ذخیره و نگهداری شده توسط انسانی موضوعهای معروف را به طور موثری پوشش می دهند اما شخصی بودن، گران و پرهزینه بودن برای ساخت و نگهداری، کندی در پیشرفت و ناتوانی در پوشش موضوعهای مبهم و پیچیده از عیبتهای عمده آنها محسوب می شود. موتورهای جستجو بر پایه هم خوانی کلمات کلیدی معمولاً نتیج را با کیفیت بسیار پایین برمی گرداند. برای بهتر شدن شرایط، بعضی شرکتهای تبلیغاتای تلاش وسیعی برای بدست آوردن نظر مردم از طریق گمراه کردن موتورهای جستجوی اتوماتیک می کنند. اقایان سرگی برین و لاورنس پیج موتور جستجوی در مقیاس وسیعی ساخته اند که به تعداد زیادی از مشکلات سیستم های موجود پرداخته است. و آن استفاده وسیعی از این ساختمام ارائه شده در فوق متن می کند به منظور فراهم کردن نتایج جستجوی با کیفیت بالاتر، اسیم این سیستم، گوگل، انتخاب شده است. زیرا گوگل تلفظ معمول googol یا 10100 است و بسیار مناسب هدف ما برای ساختن یک موتور جستجوی بسیار در مقیاس وسیع است.
1.1 موتورهای جستجوی وب – گسترش یافتن: 1994-2001
تکنولوژی موتورهای جستجو باید به میزان زیادی تغییر پیدا می کرد تا بتواند هماهنگی خود را با گسترش وب حفظ کند. در 1994، یکی از اولین موتورهای جستجوی وب یعمی کرم وب گستره جهانی (WWWW) شاخصی از
000/110 صفحه وب و اسناد در دسترس وب داشت. از نوامبر 1998 موتورهای جستجوی برتر ادعای شاخص بندی از 2 میلیون (WebCrawler) تا 100 میلیون (از (Search Engine Watch صفحه وب و سند را داشتند. قابل پیش بینی است که تا سال 2001 یک شاخص جامع از وب شامل بیش از دو میلیارد سند باشد. در همان زمان تعداد پرس و جوهایی که موتورهای جستجو اداره می کنند به طور شگفت آوری افزایش می یابد. در ماه مارس و آوریل 1994، کرم وب گستره جهانی (wwww) به طور روزانه حدوداً 1500 پرس و جو را دریافت می کرد. در ماه نوامبر 1998، آلتاویستا (Altavista) اظهار داشت که روزانه حدود 20 میلیون پرس و جو را اداره می کند. با افزایش تعداد کاربران وب و سیستمهای اتوماتیک که از موتورهای جستجو پرس و جو می کنند به نظر می رسد که تا سال 2001 موتورهای جستجو صدها میلیون پرس و جو را اداره خواهند کرد. هدف سیستم گوگل توجه به بسیاری از مشکلات کیفیتی و مقیاس پذیری است که با عرضه تکنولوژی موتورهای جستجوی اینترنتی به میزان زیادی گسترش یافته اند.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
چهارشنبه 95 شهریور 31 , ساعت 3:40 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق رایگان راه کارهای ایجاد انگیزه در دانش آموزان و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی word دارای 5 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق رایگان راه کارهای ایجاد انگیزه در دانش آموزان و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق رایگان راه کارهای ایجاد انگیزه در دانش آموزان و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق رایگان راه کارهای ایجاد انگیزه در دانش آموزان و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی word :

-طرح مطالب درسی به صورت پرسش های جالب : مطلب یا موضوعی را که می خواهیم کودک و نوجوان یادبگیرد ، به صورت پرسش یا پرسش هایی روشن و جالب که آنها را به فعالیت ذهنی و پویندگی ترغیب نماید ، مطرح کنیم . باید تلاش نمود تا در دانش آموزان احساس نیاز به وجود آید .
2-دانش آموزان در اثر شکست در درسی نسبت به آن نگرش منفی پیدا می کنند باید به آنها کمک کرد تا با کسب موفقیت در درس جدید ، به تصویری مثبت از توانایی خود دست یابند زیرا یادگیری همراه با موفقیت به ایجاد انگیزه منجر می شود .
3-تجربه و تماس مستقیم با مطالب درسی : سعی نمایید تا دانش آموزان آنچه را که می خواهند یادبگیرند با آن تماس پیدا نموده و تجربه مستقیم و عملی داشته باشند .
4-اهداف آموزشی مورد انتظار از دانش آموزان را در آغاز درس برای آنها بازگو نمایید . اهداف باید روشن و متناسب با توانایی دانش آموزان باشد .
5-اجرای نقش : بهتر است در زمینه برخی از موضوعات ازجمله تاریخ ، ادبیات ، دینی و … دانش آموزان را تشویق نماییم تا موضوع مورد نظر را به صورت نمایش در آورند . اجرای نمایش در تفهیم مسائل تربیتی و اخلاقی بسیار مفید و مؤثر می باشد .
6-در شرایط مقتضی و مناسب از تشویق های کلامی استفاده کنید . مثلا“‌ خوب ، آفرین ، مرحبا و …
7-باید شرایطی فراهم شود تا دانش آموز موفقیت خود را احساس کند زیرا هیچ چیز همانند خود موفقیت به موفقیت کمک نمی کند .
8-تکالیف ارائه شده نه باید بسیار مشکل باشد و نه ساده ، از ارائه تکالیف یکنواخت باید پرهیز کرد و به عبارتی تکالیف باید خاصیت برانگیختگی داشته باشند .
9-مشخص کردن نحوه انجام کار برای یادگیرنده : کاری را که دانش آموز قرار است انجام دهد باید دقیقا“ مشخص شود .
10-تبادل نظر با دانش آموزان در باره مشکلات درسی و شرکت دادن آنها در طرح نقشه های کار و فعالیت
11-استفاده از نمرات و آزمون ها برای ایجاد انگیزه در دانش آموزان
12-علاقه مندی یاددهنده به موضوع : دربسیاری از مواقع مشاهده می کنیم که بی علاقه بودن یادگیرندگان به موضوعی خاص ناشی از علاقه مند نبودن والدین و مربیان آنهاست . معلمی که در زنگ انشاء ، ورقه های ریاضی را تصحیح می کند یا در ساعت ورزش به بافندگی مشغول می شود ، عملا“ به یادگیرندگان می گوید که برای این فعالیت ارزش قائل نیست .
13-مطالب آموزشی را باید از ساده به دشوار ارائه کرد . می توان با فعال سازی دانش آموز به هنگام تدریس در او ایجاد انگیزه نمود .
14-به وضع جسمانی دانش آموزان و وضع ظاهری کلاس باید توجه نمود . کلاس درس را باید از نظر ظاهری و روانی تبدیل به محیطی امن و آرام نمود .
15-از مقایسه نمودن دانش آموزان با یکدیگر خودداری نمایید .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
چهارشنبه 95 شهریور 31 , ساعت 3:40 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله احادیث شجاعت word دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله احادیث شجاعت word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله احادیث شجاعت word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله احادیث شجاعت word :

امام علی(ع):
الشجاعه عز حاضر، الجبن ذل ظاهر؛
شجاعت عزتی است آماده، ترس ذلتی است آشکار.
امام علی(ع):
الشجاعه نصره حاضره و فضیله ظاهره؛
شجاعت، نصرتی نقد و فضیلتی آشکار است.
امام علی(ع):
السخاء و الشجاعه غرائز شریفه، یضعها الله سیحانه فیمن أحبه و امتحنه؛
سخاوت و شجاعت خصلت های والایی هستند که خداوند سبحان آن دو را در وجود هرکس که دوستش داشته و او را آزموده باشد می گذارد.
امام علی(ع):
جبلت الشجاعه علی ثلاث طبائع، لکل واحده منهن فضیله لیست للاخری: السخاء بالنفس و الأنفه من الذل و طلب الذکر ...؛
شجاعت بر سه خصلت سرشته شده که هریک از آنها فضیلتی دارد که دیگری فاقد آن است: از خودگذشتگی، تن ندادن به خواری و ذلت و نامجویی.
امام علی(ع):
ثمره الشجاعه الغیره؛
غیرت میوه شجاعت است.
امام صادق(ع):
ثلاثه لا تعرف إلا فی ثلاث مواطن: لا یعرف الحلیم إلا عند الغضب و لا الشجاع إلا عند الحرب و لا أخ إلا عند الحاجه؛
سه کس اند که جز در سه جا شناخته نمی شوند: بردبار جز در هنگام خشم، شجاع جز در جنگ و برادر جز در هنگام نیازمندی.
امام علی(ع):
لا آشجع من لبیبٍ؛
شجاع تر از خردمند، وجود ندارد.
امام علی(ع):

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
چهارشنبه 95 شهریور 31 , ساعت 3:40 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله کار اموزی مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت قطعات فلزی در صنعت خودروسازی word دارای 48 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله کار اموزی مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت قطعات فلزی در صنعت خودروسازی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله کار اموزی مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت قطعات فلزی در صنعت خودروسازی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله کار اموزی مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت قطعات فلزی در صنعت خودروسازی word :

اولین جائی که قطعات برای مونتاژ بدنه خودرو ها آماده می شوند سالن پرس می‌ باشد. البته تعداد محدودی از قطعات در داخل تولید می شود و بیشتر آن ها از خارج از کشور وارد می شوند برای مثال قطعات ریو از کره و قطعات زانتیا از فرانسه وارد می شوند. یک سری از فولادها نیز از فولاد مبارکه اصفهان می آید.
جنس قطعات متفاوت است. مثلاً قطعات ریو و زانیتا گالوانیزه می باشند.

در این سالن برای ورقه هایی که کشش خیلی زیادی دارند برای جلوگیری از زنگ زدن و محافظت سطح از خوردگی و یا تأثیر رطوبت و تأثیر گرما روغن محافظ می زنند.
قبلاً از روغن کشش (کرم کشش) برای جلوگیری از بریده شدن ورقه هایی استفاده می شد که کشش خیلی زیادی را هنگام بریده شدن و سوراخ کردن آنها تحمل می کردند مثل قطعه تویی در جانبی.
اما بعداً به 2 دلیل استفاده از آن ممنوع شد:
1 – باعث آلودگی رنگ می شد

2 – بعد از این که قطعات از کوره بیرون آمدند روی رنگ می ماند و سبب تغییر آن می شد امروزه از آب صابون استفاده می شود.
بعضی از پرس ها چند مرحله ای هستند ابتدا قطعات اضافی آنها بریده می شوند و در مرحله بعدی سوراخ های جانبی روی آن ها ایجاد می گردند.
در کل قالب سازی بسیار دشوار و هزینه بر می باشد.

سالن بدنه
در سالن بدنه جمعاً 4 قسمت کلی وجود دارد که شامل کفی، شاتل، ساید، و کانوایر (conveyer) می شود.
در قسمت کفی، بخش کف ماشین تولید می شود سپس به قسمت شاتل منتصل می شود که در آن محفظه موتور به کفی متصل می گردد.
در قسمت ساید هم کناره های مربوط به بدنه تهیه می شوند که پس از آن به بخش شاتل منتقل می شوند تا همراه با سقف و گلگیرها و دیگر اجزاء همگی روی کفی سوار شوند و عملیات جوش کاری انجام گیرد و دربهای جانبی و درب موتور و درب صندوق هم نصب گردد تا سپس مرحله رگلاژ Regulat درب ها انجام شود و نهایتاً بدنه خودرو تکمیل گردد.
پس از آن روی بدنه سوهان کاری انجام می شود و پس از سنباده زدن و تأیید شدن از لحاظ کیفیت، بدنه به سالن رنگ منتقل می شود.
1 – 4 سالن بدنه جدید

مواد شیمیایی که در سالن بدنه استفاده دارد شامل ماستیک ها Mastic سمباده ها Abrasives و گازهای مخصوص جوش کاری می شود .
1 – 1 – 4 ماستیک ها مشتمل بر سه نوع هستند :

1 – درزگیر ساخت بدنه (Mastic sealer) : که ضد لرزش و درزگیر می باشد و صرفاً جهت درزگیری قسمت هایی که روی هم نصب می شوند استفاده دارد.
2 – درزگیر نقطه جوش : که در نقش آب بند و رسانای جریان برق را دارد که استفاده آن برای قسمت هایی است که انتظار می رود پس از جوش کاری دو قطعه ، هم جریان برق به خوبی هدایت شود و هم مانعی برای ورود آب یا هرگونه ذرات خارجی دیگر وجود داشته باشد.
3 – درزگیر نواری : این ماستیک به صورت یک چسب نواری دوطرفه عمل کرده و صرفاً جنبه چسبندگی دارد که استفاده آن را زیر درب پارک و اتصال قطعات مربوط به بخش ساید می باشد.

3 – ماستیک های ضد لرزش nti Flutter : 3215 در بخش های مختلفی استفاده دارند که از جمله آنها اتصال تراورزها Travers به سقف می باشد. نقش تراورزها استحکام بخشیدن به سقف جهت جلوگیری از خشدن آن می باشد.
2 – 1 – 4 سمباده ها :
سمباده هایی که در سالن بدنه استفاده می شود شامل دو نوع است :
1 – سمباده فیبری دیسکی Abrasive Disc
2 – سمباده پشت کرکی Abrasive paper Disc

هر کدام از این سنباده ها با دو درجه P100 و P80 در سالن بدنه موجود است. استفاده این سنباده ها پس از عملیات سوهان کاری است که با توجه به اینکه در سوهان کاری خراش های زیاد و عمیقی روی بدنه ایجاد می شود باید این خراش ها برطرف شوند تا بدنه آماده برای سالن رنگ باشد برای این کار ابتدا از سنباده یا فیبری استفاده می شود که دستگاه آن به صورت گرد Rotary ( با یک محور چرخش ) کار می کند بعد از آن سنباده پشت کرکی استفاده می شود که نرم تر بوده و خراش های بسیار کم عمق تری را ایجاد می کند دستگاه مربوط به این سنباده ها به صورت مداری (orbitaly) کار می کند یعنی دو محور چرخش دارد و به صورت بیضوی می چرخد که این باعث صیقلی تر و صاف تر شدن سطح نسبت به سنباده قبلی می شود که بعد از این مرحله از سنباده زدن بدنه برای رنگ شدن مناسب است.

3 – 1 – 4 گازهای جوش که در سالن بدنه استفاده می شوند شامل 3 نوع گاز هستند :
1 – گاز CO2
2 – گاز O2 3 – گاز استیلن
گازهای O2 و استیلن برای جوش سیمهای برنجی استفاده می شوند که سیم هایی با طول حدود 1 متر و قطر 3 میلیمتر هستند در این نوع جوش کاری از مایعی به اسم گاز فلاکس جهت روان تر شدن جوش کاری استفاده می شود. از گاز CO2 هم برای یک نوع جوشکاری دیگر استفاده می شود که برای این جوشکاری از روغنی به اسم روغن ضد جرقه استفاده می شود.
2 – 4 تفاوت های خط تولید بدنه

از جمله تفاوت ماستیک هاست در تولید بدنه زانتیا تنها از دو نوع ماستیک استفاده می شود که یکی نقش درزگیر و لرزه گیر را دارد و دیگری صرفاً نقش چسبندگی دارد. در این جا ماستیک هایی که نقش آب بند و رسانا دارند و همچنین ماستیک های درزگیر نواری استفاده نمی شود . تفاوت دیگر در استفاده از سنباده هاست . در این خط علاوه بر دو سنباده پشت کرکی و فیبری دیسکی دو نوع سنباده دیگر نیز استفاده می شوند :

1 – سنباده های کوچکی که برای لبه ها استفاده می شوند.
2 – سنباده پشت پارچه ای که با درجه P150 موجود می باشد.
این سنباده که به صورت لرزشی کار می کند برای آخرین مرحله سنباده کاری استفاده می‌شود که از دیگر سنباده ها نرم تر است و سطح بدنه را صاف تر و صیقلی تر می کند.
3 – 4 سالن بدنه قدیم

در این سالن نیز کلیه مراحل مانند سالن بدنه جدید می باشد با اندکی تفاوت که یکی شامل بخش همینگ Hemming می شود که در لب های جانبی جلو، درب های موتور و صندوق عقب در این سالن تولید می شوند. در این بخش نیز از درزگیرها استفاده در این قسمت ماستیک 3215 یا ضد لرزش است که برای اتصال قسمت های تقویت کننده درب های موتوری و صندوق به قسمت اصلی در به کار می رود که این کار به دو روش دستی و دستگاهی انجام می گیرد که برای در موتوری به روش دستگاهی است یعنی 44 نازل Nozzel روی یک دستگاه سوار شده اند که در 44 جای مختلف در موتور و هر کدام به اندازه 5 گرم از این ماستیک را می ریزند و برای در صندوق هم به روش دستی این کار انجام می گیرد یعنی ماستیک ها به وسیله یک نازل اما در جاهای مختلف زده می شوند.

همینگ درب های عقب هم در سالن جدید صورت می گیرد. از تفاوت های قابل ذکر سالن بدنه جدید و قدیم استفاده از پودر تنه کار برای روان کردن جوش برنج به جای گاز فلاکس در سالن قدیم است .
5 – سالن رنگ

با توجه به اینکه بدنه خودرو از قطعات فولادی ساخته شده است باید عملیاتی روی آن انجام شود که از خوردگی قطعات جلوگیری به عمل آید
به این منظور عملیات رنگ آمیزی بدنه انجام می پذیرد.

علاوه بر این رنگ خودرو جنبه زیبایی و تنوع را نیز در بر دارد. با این توضیحات می توان به اهمیت رنگ آمیزی پی برد.
عملیات رنگ و همچنین سالن رنگ از مهمترین قسمت های موجود در یک کارخانه است که برای هرچه بهتر انجام شدن آن باید کلیه مواد علمی و مهندسی را نیز در این علمیات دخیل کرد و با دقت و نظارت بالا آن را انجام داد.

دلایل اهمیت بحث در مورد رنگ های خودرویی :
1 – تأثیر رنگ خودرو بر روی قیمت خودرو
2 – تأثیر رنگ خودرو بر روی فردش مسأله فرهنگی و زیبایی
3 – تأثیر رنگ خودرو بر روی مصرف انرژی خودرو
4 – تأثیر رنگ خودرو بر روی ایمنی خودرو

1 – 5 خط PT (Pretrearment)
PTR اولین مرحله فرآیند رنگ آمیزی است که می تواند اساس یک رنگ آمیزی عالی باشد. چسبندگی رنگ بستگی به عملیات PT موفقیت آمیز و سطح پاکیزه دارد.
PT اساساً شامل پنج مرحله زیر می شود؛

چربی گیر Degre sing
اکتیواسیون Activation
فسفاتاسیون Phosphating
پسیواسیون passivation
شستشو با آب نرم Pising with DI water

در این بخش مایعات متفاوتی به کار گرفته می شود که با دو سیستم اسپری یا حوضچه‌های غوطه وری (Dip) از همه طرف با بدنه در تماسند.
در پایان هر عملیات و در بین هر مرحله پوسته بدنه کاملاً شسته می شود.
شستشو دادن برای حذف مواد باقی مانده در جلوگیری از انتقال آنها به مرحله بعدی لازم است. همه ناحیه ها به وسیله تونل هایی در برگرفته شده اند که علاوه بر اینکه بدنه ها را از گرد و غبار و کثیفی مصون نگه می دارند از خارج شدن بخارهای موجود در آن ناحیه نیز جلوگیری می کنند. تونل به دلیل درجه حرارت های بالا و اتمایزه شدن در رینگ های اسپری دائماً با بخار در تماس است. اگر این بخارها به درون کارگاه نفوذ نماید می تواند اثرات مضری روی محیط زیست داشته باشد.
1 – 1 – 5 مراحل مختلف PT

چربی گیری دستی : این مرحله که به نام stageo نیز مطرح می شود قبل از ورود بدنه به تونل PT می باشد. و برای حذف انواع روغن های سنگین طراحی شده است به این ترتیب که در قسمت هایی از بدنه که قبلاً‌ مشخص شده است و در آنها لکه های چربی زیادی وجود دارد. یا به عبارتی تجمع چربی دیده می شود با دستمال های آغشته به مواد چربی‌گیر، این چربی ها پاک می شوند. این روغن های سنگین شامل روغن های محافظ خوردگی و کرم کش می باشند.
محلول مربوطه معمولاً شفاف، بی رنگ و عاری از هرگونه بوی نامناسب می باشد.

مواد چربی گیر پایه قلیایی داشته و مانند همه شوینده ها شامل سورفکتانت ها هستند که خاصیت دوگانگی آنها باعث شستشوی چربی ها می شود به این صورت که این مواد شامل دو سر چربی دوست و آب دوست هستند که سر چربی دوست با واکنش بین روغن روی سطح بدنه، آنها را جدا کرده و با آب موجود در محیط روغن ها را از سطح بدنه می‌شوید در این مرحله زنگبری نیز ممکن است انجام گیرد زنگبر بر پایه؛ اسید فسفریک بوده و عاری از هرگونه رسوب باشد همچنین باید بدون کف باشد. اسیدیته و وزن مخصوص محلول باید اندازه گیری شود.
چربی گیر اولیه ؛
در این مرحله به صورت اسپری و از سرریز مربوط به بخش چربی گیر ثانویه مواد چربی‌گیر با فشار از چهار جهت بدنه را شستشو می دهند.
چربی گیر ثانویه ؛

این مرحله نیز به صورت اسیدی و هم به صورت غوطه وری می باشد که همان طور که گفته شد سرریز آن به مرحله قبلی می رود. در این جا قطعات تا نصف در مخزن داخل می‌شود و بالای قطعه به روش اسپری شستشو داده می شود.
شستشو سوم: این مرحله نیز به صورت اسپری و با مواد چربی گیر صورت می گیرد.

فعال سازی ؛ در این مرحله از موادی استفاده می شود که پایه آنها نمک های تیتانیوم است و نقش آنها به عنوان هسته مرکزی تشکیل کریستالهای فسفاته است.
همانطور که می دانیم فرآیند تشکیل همیشه یک هسته مرکزی وجود دارد که بقیه کریستالها در اطراف آن هسته شکل می گیرند.
فسفاتاسیون : این مرحله مهمترین مرحله در فرآیند PT یا در واقع از مهمترین مراحل در کلیه فرآیند رنگ کردن بدنه ها می باشد. فسفاته کردن به دو منظور انجام می گیرد یکی جلوگیری از خوردگی بدنه و دیگری هرچه بهتر چسبیدن رنگ رویه بدنه است.

در این مرحله که سیستم تری کاتیونی دا رد از فسفات فلزات زیر استفاده می شود (Zn) منگنز (Mn) و نیکل Ni که برای مثال فلز منگنز برای چسبندگی رنگ استفاده می شود البته در این مرحله میزان فلز روی از بقیه فلزات بیشتر است ماده ای که در این مرحله استفاده می شود سبز رنگ بدون رسوب و بدون کف می باشد.
در این قسمت علاوه بر مواد بالا از شتاب دهنده، لجن گیر و تنظیم کننده PH نیز استفاده می شود. تنظیم کننده های PH پایه قلیایی دارند و در صورتی استفاده می شوند که PH مخزن پایین آمده باشد.

مقدار Zn ، Ni ، Mn موجود در مخزن را هم با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری می کنند. فرآیند فسفاتاسیون به این شکل است که زمانیکه بدنه وارد مخزن می شود یونهای Fe2+ از سطح بدنه آزاد می شوند و باعث تشکیل یک پیل موضعی می شوند یونهای Fe2+ آزاد شده باید حتماً از مخزن خارج شوند. زیرا که حضور این یونها باعث پدیده iron می شود. پدیده iron تشکیل فسفات آهن (II) است و باعث فیروزه ای رنگ شدن بدنه می شود که یکی از عمده ایرادات مربوط به بخش فسفاتاسیون است که باید برطرف شود و جهت برطرف شدن آن اقدام به خارج سازی یونهای Fe2+ می کنند، برای خروج این یونها از مواد اکسید کننده استفاده می کنند Fe2+ را به Fe3+ اکسید کند و Fe3+ با یونهای فسفات ترکیب شده و

تشکیل فسفات آهن Fepo4III می دهند. Fepo4 ماده ای به شکل رسوب است و به صورت لجن فسفاته ته مخزن ته نشین می شود که به وسیله مواد لجن گیر از مخزن خارج می‌شود. مواد اکسید کننده ای که در این قسمت استفاده می شود نیتریت سدیم NaNo2 است که علاوه بر اکسید کنندگی نقش شتاب دهنده نیز دارد یعنی واکنش ها را به سمت تشکیل فسفاتهای روی و منگنز و نیکل سوق می دهد.

همان طور که پیش تر مطرح شد برای خارج کردن لجن فسفاته از مخزن از مواد لجن گیر استفاده می شود نوع این مواد نیترات آهن می باشد که با آبدار کردن Fepo4 باعث می‌شود. تا به سطح بدنه نجسبد و راحت تر جدا شود، لجن فسفاته بعد از آبدار شدن به قسمتی به نام Fillter prees فرستاده می شود که این فرآیند به صورت زیر است؛
لجن آبدار شده به مخازن Clarifier ( سه مخزن مخروطی شکل هستند که دو مخزن در بالا و دیگری در پایین است ) منتقل می شود. در این جا به لجن اجازه می دهند تا ته نشین شود سپس سرریز آن را به مخزن فسفاتاسیون بر می گردانند و لجن را از دو مخزن بالایی به مخزن پایینی منتقل می کنند.
در این مخزن نیز همان فرآیند رخ می دهد. سرریز به بخش فسفاتاسیون منتقل می شود لجن نیز به Filter press می رود و هر از گاهی با پمپ پیستونی هوادهی می شود تا لجن‌ها خشک شود و از Filter press جدا شود. باید توجه داشت که مخزن فسفاتاسیون نباید هیچ گاه خالی از لجن باشد زیرا به سمت مواد اولیه بر می گردد و پیشرفت آن متوقف می شود بر همین اساس زمانیکه تانک فسفاتاسیون تازه شروع به کار می کند و عمل فسفاته کردن خوب صورت نمی گیرد مقداری لجن فسفاته وارد تانک می کنند تا فسفاته کردن بهتر انجام شود.

شستشو با آب
با توجه به اینکه پس از هر مرحله اساسی مرحله شستشو وجود دارد. بعد از فسفاتاسیون نیز بدنه باید شستشو شود.

پسیواسیون
این مرحله از فرآیند برای جلوگیری از خوردگی بدنه است. زیرا با توجه به اینکه لایه فسفات روی Zn3(po4) که روی بدنه نشسته است بسیار فعال است و آمادگی بالایی برای اکسید شن با اکسیژن هوا دارد. لازم است تا لایه محافظ روی ان قرار داده شود تا از هر گونه اکسید شدن و خوردگی بدنه جلوگیری کند به این ترتیب که ماده ای که پایه آن از نمک های زیرکونیوم است را روی کلیه قسمت های بدنه و به روش غوطه وری می نشانند.
پیش از این به جای نمک های زیرکونیوم از نمک های کروم استفاده می شد زیرا طبیعت فلز کروم به این صورت است که اکسید آن به صورت لایه محافظ روی فلز را می پوشاند و مانع از خوردگی آن می شود اما به دلیل مشکلاتی که کروم از لحاظ شرایط زیست محیطی ایجاد می کند از خط PT خارج شده و به جای آن نمک Zn وارد خط PT شده است.
شستشو با آب نرم «DI»

این آب که عاری از هر گونه یون مثبت یا منفی است برای شستن یونهای باقی مانده روی بدنه استفاده می شود که دردو مرحله صورت می گیرد به این صورت است که آب DI تازه ابتدا به مخزن شستشوی دوم وارد شده و سرریز آن نیز به مرحله قبل می رود.
خشک کردن بدنه ؛

در این مرحله چون بدنه خیس است و ممکن است آلودگی های موجود در محیط جذب بدنه شود. اقدام به خشک کردن بدنه می کنند به این ترتیب که از پایین باد گرم وارد مخزن می‌شود و فن هایی که قسمت های جانبی قرار دارند باعث گردش هوای بدنه از بین می‌رود.
قابل ذکر است که در کلیه قسمت هایی که علمیات شستشو صورت می گیرد پمپ سیرکوله وجود دارد علت وجود این پمپ ها برای جلوگیری از هرگونه ته نشین شدن مواد در مخزن شستشو می باشد. به این ترتیب در این مخازن محلولهای شستشو دائماً در حال گردش وسیر کوله شدن هستند.
2 – 1 – 5 آزمایش های PT

آزمایش هایی که در خط PT صورت می گیرند شامل 4 قسمت عمده هستند:
1) آزمایش های مربوط به چربی گیری
2) آزمایش های مربوط به فسفاتاسیون
3) آزمایش های مربوط به قسمت های شستشو
4) آزمایش های مربوط به خشک کردن بدنه
4 آزمایش عمده را که بالا ذکر شد، اکنون با توجه به مورد بررسی و معیار پذیرش و تجهیزات مورد نیاز برای بازرسی در یک جدول مطرح می کنیم و سپس نحوه انجام بعضی ازاین آزمایش ها را در انتها می آوریم .
چربی گیری اول(بصورت اسپری):

ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
11 دمای محلول 60-45 درجه دما سنج
12 فشار محلول 25-05 بار فشار سنج
13 PH محلول 13-10 PH متر
14 سطح مخزن تا سر ریز تانک چشمی
چربی گیری دوم(به صورت اسپری و غوطه وری):

ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
21 دمای محلول 60-45 درجه دما سنج
22 فشار محلول 25-05 بار فشار سنج
23 PH محلول 13-10 PH متر
24 سطح مخزن تا سر ریز تانک چشمی
25 قلیاییت آزاد 5-25 تیتراسیون

شستشو قبل از فسفاته (به صورت اسپری):

ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
31 دمای محلول حداکثر 45 رجه دما سنج
32 فشار محلول 15-04 بار فشار سنج
33 PH محلول حداکثر 9 PH متر
34 سطح مخزن سرریز دائم چشمی

فسفاتاسیون (بصورت اسپری و غوطه وری):

ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
41 سطح مخزن تا سر ریز تانک چشمی
42 دمای مخزن 50 درجه دما سنج دیجیتالی
43 فشار مواد 12-05 بار فشار سنج
44 اسید آزاد 18-1 تیتراسیون
45 اسید کل 25-17 تیتراسیون
46 شتاب دهنده 5-25 تیتراسیون
47 فشار پمپ پیستونی کمتر از 5 بار فشار سنج
48 فشار مبدل حرارتی 3 بار فشار سنج

شستشو پس از فسفاته:( به صورت اسپری و غوطه وری )

ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
51 دمای مخزن حداکثر 45 رجه دما سنج
52 فشار آب 15-1 بار فشار سنج
53 PH محلول 8-5 بار PH متر
54 سطح مخزن سرریز دائم چشمی

شستشو با آب نرم:
ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
16 فشار محلول 16-08 فشار سنج
26 PH محلول 7-5 PH متر
36 هدایت قبل از پاشش cm s 80 هدایت سنج
46 هدایت پس ازچکیدن scm50 هدایت سنج

خشک کردن اتاق :
ردیف مواد بازرسی معیارپذیرش تجهیزات بازرسی
17 دما 75 درجه ترموکوپل
27 پوشش روی بدنه عدم وجود زنگ زدگی- یکنواخت بودن پوشش فسفاته عدم وجود لکه های چربی چشمی

1 – 2 – 1 – 5 تیتراسیون
در پایان بخش PT لازم است نحوه انجام آزمایش هایی که به صورت تیتراسیون هستند را مطرح کنیم.

قلیائیت آزاد؛
1 mol از نمونه را برداشته به آن چند قطره معرف فنول فتالین اضافه و با اسید 01N تا بی رنگ شدن محلول تیتر می کنیم. لحظه بی رنگ شدن محلول نقطه پایانی آزمایش را نشان می دهد. مقدار اسید مصرفی باید مطابق با استاندارد مطرح شده از طرف شرکت تأمین کننده مواد چربی گیر باشد.
شتاب دهنده
100 mol از نمونه را با 2 ml اسید سولفوریک 40% مخلوط کرده و با پرمنگنات پتاسیم تیتر می کنیم. نقطه پایانی آزمایش که رنگ بنفش پرمنگنات به مدت s 20 – 15 پایدار باقی بماند.
اسید آزاد:

میلی لیتر10نمونه را با چند قطره معرف بر موفنل مخلوط می کنیم و با سود (NaOH) 0.1N تیتر می کنیم دیده شده رنگ آبی مایل به سبز و یا رسیدن به PH حدود 36 – 36 نشانگر پایان آزمایش است.
اسید کل

10 nl از نمونه را به اضافه چند قطره معرف فنول فتائین می کنیم با 01 N NaOH تیتر می کنیم تا پایداری رنگ بنفش یا ارغوانی دیده شود.
قابل ذکر است که اسید آزاد منظور تعداد یونهای H+ موجود در محیط است اما اسید کل منظور کلیه گونه هایی است که خاصیت اسیدی دارند از جمله اسید نیتریک، اسید فسفریک و غیره.
خط ED:

دو نوع رنگ آمیزی به روش ED وجود دارد که یکی به صورت آندی و دیگری به صورت کاتدی می باشد در روش آندی که در حال برچیده شدن است. بدنه نقش آند را پیدا می‌ کند و تغییراتی در رزین اپوکسی رنگ ایجاد می کند. رزین اپوکسی که رنگ حاوی آمین ها است که H+ را جذب می کنند و روی بدنه که منفی است می نشیند.
1 – 2 – 5 ته نشست آندی:
تعدادی از این ها شامل رزین های آکلید، اپوکسی استرها، روغن های مالئینه شده و در صورتی می توانند به رزین های محلول در آب تبدیل شوند که گروه های کربوکسیل به داخل آنها وارد شوند و سپس توسط آمونیاک یا بازهای دیگر خنثی گردند در محلول آبی رقیق رزین های محلول در آب یونیزه گردیده و تولید تعداد زیادی آنیون کمپکس های رزین (که بوسیله R مشخص می گردد) و کاتیون آمونیوم می نماید)
هنگامی که الکترودها در داخل محلول فرو برده می شوند. تحت تأثیر یک اختلاف پتانسیل قرار می گیرند، الکتروفوروز صورت می گیرد آنیون ها به طرف آند کوچ می کنند به طوری که می توان پنداشت که واکنش های زیر اتفاق می افتند؛
واکنش هایی که در AED صورت می گیرد به شرح زیر است؛
واکنش های آندی:
RcooH+BOHRCOO+B+H2o
R:epoxyester
Base:KOHRcoo+K
Base:AminRcoo+RNH3
الکترولیز:
RcooBRcooB
4H2o3H+3OH+H2O

کاهش در کاتد:
H2o+3H+4e2H2O+OH

اکسایش در آند:
H2o+4eH2o+O2+H
Rcoo+HRcooH

پسته نشست اسفنجی شکل رزین به وسیله پدیده الکترواسفری (حرکت آب به طرف خارج از توده اسفنجی شکل) محکم و سخت می گردد و به صورت پوششی بر روی شیء قابل رنگ نمایان می گردد.
تعدادی از آندهای فلزی در هنگام عمل حل می گردند تولید کاتیون هایی می کنند که با آنیون هایی رزینی واکنش انجام می دهند برای مثال، یک آند فولادی سخت تولید یون های فرو Fe2+ می نماید که این یونها با آنیونهای رزینی وارد واکنش شده و ماده رنگینی تولید می کنند. پیدایش این محصول باعث بد رنگ شدن پوشش های سفید می گردد.
فولاد فسفاته شده و فولاد پوشش دار شده توسط روی سبب بد رنگ شدن پوشش نمی‌گردند. فولاد فسفاته شده تولید یون نمی نماید و حال آنکه یون های روی Zn2+ بدون رنگ هستند.

رنگدانه دار کردن؛
رزین های محلول در آب بوسیله روش های معمولی رنگدانه دار می گردند در روش دیپوزیشن این مطلب مهم است که آنیون رزین و پیگمنت باید با یک سرعت کوچ کنند تا اینکه فیلم رنگ بر روی شیء رنگ شونده بوجود آید. به نظر می رسد که جذب آنیون ها بر روی ذرات رنگدانه تا حد قابل ملاحظه ای صورت می گیرد و معمولاً ذرات دارای بارهای منفی کوچ می کنند هر چند بعضی رنگدانه ها نیاز دارند که با یک فعال کنده سطح اصلاح شوند اما مسئله ساز می باشند.

در ED نمونه رنگ deep را در هم زن هم می زنمی تا کاملاً یکنواخت شود.
PH رنگ، هدایت اهمیت دارند، آلودگی که از فسفاته وارد می شود چقدر است. اگر هدایت deep بالا برود یعنی یک جایی به مشکل برخورده ایم.
با PH متر وقتی 10 تا 15 ثانیه ثابت ماند 597 در دمای C 110 بعد بوته چینی ها را وزن می کنیم.
2 تا نمونه برداریم برای اینکه آنها را با هم مقایسه کنیم و خطای ما به حداقل برسد.
بوته II بوته I

21573 1641
وزن نمونه 1192 وزن نمونه 12044

یک ساعت باید در 110 بماند
217698 166041
پگنیت + رزین 215997 164327 تعداد خنک شدن
188 (pig ment) 1.88 مقدار خاکستر

پپگمنت
رنگ رزین حلالها و آب در این یک ساعت حلالها و آب تبخیر شود
حلالهای آب

Heq ؛‌ میلی آلی والان + H داخل وان + cc 80 Thf (حلال رنگ)
ابتدا gr 15 نمونه برمی داریم cc 20 تترا هیدروفوران
آب نرم یا ps
مخلوط می کنیم
به داخل مواد بشر اضافه می کنیم در تیتراتوراتوماتیک، قرار می دهیم.
رنگ ما بیس اسیدی است و باید از باز استفاده کنیم KoH 1/0
نرمال در آن توسط لوله موئین خودکار به آن اضافه می شود.

Meq=1+P/B*VKOH/%Solid*100
شیب خط: 589

بعد از یک ساعت نمونه و بوته را داخل دسی کاتور قرار می دهیم تا خنک شود به مدت 10min بعد در کوره در 800C قرار می دهیم تا مواد آلی بسوزند و از بین بروند و فقط پیگمنت می ماند ( 15 الی 20 ) نیم ساعت در دسی کاتور قرا می دهیم تا سرد شود.
21599وزن بوته و ماده
وزن بوته164327

188/1611 188/1616
*100=4423179 Meq=1+0116*6393*01/1613
PPG:Meq:VKOH*0.1/solhd*15gr

سیلر و درزگیر؛
درزگیر گلوله ای، برای جاهایی که دو لایه روی هم افتاده اند استفاده می شود.
سیلر از پایه PVC است. DOP (دی الکتیل فت لات) سازنده های مختلف که ضریب معرف مشخصی است 1000 سیلر و 3000 عایق به ازای هر بدنه مصرف می شود.
لوله حاوی سیلر از بالا با پمپ و فشار بسیار بالا حدود 250 – 300 بار Bar فشار وارد لوله ها می شود رگلاتور با شلنگ سرنازل ها وصل می شود.
با فرچه بعد با کارتک سیلرها را کاملاً صاف می کنند که مشخص نباشد. گاهی اوقات با فرچه می زنند مثل سپر عقب
قبل از کار اسپری چسب زنی می شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
چهارشنبه 95 شهریور 31 , ساعت 3:40 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله منوچهر آتشی word دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله منوچهر آتشی word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله منوچهر آتشی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله منوچهر آتشی word :

منوچهر آتشی، در سال 1310 در دشتستان استان بوشهر، به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی
و دوره‌ی اول متوسطه را در بوشهر و حومه گذراند و سپس برای گذراندن دوره‌ی
دانش‌سرای مقدماتی به شیراز رفت. در سال 1333 شمسی آموزگار شد و بعد از مهاجرت
به تهران در رشته‌ی زبان و ادبیات انگلیسی به تحصیل پرداخت.
آتشی با سروده‌ی «خنجرها، بوسه‌ها، پیمان‌ها» از کتاب «آهنگ دیگر» در سال 1339 به

شهرت رسید. او با زبانی حماسی و پرخاش‌جو ظهور کرد که با غرابت دشتستانی‌اش

چشم‌انداز نوینی در شعر نو «نیمایی» گشود:
اسب سفید وحشی
بر آخور ایستاده گران‌سر
اندیشناک سینه‌ی مفلوک دشت‌هاست
اندوهناک قلعه‌ی خورشید سوخته است
با سر غرورش اما
دل، با دریغ ریش
عطر قصیل تازه نمی‌گیردش به خویش ;
درباره‌ی آثار او دو کتاب نوشته شده است؛ اولی با عنوان «منوچهر آتشی» به قلم محمد
مختاری و دیگری «پلنگ دره‌ی دیزاشکن» از فرخ تمیمی. منوچهر آتشی دو سال پیش
برگزیده‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و امسال نیز برگزیده‌ی همایش چهره‌های
ماندگار بود. او روز یکشنبه 29 آبان 1384 بر اثر ایست قلبی در سن 74 سالگی جان سپرد.
روحش شاد و یادش جاودان باد!

سبک شعری:
وی که همواره در دهه‌های چهل و پنجاه و شصت به سبک نیمایی شعر می‌سروده در دو دهه
اخیر با گرایش به شعر سپید به طرح دیدگاههای جدیدی در شعر پرداخته‌است.
فعالیت‌ها:
وی همچنین از نادر شاعرانی است که پیوستگی را با نسلهای جدیدتر همواره و به طور موکد
حفظ کرده‌است و در به اختیار گذاشتن بار دانسته‌های خود به دانشجویان و شاعران حتی
بسیار نوپا در سرایش شعر اغماض نکرده‌است. تالیفات متعدد آتشی به دلیل تجدید چاپ در
زمینه تحلیل و نقد و تفسیر و مجموعه‌های شعر همواره در دسترس افراد علاقمند است.

منوچهر آتشی از آخرین شاگردان مستقیم نیما یوشیج بود. وی که همواره در دهه های چهل و پنجاه و شصت به سبک نیمایی شعر می‌سروده در دو دهه اخیر با گرایش به شعر سپید به طرح دیدگاههای جدیدی در شعر پرداخته است. وی همچنین از نادر شاعرانی است که پیوستگی را با نسلهای جدیدتر همواره و به طور موکد حفظ کرده است و در به اختیار گذاشتن بار دانسته های خود به دانشجویان و شاعران حتی بسیار نوپا در سرایش شعر اغماض نکرده است. تالیفات متعدد آتشی به دلیل تجدید چاپ در زمینه تحلیل و نقد و تفسیر و مجموعه‌های شعر همواره در دسترس افراد علاقمند است. این شاعر و مترجم دوم مهرماه سال 1310در بخش دهرود شهرستان دشتستان در استان بوشهر متولد شد.ودر 29 آبان 1384 درسن 74 سالگی در بیمارستانی درتهران درگذشت
آتشی درسال 1339به‌تهران آمد و در دانشسرای عالی، به تحصیل پرداخت، در مقطع کارشناسی رشته‌زبان و ادبیات‌انگلیسی فارغ‌التحصیل شد.
مرحوم آتشی از آخرین شاگردان مستقیم “نیما یوشیج” بنیان‌گذار شعر نو پارسی بوده است.
وی که همواره در دهه‌های 50 ،40و 60به سبک نیمایی شعر می‌سرود در دو دهه اخیر با گرایش به شعر سپید به طرح دیدگاه‌های جدیدی در شعر پرداخت.
“آهنگ دیگر” سال ” ،1339آواز خاک” سال ” ،1347دیدار در فلق” سال 1348 ،”برانتهای آغاز” ،”گزینه اشعار” سال 1365و “وصف گل سوری” سال 1370 از جمله آثار این شاعر نامدار ایران است.

منوچهر آتشی درگذشت
این شاعر معاصر پس از جراحی کلیه در بیمارستان سینا بستری و به‌خاطر ناراحتی قلبی به بخش ccu منتقل شده و تحت مراقبت‌های پزشکی بود. حال وی از صبح رو به وخامت نهاده بود و طبق اعلام پزشک معالج ساعت 14درگذشت.
منوچهر آتشی ـ شاعر و مترجم – دوم مهرماه سال 1310 در دهرود دشتستان متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در بوشهر به پایان رسانید و به خدمت دولت درآمد. مدتی آموزگار فرهنگ بود و سپس در سال 1339 به تهران آمد و در دانشسرای عالی، به تحصیل پرداخت. او در مقطع کارشناسی رشته زبان وادبیات انگلیسی، فارغ‌التحصیل شد و در دبیرستان‌های قزوین، به امر دبیری پرداخت.

آتشی از سال 1333 انتشار شعرهایش را شروع کرد و در فاصله چند سال توانست در شمار شاعران مطرح معاصر درآید. نخستین مجموعه شعر او با عنوان “آهنگ دیگر” در سال 1339 در تهران چاپ شد و پس از این مجموعه، 2 مجموعه دیگر با نام‌های “آواز خاک” (تهران، 1347) و ”دیدار در فلق” (تهران 1348) از او انتشار یافت. جز این مجموعه‌های شعر، داستان “فونتامارا” اثر ایگناتسیو سیلونه را هم به زبان فارسی ترجمه کرد که در سال 1348 به‌وسیله سازمان کتاب‌های جیبی انتشار یافت.
علاوه بر مجموعه‌های ”وصف گل سوری” (1367)، ”گندم و گیلاس” (1368)، ”زیباتر از شکل قدیم جهان” (1376)، ”چه تلخ است این سیب” (1378) و ”حادثه در بامداد” (1380)، ترجمه آثاری چون دلاله (تورنتون وایلدر) و لنین (مایاکوفسکی) نیز در کارنامه ادبی آتشی به‌چشم می‌خورد.
ضمن آن‌که درباره آثار او 2 کتاب نوشته شده است؛ اولی با عنوان “منوچهر آتشی” به قلم محمد مختاری و دیگری “پلنگ دره دیزاشکن” از فرخ تمیمی.
منوچهر آتشی 2 سال پیش برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و امسال نیز برگزیده همایش چهره‌های ماندگار بود. وی قرار بود تا چندی دیگر یک مجله ادبی منتشر کند.

نخستین مجموعه‌ی شعر او با عنوان “آهنگ دیگر” در سال 1339 در تهران چاپ شد
و پس از این مجموعه، دو مجموعه دیگر با نام‌های “آواز خاک” (تهران، 1347) و
”دیدار در فلق” (تهران 1348) از او انتشار یافت. جز این مجموعه‌های شعر، داستان
“فونتامارا” اثر ایگناتسیو سیلونه را هم به زبان فارسی ترجمه کرد که در سال 1348
به‌وسیله سازمان کتاب‌های جیبی انتشار یافت.

علاوه بر مجموعه‌های ”وصف گل سوری” (1367)، ”گندم و گیلاس” (1368)،
”زیباتر از شکل قدیم جهان” (1376)، ”چه تلخ است این سیب” (1378) و ”حادثه در
بامداد” (1380)، ترجمه‌ی آثاری چون دلاله (تورنتون وایلدر) و لنین (مایاکوفسکی) نیز
در کارنامه‌ی ادبی آتشی به‌چشم می‌خورد.

ضمن آن‌که درباره‌ی آثار او دو کتاب نوشته شده است؛ اولی با عنوان “منوچهر آتشی”
به قلم محمد مختاری و دیگری “پلنگ دره‌ی دیزاشکن” از فرخ تمیمی.

منوچهر آتشی دو سال پیش برگزیده‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و امسال نیز
برگزیده‌ی همایش چهره‌های ماندگار بود.

وی قرار بود تا چندی دیگر یک مجله‌ی ادبی منتشر کند.

کارنامه‌ای پربار:

آتشی در گستره شعر معاصر ایران جز برترین ها و پیشکسوتان به شمار می آمد. او تا
سال های آخر عمر نیز چه در سرودن شعر و چه در نقد ادبی و نیز در ترجمه فعال و
کوشا باقی ماند. علاوه بر آثاری که در خبر ایسنا به آنها اشاره شده ، کار تحقیقی
درباره‌ی ناصرخسرو با عنوان احتمالی‌ «ناصرخسرو در متن دوران خود» در حجمی
250 صفحه‌یی نیز جز آخرین کارهای آتشی است که به قرار است به زودی انتشار
یابد.

نشر آهنگ دیگر که این کتاب را منتشر می کند، اثر دیگری با ترجمه او را نیز در
نوبت کسب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد.

”آفتاب، مهتاب“ ترجمه داستانی برای کودکان با تصویرگری اردشیر رستمی است که
آتشی در باره اش گفته بود اصل داستان‌های پریان متعلق به کره است و او این کار را
از زبان انگلیسی ترجمه کرده است.

اخیرا نیز مجموعه‌ای پنج‌جلدی از آتشی در بررسی شعرهای نیما یوشیج، احمد شاملو،
مهدی اخوان‌ثالث، فروغ فرخزاد و سهراب سپهری توسط نشر آمیتیس منتشر شد که
عنوان‌های آن‌ها عبارت است از: نیما را باز هم بخوانیم، شاملو در تحلیلی انتقادی،
اخوان؛ شاعری که شعرش بود، فروغ در میان اشباح، سهراب؛ شاعر نقش‌ها

به ویژه کار آتشی در مورد شاملو که با اظهارنظرهایی صریح و منتقدانه در باره این
شاعر و مترجم نامدار بود بحث و جدل های بسیاری در محافل ادبی و رسانه ا ی کشور
برانگیخت .

دو سال پیش آتشی در مصاحبه ای گوشه هایی از درک و دریافتش در مورد شعر و جنبه
های مختلف آن را بازگفت که همان زمان در ایران امروز هم انتشار یافت .
منوچهر آتشی از مطرح ترین شاعران معاصر بود . او شاعری طبیعت گراست و در
اشعارش طبیعت زادگاهش بوشهر ( جنوب ) بازتابی آشکار دارد . او آگاه و چیره دست در
ترکیبات نوین و با وسعت کلامی در خور ستایش بود . در ابتدای کار تحت تاثیر شیوه توللی
بود اما در عرض چند سال به چنان فضایی رسید که درخشان ترین رگه های شعری در آن
می تابید .
زبان شعر او بینابین کلاسیک و خطابی است و شاعری بود با قدرت تخیل بسیار قوی و با
تشبیهات فراوان در شعر .
او اندیشه خود را بطور خاص و ناب در شعرش متجلی ساخته و زبان شعرش با فراز و
فرود زمان و تحولات تازه ، روز به روز نوتر و گویاتر شده و به این علت منوچهر آتشی در
عرصه شعر معاصر همواره حضوری مؤثر و دائمی و باثبات داشته است . شعر او شعر
عشق و طبیعت است و نشان از شاعری آگاه و توانا و درد شناس دارد .
دکتر رضا برهنی می گوید : درگذشت منوچهر آتشی ، نیمای جنوب ایران ، ضایعه ای است
جبران ناپذیر برای شعر فارسی . تصویر سازی بی همتا ، نزدیک به روح شاعرانه اشیای
بومی ، شاعری عاشق ، خطر کننده در بکار گیری واژه های جدید ، شکننده وزن های جامد
در جهت سطرهایی انعطاف پذیر و عاشق وارد کردن واژه های بومی به زبان شعر .
فروغ فرخزاد خود اشاره می کند : « به آتشی حسودیم می شود ، کتاب اول او به مراتب بهتر
از کتاب اول من بود . » کتاب اول او به مراتب بهتر از کتاب بسیاری از شاعران بود .
سیمین بهبهانی : منوچهر آتشی از شاعران طراز اول ایران است بخصوص در کار نوآوری
و نگاه شاعرانه . او شاگرد خلف نیما و محبوب بسیاری از مردم بود . امیدوارم مردم او را
از یاد نبرند و در جایی که شایسته اوست به خاک بسپارند .

شفیعی کدکنی : آتشی با نخستین کتابش در صدر شاعران نسل خویش قرار گرفت و طبیعت
جنوب ایران را در شعر خویش به زیباترین صورت ها جلوه داد .
« آتشی همان قدر که ظاهری ستبر و پلنگ وار داشت ، دلی کودکانه هم در سینه اش می تپید . »
پایان مردی اینچنین :
آتشی با مرگ پسرش « مانلی » به دنیایی از غم و اندوه سقوط کرد . او در این دو دهه آثاری
مانند « گندم و گیلاس » و « وصف گل شور » و غیره را به دوستداران شعر هدیه کرده بود
آخرین مقاله چاپ شده او در ادب نامه شرق ویژه حافظ بود . او در آخرین لحظات زندگی هم نوشت و سرود خلاصه ای از خنجرها ، بوسه ها و پیمانها از منوچهر آتشی :
اسب سفید وحشی !
بر آخور ایستاده غضبناک
بر آخور ایستاده گران سر
سم می زند به خاک
اندیشناک سینه مفلوک اشتهاست
گنجشک های گرسنه از پیش پای او
اندوهناک قلعه خورشید سوخته است
پرواز می کنند
با سر غرورش ، اما دل با دریغ ، ریش
یاد عنان گسیختگیهاش
عطر قصیل تازه نمی گیردش به خویش
در قلعه های سوخته ره باز می کنند ;

اسب سفید وحشی !

اسب سفید وحشی – سیلاب دره ها
در بیشه زار چشم جویای چیستی ؟
بسیار از فراز که غلتیده با نشیب
آنجا غبار نیست ، گلی رسته در سراب
رم داده پر شکوه گوزنان
آنجا پلنگ نیست ، زنی خفته در سرشک
بسیار با نشیب ، که بگسسته از فراز
آنجا حصار نیست ، غمی بسته راه خواب ;
تارانده پر غرور پلنگان .

اسب سفید وحشی !

اسب سفید وحشی ، با نعل نقره دار
خوش باش با قصیل تر خویش
بس قصه ها نوشته به طومار جاده ها
با یاد مادیانی بور و گسسته یال
بس دختران ربوده ز درگاه غرفه ها
شیهه بکش ، مپیچ ز تشویش
خورشید ، بارها به گذرگاه گرم خویش
اسب سفید وحشی !
از اوج قله بر کفل او غروب کرد
بگذار در طویله پندار سرد خویش
مهتاب ، بارها به سراشیب جلگه ها
سر با بخور گند هوسها بیاکنم
بر گردن ستبرش پیچید شال زرد
نیرو نمانده تا که فرو ریزمت ز کوه
کهسار ، بارها به سحر گاه پر نسیم
سینه نمانده تا که خروشی بپا کنم
بیدار شد ز هلهله سم او ز خواب
اسب سفید وحشی !
اسب سفید وحشی اینک گسسته یال
خوش باش با قصیل تر خویش ;

کسوفی در صبح
گل سفید بزرگی در آب شب لرزید
گوزن زرد شهابی از آبخور رم کرد
کبوتران سفید از قنات برگشتند
بهار کاشی گنبد دوباره شبنم کرد .
درخت زندگی از دود شب برون آمد
که بارور شود از خوشه های روشن چشم
که ساقه ها بگشاید بر آشیانه مهر
که ریشه بدواند به سنگپاره خشم
درخت مدرسه پر بار و برگ کودک شد
درخت کوچه – که ناگاه برگ و باد آشفت –
پلنگ خوفی در کوچه ها رها گردید
گل سیاه بزرگی در آفتاب شکفت .

دفترهای شعر این شاعر :
1 آهنگ دیگر نیل 1339
2 آواز خک نیل 1347
3 دیدار در فلق امیرکبیر 1348
4 بر انتهای آغاز دنیای کتاب
5 گزینه اشعار مروارید 1365
6 وصف گل سوری مروارید 1370

آهنگ دیگر :
1 آهنگ دیگر
2 خنجرها ، بوسه ها ;
3 مرغ آتش
4 دشت انتظار
5 سیر حسرت
6 شکست
7 کعبه ها
8 انسان و جاده ها
9 شهر تصویر
10 قصه ی مرغ سبز
11 خکستر
12 لب به شگفت
13 سوگند چشم
14 قلعه
15 جراغ
16 مناجات
17 کرانه و من
18 گذرگاه
19 زنده پرداز
20 دره های خالی
21 در غبار خواب
22 بر ساحل دیگر
23 ای چراغ قصه ;
24 احساس
25 احساس
26 رحیل
27 جام من
28 عهد
29 درد شهر
30 نعل بیگانه
31 بیدار
32 چشم من
33 نفرین
34 کوچه های شعر
35 عشق و زردشت
36 پند

آواز خک :

1 پرسش
2 تشویش
3 باغهای دیگر
4 می توانیم به ساحل برسیم
5 مثل شبی دراز
6 زیر ستاره ها
7 از پای سنگ صبور
8 آواز خک
9 حادثه
10 طرح
11 پاییز
12 سگ آبادی دیگر
13 تک
14 غزل کوهی
15 کسوفی در صبح
16 گلگون سوار
17 مرا صدا کن
18 عطر هراسنک
19 آوای وحش
20 بی بهار سبز چشم تو
21 آب زمانه ست
22 مثل گلی سفید
23 ترانه هایی در مایه دشتی
24 رویا
25 ای خفته! ای بیدار
26 تو چرا پنجره را;
27 ترانه دیدار
28 با این شکسته
29 حریق غروب
30 هشدار
31 بازگشت مرد
32 چیستان
33 سوگند
34 غم دل می توان
35 ظهور
36 آنانکه مرگ را سپری
37 تطهیر
38 رهی نمانده است
39 نقشهایی بر سفال
40 من از جنوب
41 در انتهای شب
42 بگو بخواند
43 از هیچ ; تا ;
44 غربت
45 یاد
46 انگیزه

دیداردر فلق :
1 غزل کوهی
2 بزم
3 وسوسه
4 در انتهای دهلیز
5 پاداش
6 نیمروز
7 تصویر
8 یک روز
9 سرود
10 بررواق شب
11 گل و تفنگ و سر اسب
12 من کولی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   41   42   43   44   45   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ